HTC One A9

HTC One A9

HTC има спешна нужда от нов хитов смартфон и това е очевидно не само за шефовете на компанията. Флагманът One M9 не успя да оправдае очакванията по отношение на продажбите, макар че обърна внимание на някои от основните критики към предшественика си, а дни преди началото на продажбите му през пролетта изпълнителният директор на HTC напусна поста си. Последваха месеци спад в продажбите и представянето на продукти в различни ценови категории, които не успяха да грабнат потребителите. Надеждите в края на годината са поверени на модела One A9, който залага на нова концепция, включваща премиум дизайн, силно оптимизиран софтуер и хардуер, който повече подхожда на смартфон от среден клас. Това всъщност е една от тенденциите на тази година и показва, че производителите вече загърбват надпреварата по отношение на спецификациите в стремеж да осигурят по-добро цялостно преживяване за клиентите си.

Дизайн

HTC One A9 също попада в тази категория на продукти от среден клас, които в някои случаи са дори по-атрактивни от по-скъпите им и мощни събратя в горния сегмент. Устройството обаче се отличава от останалите подобни предложения с дизайн, който не е изключено да ви напомни на продукт, чийто дизайн идва от Калифорния. “Всички телефони вече са еднакви”, ще каже някой, “Apple първа копира дизайна на HTC”, ще опонира друг. Тайванската компания също твърди, че става дума за еволюционен дизайн, който е започнал с One M7 и се е развил със следващите модели във флагманската серия на компанията и всъщност е комбинация от дизайна на скорошните модели Desire и металната конструкция на серията One. Каквито и да са твърденията на компанията One A9 ще бъде възприет от потребителите като интерпретацията на iPhone от HTC, в което не виждаме нищо лошо, ако в крайна сметка устройството успее да изпълни мисията си и накара съдбата да се усмихне на тайванците.

Няма съмнение, че One A9 е премиум продукт. Достатъчно е да го вземете в ръка, за да усетите прецизната изработка на корпуса, плавните извивки, специалната текстура на алуминия (полирана върху страните и матова за задния панел) и заобленото в краищата стъкло, които заедно работят за създаването на усещане, каквото досега осигуряваше само iPhone 6. С размери на корпуса 145,75 x 70,8 x 7,26 мм и тегло 143 грама One A9 е по-голям от iPhone 6, но пък осигурява и дисплей с по-голям диагонал. Устройството е удобно за ползване, тъй като е лишено от острите ръбове на One M9, а заради тънкия профил почти изчезва в джоба. HTC ще предложи няколко цветови варианта, а засега е ясно, че в България ще го видим в по-традиционните разцветки сиво и сребристо. Както може да се предположи, използването на полиран метал за страничните повърхности прави телефона и значително по-хлъзгав, но с това се свиква.

Иначе целият корпус е изработен от метал, но горната страна има пластмасова вложка, под която вероятно са поместени антени. Впечатление прави и набразденият бутон за включване на телефона и отключване/заключване на екрана, който няма как да сбъркате. Добавени са слотове за SIM и microSD карта, като този път са надписани, за да не се чудите коя къде отива. Върху долната страна откриваме microUSB порт, който незнайно защо не е центриран, а около него са поместени жак за слушалки и високоговорител, който замества познатите предни стерео говорители BoomSound. Задният панел съдържа камерата, която е заобиколена от издаден метален пръстен, допълнена от двуцветна светкавица.

Сензор за отпечатъци и дисплей

Основният забележителен елемент върху предния панел е сензорът за отпечатъци – става дума наистина само за сензор, който не може да бъде натиснат. Работата му е страшно бърза (ето видео) и се активира само с поставяне на пръст върху него за разлика от iPhone, при който се изисква и натискане на бутона за включване на екрана. В настройките можете да посочите и дали докосване до него да действа като бутон Home, когато телефонът е отключен. Android 6.0 вече има вградена поддръжка за сензори за отпечатъци, а новите модели Nexus също са снабдени с такива, така че в това отношение One A9 е съвсем актуален. Смартфонът използва 5” Full HD дисплей, който е изработен по технологията AMOLED. Това означава, че осигурява много висок контраст, ярки цветове, големи ъгли на видимост и добра четимост под директна светлина. Няма възможност за персонализиране на цветната температура, но има два цветни профила, между които да избирате – AMOLED и sRGB. Над него е поместено 2.5D стъкло Gorilla Glass 3, чиито краища плавно преливат в корпуса на телефона.

Сензорът за отпечатъци е една от причините за премахването на предните говорители, но без съмнение той е по-полезната функция от двете и особено по начина, имплементиран от HTC. Все пак компанията е обърнала специално внимание на аудио възможностите на телефона, който е снабден със специален DAC за осигуряването на чист и силен звук с пълен динамичен диапазон и с усилвател за слушалките. Устройството поддържа 24-битови файлове lossless и няма проблем със захранването на Hi-Fi слушалки като Sennheiser HD598. Компанията уточнява, че аудио системата на телефона е внимателно проектирана и дизайна на платките и разположението на компонентите са направени така, че да се намали интерференцията и възможните изкривявания на звука. Включена е и технологията Dolby Audio при ползване на слушалки, но тя може да се изключи, ако не ви допада. Иначе и високоговорителят осигурява много силен и чист звук.

Хардуер

В хардуерно отношение HTC One A9 предлага осемядрен чипсет Qualcomm Snapdragon 617, който е от среден клас, но това по никакъв начин не се усеща в работата с телефона. Всичко действа като перфектно смазана машина и интерфейсът реагира бързо, приложенията се отварят мигновено, а превключването между тях е безпроблемно. В интерес на истината смартфонът е по-пъргав от по-мощни флагмани на други производители. Смартфонът е първото устройство, което ще се появи на пазaра с Аndroid 6.0 след новите модели Nexus, което е следствие от близката работа с Google. В резултат на това интерфейсът Sense е олекотен и от него са премахнати някои приложения, а други са заменени с алтернативите им от Googlе. Както вече писахме, ще има две версии в зависимост от обема на оперативна и вградена памет – 3GB RAM/32GB и 2GB/16GB. За жалост в Европа ще се предлага само втората, която успяхме да тестваме и ние. Все пак и двете поддържат microSD карти с капацитет до 2TB (успех в търсенето на такава), а благодарение на нова функция в Android 6.0 картата може да се форматира по специален начин, за да стане разширение на вградената.

Интерфейс

В интерес на истината интерфейсът носи името Sense 7_g, което показва участието на Google в разработката на телефона. Като цяло Android 6.0 няма особени визуални промени, а освен това Sense скрива умело оригиналния му външен вид, но все пак се забелязва добавянето на нови анимации при взаимодействие с различни елементи от интерфейса. Въпреки че някои от приложенията на HTC са премахнати (например HTC Music), не са пропуснати BlinkFeed и възможността за персонализиране на интерфейса чрез теми. Други части от интерфейса запазват стандартния си вид – например падащото меню с бързи настройки, менюто за контрол на звука и мениджъра на отворени приложения. Включена е функцията Now on Tap за показване на информация, свързана с активното приложение – за задействането й натискате централния бутон и се показва меню с релевантна към съдържанието информация. Друга от големите промени в Android 6.0 дава по-добър контрол над нещата, до които имат достъп инсталираните приложения. Така например при инсталирането им не давате разрешение за ползване на всички фукции, както беше досега, а вместо това получавате предложение за разрешаване на достъпа до конкретна функция, когато приложението трябва да я използва.

Камера

Основната камерата също е претърпяла промяна и се е сдобила със система за оптична стабилизация, 13МР BSI сензор и бленда f/2.0 за улавяне на повече светлина. За селфита пък има 4МР UltraPixel камера, която вече видяхме в One M9 и която се справя отлично със задачата, заради високата си светлочувствителност, а освен това вече включва HDR функция. Основната камера обаче е по-интересна. Тя е предпазена със сапфирено стъкло и също е получила някои интересни функции, макар че отново страда от ограничен динамичен диапазон, който не може да се компенсира и от опцията за HDR.

Камерата работи бързо и има точно измерване и определяне баланса на бялото, но пък имам какво още да се желае по отношение на детайлите. Освен това изглежда, че компанията е премахнала от настройките възможността за корекция на контраст, наситеност и рязкост. Все пак на разположение е професионален режим за снимане с достъп до различни параметри като скорост, ISO, фокус, скорост и баланс на бялото с опция за запазване на RAW файл за последващата обработка в компютър. Такава е възможна дори през телефона, но тя става напълно автоматично и не можете да контролирате крайния резултат. Прави впечатление подобреният интерфейс на камерата и изваждането от менютата на различни често ползвани функции като HDR. Записва се видео с максимална резолюция 1080р, а сред новите функции откриваме Hyperlapse, която дава възможност за запис на time-lapse клипове с възможност за промяна на скоростта възпроизвеждане.

Тестови снимки и видео

Батерия

На пръв поглед капацитетът на батерията от 2150 mAh е малък, но на практика установихме, че това не е така. Основната заслуга е на друга нова функция в Android 6.0, която носи името Doze Mode. Тя се грижи за изключване на процесите във фонов режим, когато екранът на телефона е изключен и се справя отлично с тази задача. Докато тествахме HTC One A9, той без проблем изкарваше цял ден с едно зареждане на батерията и дори оставаше енергия за следващия, като при това го ползвахме активно за разговори, снимки и слушане на музика през Spotify. Всичко зависи от начина, по който се работи с телефона, но останахме наистина впечатлени от оптимизациите на HTC и Google. Батерията поддържа бързо зареждане, но ще се наложи да си купите такова зарядно допълнително, тъй като в комплекта е стандартно.

Заключение

Всичко това прави One A9 наистина уникален телефон в портфолиото на HTC, който ни показа, че техническите характеристики нямат такова значение, колкото цялостния продукт. Комбинацията от прецизна изработка, дизайн и оптимизиран софтуер правят от телефона забележителен продукт, който обаче страда от един основен недостатък – цената. И то цената в Европа, която се очертава да бъде значително по-висока от тази в Щатите, където телефонът не само предлага подобрен хардуер, но и идва в комплект с екстри като разширена гаранция и 6-месечен достъп до услугата Play Music. Все още не знаем колко ще струва One A9 в България, но сме готови за сума над 1000 лева, което вероятно ще откаже много от желаещите да се сдобият с него. Непроменен обаче остава фактът, че това е може би най-интересният смартфон на HTC през тази година, а компанията обеща да използва подобен дизайн и в следващите си серии от среден и висок клас. Докато го тествахме, One A9 успя да ни спечели и със сигурност ще има такъв ефект и върху феновете на Android, но на фона на силната конкуренция смятаме, че цената му трябва да бъде по-ниска, за да успее да помогне на HTC да възвърне позициите си.

  • Разбира се, LG G4 е малко над 800 вече, но е по силен от този.
    geornnn