LG BL40 New Chocolate

LG BL40 New Chocolate
През тази година LG не показа голяма активност на разрастващия се пазар на смартфони, но за сметка на това компанията неведнъж ни изненада с особено интересни модели, разчитащи на собствения им интерфейс S-Class 3D. След първия прозрачен телефон, който наскоро ни впечатли с авангардните си функции и определено необичаен външен вид, LG направи поредната стъпка от стратегията си да предлага отличаващи се продукти, като анонсира "шоколадовия" телефон BL40, новото допълнение на премиум серията Black Label, който е първият телефон с дисплей със съотношение на страните 21:9.

Видео галерия

Апарат и управление

Няма съмнение, че BL40 е стилен, но е нужно поне да подържите в ръка устройството, за да почувствате неговото излъчване. Има пределно минималистичен дизайн, решен в черно, с който контрастират добавените акценти - хромирана ивица, обкантваща телефона, и червени странични повърхности. Върху лицевия панел няма никакви бутони - открояват се логото на LG в долната му част и втората камера, сензорите за околна осветеност и близост и говорителят в горната. Върху лявата странична повърхност са разположени бутон за стартиране на музикалния плеър и microUSB порт за зареждане и връзка с компютър, а върху дясната са бутоните за контрол на звука и за стартиране на камерата. Върху долната странична повърхност се намира микрофонът, а върху горната са поставени 3,5 мм аудиоизход и бутонът за включване и изключване, който служи и за заключване на дисплея. Върху задната част няма изненади - там ни посреща 5МР камера с LED светкавица и допълнителен микрофон за по-добър запис на звука при снимане на видео. Под капака на батерията се намира microSD слот, като замяната на картата може да става и при включен телефон. Въпреки удължения му корпус BL40 е удобен за употреба, така че, ако имате съмнения за това, е добре специално да разгледате телефона.

Дисплей и интерфейс

Дисплеят, който е една от най-впечатляващите технически характеристики на BL40, е с резолюция Real WVGA (345 x 800) и има диагонал 4", като освен за мултимедийни цели е подходящ и за сърфиране в Мрежата, тъй като при повечето сайтове няма нужда от хоризонтално превъртане. За да използва максимално неговата екранна площ, LG добавя и нова функция, позволяваща разделянето му на две и показването на различно съдържание в двете части. Той е изработен по капацитивна сензорна технология, като за предпазване от надраскване е покрит със закалено стъкло, което на практика покрива цялата лицева част на устройството. Дисплеят поддържа и популярния напоследък мултитъч начин за управление, който е от полза при мащабиране на изображения в галерията и страници в браузъра. Изобразяваните цветове са 16 милиона, а видимостта им под директна слънчева светлина е добра.

И докато за някои приложения съотношението на дисплея 21:9 е удобно, за други не чак толкова. Така например форматът му го прави подходящ за гледане на видео, като има опция съдържанието с други размери да бъде разпънато така, че да запълни цялото налично място. Допълнителната ширина е използвана от LG, като е добавена функция за разделяне на дисплея, която работи в клиента за електронна поща и съобщенията. Така в лявата част се показват съобщенията, а в дясната - тяхното съдържание. Разделителната лента между двете може да се променя според желанието, а с почукване съдържанието може да заеме целия екран. Компанията е добавила и лесен начин за копиране и вмъкване на текст в бележка, текстово съобщение или в браузъра. По-голямата хоризонтална резолюция означава, че ще виждате web страниците в цялата им ширина, без да се налага да превъртате наляво или надясно. Проблемът обаче идва от малкия размер на текста, така че вероятно ще се наложи да мащабирате страницата и все пак ще трябва да я превъртате.

Както и при другите модели със сензорен дисплей на LG, и тук откриваме интерфейса S-Class. Той е цветен и изпълнен с различни анимации и отново предлага познатия 3D куб за преминаване между различните изгледи на основното меню. Основното меню е разделено на 4 основни секции, като може да работи както във вертикален, така и в хоризонтален режим. Скоростта на работа е добра, но има моменти, в които се усеща леко забавяне и допирът до дисплея се отчита по-късно. Подобрения има в браузъра и галерията, където може да се използва мултитъч за мащабиране на съдържанието. Благодарение на новия процесор (Qualcomm вместо AMD, който е в Arena), BL40 се справя бързо с мащабирането на снимките в галерията. Подобно на някои от неотдавна появилите се телефони на LG, и тук е възможно управлението на различни функции чрез жестове. Те действат при заключен дисплей и са добър начин бързо да стартирате предпочитаното си приложение. За да активирате жест, е достатъчно да изпишете съответния символ върху екрана.

Камера

Добавената камера е с резолюция 5МР, като е снабдена с автофокус и LED светкавица. При достатъчна осветеност снимките са с добро качество и с достатъчно количество уловени детайли. Включени са различни дигитални ефекти, автоматичен режим за запечатване на панорамни снимки, разпознаване на лица и усмивки, опция за проследяване на едно лице в кадър, стабилизация на изображението, избор на светлочувствителност по ISO, компенсация на експозицията, добавяне на геотагове и др. Разочарование може да предизвикат възможностите за запис на видео - едва с VGA резолюция, макар и при 30fps, но в 3gp формат. Телефонът предлага и приложение за видеоредактиране.

Снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_436.rar

Видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_437.rar

Мултимедия, игри и приложения

Възможностите за връзка, които предлага телефонът, съвсем не са малко и на практика сред тях присъстват всички актуални технологии: възможности за работа с четирибандови GSM мрежи, поддръжка на бързата технология HSDPA и, разбира се, Wi-Fi. Телефонът разполага и с GPS приемник, който може да ви позиционира бързо, Bluetooth с профил A2DP за безжичен стрийминг на висококачествен звук и FM трансмитер, с който можете да слушате музиката от телефона през близко радио. Телефонът е снабден и с 3,5 мм аудиоизход, което е добра новина, ако си имате любими слушалки. Качеството на възпроизвеждане на звука е много добро, като винаги можете да го промените с активирането на технологията Dolby Mobile. Тя действа и при гледане на видео. Телефонът поддържа директно повечето DivX/XviD клипове, без да необходимо конвертиране, но резолюцията им трябва да е по-ниска от 720 x 480 пиксела. Успехът с даден файл зависи и от битрейта на видеопотока. При гледане плеърът разделя видеофайловете на отделни части, така че лесно можете да отидете до желаната. BL40 разполага и с тв изход, но в комплекта не е включен кабел.

Батерия и мрежа

Ако качеството на звука при разговора е приоритетно за вас, едва ли ще останете разочаровани от представянето на LG BL40. Добре се представя и батерията, като при нормална употреба сигурно ще се наложи да я презаредите след около ден и половина - два.

Обзор

В заключение, LG New Chocolate BL40 комбинира впечатляващ дизайн с функционалност, която обикновено свързваме със смартфоните. Освен със семпъл и стилен дизайн, печели ни и със своя голям дисплей с формат, за пръв път използван в телефон, мултитъч възможности, камера, Wi-Fi, GPS приемник и FM радио и трансмитер. В същото време интерфейсът не успява съвсем да достигне нивото на хардуера, тъй като има моменти, в които реагира по-бавно, отколкото ни се иска, а понякога е излишно усложнен. Въпреки това BL40 е впечатляващо допълнение към премиум серията Black Label и със сигурност е един от знаковите телефони на годината.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM