Lenovo Yoga Tablet 10

Lenovo Yoga Tablet 10
Подобно на смартфоните, таблетите вече са станали неизменна част от технологичния арсенал на много от нас. И двата типа устройства обаче вече се комодизират и трудно откриваме някакви особени отличителни черти или пък иновации. Производителите започват да обръщат повече внимание на софтуера в устройствата, който да ги отличи от конкурентите, докато по отношение на хардуера и дизайна положението е почти едно и също. Таблетите са с формата на големи правоъгълници, изработени от различни материали, а най-голямата промяна в тази форма се оказа добавянето на вградена подпора в някои модели.

Точно това е посоката, в която започват да мислят дизайнерите на Lenovo, които са получили пълна свобода в търсенията им за излизане от "морето от еднаквост". Резултатите под формата на първите таблети Yoga се появиха преди броени дни, а междувременно устройствата вече достигнаха и до българските магазини. В промотирането им компанията е ангажирала холивудската звезда Аштън Къчър, който е известен с технологичните си забежки, а дали това ще даде желания резултат, предстои тепърва да разберем.

И все пак Lenovo без страх поема по път, който отдалечава компанията от конвенционалните решения и стандартната и скучна форма, в която досега вариациите бяха главно по отношение на дебелината на рамката около екрана. Компанията определи премиерата на новата серия таблети като най-важната си за тази година и макар да звучи малко пресилено, не е трудно да забележим усилията на Lenovo да я наложи и завоюва важни позиции на мобилния пазар.

Видео галерия

Апарат и управление

Lenovo Yoga Tablet има много различен дизайн от всичко, което сме виждали в този сектор, и не се бои да го демонстрира. В интерес на истината, формата не е особено уникална - пуснатият през 2011 г. Sony Tablet S има формата на сгънато списание, а през същата година се появи и Notion Ink Adam. Освен това профилът на устройството напомня на този на Bluetooth клавиатурата на Apple, но все пак става дума за съвсем различен продукт. Lenovo твърди, че формата е много по-удобна за хващане и това наистина е така - можете да хванете цилиндричната част с лява или дясна ръка, а интерфейсът автоматично ще промени ориентацията си. Положението е малко по-различно при хоризонтално позициониране, но дори и тогава скосените краища на цилиндричната част правят държането удобно, а по-широката рамка около екрана осигурява подложка за палците. И в двата случая центърът на тежестта на устройството се намира в ръката (цилиндричната част), което създава усещането за по-ниско тегло.

Това удебеление на корпуса носи и други предимства. В него е вграден подвижен механизъм, завъртането на който отваря малка подпора за разполагането на таблета под различни ъгли. Заради изместения център на тежестта размерите на подпората са сравнително малки, но въпреки това позволява накланянето на таблета под различни ъгли, когато е в хоризонтален режим. Това е режим, удобен за гледане на видео, разглеждане на снимки и сайтове или провеждане на видеоразговори. Ако свалите таблета назад с отворена подпора, той застава под по-малък ъгъл, удобен за писане на текст. Това са трите основни режима на ползване на устройството, всеки от които има своите предимства в определени ситуации. Основният плюс на този дизайн е, че не се налага да купувате допълнителни калъфи, които да служат като поставка. В комплекта има и две гумени крачета, които при желание можете да залепите върху ъглите на подпората за по-стабилно фиксиране.

В долната част на предната страна са поставени стереоговорители, които звучат ясно и силно и за това принос има и технологията на Dolby, чийто ефект върху звука може да се управлява чрез специално приложение. Върху лявата страна на цилиндричната част се намира големият бутон за включване, който изпълнява и ролята на светлинен индикатор, а върху дясната е поставен жак за слушалки. Върху страничните повърхности на таблета са само бутоните за контрол - на звука отдясно и microUSB порт отляво. Под поставката са слотовете за microSD карта за увеличаване на вградената памет от 16GB и за SIM за модела с 3G възможности, а в края на цилиндричната част е поставена и 5-мегапикселовата основна камера.

В конструкцията на корпуса е използвана комбинация от метал и пластмаса. Метална е поставката, която е достатъчно стегната и се затваря и отваря със специфичен звук, а задният панел е изработен от пластмаса със специален лазерно гравиран десен, който улеснява захващането и не задържа отпечатъци от пръсти. Като цяло изработката е много добра и заедно с теглото оставя усещане за солиден, премиум продукт.

Дисплей и интерфейс

10-инчовият дисплей е изработен по технологията IPS и осигурява висока яркост, големи ъгли на видимост и много добро цветопредаване, но за мнозина резолюцията от 1280 x 800 може да се стори недостатъчна. Тя не е проблем при по-малкия таблет, тъй като пикселната гъстота е по-висока, но тук отделните пиксели могат лесно да бъдат различени, което се усеща най-силно при четене на текст. Компанията очевидно е заложила на по-ниската резолюция, за да запази ниска производствената цена на устройството, но предвид уникалния дизайн на устройството, бихме се радвали да видим и версия с екран с по-висока резолюция.

Lenovo Yoga Tablet използва Android 4.2 Jelly Bean с допълнителни софтуерни допълнения от компанията. Едно от тях е Smart Side Bar - прозорец, който се показва в едната страна на екрана и предлага бърз достъп до различни приложения и функции, подходящи за конкретния режим на употреба. В него има бутони за превключване между трите режима на ползване на таблета, които променят съответните настройки на звука и дисплея. Интерфейсът реагира бързо и е интересно, че е лишен от специално място за организиране на приложения и вместо това те всички се разполагат върху основния екран подобно на iOS и на телефоните на Huawei например. На разположение са 18 страници за икони, а организирането им може лесно да стане чрез използване на папки. Разбира се, уиджетите заемат повече екранно място, но въпреки това не можем да си представим всички страници пълни.

За щастие, Lenovo не е добавила излишни уиджети, а освен това се е въздържала и от инсталирането на ненужни приложения. Освен това на Dolby за управление на звука открихме и мениджър за енергопотреблението, който позволява създаването на профили, които активират или деактивират различни от хардуерните функции на таблета. Осигурява информация за енергопотреблението на различните приложения с опция за спиране на избраните, а освен това дава детайли и за работата на хардуерните компоненти.

Като цяло работата на таблета е достатъчно пъргава, когато го предизвикате с обикновени задачи като разглеждане на интернет страници, работа с електронна поща, разглеждане на снимки или видео и леки игри, които не включват много 3D графика. В този случай всичко е много плавно и дори Chrome с отворени няколко прозореца и възпроизвеждащ видео не успя да затрудни устройството и неговия четириядрен процесор MediaTek MT8125 с максимална честота 1,2GHz, който е допълнен от 1GB RAM. Чипсетът използва графичен ускорител PowerVR SGX 544MP, който се затруднява малко с тежки игри като Asphalt 8, но въпреки това могат да се играят макар и при малко по-ниска кадрова честота. Това обаче едва ли е изненадващо предвид цената на таблета. При обща употреба устройството се справяше много добре със задачите, с които го натоварихме, а с популярни игри като Candy Crush Saga, Clash of Clans и Plants vs Zombies 2 нямаше абсолютно никакви проблеми. Понякога обаче устройството се рестартираше произволно и вероятно това ще бъде оправено със софуерен ъпдейт.

Камера

Устройството разполага с две камери с резолюция 1.6МР и 5МР, които осигуряват много опции за контрол параметрите, но те не могат да компенсират разочароващото им представяне по отношение качеството на снимките при недостатъчна светлина. Сред режимите на снимане са HDR, панорамен, best shot, такъв за заснемане на обект от различни ъгли и след това разглеждане на триизмерната раздвижена снимка и дори EV бракетинг, подходящ за ръчно сглобяване на HDR снимки. При видеозапис има опция за time lapse запис със записване на кадър през определен период от време.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Батерия и мрежа

Цилиндричната част помества и двойна 3-клетъчна батерия, която Lenovo описва като обичайна за лаптопите. Тя позволява на таблета да предложи много по-дълго време на автономна работа от обичайното за такива устройства. Според компанията тя стига за 18 часа на автономност при определени условия на употреба, а при нашите тестове с кратки сесии на ежедневно използване за различни функции (браузър, текстообработка, мултимедиен плеър, игри, приложения) устройството изкара седмица само с 50% от заряда на батерията при автоматична яркост. Изключително впечатляващо постижение.

Lenovo предлага и допълнителна Bluetooth клавиатура, която може да бъде прикрепена върху таблета за предпазване на екрана. Тя е снабдена и с магнити, които автоматично изключват или включват екрана в зависимост от позицията й. Има и малък тъчпад, който не поддържа мултитъч жестове и като цяло е далеч от подобните компоненти в лаптопите. Не успяхме да намерим и начин да превйключим подредбата на клавиатурата, за да пишем на кирилица. Клавиатурата е изработена от пластмаса и е изключително лека, а бутоните са малки и с ограничен ход.

Обзор

Lenovo Yoga Tablet 10 е уникално допълнение сред морето от таблети с Android, който се отличава благодарение на формата си и на достъпната цена. Отличава се с много добра изработка и вградена поставка, която прави удобно използването в определени случаи. В допълнение, дизайнът на корпуса улеснява хващането на устройството и дори използването му с една ръка, но той вероятно няма да допадне на всеки. Останахме впечатлени и от качествените високоговорители.

Няма как да пропуснем и впечатляващата батерия, която ще ви осигури дни на автономност, преди да се наложи да я презаредите. Производителността на използвания четириядрен процесор е напълно адекватна за класа на таблета, макар че е недостатъчна за най-новите 3D игри. Бихме желали да видим и екран с по-висока резолюция, но тогава със сигурност и цената на таблета няма да бъде такава. Въпреки ниската си пикселна гъстота той осигурява много добри яркост, цветопредаване и ъгли на видимост. Като цяло Lenovo Yoga Tablet е много добро предложение в средния ценови клас и бихме го препоръчали с лекота.

  • Първо пиши на кирилица и второ освен да го гледаш толкова време че се рестартирВа случайно да си пробвал един най-обикновен хард ресет след ъпдейта?
    AVKansazov
  • Zdr tableta e mnoo qk no tova s restartirvaneto qvno mnese opravq s updeitvane ot okolo mesec go imam i se restartirva postoqnno daje mi sene sluchvalo cqla nosht da se restartirva i da nemoga da napravq nishto po vaprosa
    didilqn