Huawei Ascend P6

Huawei Ascend P6
Поредният опит на Huawei да наложи бранда си на силно конкурентния пазар на смартфони е най-добрият досега от страна на китайската компания. На върха на атаката в буквален и преносен смисъл се намира Ascend P6 - невъзможно тънък смартфон, който комбинира прецизна изработка, премиум материали, стилен дизайн и адекватна производителност, които го поставят сред най-интересните смартфони, излезли досега през годината.

С дебелина едва 6,18 мм, устройството грабна безапелационно титлата за най-тънък смартфон в света и предполагаме, че ще я задържи за известно време, тъй като засега не сме чували да се носят слухове за други по-тънки модели. Въпреки това компанията е успяла да побере в тънката рамка четириядрен процесор, батерия с изненадващ капацитет, качествена камера и дисплей с резолюция 720р. Huawei са напълно сериозни по отношение на плановете си за пазара на смартфони и Ascend P6 демонстрира амбициите им изключително ясно.

Забележка:
Първоначално тествахме ранна тестова мостра на телефона, но след това получихме финалната версия, която се предлага и на българския пазар. В текста са направени необходимите промени, които отразяват подобренията в производителността.

Видео галерия

Апарат и управление

На пръв поглед останахме с усещането, че дизайнерите на Ascend P6 са почерпили вдъхновение от iPhone 4 - подобно впечатление оставят страничната метална рамка и начинът, по който е прекъсната на две места в горния край на телефона, както и някои други детайли. В допълнение, предната и задната част се подават над въпросната метална лента по същия начин като в iPhone 4, но в останалото инженерите на китайската компания просто са надминали себе си. Предната част е покрита почти изцяло от стъкло, с изключение на долната част под логото на Huawei, която е пластмасова. Задната е от алуминий и съдържа основната камера с LED светкавица в горния ляв ъгъл и високоговорител под нея в долния край.

Върху горната странична повърхност са поставени microUSB портът и микрофон, а отдясно откриваме бутоните за включване и за контрол на звука. Под тях са двата слота за SIM и microSD карти. Тъй като батерията не подлежи на смяна и съответно задният панел е фиксиран, за поставянето им е предвиден специален държач, който трябва да се извади с кламер или друг тънък предмет. Всички производители осигуряват подобен инструмент в комплекта на телефона и Huawei не прави изключение, но компанията е решила да даде на този детайл и друга употреба. Той е метален, оформен е като тапа и е поставен в жака за слушалки. Така го предпазва от прах, когато не се използва, а освен това е винаги подръка, ако се наложи отваряне на портовете. Не сме сигурни дали няма да се изгуби, ако решите да използвате жака по предназначение, но е интересен акцент. Вградената памет в телефона е 8GB и вероятно ще се наложи да използвате microSD слота, за да добавите допълнителна.

В ръката устройството продължава да впечатлява със своята дебелина или по скоро липсата на такава. Оставя изключително премиум усещане, което се подсилва не само от дизайна и материалите за изработка, но и от структурната здравина, която е изключително важна за толкова тънко устройство - при натиск няма никакви признаци на огъване. Алуминиевият заден панел обаче може да бъде надраскан и това ни показа и тестваното устройство. Устройството се предлага в бяло, черно и розово, а в комплекта влиза и силиконов калъф, който увеличава незабележимо дебелината на корпуса.

Тънкият профил обаче води до друго. Заради ограниченото място в корпуса компонентите са разположени максимално близо до външните повърхности. Затова при натоварване отделената топлина от работата на процесора, батерията и подсветката на екрана загрява изключително бързо задния метален панел и на моменти той става прекалено горещ. Това е нещо, което трябва да имате предвид, ако възнамерявате да предизвикате устройството с по-тежки графични приложения. Другото, което ни направи впечатление, е малко необичайното разположение на портовете върху корпуса. Поставянето на microUSB интерфейса в горната част например може да създаде затруднения при ползването на докинг станции или високоговорители. Какво да кажем за позицията на аудиожака? Той се намира в долния ляв ъгъл, което със сигурност ще ви накара да се замислите как да включите слушалките си, ако предпочитате да носите телефона в джоба на панталон.

Дисплей и интерфейс

Ascend P6 е снабден с 4,7" дисплей с резолюция 720р, който ни изненада много приятно. Има големи ъгли на видимост и на практика не изкривява цветовете от какъвто и ъгъл да го погледнете. Предлага много добро цветопредаване и висока яркост, а освен това се представя много добре под директна слънчева светлина, като запазва информацията върху него напълно видима. В интерес на истината панелът ни напомни много на този, използван в HTC One, и не е изключено и двата да идват от един и същ производител. Макар пикселната гъстота да е по-ниска от тази на full HD екраните, изображенията и текстът са детайлни и ясни и наличието на по-малко пиксели определено не се усеща. Изобразяването на уеб страници също е безпроблемно, а ако имате специални предпочитания по отношение на цветната температура на екрана, можете да я промените през настройките на телефона.

Интерфейсът на телефона ни е вече познат от срещата с Ascend Mate. Става дума за Emotion UI 1.6, който обвива Android 4.2.2 и предлага много опции за персонализация като например пълното преобразяване на изгледа на телефона чрез теми - в телефона има няколко, но онлайн са налични десетки други. Една от иновациите на компанията е премахването на отделния списък с приложения и вместо него всички икони се разполагат върху основния екран, който може да има до 9 страници. Този подход напомня на iPhone, а освен това се ползва и в друг популярен интерфейс за Android - MIUI. Подобен начин на организация може да затрудни малко откриването на приложения, тъй като няма опция за сортиране на иконите - например по азбучен ред, а вместо това за подредбата се разчита на потребителя. Тези екрани служат и за разполагане на уиджети, така че ще се наложи да използвате пестеливо наличното екранно място, което е ограничено. Разбира се, винаги можете да създадете папки за организация на приложенията.

Устройството използва четириядрен процесор с максимална честота 1,5GHz, който е собствено производство и е подкрепен от 2GB RAM памет. На хартия всичко звучи много добре, но не всички четириядрени процесори са създадени равни. Същият чип задвижва и Ascend Mate и на практика осигурява сходна производителност. Интерфейса работи добре, но при анимациите за преход между различните екрани се усеща много леко забавяне.

Това обаче може да се оправи много лесно през секцията с опции за разработчици. По подразбиране тя е скрита, но може да я активирате чрез многократно натискане върху Build number в меню About phone. След това в Developer options е достатъчно да промените Windows animation scale, Transition animation scale и Animator duration scale от 1х на .5х. Може и да ги изключите напълно.

Въпреки това чипсетът, който включва и графичен ускорител собствено производство, се справя добре с геймплея на игри като Asphalt 7: Heat, макар че в менюто й също се усеща известно забавяне, а по-време на игра се появяват графични артефакти. Huawei са включили и пълна версия на играта Riptide GP, която да покаже възможностите на процесора и графичния ускорител. И го прави добре - играта работи при висока кадрова честота, а реалистичните водните ефекти са впечатляващи.

Камера

Въпреки тънкия профил Ascend P6 предлага камера с много добри възможности. Тя е способна да прави снимки с максимална резолюция 8МР, съпроводена е от LED светкавица и като цяло се представя изненадващо добре. Снимките са с много уловени детайли и малко количество шум и артефакти от JPEG компресията, но понякога има проблеми с определянето на правилната експозиция и с автофокуса. Компанията е включила опция за заснемане на HDR снимки, а освен това има и специален режим за разкрасяване при заснемане на портрети.

Сред другите опции е режим за следящ автофокус и за заснемане на хоризонтални и вертикални панорами. Записваното видео е с максимална резолюция fullHD, а ако искате да снимате HDR видео, ще се наложи да намалите резолюцията до 720р. Налице е и система за електронна стабилизация, която обаче не работи много добре. Телефонът разполага и с 5МР предна камера, каквато не може да се открие често в мобилен телефон. При нея също може да се ползва функцията за разкрасяване, което може да се хареса на обичащите автоснимки.

Тестови снимки в пълна резолюция има тук.Мултимедия, игри и приложения

Сред инсталираните приложения открихме Polaris Office 4.0, което позволява създаването и разглеждането на Office документи. За контрол на достъпа, който имат инсталираните приложения до информацията в телефона, се грижи приложението Permission Manager, каквото виждаме за пръв път в телефон с Android. През него можете да управлявате как приложенията използват различни от функциите на телефона и да изключите някои при нужда. Можете и да изключите тези, които се стартират автоматично при включване на телефона.

За пестене на енергия се грижи Power Manager, който позволява превключването между различни профили на работа, а освен това показва консумацията на енергия на отделните приложения и посочва тези, които трябва да затворите. Сред другите софтуерни допълнения са DLNA клиент, реактор на видео, приложение за бележки

Батерия и мрежа

Батерията в телефона е с капацитет 2000 mAh, което е впечатляващо предвид тънкия му профил. Тя осигурява около ден на автономна работа с ползване на различни функции, но имайте предвид, че ако натоварите телефона или използвате екрана на максимална яркост, консумацията скача рязко. Иначе в режим на изчакване разрядът е малък и устройството може да изкара дълго време с един заряд. Huawei са включили и допълнителни функции за контрол на енергопотреблението и чрез тях лесно можете да видите кое приложение консумира най-много и да го затворите.

Обзор

Huawei Ascend P6 има дизайн и прецизно изработен от качествени материали корпус, каквито са характерни за премиум смартфони от най-висок клас, но в същото време има какво да се желае по отношение производителността на неговия четириядрен процесор. Устройството осигурява много качествен дисплей с отлично поведение под директна светлина и качествена основна камера, а освен това ще изненада с добра предна камера и обичащите да правят автоснимки.

Като цяло Ascend P6 има какво да предложи на потенциалните си купувачи и определено е солидно предложение от страна на китайците, а уникалните му хардуерни особености го правят един от най-интересните смартфони, появили се досега тази година. Устройството вече влезе в предложенията на VIVACOM, където се предлага на цена започваща от 539,9 лв при сключване на двугодишен договор.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • Стига с тея бенчмаркове твърде много внимание им се обръща пък и виждате как Samsung процедират с бенчмарковете. Освен това когато обикновения потребител си купува смартфон много рядко гледа бенчмарковете иска устройството да има хубав дизайн да е качествено сглобено и да му е удобно.
  GSMaster
 • [Quote=rado243]Кво пробутваш това остаряло Xiaomi MI-2, все едно аз да ти казвам колко по добър е моя 1Х;) С този дизайн на сапунерка:P да като излезе си беше хит ама.... остаря. Huawei Ascend P6 залага основно на дизайн и премиум материали(има съмнения, че производителя на дисплея на Huawei Ascend P6 и HTC ONE е един и същ) Виж Xiaomi Mi3 вече е друга бира(основно от към дизайн) на Huawei Ascend P6 му куца малко процесора, но обещават да му оправят работата със софтуерен ъпдейт :|[/Quote] Може да е остаряло, но се справя в пъти по-добре от това недоразумение... И както казах интерфейстът му доста добе копира MIUI... т.е. това устройство е копие на iPhone по дизайн и MIUI по интерфейс. Какво остава да е оригиналното му? Нищо, че и камерата му е супер слаба... И за това да казваш колко по-добър е 1Х-а, ами имал съм го и ако беше с 2GB RAM щеше да е по-напред от това устройство по бенчмарковете....
  DiDk070
 • Вчера в един магазин на Виваком го имаше изложен и да си призная доста добре е направен и дизайна му ми хареса доста. Беше с техния Emotion UI интерфейс и Android 4.2.2. Може производителността му да не е като на флагманите на другите производители, но пък е доста по-евтин от тях и според мен доста хора ще го предпочетат заради това. Преди 2 години дадох 1000лв. за флагман, но тази грешка повече няма да я повторя.
  nmnikolov
 • Кво пробутваш това остаряло Xiaomi MI-2, все едно аз да ти казвам колко по добър е моя 1Х;) С този дизайн на сапунерка:P да като излезе си беше хит ама.... остаря. Huawei Ascend P6 залага основно на дизайн и премиум материали(има съмнения, че производителя на дисплея на Huawei Ascend P6 и HTC ONE е един и същ) Виж Xiaomi Mi3 вече е друга бира(основно от към дизайн) на Huawei Ascend P6 му куца малко процесора, но обещават да му оправят работата със софтуерен ъпдейт :|
  rado243
 • [Quote]За контрол на достъпа, който имат инсталираните приложения до информацията в телефона, се грижи приложението Permission Manager, каквото виждаме за пръв път в телефон с Android.[/Quote] Явно не си играете с много андроиди... моят телефон XIAOMI Mi-2 го предлага това нещо, даже и в първата версия на телефона го имаше. И между другото от Huawei много добре копират MIUI - ромът с който идва XIAOMI Mi-2. Ако искате да ви направя няколко screen shot-а да видите за какво говоря. А и хардуерът на този телефон е подобен на този в XIAOMI-то, но то излезе преди вече близо година... и на бенчмарковете се справя в пъти по-добре от този телефон... Жалко, още едно китайско недоразумение. Също така камерата му е по-добра от тази на huawei-а... Не че си го хваля, но просто не правите ревюта на правилните телефони... http://dox.bg/files/dw?a=a1ac3d315c - в този линк ще намерите снимки от интерфейса на XIAOMI... резултат от Quadrant - http://dox.bg/files/dw?a=58a46d6c10 резултат от AnTuTu - http://dox.bg/files/dw?a=9d40e281c1 ... има ли смисъл от коментар?
  DiDk070