HTC HD2

HTC HD2
За голямо съжаление на HTC, съществуването на HD2, познат и с кодовото име Leo, не остана задълго в тайна и преди днешната премиера информация за телефона, съпроводена с видео и снимки, се появи неведнъж онлайн. За щастие наскоро успяхме да прекараме няколко часа в компанията на телефона и сега ще се опитаме да споделим впечатленията си. Имайте предвид, че става дума за прототип както на хардуера, така и на софтуера и финалните варианти ще са различни.

Видео галерияАпарат и управление

Първото впечатление от HTC HD2 несъмнено е свързано с неговия дисплей, който е огромен за стандартите на мобилен телефон. С диагонал 4,3", той предлага резолюция от 800 х 480 пиксела и заема почти цялата лицева част на телефона. Под него е разположена лента с няколко бутона - два за начало и край на разговора, като вторият служи и за заключване на дисплея и при продължително натискане - за бърз достъп до меню за изключване на телефона, преминаване в тих режим или заключване на устройството. Над дисплея се намират сензори за близост и околна осветеност, за автоматично регулиране на яркостта. Върху дясната страна са бутоните за регулиране силата на звука, а върху долната - 3,5 мм аудиоизход и microUSB порт. Отзад са разположени 5МР камера с двойна LED светкавица и високоговорител. Капакът на батерията е метален и както може да се види на снимките, заема централната част на задната част. За да го свалите, е достатъчно да повдигнете лявата му страна, а под него се намират слотoвете за microSD и SIM карта. До флаш картата се достига, без да се сваля батерията, която е с капацитет 1230 mAh.

Изработката на корпуса е с впечатляващо качество и тъй като на практика представлява масивен блок, върху който е поставен металният капак на батерията, няма абсолютно никакви проблеми с каквото и да било прискърцване. Всъщност проблеми могат да създадат физическите размери на телефона, особено за хората с по-малки ръце. HD2 е достатъчно тънък, но все пак ширината му е около 65 мм. За щастие задната част е с леко заоблени ръбове и това помага за по-удобното захващане. То се улеснява и от нанесеното върху задния панел (с изключение на капака за батерията) покритие soft touch.

Дисплей и интерфейс

Това, което прави HD2 много по-специален, е фактът, че сензорният му дисплей е изработен по капацитивна технология, което автоматично го прави първия такъв смартфон с Windows Mobile. Както можете да видите във видеото, няма никакви проблеми с чувствителността му и се регистрира дори леко докосване. Другият аспект, в който смартфонът е пионер, поне що се отнася до WM, са добавените мултитъч възможности. Тъй като моделът, който разгледахме, ползваше предварителен софтуер, те можеха да се използват единствено в галерията за мащабиране на снимки и дори видео. Не са достъпни в браузъра Pocket Internet Explorer, нито в Google Maps и във виртуалната клавиатура. Подобно на HTC Hero, върху дисплея, изглежда, е нанесено покритие, намаляващо задържаните отпечатъци от пръсти.

Другата уникална черта на устройството е неговата хардуерна платформа - в основата й се намира процесор Qualcomm Snapdragon (MSM8250) с тактова честота 1GHz, който променя драстично производителността. В прототипа са добавени и 320МВ RAM, и 512МВ флаш памет. Както можете да видите във видеото, преминаването между отделните менюта е изключително бързо, като често то е съпроводено с приятни и добре реализирани анимирани ефекти - несъмнено за това помага и бързият процесор. Навсякъде в по-дългите списъци е добавено кинетично превъртане, като такова има и в браузъра и, разбира се, в галерията. В браузъра е включена поддръжка на Flash, в това число и на видео, но в прототипа все още не всичко беше изгладено и понякога имаше проблеми с възпроизвеждането на онлайн клипове. Процесорът си казва думата и в галерията - разглеждането на изображенията е невероятно плавно, а мащабирането им с два пръста става с лекота, както може да видите във видеото. Интересно е, че по този начин можете да мащабирате и видеоклиповете, докато се възпроизвеждат, като след това разглеждате избрани части от тях. Разбира се, без никакво забавяне.

HTC HD2 е и телефонът, с който дебютира новата версия 2.5 на интерфейса TouchFLO 3D, наречена Manila. Тя е по-цветна и предлага повече възможности за персонализация от предходната версия, но все пак тестваният от нас прототип не предлагаше цялата функционалност на финалния продукт. Подверсията, инсталирана в телефона ни, беше 1918, а ако си спомняте, наскоро публикувахме видео, демонстриращо билд 1919. Повечето от показаните в него нови функции не присъстваха в нашия прототип, а става дума за две последователни версии, така че явно нещата се променят много динамично. Върху основния екран са поместени часовник, информация за времето, актуални записи от календара, будилник (ако има настроен) и три икони за бърз достъп до избрана програма, контакт, отметка в браузъра или уиджет. Ако превъртите екрана нагоре, стават достъпни още 6 позиции за бърз достъп до избрано съдържание (общо 9). Както и при познатата версия на TouchFLO, хоризонтално са разположени и други екрани за достъп до функции като съобщения, браузър, електронна поща, календар, борсова информация, изображения и видео, музика, прогноза за времето, Footprints и настройки. Разбира се, има възможност да променяте позицията, на която се показват, както и да изключите тези, които не ви трябват. Подобно на Hero и тук присъства интеграция с различни уебуслуги - например Facebook и YouTube.

Мултимедия, игри и приложения

Благодарение на големия дисплей, виртуалната клавиатура предлага големи и лесни за употреба бутони. В нашия прототип в нея липсваше мултитъч, което може донякъде да ограничи скоростта при писане, но това едва ли ще е проблем за повечето от потребителите. В менюто присъства и връзка към Windows Marketplace, но самата услуга все още не е активна, така че нямаше как да я изпробваме. Добавена е една игра (Teeter), разчитаща на акселерометъра, която всъщност е позната и от други телефони на компанията. Сред другите приложения забелязахме такова за превръщането на телефона в Wi-Fi точка за достъп за по-лесно споделяне на мобилния Интернет, Audio Booster, който предоставя еквалайзер за персонализиране на звука, пакет Office Mobile, съдържащ приложенията Excel Mobile, Word Mobile, PowerPoint Mobile и OneNote Mobile, елементарен редактор на MP3 файлове (подходящ за изрязване на части от песни за ползване като мелодия на звънене), приложение за разглеждане на PDF файлове, както и такова за сканиране на визитни картички. Включено е и FM радио.

Камерата е с резолюция 5МР, като предлага функции като панорамен режим, тъч фокус и светлочувствителност по ISO от 100 до 800. Има и опция за снимане в широкоекранен формат, така че направените снимки да изпълват изцяло дисплея. Прототипът записваше видео в MP4 формат с максимална резолюция 640 х 480 пиксела.

Обзор

Представеният през миналата година модел Touch HD се оказа особено успешен за компанията и, изглежда, HD2 е на път да задмине предшественика си. HTC отново успява да ни изненада с комбинацията от хардуер и софтуер и вероятността HD2 да попадне в коледните списъци за пазаруване на всички обичащи мобилната мултимедия или пък на търсещите максимална производителност, са доста големи. Спокойно може да твърдим, че не сме попадали на толкова впечатляващ телефон с Windows Mobile и вече нямаме търпение в ръцете ни да попадне и финалният продукт, за да го разгледаме по-обстойно. Нямаме обаче съмнения, че компанията е на прав път и HD2 ще е един от смартфоните, с които ще се запомни тази година. Пригответе се също да бъдете поразени от отличната изработка, огромния капацитивен дисплей, отличната работа свършена от HTC по промяната на външния вид на Windows Mobile 6.5 и визуалните ефекти, разчитащи на мощта на процесора Qualcomm Snapdragon с тактова честота 1GHz.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • Толкова рядко се среща в този форум някой да се извини.. Разбира се, че си извинен. :)
  wosrokop
 • Съжалявам,че съм отворил нова тема.Просто сгреших при задаването на въпроса.Моля да ме извините.Може да изтриете темата.(blush)
  RIZ
 • Доста въпроси, ще го блокираш :D Има само един отговор : НЕ Опс Diamond 2 може... (cyber)
  ZIKO
 • А могат ли да се провеждат с iPhone? А могат ли да се провеждат с HTC Hero? А с Magic? А с HTC Diamond 2? А с Samsung Galaxy? А трябва ли да продължавам да изреждам? А колко пъти си провеждал видео разговор? А трябваше ли да пускаш отделна тема?
  wosrokop