LG G5

LG G5

През миналата година LG реши да експериментира с материалите за изработка на своите смартфони и в резултат от това получихме два много интересни флагмански модела. И G4 и V10 предложиха висока производителност, впечатляващи фото- и видео възможности и отличителен дизайн, които подготвиха почвата за тазгодишната колекция от смартфони на корейците. През февруари начело на нея застана моделът G5, който прегърна идеята за създаване на модулен телефон, чиито възможности се променят според свързаните към него аксесоари. Резултатът е интересен смартфон, който не се бои да е различен, но дали този стремеж към оригиналност не е най-голямата му слабост? Нашето ревю ще се опита да отговори на този въпрос.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Дизайн и модулност

Идеята за модулен телефон не е нова, но едва LG успя да я комерсиализира с пускането на G5. Ако следите Mobile Bulgaria, сигурно сте чели за Project Ara – започнатия от Motorola експеримент, който след придобиването на компанията от Lenovo остана в Google. Основното при него е свързано със създаването на напълно модулен телефон, чиито компоненти, като камера, процесор, памет и батерия, ще могат да се подменят лесно и надграждат по време на жизнения цикъл на устройството. Излизането на проекта от прототипна фаза се оказа по-трудно от очакваното и в продажба ще го видим през следващата година, но LG реши да модифицира идеята и да я предложи в G5. При това компанията се опита да запази основните характеристики, които досега добавяше във флагманските си телефони като сменяема батерия и слот за допълнителна памет, но в същото време предложи изработен от метал корпус.

Всъщност последното може да се оспори от мнозина, тъй като металното шаси от специална сплав се оказва скритo под слой изолиращ грунд, който се ползва за прикриване на линиите за антените, а над него е нанесена боя с метален ефект. В резултат на това телефонът се усеща в ръката като пластмасов, което едва ли е търсеният ефект от компанията, но пък до известна степен ограничава хлъзгавината на корпуса. Принос за това има и острият ръб, който обкантва телефона – той е хромиран, но на няколко места е прекъснат, което вероятно също има връзка с работата на безжичните технологии в устройството. Предната част на телефона е покрита със стъкло Gorilla Glass 4, което в горната част се извива ефектно назад, но пък отстрани завършва в ръба на корпуса и така се прекъсва плавната извивка, започната със задния панел.

Тази година почти всички компании включиха в телефоните си 2,5D стъкло за допълнително премиум усещане, но LG изглежда не смята това за нужно. Стъклото обаче не покрива зоната под екрана, тъй като това е частта, която се отделя, за да се извади батерията или да се постави някой от допълнителните модули. Върху задната страна откриваме издадена зона, която съдържа две камери, светкавица и допълнителните сензори за лазерно фокусиране и измерване на цветната температура при снимане, а под тях е поставен бутонът за включване, който съдържа и сензор за пръстови отпечатъци, отключващ телефона само чрез докосване. За разлика от предишните флагмански телефони на LG бутоните за звука са преместени върху една от страните на телефона. Що се отнася до модулите, свалянето на долната част става чрез натискането на малък бутон върху едната страна. При това се осигурява достъп до ярко оцветената батерия, която е фиксирана върху модула, и както може да се предположи води и до изключване на телефона.

Двете части са свързани чрез конектори, тъй като долният модул съдържа микрофон, високоговорител и USB Type-C порт за зареждане и трансфер на данни, a освен това трябва да се осигури връзка с допълнителните модули, които предлага компанията. Засега те са само два, но LG се надява да разшири колекцията Friends през идните месеци и приканва всеки с идея за добавка да се включи в разработката. За ограничено време G5 се продава в комплект с модула CAM Plus, който включва батерия с капацитет 1200 mAh и има бутони за контрол на камерата, а освен това е наличен и модул от B&O Play, който включва 32-bit DAC и усилвател за подобряване на звука. Осигуряването на достъп до батерията в телефон с подобен дизайн със сигурност е сериозно инженерно предизвикателство, но в крайна сметка това води до друго. При телефона, който тествахме, връзката между двете части не беше съвсем гладка и се усещаше ръб, а освен това модулът прилепваше по-плътно до корпуса от страната с бутона за освобождаване. LG се е опитала да създаде нещо ново и оригинално, но в крайна сметка G5 не оставя усещането за премиум телефон на цена над 1200 лв.

Дисплей

Докато LG G4 предлагаше 5,5” IPS дисплей, при G5 диагоналът му е намален до 5,3”, но резолюцията от 2560x1440 пиксела е запазена. Както може да се предположи, качеството на панела е много високо и той осигурява изображения с висока детайлност и отлични цветопредаване и контраст. В допълнение панелът е снабден и с always on функционалност, която позволява показване на различна полезна информация (часа и дата плюс икони от налични нотификации) върху екрана дори и когато телефонът е заключен с минимален разход на енергия от около 1% от капацитета на батерията за час. Ако тази функция не ви допада, винаги можете да я изключите от настройките, но в интерес на истината е по-полезна от аналогичната опция в Galaxy S7.

Хардуер и интерфейс

По отношение на хардуера G5 залага на флагманския чипсет Qualcomm Snapdragon 820, който залага 4 ядра Kryo, които са проектирани по собствен дизайн на американската компания. Ядрата са разделени в две групи и работят при различна тактова честота, като се активират според нуждата от производителност – мощните, с честота 2,15GHz, са за по-натоварващите задачи, а другите, с честота 1,6GHz, са с ниска консумация на енергия и се грижат за работата на процесите във фонов режим. Всичко това би трябвало да осигури по-добра енергийна ефективност. Добавен е и графичен ускорител Adreno 530, който се справя чудесно с всички игрови предизвикателства, които ще му отправите. Няма проблем и с най-тежките 3D игри, които изглеждат впечатляващо на 5,3-инчовия дисплей, но ако решите, можете да се възползвате от опцията за оптимизиране на игрите, която води до тяхното рендиране с по-ниска резолюция.

Устройството е снабдено и с 4GB RAM за подобрена многозадачна работа, а изобилието от производителност се усещаше особено добре – G5 е изключително бърз и не се усещат никакви забавяния и увисвания дори и под сериозно натоварване. Оптимизацията се усеща и в интерфейса UX 5.0, който е по-изчистен от всякога и е освободен от прекалено много допълнителни приложения. Компанията дори реши да опрости още повече работата с телефона, като премахна секцията за инсталирани приложения, но по-късно я върна като опция и вече можете сами да изберете как да изглежда интерфейсът. Ако търсите по-близък до стандартния интерфейс на Android, винаги можете да инсталирате лаунчер като Google Now или Nova.

Камера

LG G5 със сигурност ще спечели феновете на мобилната фотография, а освен това има не една, а цели две основни камери. Основната е с резолюция 16МР, снабдена е със система за оптична стабилизация и автофокус, има стандартно зрително поле и ни е позната от моделите G4 и V10, а втората е лишена от тези екстри и има резолюция 8МР, но е комбинирана с оптика, осигуряваща зрително поле от 135 градуса. Тази комбинация прави телефона изключително гъвкав по отношение на снимките – ако искате да снимате приятелите си или нещо близо пред вас, ползвате първата камера, но ако се намирате пред някоя мащабна архитектурна или природна забележителност, която трудно влиза в кадър, можете лесно да превключите към втората камера и да запечатате обекта в драматична снимка. Камерата се управлява от познатото и добре обмислено приложение и включва ръчен режим с опция за запазване на кадрите в RAW формат. Има и опция за комбиниране на снимките от двете камери в една за постигане на интересен ефект.

Имайте предвид, че качеството на широкоъгълната камера е по-ниско от това на основната камера, която осигурява впечатляващи снимки с много уловени детайли, добро цветопредаване и бърза работа независимо от условията, макар че на тъмно представянето й не е толкова добро като на Galaxy S7. В тази връзка сигурно си мислите, че допълнителният модул за камерата ще ви помогне да направите още по-добри снимки, но това не е така. Добавката просто осигурява хардуерни бутони за контрол на камерата и приближението (автоматично превключва между двете камери) и като цяло прави телефона тежък и неудобен за поставяне в джоба. Ако искате хардуерен бутон за активиране на затвора, винаги можете да го направите чрез бутоните за управление на звука. Устройството записва 4K видео с битрейт 48Mb/s ис много добро качество, но в този режим не е налична новата система за електронна стабилизация. Все пак има възможност за превключване между камерите при видеозапис, което е интересна опция. Във видео режим не се поддържа HDR, а освен това липсва и популярната резолюция 1080р при 60fps за улавяне на по-плавно движение.

Тестови снимки и видео

Батерия

Батерията с капацитет 2800 mAh се представя приемливо в задачата да осигури автономността на телефона и при активна употреба и ползване на разнообразните функции на телефона стига за около ден на работа. Дори да остане някаква енергия в края на деня, ще се наложи да заредите телефона, за да разчитате на него и през следващия ден. За щастие устройството поддържа технологията Quick Charge 3.0 и зареждането на батерията чрез включеното в комплекта зарядно (то поддържа по-стария стандарт) става много бързо, така че за броени минути можете да заредите над 50% от капацитета на батерията, а пълният заряд отнема около час. Така можете да вземете зарядното с вас, за да е под ръка, когато е необходимо. Само не забравяйте кабела, тъй като стандартът USB Type-C все още не е достатъчно разпространен. Предвид на модулния характер на телефона винаги можете да вземете с вас и втора батерия, така че при нужда да я смените бързо.

Заключение

LG определено не се бои да експериментира и G5 е доказателство за това. Компанията реши да реализира на практика една от най-интересните концепции в мобилния сектор през последните години и създаде модулен смартфон, който изглежда футуристично и предлага характеристики, които вече трудно се откриват във флагманските модели с Android, като FM радио, инфрачервен порт и сменяема батерия. Корейците добавиха към тях изключително мощен хардуер, впечатляващ дисплей и отлична основна камера. Това явно им се стори недостатъчно и до основната камера се появи широкоъгълна камера за създаване на изключително забавни кадри.

В същото време модулният характер повдига въпроса дали ще видим достатъчно интересни модули, тъй като в момента има едва два, а освен това се питаме дали тези добавки, които не струват малко, ще могат да се ползват и с G6 например. Компанията ни успокоява, че плановете й в тази посока са дългосрочни, но засега оставаме с едно на ум. G5 определено ни спечели с хардуера си, но по отношение на дизайна и изработката на корпуса има какво още да се желае – макар че едва ли е важно за хората, ползващи калъфи. Това обаче не променя факта, че устройството е един от новите флагмани, които предлагат на потребителите най-много технологии срещу парите им.

  • Ами то всичко си пече. При продължителна работа с 4К дисплей 6 или 8 ядреник процесор всичко грее.
    geornnn
  • А защо нещо никой не си го купува този "флагман" ?
    aladin
  • Интересно дали ще пече като Ж4 и ж флекс 2 примерно ....:|
    kan4oto72