Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra
След раздялата с Ericsson, Sony започна да изгражда ново портфолио от смартфони с Android и от постигнатото досега през тази година изглежда го прави успешно. Затова не се изненадахме и на информацията, че за следващата година компанията планира да увеличи доставките на телефони с над 50%. Междувременно японците започнаха да реагират много по-бързо на пазарните тенденции и търсене на устройства, използват актуални хардуерни компоненти, добавят много от технологиите на Sony и интегрират някои от услугите на компанията за дистрибуция на цифрово съдържание. Освен това направиха моделите си от висок клас водоустойчиви, което определено ги отличава от конкурентите, но е нещо напълно обичайно в Япония.

Sony не пропусна и тенденцията за уголемяване на смартфоните, като й отговори с модела Xperia Z Ultra, който се оказва и един от първите модели с бързия четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon 800. В този сегмент на т.нар. фаблети Samsung вече присъства с моделите Galaxy Mega, но предложението на Sony носи хардуерни характеристики от по-висок клас и по-голям 6,44" дисплей. На пръв поглед може да замени успешно таблети и смартфон, но със сигурност е насочено към много по-ограничена категория потребители, които нямат нищо против да носят телефона си в чанта и които не се интересуват много от качеството на снимките от вградената камера. Именно за тях е предназначена и Bluetooth слушалката SBH20, която позволява по-удобното провеждане на разговори, докато телефонът е в джоба или чантата, а освен това служи и за слушане на музика, като осигурява възможност за включване на други слушалки - голям плюс, ако държите да използвате вашите.

Видео галерия

Апарат и управление

Xperia Z Ultra отново следва дизайнерския език, който компанията стартира с модела Xperia Z, но тук го е доразвила и е изчистила някои от проблемните области в първата версия. Така например рамката около телефона е по-заоблена и вече е изработена от алуминий, а освен това е лишена от острите ръбове около дисплея, които има Xperia Z. Капачетата върху корпуса за прикриване на microUSB порта и слотовете за SIM и microSD карти са също метални и определено са по-солидни и удобни за употреба, като се отварят и затварят по-лесно. За жака за слушалки няма капаче, но това не е проблем, тъй като телефонът е напълно водоустойчив (стандарт IP55 / IP58) и има изолация, която държи водата далеч от деликатните компоненти, а освен това е много по-удобно, ако често слушате музика. Задната страна отново е изработена от стъкло, а заедно с предната е покрита с филм, който задържа стъклените частици при евентуално счупване. Той обаче може да се надраска лесно, особено ако се възползвате от високата чувствителност на екрана и пишете върху него с писалка или молив вместо със стилус.

Въпреки размерите си Xperia Z Ultra е учудващо удобен за хващане. Височината от 179 мм и ширината от 92 мм са комбинирани с дебелина от едва 6,5 мм, а това заедно със заоблените ъгли улеснява стабилния захват. Разбира се, употребата с една ръка е почти невъзможна, но все пак, ако имате достатъчно голяма ръка, можете да не се притеснявате, че ще го изпуснете лесно. Не е проблем да се побере в стандартен джоб, но в джинси може да се окаже, че стърчи извън джоба. Освен това при сядане определено създава неудобство заедно с усещането, че може да се счупи заради стъклените панели. В допълнение при носенето в джоб има и опасност от случайно счупване например от ъгъл на маса. Големият размер създава и друго неудобство - говорителят за разговори е малък и понякога трябва да движите телефона до ухото си, докато уцелите позицията му. И докато страничната рамка около екрана е тясна, тази над и под екрана изглежда прекалено голяма. Ползването с една ръка е трудно и със сигурност ще ви се наложи да разчитате на двете, особено за падащото меню в горната част на екрана.

Теглото на смартфона е 212 грама и се усеща солиден в ръката, което се дължи и на избраните материали в конструкцията. Тънкият профил обаче оказва своето влияние върху някои от характеристиките - камерата например използва по-стар сензор и няма светкавица, а освен това заради ограниченото място и високоговорителя се представя скромно и в Asphalt 8 например при максимална сила започва да изкривява звука. Липсва и инфрачервен порт, който би помогнал за превръщането на Z Ultra в дистанционно управление за домашна електроника.

Дисплей и интерфейс

Освен с изработка Xperia Z Ultra впечатлява и със своя дисплей. С резолюция 1080р и диагонал от 6,44" той осигурява пикселна гъстота от 342 ppi, а освен това е изработен по технологията Triluminous, която компанията пoлзва и в тазгодишните си телевизори Bravia и в някои от лаптопите Vaio. Подобрението определено се усеща особено на фона на дисплея на Xperia Z, който има изненадващо малки ъгли на видимост. За щастие това не важи за Xperia Z Ultra и на разположение е панел с висока яркост, отлично цветопредаване, големи ъгли на видимост и чудесно поведение под директна светлина. Технологията Triluminous се грижи за показването на наситени цветове и се справя с трудни за репликиране тонове благодарение на разширения цветен диапазон. С нея работи и функцията X-Reality, която е наследник на Bravia Engine и обработва допълнително изображенията, за да бъдат по-чисти, ясни и живи. Елиминира се шума, а освен това допълнителни технологии на Sony оптимизират пиксели, текстура, очертания, цвят и контраст. В интерес на истината Xperia Z Ultra има най-добрия дисплей в смартфон на Sony, който сме виждали в последно време.

Не по-малко интересно е положението и по отношение на техническите характеристики, особено ако държите да разполагате с най-актуален хардуер. Xperia Z Ultra например се оказа първото устройство с Android, което предлага 28-нанометровия чипсет Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974), който включва четири Krait ядра с честота 2,2GHz и графичен ускорител Adreno 330 в комбинация с 2GB RAM памет. Това означава, че на практика в джоба си имате един от най-бързите мобилни процесори и едва ли ще успеете да го натоварите достатъчно с каквито и тежки приложения и 3D игри да го предизвикате. Последната игра в серията Asphalt например изглеждаше впечатляващо и с включени максимални графични ефекти се рендираше при максимална кадрова честота дори във fullHD резолюция без никакъв намек за забавяне. В същото време заради процеса на изработка топлоотделянето е намалено и устройството се загряваше в много по-малка степен в сравнение с Xperia Z например.

Интерфейсът работи изключително плавно, но това едва ли е изненадващо при наличието на такъв впечатляващ хардуер. Операционната система е Android 4.2.2 (скоро се очаква ъдпейт до версия 4.3) с допълнителни интерфейсни промени от Sony, но те определено не са дразнещи. Ако вече имате опит с Android, ще се почувствате в свои води в компанията на Z Ultra, но и за начинаещите овладяването на тънкостите на смартфона няма да е трудно. Интересно е, че компанията е помислила и за по-удобното ползване на телефона с една ръка и е добавила възможност за смаляване на клавиатурата и за преместването й в лявата или дясната част на екрана. В тази връзка клавиатурата на Sony продължава да е една от най-добрите, които сме срещали в телефони с Android.

Предлага фонетична подредба и поддържа въвеждане чрез жестове, а освен това има много добър български речник. Другата добавка към клавиатурата е режим за ръкописно въвеждане на текст. Xperia Z Ultra не идва в комплект със стилус, защото има много чувствителен екран и може да се ползва и с обикновен молив за бележки или скици в приложенията Notebook и Sketchbook. Има и възможност за правене на бележки от заключен екран и по време на разговор. В допълнение технологията за разпознаване на ръкописен текст също работи добре и се справя и с български. На разположение е и системата за малки приложения, като в един момент на екрана може да бъде показано повече от едно, което е логично предвид голямата екранна площ. Компанията е помислила и за удобството при работа и е осигурила възможност за промяна на размера на шрифта.

Няма драстични промени в интерфейса в сравнение с другите модели Xperia, но компанията се е възползвала от по-големия диагонал на екрана, като е намалила размерите на иконите и така се показват повече от тях. Включени са и познатите мултимедийни приложения на Sony - плеър Walkman, галерия и приложение за гледане на видео. Първите две предлагат интеграция с Facebook (споделени от приятелите снимки и видео), а освен това второто може да покаже и съдържание от популярни услуги като Flickr и Picasa. Приложенията дават достъп и до услугите на Sony за разпространение на музика и видео, но те не са достъпни в България.

Камера

Sony не представя Xperia Z Ultra като камерафон и не е трудно да се разбере защо това е така. Основната камера е с резолюция 8МР и използва сензор Exmor RS, но въпреки това не прави особено впечатляващи снимки. В кадрите липсват детайли, а освен това в тях присъства повече цветен шум. Заснетите при недостатъчна светлина са с отмити цветове и с резултатите от силна последваща обработка, но дори и да искате да промените това с допълнителна светлина, няма да успеете да го направите, тъй като отсъства светкавица.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 3050 mAh, което на пръв поглед е много, но тя трябва да захранва мощен процесор и голям екран. Ако активно използвате телефона и често играете 3D игри или работите с приложения, които разчитат повече на графичния ускорител, ще се наложи да зареждате Z Ultra всяка вечер. Ако употребата е по-балансирана, батерията стига и за два и повече дни на автономност. Все пак важното е, че устройството може спокойно да осигури работоспособност от пълен ден. Зареждането става сравнително бързо и определено е по-удобно с ползването на докинг станция, защото така не се налага всеки път да отваряте капачето на microUSB порта. В кутията на тестовия екземпляр присъстваше магнитна докинг станция, но не сме сигурни, че тя влиза във финалния търговски комплект.

Обзор

Докато тествахме Sony Xperia Z Ultra така и не успяхме да свикнем с размерите на телефона, но той може с лекота да стане любимото устройство на феновете на по-големите устройства, които се усещат като по-малки таблети. Въпреки това японската компания успя да ни спечели с дизайн, качество на изработката и водоустойчивите характеристики на корпуса. За щастие е обърнала внимание на техническите характеристики и осигурява отличен 6,44" дисплей с резолюция 1080р и мощен процесор от последно поколение, който определено ще зарадва геймърите.

Големият дисплей го прави особено добър избор за гледане на видео или пък разглеждане на интернет страници, а възможността за използване на молив като стилус за въвеждане на информация определено е интересна и работи много добре. Донякъде разочароващи се оказват високоговорителят и представянето на камерата, която няма светкавица, но фокусът на телефона и без това не е мобилната фотография. И все пак Sony Xperia Z Ultra в момента е сред топмоделите в класа на т.нар фаблети и като цяло едно от най-добрите устройства с Android.

 • И във Виваком нямаше калъф и стилус в комплекта!Но...аз и без това не харесвам калъфите и протекторите и не ги ползвам,но...стилуса е друго нещо!Но тук пък всеки обикновен молив става за стилус,вече го пробвах,така че...!Важното е,че успях да си го взема на лизинг и сега си го ползвам с удоволствие :D !И на мен лично ми харесва как снима!Камерата има доста настройки и като си избереш подходящата,снимката си е хубава!А аз имам с какво да сравнявам,обикновено снимам с Nikon D7000!Лошото е,че за да изпълни екрана,т.е. снимката да 16/9,снима в резолюция 5мп,но и това не е болка,както казах имам си Никон за снимки!За мен лично апарата е страхотен!Малко останах разочарован от двете пъпки отстрани за докинг станцията,можеше да им сложат някакво капаче,да не се разваля перфектния дизайн,но пък така апарата е по удобен за държане при разговори!За мен си е перфектен!Аз чаках няколко месеца да излезе Галакси Мега 6.3\",после се появи Сони-то та чаках още 3 месеца него и сега най-после съм доволен с новия си апарат!
  bibo35
 • В XDA също ми направи впечатление, че има различни окомплектовки. Явно Sony центровете продават най-базовата, а Мтел по-добрата с калъф и стилус. Някъде из Азия и докинг станция е имало в комплектите.
  Emuhead
 • Не мога да повярвам че така съм се прецакал. Даже и стилус нямам. Дано да няма повече опарени който няма да последват съдбата ми. Далеч от сони магазините.
  katinar
 • Моят е от Мтел и в комплекта имаше калъф и стилус. Окомплектовката си беше фабрично така, защото в кутията си имаше отделение за калъфчето. Иначе и продавачът в Мтел се изненада като про проверката на комплекта открих калъфа на дъното на кутията :) Камерата действително можеше да е по-добра, но аз поне други забележки нямам.
  Emuhead
 • Да попитам?! Моя го купих от сони и нямаше в комплекта калъфка. И още нещо, не съм доволен от камерата, галаксито ми 2 прави много по-хубави снимки.
  katinar
 • Имам го телефончето. Хендсфрий не ти трябва. Проблемите със силата на звука също са доста преекспонирани в нета. Поне моят с последните ъпдейти се чува идеално като звъни. Факт е, че в Asphalt 8 действително на макс сила на звука се появява изкривяване, но това е САМО в Asphalt и само на макс звук. Като се намали с едно деление се оправя проблема. Иначе камерата е средна хубост и батерията можеше да е една идея по-мощна, но то пълно щастие няма. Като гледам за коледа ще си подаря калъфчето с вградената батерия ;) Иначе Sony направо ме шокираха с окомплектовката. За пръв път от поне 10 години получавам смартфон с висококачествен калъф тип тефтерче в комплекта.
  Emuhead