LG KC910 Renoir

LG KC910 Renoir
Сензорните интерфейси в момента несъмнено се радват на голяма популярност и една от компаниите, виновни за големия интерес, е корейската LG. Тя дори изпревари Apple в тази област с премиерата на LG Prada, който в известна степен можем да разглеждаме като първия представител на новото поколение телефони, оптимизирани за използване чрез докосване. Оттогава досега LG работи неуморно в тази насока, като с всеки следващ сензорен телефон добавя по нещо ново като следствие от натрупания опит. След успешния Viewty наследникът му KC910 може да се похвали и с това, че е най-функционалният телефон, излизал от заводите на LG. Разбира се, когато става дума за телефоните, предназначени за пазара извън Южна Корея. И така, LG KC910 Renoir стана първият телефон със сензорен интерфейс, снабден с 8MP камера, но освен това предлага още един куп екстри, които съвсем не са излишни. Верни на традициите си, LG избраха още едно име за телефона и то е Renoir - компанията твърди, че разработката на устройството е вдъхновена от френския художник-импресионист Пиер-Огюст Реноар. Името трябва да ни подскаже и че основният фокус в KC910 попада върху неговите фотовъзможности.

Видео галерия


Review of LG Renoir from Mobile Bulgaria on Vimeo.

Апарат и управление

Корпусът е със стандартната форма за устройствата със сензорен интерфейс и е малко вероятно да ви изненада. Заоблените ъгли правят захвата на телефона удобен, а към основните начини за управление не е нужно да се привиква - все пак върху лицевата част, освен предната камера и сензора за околна осветеност, са разположени само три бутона: зелена и червена слушалка и бутон служещ за превключване между отворените приложения и бърз достъп със списък от предпочитани програми. Бутоните са изработени от прозрачна пластмаса и символите върху тях са видими само когато бъде активирана подсветката им.
Размерите на LG KC910 Renoir са 107,8 х 55,9 х 13,95 мм при тегло 114 грама. Корпусът е изработен изцяло от висококачествена пластмаса, като нейното покритие е различно за различните детайли. Върху лявата страна са поставени слотът за microSD карта и портът за включване на handsfree, зарядно или кабел за връзка с компютър. Отдясно откриваме двоен бутон за управление на силата на звука, друг за заключване на дисплея и още един за активиране на камерата. Отзад е разположен обективът на камерата, който е защитен с активен предпазител.

Дисплей и интерфейс

Най-интересната - видима на пръв поглед - характеристика на телефона е неговият голям 3" сензорен дисплей. Той е с резолюция WQVGA (240 х 400 пиксела) и е способен да изобрази по впечатляващ начин до 262К цвята. Работата с него е удобна както с помощта на пръсти, така и чрез включения в комплекта телескопичен стилус, а чувствителността му е висока. Подобно на Viewty, и тук той не е поместен в корпуса на телефона, а може да се прикачи към него като аксесоар. Това може да се окаже неудобно за много потребители, но пък нуждата от стилус е малка, освен ако не държите на функцията за разпознаване на ръкописен текст. Интерфейсът е оптимизиран за работа с пръсти и това, по наше мнение, е най-добрият начин за ползване на телефона. Основният екран е различен от този във Viewty главно заради добавената поддръжка на уиджети - малки приложения, които дават бърз достъп до различни приложения и функции. Например така можете да изведете връзка към музикалния плеър, календара, прогнозата за времето, часовника, радиото и т.н. Активирането им става лесно и направо от основния екран, а ако са повече и всички не могат да бъдат показани едновременно, софтуерът поддържа превъртането им само с плъзване на пръст върху екрана. За автоматичното завъртане на интерфейса има акселерометър.

Подобно на другите модели със сензорен дисплей на LG, и тук натискането на виртуалните бутони се съпровожда с кратка вибрация и дори звуков сигнал. Това улеснява ползването на интерфейса, тъй като осигурява физическо усещане при активиране на даден контрол. Силата на вибрацията и на звуковия сигнал може да бъде настроена през менюто според персоналните предпочитания. Яркостта на дисплея може да се управлява ръчно или автоматично чрез добавения сензор в зависимост от околната осветеност. Батерията, на която разчита LG KC910, е с капацитет 1000 mAh и при нормално използване на телефонните функции тя би трябвало да ви е достатъчна за малко над два дни работа.

Камера

Голямата гордост на LG KC910 Renoir е неговата камера с резолюция 8МР и оптика, сертифицирана от Schneider-Kreuznach. И съвсем като истински фотоапарат, телефонът разполага с ксенонова светкавица и различни фотонастройки, сред които и ръчен, и автоматичен фокус, и с възможността за използване на светлочувствителност по ISO до 1600 - това определя количеството светлина, което сензорът може да приеме, а така се подобрява работата в слабоосветени условия. Сред възможностите на камерата е и така нареченият Touch Shot режим. В него е достатъчно да докоснете на дисплея мястото, което искате да бъде на фокус, и когато вдигнете пръст, камерата ще задейства и ще направи снимка. Това улеснява допълнително работата с камерата, тъй като няма нужда да търсите бутон, с който да снимате. KC910 предлага още фотоекстри: функция за проследяване на лицата в кадър и запазване на фокуса върху тях плюс такава, която следи дали хората, които снимате, не са мигнали в момента на натискане на бутона. По подобен начин работи и Smile Shot, като снима в момента, в който хората се усмихнат. За феновете на фотографията са осигурени и още няколко режима за "креативно" снимане. Beauty Shot разкрасява обектите ви, като премахва различни недостатъци от лицата им и ги прави по-ярки и отчетливи. Функцията е особено подходяща за портретна фотография, като вероятността след това да ви се наложи да редактирате кадрите с компютърен графичен редактор намалява. Art Shot на свой ред позволява да разкрасите снимките с различни артистични ефекти - симулиране на стара черно-бяла фотография, модифициране на експозицията за постигане на по-интересен резултат, и др. Включени са още панорамен режим и режим за бързо заснемане на 9 последователни снимки.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_332.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_331.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_330.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_329.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_328.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_327.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_326.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_325.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_324.JPG

Видеовъзможностите на LG KC910 включват запис с максимална резолюция 640 х 480 пиксела при 30 кадъра за секунда. Това е, ако искате да направите стандартен клип. Не по-малко интересна е и опцията за запечатване на QVGA видео при 120fps, което е подходящо за заснемане на бързо движещи се обекти и след това за разглеждането им на забавен каданс. Има и вариант за запис на видео при 5fps, което при възпроизвеждане с нормална скорост бива показвано на бързи обороти. Освен записа на висококачествено видео KC910 се справя и с възпроизвеждането на видео. Телефонът е DivX сертифициран, като няма проблеми и с плейването на Xvid файлове. Това означава, че ако имате видео в такъв формат, можете директно да го прехвърлите в телефона, за да го гледате, без да е нужно да го конвертирате (зависи и от резолюцията).

Примерни видеоклипове в различните режими на работа:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/07/file_333.rar

Мултимедия, игри и приложения

Освен че е първият телефон със сензорен интерфейс и 8MР камера, LG KC910 Renoir е и първият телефон, снабден с мобилната технология Dolby Mobile, набор от няколко различни системи за обработка на звука. Нейната цел е да осигури по-качествен звук при слушане на цифрова музика, като направи ниските честоти по-плътни, а високите - по-ясни. Още мултимедийни възможности добавя FM радиото.
Сред другите екстри, които корейската компания е включила в телефона, е aGPS приемник. От него се възползва както инсталираната мобилна версия на Google Maps, така и камерата, която може да добави геотагове към снимките. Спортните натури сигурно ще оценят приложението Jogging Buddy, което дава полезна информация за изминатото разстояние и времето при ходене или бягане. Съхранява и подробен журнал с информация за тренировките. За бърз трансфер на данни можете да разчитате на поддръжката на HSDPA 7.2Mbps и на Wi-Fi мрежи - нещо, което ще е от полза за отличния уеббраузер. Добавено е и приложение за разглеждане на TXT, PDF, DOC, PPT и XLS документи и набор от мобилните предложения на Google - Search, Maps, Mail, Blogger и YouTube.

Обзор

С KC910 Renoir, LG отправя изкушаващо предложение към всички фенове на мобилната мултимедия, които не държат да работят със смартфон, но не искат да се лишават от важни екстри като сензорен дисплей, Wi-Fi, GPS приемник и висококачествена камера. Ако това са нещата, на които държите, не забравяйте да обърнете внимание и на това корейско предложение.