Nokia E63

Nokia E63
Без съмнение E71 ще бъде един от хитовите модели на Nokia за тази година. Снабденият с QWERTY клавиатура и метален корпус смартфон попадна в технологичния арсенал не само на бизнес потребителите, но и на тези от нас, които държат еднакво на материалите, от които е изработен телефонът им, на неговия външен вид и на функционалността, която им предоставя. И докато феновете на E71 се увеличаваха, неговата цена се оказа възпираща за много потребители с по-ограничен бюджет, които също можеха да оценят предимствата на една удобна за употреба QWERTY клавиатура. Става дума за потребителите на популярните социални мрежи, които са основно млади хора, чиито финансови средства съвсем не са като тези на бизнесмените. Точно тук се появява Nokia E63, който взема най-доброто от E71 и оставя настрани някои от екстрите, които биха повишили крайната му стойност. Финландската компания заменя метала с пластмаса, прави някои промени по дизайна, маха няколко от хардуерните възможности и представя телефон, който би трябвало да се продава на цена от 199 евро преди облагане с данъци и такси. Цена, която прави Nokia E63 почти без конкуренция в този ценови клас.

Видео галерия

Апарат и управление

Погледът към техническите характеристики на двата телефона разкрива къде са направени икономии - E63 няма HSDPA възможности, не разполага с GPS приемник и с втора камера, заменя 3.2МР камера с автофокус с 2МР с фиксиран фокус и губи няколко хардуерни бутона - тези за управление на звука и за вкл./изкл., но добавя други. Добавя и няколко милиметра към размерите си, което съвсем не е лошо, даже напротив. Това е субективно мнение, но увеличената дебелина на корпуса (13 мм вместо 10 мм), на практика прави телефона по-удобен за работа в сравнение с E71. Задният панел е със специално покритие, увеличаващо сцеплението с ръката, което, освен че подобрява захвата, не задържа отпечатъци от пръсти, както се случва с E71. Качеството на изработка на корпуса е много добро, а сглобката е такава, че не оставя никакво място за досадно скърцане. В тази връзка единствената забележка, която можем да направим, се отнася за предпазителя на аудиожака - той е във вид на малка пластмасова тапа, която не е свързана с корпуса и лесно може да бъде изгубена. Единствените елементи върху страничните повърхности на E63 са microUSB портът и слотът за microSD карта. Разположени отляво, те също са покрити с пластмасови предпазители, но те са прикрепени към корпуса. Функциите на бутона за включване, който служи и за смяна на профилите, са асоциирани с червената слушалка, а управлението на силата на звука при разговор се извършва с навигационния блок.
Както и при E71, и тук откриваме QVGA дисплей с диагонал 2.36", което на някои може да се стори недостатъчно, но всъщност е подходящ за размерите на телефона и се справя отлично с изобразяването на различна информация. Може да покаже до 16 милиона цвята и е достатъчно ярък, като последното се регулира от сензор, следящ силата на околната светлина. Клавиатурата, въпреки малките размери на бутоните, е удобна за употреба, като за това помагат материалът, от който е изработена (гума), и издадената форма на отделните бутони. Тя е същата като ползваната в E71 с изключение на бутона за интервал, от който сега са отделени още два клавиша. Блокът за управление е комфортен за ползване и включва познатите бутони за бърз достъп до календар, телефонен указател и електронна поща заедно с особено удобен централен навигационен бутон.
Nokia E63 се предлага в няколко различни варианта в зависимост от поддържаните мобилни мрежи, като предназначеният за България предлага работа с четирибандови GSM/EDGE и двубандови UMTS мрежи. Работа с HSDPA не е включена, но UMTS е достатъчна за повечето потребители, които нямат нужда от най-бързата възможна мобилна скорост. Другите възможности за връзка са осигурени от Wi-Fi, Bluetooth и microUSB порт. Не е изненадващо, че качеството на звука при разговор е много добро, а силата на високоговорителя - достатъчна, за да провеждате handsfree разговори, без да се притеснявате дали ще чуете събеседника си, дали ще ви чуят. Телефонът разполага и с възможност за независимо гласово набиране, което може да се окаже доста удобно.

Дисплей и интерфейс

E63 наследява от E71 отличната система за ускорено търсене в телефонния указател. С нея, направо на основния екран, е достатъчно да започнете да пишете името на човека, на когото искате да се обадите, и телефонът ще ви покаже списък с намерените резултати. След това можете да изберете да проведете гласов или видеоразговор, да изпратите съобщение или електронна поща и др. Екстрата е изключително удобна и вероятно ще ви накара да спрете специалния обикновено бутон за достъп до указателя. Друга полезна функция, дошла от E71, засяга разглеждането на дълги списъци. Изразява се в това, че при задържане на натиснат навигационен бутон софтуерът автоматично ускорява превъртането на записите - например в телефонния указател или при разглеждане на голяма музикална библиотека. В лентата с бутони за бърз достъп до приложения се намира и познатият бутон за превключване между две различни конфигурации на основния екран. С едно негово натискане се променят активната тема и наличните върху основния екран икони. Удобен начин да разделите например служебния от личния си живот.

Мултимедия, игри и приложения

Мултимедийните възможности на Nokia E63 не са особено богати, както може да се предположи от поставянето на устройството в E серията. Въпреки това той може да се справи с различни мултимедийни задачи, но, разбира се, не по-начина, по който правят това представителите на N серията. Телефонът има камера, която може да прави снимки с максимална резолюция 2МР и със средно качество, като работата й се подпомага от LED светкавица. Светкавицата има и друга функция - при натискането на бутона за интервал тя се превръща във фенерче. Ако клавиатурата е заключена, фенерчето свети, докато бутонът е натиснат, а ако е отключена, то може да се активира за постоянно с продължително натискане. Камерата записва и видео с QVGA резолюция при 15 кадъра в секунда. Плеърът също се справя с задачата си да възпроизвежда музика, като качеството на звука е значително по-добро, ако ползвате външни слушалки - добавеният 3.5 мм аудиожак прави това много по-лесно. Разбира се, не бива да очаквате чудеса. Плеърът поддържа изобразяването на album art (изображения, запазени в ID3 таговете на песните), има еквалайзер с различни профили и опция за добавяне на нови и различни настройки, познати от другите телефони на Nokia. За възпроизвеждането на видео се грижи Real Player. Още възможности за забавление осигурява и добавеното FM радио, което поддържа и услугата Visual Radio. Последното не е особен плюс, тъй като тя не е достъпна в България. Включен е още подкаст клиент и достъп до музикалната услуга Nokia Music Store.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_340.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_339.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_338.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_337.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_336.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_335.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_334.jpg

Примерен видеоклип:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_341.rar

Памет, софтуер и връзки

Телефонът идва и с едногодишен достъп до услугата Files on Ovi, която позволява отдалечен достъп до избрани файлове и папки от компютъра ви независимо къде се намирате, стига да имате мобилна връзка. Файловете се копират и в сървърите на Nokia, така че няма значение дали компютърът ви е пуснат или не. Ако междувременно промените файловете от телефона си, направените промени ще се отразят и в компютъра ви.
Да не пропуснем браузера. Той е базиран на WebKit и се справя отлично с визуализирането на уебстраниците - така, както ще ги видите и от компютъра си. Ориентацията и размерите на дисплея улесняват значително сърфирането в мрежата, има опция за показване на умалено копие на отворената страница за по-лесна навигация в нея, както и възможност за мащабиране. Браузерът се справя и с възпроизвеждането на Flash съдържание в страниците, дори и на видео от популярните сайтове за видеосподеляне. Големият обем вградена памет (120MВ) прави работата му достатъчно безпроблемна.
За разглеждането и редактирането на MS Office документи (Word, Excel и PowerPoint) е осигурено копие на приложението Quickoffice (версия 4.1), а за отварянето на pdf файлове служи Adobe Reader LE 1.5. Добавени са още Nokia Maps 2.0, конвертор на валути и мерни единици, диктофон, функционален будилник, отличен органайзер с допълнителни функции, запазени за E серията, и доста полезен речник, допълнителни езици за който (вкл. български) могат да бъдат изтеглени от сайта на Nokia.

Обзор

В заключение, Nokia Е63 е чудесно балансирано устройство, предлагащо на достъпна цена разширена функционалност, която го прави еднакво атрактивен както за бизнес потребители, така и за тези, които искат да имат изгоден и удобен начин за достъп до глобалната мрежа (например изкушените от различните социални мрежи младежи). Телефонът предлага бизнес функционалност и достатъчно възможности за забавление в отлично изработен корпус, с който се борави изключително удобно. За много потребители E63 може да се окаже по-добър избор от по-функционалния, но и по-скъп Nokia E71.

плюсове
- материал на корпуса
- удобна форма
- 3.5 мм аудиожак
- бърза работа
- включени приложения
- безплатен достъп до Files on Ovi

недостатъци
- няма отделни бутони за управление на звука
- липсва GPS приемник
- няма втора камера за видеоразговори
- няма HSDPA
- липса на флаш карта и USB кабел в комплекта