Motorola Moto X Force

Motorola Moto X Force

През миналата година Motorola обнови цялото си продуктово портфолио с нови версии на добре познати смартфони, но освен това добави и два нови модела в серията от висок клас Moto X. Най-интересен сред новите модели без съмнение е Moto X Force, който се появи след Moto X Style и Moto X Play със смелото обещание, че има нечуплив дисплей, който е много по-здрав и по-устойчив на ежедневните предизвикателства от обикновените смартфони. Наскоро телефоните на Motorola се завърнаха в България официално и наред с останалите модели Moto X Force също достигна официално до нашите магазини, така че решихме да проверим дали всичко казано за телефона отговаря на истината.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн

Устройството, което е третото в серията Moto X, е познато и като Droid Turbo 2 на американските потребители, но това не променя факта, че трудно би спечелило конкурс за красота. Компанията е заложила на утилитарен дизайн, което не го прави особено атрактивно (напълно субективна оценка), но и без това нямахме други очаквания. Смартфонът има трапецовидно сечение и солидна метална странична рамка, а върху предната част се открояват отворите за високоговорители под дисплея и поставените над него камера с LED светкавица. Задният панел е извит в краищата и е покрит с черен синтетичен текстил (Motorola го нарича балистичен найлон), което срещаме за пръв път в телефон и не само му придава отличителен вид, но и помага за удобното захващане, макар и да се усеща леко евтино.

Върху задната страна е поставена 21МР камера с двойна LED светкавица, а върху горната страна е поместен слот за две SIM карти – единият служи и за добавяне на допълнителна памет. Смартфонът е широк 78 мм и дебел 9,2 мм, тежи 169 грама (сравнително малко за тези размери) и оставя усещането, че с лекота може да понесе удари, които биха били фатални за други смартфони. Тестовият ни екземпляр вече беше преминал през разнообразни изпитания и доказателството за това бяха подбита на места метална рамка и дълбоките драскотини по полимерното покритие на дисплея.

Дисплей

Отличителната черта на Moto X Force е неговият нечуплив дисплей, чиято конструкция залага на множество слоеве като част от технологията Moto ShatterShield. Основата е алуминиева, а над нея са поставени гъвкав AMOLED панел, двоен сензорен слой (в случай че единият се повреди при удар, се активира вторият), вътрешен прозрачен слой и външен слой, който предпазва срещу удари и надраскване. Последният е ясно забележим, тъй като прилича на стандартен екранен протектор и би трябвало да може да се замени, ако се износи прекалено. Всичко това ефективно предпазва екрана от счупване в случай на падане, което е една от основните повреди на смартфоните и със сигурност е добра новина за по-несръчните от нас.

Вероятно конструкцията на дисплея е довела и до значително увеличаване на страничните рамки, в резултат на което телефонът се усеща по-широк, отколкото всъщност е. В допълнение корпусът има отблъскващо водата покритие, което не го прави водоустойчив, но отново предпазва от предизвикателствата на ежедневието. Екранът е с 5,4” AMOLED панел с резолюция 1440 x 2560 пиксела, който осигурява контрастно и детайлно изображение с ярки цветове и плътно черно, макар и да има по-топла цветна температура. Високата пикселна гъстота от 540 ppi също гарантира отчетливостта на картината и в това отношение нямаме абсолютно никакви забележки. Максималната яркост обаче можеше да бъде и по-висока.

Хардуер и интерфейс

Смартфонът се появи на пазара през есента на миналата година с Android 5.1.1, но докато достигне до българския пазар получи и ъпдейт до версия Marshmallow. Бързите софтуерни ъпдейти са характерни за новото поколение телефони на Motorola и се надяваме това да се приложи и към останалите телефони на Lenovo – особено след като екипът на американската компания вече управлява целия мобилен бизнес на китайците. Тази скорост се дължи на минималните промени, които Motorola е направила в платформата, и потребителите на практика получават почти чиста версия на Android. Почти, тъй като компанията е включила няколко свои приложения, които допринасят за по-удобната работа с телефона.

Приложението Connect например служи за управление на различните аксесоари на Motorola като часовника Moto 360, но вероятно повечето потребители няма да му обърнат внимание. Значително по-интересно е приложението Moto, което осигурява достъп до гласовия асистент на компанията, управлението чрез жестове и показваните върху екрана в заключено положение нотификации. Асистентът работи и при изключен екран и може да се ползва дискретно чрез повдигане на телефона до ухото и изричане на съответна команда, при което резултатите ще прозвучат в слушалката. На свой ред жестовете осигуряват бързо стартиране на камерата (чрез бързо завъртане на телефона) и светкавицата (с две разсичащи въздуха движения).

Най-удобната функция обаче се оказва Moto Display, която е включена по подразбиране – тя използва сензорите в четирите ъгъла на телефона, за да разпознае наличието на вдигната ръка в близост до телефона. След това върху екрана се показват час и активните нотификации, като се светват само нужните пиксели (предимството на AMOLED), за да се пести енергия. Плъзване на пръст върху някое от известията зарежда съответното приложение. На свой ред Moto Assist може автоматично да спре нотификациите, ако според календара се намирате в среща.

Всичко това работи много добре, за което помага и чипсетът Snapdragon 810. Това е миналогодишният флагмански процесор на Qualcomm, който има 8 ядра и мощен графичен ускорител за осигуряване на впечатляваща производителност, така че едва ли ще намерите игра, с която да го затрудните. Оперативната памет е 3GB, а вградената памет е 32GB и може да се увеличи чрез microSD карта – като цяло това са характеристики, които бяха стандартни за топ моделите с Android през миналата година.

Камера

Moto X Force се различава от предишните модели на Motorola и по качеството на основната си камера. Тя използва същия 21МР сензор на Sony, който предлага и Moto X Style, и е комбинирана с f/2.0 оптика и система за фокусиране чрез фазова детекция. Камерата се справя много добре при наличието на достатъчно светлина, като запечатва кадри с изключително много детайли и ярки цветове, но положението се променя, когато светлината е недостатъчна и шумът започва да се промъква в снимките, а фокусирането не винаги работи, както се очаква от него. Дори и тогава телефонът осигурява снимки с достатъчно детайли и ниско ниво на шум. Ако обичате да управлявате ръчно настройките на снимане, със сигурност ще останете разочаровани, тъй като телефонът няма такива – Motorola залага на стандартното приложение за контрол на камерата в Android, а то не се слави със своята функционалност и дори няма бутон за снимане, а затворът се активира чрез докосване на екрана.

Все пак налична е автоматична HDR функция, която работи добре в сцени с голям контраст, и възможност за заключване на фокуса и експозицията в избрани точки. Оптична стабилизация на основната камера за съжаление липсва, но е добавена двутонова светкавица, която осигурява по-естествени цветове при снимане в условия на намалена светлина. Записваното видео е с резолюция 1080p, 720p (забавен каданс) и 4K, а резултатите са съвсем прилични. Предната камера е с резолюция 5МР и е снабдена със светкавица за осигуряване на по-добри снимки на тъмно и се справя добре с това.

Тестови снимки и видео

Батерия

Moto X Force предлага батерия с по-голям капацитет от обичайното – 3760 mAh, което също е допълнителен плюс  в полза на телефона. На разположение е и възможност за бързо зареждане (от 0% до 100% за около 90 минути), а необходимото зарядно е включено в комплекта. Смартфонът поддържа и безжично зареждане, което е рядка екстра в телефоните на Motorola, но имайте предвид, че този метод на осигуряване на енергия е доста бавен. Със сигурност устройството може да изкара ден на автономна работа, а в зависимост от начина ви на употреба може да достигне рекламираните два дни и дори да ги надхвърли – при нас стигаше за около ден и половина. Големият капацитет на батерията определено си казва думата в случая, а освен това и Motorola е поработила по оптимизирането на енергопотреблението на цялата система. Нямаме никакви забележки към качеството на звука при разговор, но това все пак е Motorola.

Заключение

За кого е Moto X Force? Със сигурност не е за потребителите, които държат телефоните им да имат по-атрактивен и премиум външен вид. Устройството осигурява солиден корпус с утилитарен дизайн, широка странична рамка около екрана и текстилен заден панел, който макар и интересен се усеща леко евтин. Не е и за разполагащите с ограничен бюджет, тъй като цената от 1300 лв. го поставя в категорията на актуални флагмански смартфони като LG G5 и Samsung Galaxy S7, които макар и по-крехки осигуряват ъпгрейди в редица аспекти. Дори и миналогодишни модели като Nexus 6P и Samsung Galaxy S6 могат да се окажат по-добър избор за мнозина.

Moto X Force е за вас, ако нямате нищо против високата цена и искате да имате мощен телефон, който ще остане здрав дори и след челен сблъсък със земята. Нечупливият дисплей със сигурност е полезна отличителна черта, а освен това устройството осигурява качествена камера, почти чиста версия на Android с бързи ъпдейти до следващите издания, двусимови възможности и батерия с голям капацитет, която може да се зареди бързо или безжично. В крайна сметка Moto X Force е различен флагман, който макар и по-стар, има какво да предложи на ценителите.

 • С Poled или Amoled е дисплея на телефона?
  KuKeR
 • HTC 10 го поддържа, а като гледам го има и в One M8 след ъпдейта до Android 6.0.
  chilko
 • 'Adaptable storage' опцията на Андроид 6.0 ли имаш впредвид - където вградената памет и микросд картата стават една цяла обща памет? В случая можеш да имаш до 264 ГБ обща памет. :D Моторола май са единствените, които го предлагат. Доколкото зная - трите големи в бизнеса Самсунг, Сони, ЛГ са го деакивириали като възможост в техния Андроид 6.0, а Хуавей пък още не са дораснали до тези висоти. Макар че погледнато от друг ъгъл, отказът да се ползва тази нова харектеристика в Андорид 6.0 има своята технологична обосновка. И все пак другите можеха да не го препоръчват, а не директно да го забраняват - щяха поне да осъвремят и направат продаваеми всичките си куци смартфони с по 16 и най-вече 8 ГБ памет.
  kpo
 • Вътрешната памет може да бъде разширена за сметка на карта памет при първото й поставяне в телефона.
  KuKeR
 • Даа, за съжаление последният качествен топ-смарт от Моторола. Новите МОТО Z се очертават да бъдат абсолютна отврат във всяко едно отношение.
  kpo
 • Телефонът е страхотен.
  sampdoria
 • След ъпдейт до Marshmallow 6.0.1 не мога да намеря опция преместване приложения на карта-памет. Да не са я премахнали?(whistle)
  KuKeR
 • Аз го имам от 2,3 месеца още преди да го пуснат в БГ, телефона наистина е супер единствено няма оптична стабилизация камерата и приложението за камера няма ръчен режим,но им достатъчно приложения в стора затова.
  denko1
 • [Quote]Защо не напишете мнения за телефона от личен опит?[/Quote] Телефона на пазара е от 1-2 месеца, как искаш вече да има някой такъв? Аз го купих преди 2-3 дена. Личен опит за сега няма. Ще пиша пак.
  KuKeR
 • Много странна тема - кевлар или текстил телефона е супер готин! Какво значение има какъв точно е материала на задния панел? Защо не напишете мнения за телефона от личен опит? Тоест ако някой вече си го е купил да напише дали е доволен и има ли нещо което да не му харесва? А това от какъв материал е задния панел е напълно без значение! Изключително е здрав телефона и това е най-важното , не мислите ли?
  Peet76
 • Или с други думи, точно текстил. Изкуствен текстил. Има дрехи с кевлар,напр. дънки.
  buttman
 • Той и карбона е де факто плетени въглеродни нишки , после пресовани и печени. Ама няма нищо общо с текстил, все пак.
  propov
 • [Quote]Това не променя факта, че е текстилен[/Quote] Кевлар (Kevlar инж.) - Това е търговски термин на арамид-полипарафенилен-терефталамид, т. е. [B]синтетично влакно[/B] с висока якост (пет пъти по-силно от стомана). Разработено е от американска компания DuPont през 1965 г., а през 1970 г. намира и търговско приложение.
  KuKeR
 • Това не променя факта, че е текстилен :)
  chilko
 • Използвани при бронежилетките :)
  denko1