Xiaomi Mi 10 Lite 5G е евтин и бърз

Xiaomi Mi 10 Lite 5G е евтин и бърз

Мрежите от пето поколение увеличават обхвата си по света, а заедно с това цените на съвместимите с тях телефони продължават да падат. На фона на липсващите 5G Motorola вече предлага достъпния Moto G 5G Plus, но и Xiaomi има интересно предложение под формата на Mi 10 Lite 5G.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Наследникът на Mi 9 Lite има много добро съотношение цена-качество, като освен работа с 5G осигурява голям OLED дисплей, способен чипсет, бърза памет и четворна основна камера. Струва ли си?

Дизайн и дисплей

Устройството прилича на повечето от останалите смартфони на пазара, така че е малко вероятно да ви изненада в това отношение. Страничната рамка е пластмасова и има хромирано покритие, което вероятно бързо ще се надраска, ако не ползвате включения в комплекта калъф. Бутоните са от дясната страна, а отдолу са USB-C портът, слотът за 2 SIM карти и единственият високоговорител в телефона, който осигурява изненадващо добър звук. Върху горната страна са поставени жак за слушалки и инфрачервен предавател за управление на различна потребителска електроника.

Задният панел е изработен от стъкло Gorilla Glass 5, каквото се ползва и за дисплея. При нас беше вариантът Dream White, който според светлината осигурява ефектно преливане между бяло, синьо, розово, оранжево и др. Зоната за основната камера е правоъгълна и включва 4 сензора и светкавица, но за нея ще стане дума по-късно. Зоната е малко изпъкнала над корпуса, но калъфът от комплекта е в състояние да я предпази напълно.

Дисплеят с диагонал 6.57" също е покрит от стъкло Gorilla Glass 5. Той осигурява резолюция от 1080 x 2400 пиксела и е изработен по технологията OLED, което позволява под него да бъде скрит работещ бързо и надеждно оптичен сензор за отпечатъци. Панелът има и капковидно изрязване за селфи камерата. Високата пикселна гъстота осигурява детайлно изображение, а по подразбиране OLED панелът предлага висок контраст, големи ъгли на видимост и ярки цветове. Яркостта също е висока и напълно достатъчна за добра видимост на съдържанието на екрана и под силна директна дневна светлина. Поддържа се и HDR10+ за показване на съдържание с висок динамичен диапазон - например в YouTube.

Хардуер и батерия

Думата Lite в името на телефона подсказва, че устройството предлага по-скромен хардуер спрямо топмоделите в серията, но въпреки това осигурява напълно адекватен чипсет. Това е Snapdragon 765G, който е изработен по 7-нанометров процес и предлага 8 ядра с различна производителност - 1 x Kryo 475 Prime с честота 2.4 GHz, 1 x Kryo 475 Gold на 2.2 GHz и 6 x Kryo 475 Silver с честота 1.8 GHz. Към тях е добавен и графичен ускорител Adreno 620. Оперативната памет е 6GB, а за файлове са осигурени 128GB без опция за добавяне на повече.

Всичко това осигурява адекватна производителност за средния клас, в който е позициониран телефонът. Приложенията се стартират сравнително бързо, а превключването между тези във фонов режим е плавно. В редки случаи се наблюдава спад в производителността, но това е по-скоро изключение. Чипсетът се справя много добре и с работата с натоварващи игри като PUBG Mobile и Asphalt 9 Legends.

Батерията с капацитет 4160 mAh осигурява адекватна автономност с едно зареждане и без проблем може да ви гарантира ден, без да се налага да търсите зарядното. Тя поддържа зареждане при 20 вата, а в комплекта е включено 22.5W зарядно, така че ще можете да заредите устройството напълно за малко повече от час.

Софтуер

Смартфонът използва Android 10, който е скрит под интерфейса MIUI. Устройството се появи с MIUI 11, но вече получи и ъпдейт до MIUI 12, който добави някои нови опции. Софтуерът предлага множество опции за персонализация и дори включва нов контролен център, който е подобен на този в iOS. В него са бутоните за бърз достъп до различни функции и се показва с плъзване на пръст в дясната горна част на дисплея. Нотификациите не са там, а се показват с плъзване в лявата част на екрана. Ако това разделяне не ви допада, винаги можете да го изключите и да ползвате познатия комбиниран панел.

Иначе казаното за MIUI 11 важи с пълна сила и за това издание. Интерфейсът включва чекмедже за инсталираните приложения с опция за сортиране по категории, така че не всичко се поставя върху основния екран. Мултитаскинг менюто има интересен вертикален дизайн с допълнителни бутони за достъп до някои системни функции като почистване на ненужните файлове, сканиране за вируси, управление на приложенията и опция за показването им в малки прозорци.

При задържане на пръст върху дадено приложение се показват и други бутони за действия с него - заключване, разделяне на екрана между две и др. Иначе в MIUI 12 са добавени куп допълнителни приложения - много от тях дублират тези на Google и не могат да се премахнат, но, за щастие, друга част от тях може лесно да се изтрие. Така например имате две галерии за снимки, два браузъра и куп добавки от Xiaomi като музикален и видео плеъри, файлов мениджър, калкулатор, софтуер за бележки, диктофон и т.н.

Инсталирани са и различни игри на външни разработчици, които за щастие могат лесно да се премахнат. За съжаление, Xiaomi продължава с практиката да показва реклами в някои от своите приложения, което явно е допълнителен начин за компанията да монетизира потребителите на телефоните си. Интерфейсът осигурява и много възможности за промяна на външния вид, опции за персонализация на различни аспекти от интерфейса, както и различни възможности за контрол на енергопотреблението.

Телефонът включва и Always-on display функция, която показва полезна информация върху екрана в заключено състояние, а освен това включва много опции за персонализация на поведението и външния вид. Поддържа се и осветяване на краищата на дисплея при входящи нотификации, което също може да промените според предпочитанията ви. Сензорът за отпечатъци също позволява промяна на анимациите при отключване, а освен това с него могат бързо да бъдат стартирани някои функции.

Камера

Смартфонът предлага четворна основна камера, която покрива голяма част от базовите неща, но не разполага с телефото оптика. Главният сензор е с резолюция 48МР (f/1.8), добавена е 8МР с ултраширокоъгълна оптика (f/2.2), а освен това има два 2МР (f/2.4) сензора, които служат за макроснимки и за боке ефекти. Като цяло това не е особено впечатляваща конфигурация, но е приемлива на фона на цената на телефона. Камерата за селфита е 16MP (f/2.5). Със сигурност много от потребителите с удоволствие биха заменили макро или боке камерата за сензор с телефото оптика, но това вероятно щеше да се отрази и на цената на телефона.

Приложението за камерата е лесно за употреба и осигурява бърз достъп до често използваните функции - режимите на снимане са в долната част, а в горната са наличните допълнителни опции. Както и при другите телефони на Xiaomi и тук бутонът за макрокамерата е скрит в хамбургер менюто с допълнителни опции в горния десен ъгъл на екрана, но като цяло тя е по-нишова опция, която вероятно няма да ползвате много често. Достъпен е и професионален режим за желаещите да експериментират с настройките на снимане.

При наличието на достатъчно светлина камерата осигурява приятни снимки с много детайли, макар че понякога алгоритмите за изостряне са по-агресивни, а освен това на места в кадрите може да се открие повече шум. Цветовете са малко по-наситени и макар динамичният диапазон да е сравнително висок, някои детайли се губят в сенките. Ако искате още по-наситени цветове и висок контраст, можете да активирате режима за подпомагане на снимането с изкуствен интелект, но го правите на свой риск.

Ултраширокоъгълната камера по подразбиране прави снимки с по-ниско качество - уловените детайли са по-малко, а освен това и динамичният диапазон логично е по-нисък заради липсата на опция за комбиниране на пикселите. В същото време тя се представя повече от добре в своя клас и дори успява да осигури цветове като тези от главния сензор. Единственото предимство на макрокамерата е наличието на автофокус, но дори и с него едва ли ще я използвате често, защото с главния сензор можете да получите по-детайлни снимки, от които да изрежете желаните части.

На тъмно представянето на камерата се влошава и макар че цветовете се запазват, в снимките има повече шум и по-малко детайли. Това може да се промени с ползване на нощния режим, който макар да не изсветлява много снимките, успява да извади повече детайли от сенките и компенсира ярките зони, така че да не изгорят. Телефонът се справя добре и със селфитата, но не очаквайте някакви забележителни резултати. Що се отнася до видеото, Mi 10 Lite 5G може да записва 4K @ 30fps клипове, които съдържат много детайли, но са със засилен контраст.

Финални думи

Xiaomi Mi 10 Lite 5G успява да предложи атрактивна комбинация от характеристики, която лесно ще му спечели почитатели. Устройството е снабдено с качествен AMOLED дисплей и разчита на бърз чипсет, който дори поддържа 5G мрежи. Макар последното да не е на дневен ред в България, наличието на тази опция прави модела готов и за бъдещето. Батерията се представя според очакванията, а освен това откриваме екстри като инфрачервен порт, жак за слушалки и FM радио. Цената от под 600 лева също работи в негова полза.

Камерата се представя много добре при достатъчно светлина, но щеше да е добре да включва и телефото леща, а освен това бихме подобрили и режима за снимане на тъмно. Възможност за добавяне на допълнителна памет също щеше да е от полза в това време, в което консумираме през телефоните си все повече мултимедийно съдържание. И макар Xiaomi да обновява често своя интерфейс MIUI, той има нужда от допълнително оптимизиране, а освен това някои приложения на компанията включват реклами, с които бихме се разделили.