Motorola razr 5G - важните подобрения

Motorola razr 5G - важните подобрения

Сгъваемите телефони са все още в начален етап от своето съществуване, но някои от първите модели вече получиха втори версии с допълнителни подобрения. Такова е положението и с обновеното издание на Motorola razr, която вече има наследник на име razr 5G. Съвсем скоро той ще се появи и в България.

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Макар че устройството прилича много на своя предшественик и заема основни елементи от него, то включва толкова много подобрения, че може спокойно да се разглежда като напълно нов модел. И все пак струва ли си в този момент да инвестирате 3000 лв. в премиум телефон със сгъваем дисплей? Нека проверим.

Без съмнение Motorola остави своя отпечатък върху мобилната индустрия с пускането на оригиналния Razr през 2004 година, който веднага се превърна в желан статус символ за мнозина. Скоро след това устройството стана достатъчно достъпно, за да се продаде в огромни тиражи, но идването на смартфоните сложи край на успеха на серията. По-късно компанията използва познатото име за някои от телефоните си с Android, а миналата година го върна за своя първи телефон със сгъваем дисплей.

Миналогодишният Razr привлече вниманието, защото предложи познатия тънък дизайн, но с иновацията на сгъваемите дисплеи. Моделът се появи и в България, но тъй като поддържаше само работа с eSIM, това ограничи предлагането му само до един оператор, а това като цяло спъна по-масовото му разпространение. Не че цената беше ниска, но все пак става дума за премиум продукт, който има за задача да демонстрира повече престиж, отколкото да постигне масовост.

Дизайн

Година по-късно притежаваната от Lenovo компания е готова с наследник на устройството, който се отличава с промени в почти всеки един основен аспект на своя предшественик. Започвам с една, която има важно значение за разпространението на новия razr 5G - освен с eSIM той разполага и със слот за стандартна nanSIM карта, така че може да се ползва с всички оператори, а освен това поддържа и двусимова употреба. По разбираеми причини смартфонът не е водоустойчив, но има водоотблъскващо покритие, което трябва да пази компонентите от пръски.

Устройството предлага познатата форма с вертикално сгъване на дисплея, но в дизайна има промени. Така например частта под дисплея (т.нар. брадичка) вече е скосена и с намалени размери, а сензорът за отпечатъци, който преди се намираше в нея, сега е преместен на гърба на телефона в логото на Motorola. Чудесна идея, но като цяло позицията му не е най-комфортната. Телефонът е с алуминиева рамка, а механизмът на сгъване е изработен от стомана. В долната част са поставени USB-C порт, говорител и слот за SIM карта, какъвто липсваше преди.

Размерите на телефона остават почти непроменени (72.6 x 169.2 x 7.9 мм в разгънато и 72.6 x 91.7 x 16 мм в сгънато състояние спрямо 72 х 172 x 6.9 мм и 72 х 94 x 14 мм), а теглото е намалено от 205 на 192 грама. В същото време двете външни части на телефона вече са покрити с 3D стъкло Gorilla Glass 5. В конструкцията отново се ползва много метал, а компанията посочва, че има над 100 патента за нея. В интерес на истината, устройството е по-хлъзгаво спрямо предходния модел, който имаше гумиран заден панел, така че внимавайте при опитите да го отворите с една ръка. Не че е невъзможно, но изисква известна практика.

Бутонът за включване също е с нова позиция върху лявата страна на корпуса, което според компанията е направено с цел по-доброто му отделяне от бутоните за звука, които са отдясно. Смартфонът отново идва с атрактивна търговска опаковка, която може да се ползва като поставка и като аудио усилвател благодарение на кухата зона в долната част и отворите за преминаване на звука. Добавена е и сгъваема кутийка с магнитно затваряне, в която се намират аксесоарите (слушалки, зарядно, кабел и 3.5 мм адаптер) - тя е от полза и за организация при пътуване.

Дисплей

Двата дисплея на устройството запазват своите параметри спрямо предходния модел. Основният и сгъваем е pOLED с диагонал 6.2" и резолюция 876 x 2142 пиксела (373 ppi), а този отвън е с диагонал 2.7" и резолюция 800 x 600 пиксела (370 ppi). Motorola изтъква подобрения дизайн на механизма за сгъване, който е познат от първото поколение на устройството и позволява затваряне на двете части без никаква пролука между тях. Това е постигнато чрез специална конструкция на гъвкавия панел, чиято извивка при затваряне остава скрита в корпуса.

В отворено състояние панелът се поддържа от специални метални пластини, които могат да се усетят при прекарване на пръст в средната част на екрана. Иначе при отваряне и затваряне дисплеят се движи леко, като се плъзва в долната част на корпуса, но това е част от патентованата конструкция. Компанията е уверена в здравината на механизма и смята, че дори и при 100 отваряния на ден той може да издържи поне 5 години работа. Дисплеят е покрит от специален предпазен филм, но все пак става дума за полимер, така че в даден момент вероятно ще се надраска.

С първото издание на телефона се срещнахме при премиерата му в Лондон и впечатленията ни за него са само оттогава, но новата версия оставя по-солидно усещане. Понякога отварянето или затварянето бяха съпроводени с лек пукащ звук, но това се случваше много по-рядко в сравнение с преди. Иначе при затваряне двете части на телефона се придържат с магнит, така че няма опасност да се отворят сами.

Дисплеят е ярък и с достатъчна резолюция за изобразяване на детайлни изображения, но заради полимерното си покритие се покрива с отпечатъци сравнително бързо. Както споменахме, при употреба можете да напипате през него и структурните елементи отзад, но това е следствие от неговия гъвкав характер. Дисплеят има само две състояния - отворено и затворено и не може да бъде фиксиран под произволен ъгъл подобно на предложенията на Samsung.

Има голяма вероятност обаче да работите по-често с втория дисплей в телефона - външния Quick View с диагонал 2.7" и резолюция 800 x 600 пиксела. Той не само пести енергия, но и осигурява достъп до много от функциите на телефона, докато е затворен. В долната му част има навигационна лента и дори поддържа жестовете за управление от Android 10, така че навигацията е лесна и интуитивна, а с плъзване на пръст можете бързо да отворите камерата, да достигнете до списък с любими предложения или пък списък с любими контакти. Можете и да получите достъп до познатото падащо меню с икони за бърз достъп до телефонните функции.

Тази година компанията е добавила възможност да изберете кои приложения да се показват върху малкия дисплей, така че на практика можете да активирате тази опция за всичко в телефона. Добре работят Google News, Google Maps, Spotify, Google Keep (удобно за отмятане на списък при пазаруване) и дори YouTube - точно така, можете да гледате клипове и върху предния дисплей. В настройките можете да изберете и дали приложенията да преминават от единия към другия дисплей при отваряне или затваряне на телефона, така че да продължите работата с тях.

Производителност и батерия

Както подсказва името му, razr 5G вече поддържа 5G мрежи, което се дължи на новия чипсет Snapdragon 765G. Засега наличието на тази технология не е особен плюс за българския пазар, но поне ще успокои закупилите скъпия модел, че след време ще могат да го ползват и с мрежите от следващо поколение. Новият чипсет е допълнен от 8GB RAM и 256GB памет за файлове, което отново е подобрение спрямо миналогодишния модел с 6/128GB памет.

Макар и да не е флагмански чипсет, ползваният Snapdragon 765G има по-ниска консумация на енергия спрямо моделите от 8 серия, а в същото време достатъчно добра производителност. Това е важно за компактен телефон като razr 5G, който няма място за батерия с особено големи размери. С капацитет 2800 mAh батерията е по-голяма от преди, но пак изглежда скромно на фона на актуалните тенденции в сектора. Тя поддържа бързо зареждане при 15 вата чрез зарядното в комплекта.

Motorola посочва, че телефонът би трябвало да осигури ден без презареждане, защото много от функциите могат да се ползват и управляват през външния Quick View дисплей, което пести енергия. И наистина, ако разчитате предимно на него за достъп до нотификации и други функции и отваряте основния дисплей периодично, това е постижимо и дори ще ви остане енергия за следващия ден. Предстои да видим как работата с 5G мрежи ще се отрази на живота на батерията, но най-вероятно ще го съкрати.

Софтуер

Подобно на другите телефони на Motorola и rаzr 5G предлага достъп до почти чистата версия на Android с минимални допълнителни модификации. Моделът работи с Android 10 и включва познатите допълнения, които правят живота по-лесен като управление на различни функции чрез жестове, приложение за оптимизиране на производителността при игри и т.н. чрез Moto Actions, Moto Display и Moto Gametime.

Добавен е и пакетът My UX, който позволява персонализиране на някои аспекти от интерфейса като форма на иконите, шрифтове и цветни акценти - нищо натоварващо, а само леки козметични промени. Софтуерът е оптимизиран, което гарантира плавната работа на системата, а освен това помага и за пестенето на енергия. Тук принос има и енергоспестяващият чипсет, който се справя без проблеми дори с по-тежки игри.

Камера

Смартфонът предлага и нови камери със значително подобрени възможности, което определено е голяма стъпка напред. Основната камера вече ползва 48МР сензор и предлага бленда f/1.7, лазерен автофокус (с ToF сензор) и система за оптична стабилизация. Камерата се справя чудесно и със заснемането на селфи снимки, като се ползва предният дисплей. Разбира се, винаги може да снимате селфита и с вътрешната 20МР камера (осигурява 5МР снимки чрез комбиниране на пикселите), но защо да го правите, щом имате на разположение 48-мегапикселова?

По подразбиране главният сензор прави 12МР снимки чрез комбиниране на пикселите и като цяло се представя много добре. При достатъчно светлина в кадрите има много детайли, а автоматичната HDR функция балансира динамичния диапазон, като изважда повече детайли от сенките, но пък не се справя много добре с ярките части. Понякога при ползването на HDR в снимките се наблюдава раздвояване на обектите, като че ли камерата не е успяла да напасне точно кадрите, които на теория би трябвало да комбинира. Надяваме се, че това може да се оправи с ъпдейт.

На тъмно в снимките се промъква повече шум, а детайлите започват да се губят, но тогава можете да разчитате на нощния режим Night Vision. Той успява да извади повече детайли от сенките и да намали прегарянето в светлите зони и като цяло работи много добре, макар че снимките стават една идея по-меки. Камерата се управлява от приложение с напълно нов и интуитивен интерфейс, който в даден момент би трябвало да достигне и до другите телефони на компанията.

Както стана дума, камерата може да се управлява и през външния дисплей, като в този случай имате достъп до всички основни режими на работа. При снимане на други хора върху него се показва специална анимация, която има за цел да привлече вниманието им, а освен това после ще могат да видят и крайния резултат. Има и опция вместо анимация хората в кадър да видят на екрана в реално време снимката, преди да бъде запечатана. Телефонът записва видео с максимална резолюция 4K при 30 fps.

Финални думи

Motorola razr 5G несъмнено е един от запомнящите се смартфони със сгъваеми дисплеи, които сме виждали досега. Формата на устройството и полезният външен дисплей го отличават от конкурентите, а еволюцията спрямо предходния модел е значителна.

Устройството е по-бързо, по-ергономично, по-практично (заради добавения nanoSIM слот), осигурява по-голяма батерия, поддържа 5G, разполага с много повече памет, снима по-добре и дори се усеща като истински премиум продукт благодарение на стъкления гръб. Освен това предлага и необходимите подобрения в конструкцията на основния дисплей, макар че все още не знаем колко издръжлив ще бъде в дългосрочен план.

И все пак с цената си от 3000 лева Motorola razr 5G остава нишов продукт, статус символ, който има за цел да привлече вниманието на околните към вас. Това не е масов телефон, нито пък е конкурент на флагманските модели с мощен хардуер, но ни осигурява поглед към едно бъдеще, в което подобни устройства може и да са навсякъде.