Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch
Lenovo има сериозни традиции в създаването на бизнес ориентирани лаптопи, които комбинират солидна конструкция, висока производителност и необходими за бизнеса функции, които дължи на наследството на бранда ThinkPad, който преди време закупи от IBM. Компанията вече предлага и модели ThinkPad, които са на по-достъпна цена, но в горния край на продуктовото й портфолио се намират някои особено интересни устройства.

Такъв е ултрабукът ThinkPad X1 Carbon Touch, който е своеобразен ъпдейт на модела ThinkPad X1 Carbon, но с добавени сензорни възможности към екрана. Устройството е тънко и леко, а името му подсказва, че до голяма степен второто се дължи на използваните въглеродни влакна в конструкцията на корпуса. Засега в продажба няма вариант с новите процесори на Intel от серията Haswell (такъв обаче се очаква скоро), но и Ivy Bridge осигурява достатъчна производителност за редактиране на големи електронни таблици, разглеждане на сайтове и от време на време за забавления. Устройството е достатъчно леко, за да намери място във всяка бизнес чанта, осигурява висока сигурност за данните в него благодарение на използвания SSD диск и може лесно да се управлява от корпоративната ИТ система, което гарантира, че при кражба или загуба информацията в него няма да попадне в чужди ръце.

Видео галерия

Апарат и управление

ThinkPad X1 Carbon Touch е почти напълно идентичен с модела X1 Carbon, макар и по-тежък със 150 г и по-дебел с 3,5 мм, но добавя сензорен екран, който е специално допълнение за използваната операционна система Windows 8. Това повишава малко цената му, но пък сензорният екран определено е много полезна добавка, макар и да е отговорна за увеличената дебелина на устройството. С тегло 1,55 кг и размери 331 x 226 x 20,85 мм, на пръв поглед лаптопът е по-тежък от аналогичните ултрабуци, но все пак предлага по-голям, 14" дисплей и е в категорията на бизнес лаптопите. В конструкцията са залегнали въглеродни влакна вместо метални сплави, което осигурява здравина и по-ниско тегло. Дизайнът е минималистичен, а матовата черна повърхност на корпуса оставя усещане за сериозен бизнес инструмент, който не прави компромиси. Покритието на лаптопа е меко на допир и не задържа отпечатъци.

Заради компактните си размери X1 Carbon Touch предлага ограничен набор от портове, затова не са изненадващи и включените в комплекта допълнителни адаптери. Върху корпуса са поставени 2 USB порта - USB 2.0 и USB 3.0, mini-DisplayPort, комбиниран жак за слушалки и микрофон, Kensington порт за заключване и четец за 4-в-1 четец за флаш карти. Върху задната страна се намира и порт за SIM карта за системите, които предлагат вграден WWAN модем (при нас беше версията с карта Ericsson H5321gw). В комплекта са включени USB към Ethernet адаптер и друг, който осигурява VGA интерфейс. Батерията на лаптопа не подлежи на смяна от потребителя, което може да се окаже минус за тези, които обичат да носят втора. Няма и опция за включване на допълнителна плоска батерия. Иначе в корпуса е поместена охлаждаща система, която включва вентилатори с нов дизайн, осигуряващи до 28% по-висок дебит на въздуха.

Дисплей и интерфейс

На разположение е 14" дисплей с резолюция 1600 х 900 пиксела, която е по-висока от масово използваната в лаптопите, но щеше да е по-добре, ако беше full HD. Така отделните пиксели могат да бъдат различени, ако се вгледате по-отблизо, но като цяло се справя добре. Хоризонталните ъгли на видимост са високи, но това не може да се каже за вертикалните, което определено не подхожда на лаптоп от такъв ценови клас. Върху екрана е поставен матов филм, който скрива успешно лъскавата повърхност на предпазното стъкло. Благодарение на него върху екрана не остават отпечатъци от пръсти, а освен това елиминира досадните отблясъци, което е допълнителен плюс. Последното обаче донякъде става за сметка на цветопредаването, но това е характерно за матовите екрани, а яркостта от 300 нита изглежда достатъчна за повечето ситуации на употреба.

Екранът може да отчита до 10 точки на допир едновременно и се справя с тази задача отлично, особено когато е комбиниран с операционна система като Windows 8. Интересно е, че екранът може да се отвори на почти 180 градуса, което вероятно ще е от полза в някои случаи, в които искате да споделите съдържание с по-голяма група хора. Ако добавянето на сензорен екран в компютър ви се струва излишна екстра, то трябва да прекарате малко време с такъв лаптоп. Благодарение на Windows 8 взаимодействието със системата чрез директно докосване е много по-интуитивна, а заради дизайна на платформата някои действия се извършват по-бързо чрез екрана вместо чрез тъчпада. В крайна сметка два начина за въвеждане на информация са по-добри от един и с времето Windows 8 допълнително ще подобри възможностите си за работа със сензорен екран, така че инвестицията в такъв лаптоп определено си струва.

Lenovo е известна с добрите си клавиатура и X1 Carbon Touch не прави изключение. Бутоните са отделени и с леко извита форма за по-високо удобство при работа и реагират точно както се очаква от тях с достатъчен ход, за да улеснят бързото писане, за което помага и специфичната форма на бутоните с леко издължена долна част. Клавиатурата има подсветка, която може да се регулира в няколко степени. В средата й е разположен познатият TrackPoint навигационен бутон, който е допълнен от три бутона, поставени точно под бутона за интервал. Под него е разположен и голям тъчпад със стъклена повърхност, който действа като огромен бутон и като цяло се справя добре със задачите, които има. Поддържа мултитъч жестове и включва функции, които помагат при навигацията в Windows 8, но те невинаги сработват, което вероятно ще се оправи със софтуерен ъпдейт. По всяко време можете да изключите някои от двата начина за управление, ако искате да предотвратите нежелани движения на курсора.

Windows 8 е бърза платформа и това успява да покаже и X1 Carbon Touch. Тествахме варианта с процесор Intel Core i5-3427U с честота 1,80GHz (до 2,80 GHz в турбо режим), 4GB RAM и 256GB SSD диск и той се справяше отлично с всичко, с което го натоварихме, като сърфиране в интернет, работа с Office 365, гледане на видео и слушане на музика. Вграденото видео е под формата на Intel HD 4000 и не става за тежки игри, но и без това предназначението на лаптопа е съвсем друго и за него това решение е напълно адекватно. X1 Carbon Touch стартира за по-малко от 10 секунди, а възстановяването на работата от режим на изчакване е почти мигновено.

Мултимедия, игри и приложения

Предварително инсталираният софтуер включва Lenovo Companion, Skitch Touch, Evernote Touch, Accuweather.com, Kindle, Norton Internet Secutiry, rara.com, Skype, Intel AppUp и връзка към Microsoft Office, които са отделени в специална секция върху стартовия екран. Вероятно повечето от тези приложения ще се окажат ненужни за по-голямата част от потребителите и ще ги деинсталират, но има и някои много полезни. Такъв е софтуерът на Lenovo, който освен всичко се грижи за работоспособността на системата и осигурява лесен начин за обновяване на драйверите и допълнителните приложения, за да са винаги актуални. Като част от пакета ThinkVantage има и приложения за съхраняване на пароли, за възстановяване на системата и др. с бизнес насоченост.

Батерия и мрежа

Батерията с капацитет 45 Wh осигурява енергия за около 5 часа и половина работа, което не е особено впечатляващо за ултрабук, но може да го удължите с намаляване яркостта на екрана и изключване на безжичните възможности. Благодарение на функцията RapidCharge батерията може да се зареди до 80% за 35 минути.

Обзор

Благодарение на Windows 8 и добавения сензорен екран, Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch е един от най-интересните ултрабук лаптопи с бизнес насоченост на пазара. Осигурява висока производителност, стилен дизайн и прецизно проектиран корпус, изработен от авангардни материали като въглеродни влакна, и идва на подобаващо висока цена, която ще го задържи далеч от обикновените потребители.

Предлага отлична клавиатура, стъклен тъчпад с добро поведение, капацитивен екран с висока резолюция (можеше и по-висока) и матово покритие против отпблясъци и отпечатъци, който реагира много добре на докосване, но наличните портове може да се сторят малко за някои потребители. Времето за автономност, което осигурява батерията, не е впечатляващо, а опция за смяна или за добавяне на допълнителна плоска липсват.