Nokia 5800 XpressMusic

Nokia 5800 XpressMusic
Сред технологичните събития на годината, освен премиерата на първия телефон, използващ операционната система Android на Google, е и появата на първото устройство със сензорен дисплей, базирано нa платформата S60. Nokia 5800 XpressMusic беше представен официално през есента, след като месеци преди това в мрежата се носеха слухове за неговото съществуване и дори неофициално изтичаха снимки. Известен и с кодовото име Tube, той разбуни духовете и с несубсидираната цена, на която ще се продава според Nokia - едва 279 евро преди облагане с данъци и такси. Както обяви компанията, преди Нова година устройството ще се появи само на ограничен брой пазари, а в последните дни стана ясно, че там ще струва повече, тъй като заедно с него в комплекта ще бъдат включени и различни услуги - например Comes With Music в Испания. Тази стойност го поставя директно в средния ценови клас, в който не можем да се сетим за друг модел със същата функционалност. Накратко, техническите характеристики на Nokia 5800 XpressMusic включват 3.2" резистивен сензорен дисплей с резолюция 360 x 640 пиксела, изобразяващ до 16М цвята с опция за разпознаване на ръкописен текст, GPS приемник, работа с Wi-Fi и HSDPA мрежи, ТВ изход, 3.5 мм аудиожак, сензори за ориентация и за близост, стерео високоговорители и дори 8GB карта, включена в комплекта. И всичко това, съчетано с предимствата на платформата S60 5th Edition (Symbian OS v9.4), сред които отличният уеббраузер, поддържащ възпроизвеждането на Flash видео, и наличието на голям брой допълнителен софтуер, чиято съвместимост е запазена до голяма степен и с това издание на S60. Nokia вече пусна необходимия SDK, за да улесни авторите на приложения в създаването на версии на своите програми, използващи възможностите на сензорния дисплей.

Броени дни преди да започнат официалните продажби на Nokia 5800 XpressMusic на избрани пазари (засега не е известно кога ще го видим на българския), успяхме да прекараме малко време с прототип на телефона и сега сме готови да споделим предварителните си впечатления. Разбира се от тях по никакъв начин не бива да се съди за финалната функционалност - когато се сдобием с търговския комплект на телефона, ще му направим детайлен тест. Сега по-скоро искаме да споделим с вас честта да бъдем първата българска медия, в която се появява ексклузивен предварителен поглед на очаквания телефон. По-долу можете да видите галерията със снимки, които успяхме да заснемем, а в близките дни очаквайте и специално видео, демонстриращо работата на телефона.

Видео галерия

Апарат и управление

Nokia 5800 е с размери 111 x 51,7 x 15,5 мм, тегло 109 грама и корпус, изработен изцяло от пластмаса. Както се вижда на снимките, по-тесен е от iPhone, което според нас го прави по-удобен за употреба. Всъщност размерите са много сходни с тези на N82, така че, ако имате този камерафон на Nokia, лесно можете да се ориентирате за големината му. Върху горната страна е разположен microUSB слот, закрит с пластмасово капаче, а до него са бутонът за изключване и удобно поставеният 3.5 мм аудиожак. Върху лявата страна - също под два предпазителя - са слотовете за microSD карта и за поставяне на SIM. Точно така, картата се поставя отвън, но пак се налага да свалите батерията и да използвате стилуса, за да я избутате навън, тъй като няма пружинен механизъм. Върху тази страна се намират и стереоговорителите. Върху другата, дясна странична повърхност се намира бутонът за активиране на камерата, сдвоен бутон за контрол на силата на звука и малък слайдер за заключване и отключване на клавиатурата, който е доста удобен. В ъгъла е поставен стилусът, който изглежда крехък. Задният панел е с меко на допир покритие, което помага за стабилното захващане на корпуса. Там виждаме и обектива на 3.2МР камера с двойна LED светкавица, която разполага с автофокус и оптика Carl Zeiss.

На лицевата част, разбира се, е големият дисплей, над който се намира втора камера за видеоразговори, сензор за близост, който изключва дисплея, когато доближите телефона до ухото си (действието му ще можете да видите във видеото), и сензорен бутон за бърз достъп (независимо от активното приложение) до специално меню, съдържащо връзки към музикалния плеър, галерията с изображения, Ovi, съхраненото в телефона видео и Интернет браузер. Бутонът е особено полезен и съвсем на място в такова мултимедийно ориентирано устройство. Отпред има и три хардуерни бутона - два за начало и край на разговора и междинен, който служи за активиране на менюто и за мениджър на задачите при продължително натискане. Чрез него се превключва между приложенията, намиращи се във фонов режим.

Дисплей и интерфейс

Тъй като нямахме много време на разположение, информацията, която ще ви предоставим, няма да е много пълна, но поне ще се опитаме да споделим впечатленията си от интерфейса и работата с 5800. В долната част на сензорния дисплей има два виртуални бутона - първият извиква цифровата клавиатура за набиране на номера, а вторият отваря телефонния указател. Тъй като в телефона е добавена технология за тактилна реакция, всяко натискане на виртуален бутон се съпровожда от кратка вибрация - това може лесно да ви ориентира дали допирът ви е бил регистриран от системата. От основния дисплей лесно може да се достигне и до други функции - например натискането на часовника отваря съответното приложение за настройване на времето или за активиране на аларма, докосването на името на оператора позволява превключване на профила, а областта до индикатора на батерията активира мениджъра за безжичните възможности на телефона - например за търсене на Wi-Fi мрежа или включване на Bluetooth.

Менюто има познатия за S60 вид, като навигацията в него е съвсем лесна. Тъй като дисплеят е изработен по резистивна технология, е необходимо прилагането на натиск за активиране на отделните бутони, но той е достатъчно лек, за да не представлява проблем. Както от Nokia обявиха, причината да се спрат на този тип са възможностите му за въвеждане на информация чрез разпознаване на ръкопис - функция, ценена от азиатските потребители. Някои от подменютата изискват двойно натискане - нещо, което вече предизвика доста дебати. Причината е, че 5800 има графичен интерфейс, разчитащ на фокусиране - т.е., ако искате да изберете някоя точка от списък (например телефонен указател), първо, трябва да поставите фокуса върху избрания запис и след това с второ натискане да активирате действието по подразбиране. Това не е толкова интуитивно в сравнение с другия тип интерфейси (например този на iPhone), но пък позволява постигането на по-голяма функционалност и добавянето на допълнителни опции, достъпни в зависимост от контекста. Смятаме, че едва ли ще срещнете проблеми с овладяването на принципите на управление на телефона. Въпреки че този екземпляр на 5800 е прототип, неговият интерфейс беше доста бърз, което ни изненада много приятно. Можем да предполагаме, че финалната търговска версия ще е също толкова и дори по-пъргава. Въвеждането на текста става по няколко начина. На разположение е както виртуална буквено-цифрова клавиатура, така и QWERTY, като и двете са достъпни в хоризонтално и вертикално положение на телефона. Писането в хоризонтален режим е удобно, като може да се ползва и стилусът за ръкописно въвеждане на текст.

Мултимедия, игри и приложения

Изпробвахме мултимедийния плеър и останахме истински впечатлени от силата на звука на високоговорителите - със сигурност не бяхме чували такива в мобилен телефон. В плеъра е добавена опция за асоцииране на избрана песен както като глобален рингтон, така и като мелодия на звънене към определен контакт от указателя. Интерфейсът на камерата също е оптимизиран за управление чрез докосване, като предлага големи и лесно достъпни бутони. Нямаме снимки, които да ви покажем, но по тях така или иначе все още не може да се съди за финалния резултат. Браузерът, който е инсталиран предварително, е добре познатата разработка на Nokia, базирана на енджина WebKit, който задвижва още и този в Android, и Safari в iPhone. Вариантът на финландците обаче е особено впечатляващ, тъй като е пълнофункционален и поддържа възпроизвеждането на Flash - както анимации, така и видео от популярните сайтове за видеосподеляне. Има режим за показване на пълен екран, което заедно с големите размери на дисплея на 5800 и възможностите му за връзка с Интернет правят телефона отличен избор за сърфиране в мрежата.

Не успяхме да изпробваме съвместимостта с приложения за предишната версия на платформата, но както вече беше демонстрирано, такава има. Добавени са и две игри, управлението на които става чрез сензорния дисплей и сензора за ориентация. Открихме инсталирано и познатото от другите смартфони на Nokia приложение Download!, в което за наша изненада вече имаше десетина приложения за изтегляне. Ние дори изпробвахме едно от тях - за достъп до прогнозата за времето. Всъщност това ни накара да се замислим дали от Nokia най-накрая не са решили да развият услугата Download!, която всъщност предлагат дълго преди старта на AppStore на Apple. Това със сигурност ще разберем скоро.

Обзор

Накратко, това са впечатленията ни от новия Nokia 5800 XpressMusic. Налице са основните предпоставки устройството да се сдобие с много фенове - ниска цена, разширена функционалност и мултимедийни възможности. Сега ни остава с нетърпение да очакваме "срещата" си с търговския комплект на телефона в близките седмици или месеци.

 • Те я супер тъпи и аз ходих днес нито знаят с каква програма ще е (прединия път ми отговориха: Щом ни пише с всякаква !!!) нито кога ще го докорат. Продавача вика остависи номера ще ти се обадим след 2-3 седмици !!! И един въпрос, нормално ли e да пускат промоция без да я имат в наличност ??? Това е подвеждаща реклама да отидеш до магазина и да те набутат с нещо друго !!!
  vankokn
 • На мен ми отговориха,че не знаят докато апарата не пристигне,такаче не се знае
  Liann
 • И аз питах,казаха,че не знаят кога ще дойде Обявили са я на 599 лева с карта на Глобул. Попитах няколко пъти дали ще е на тази цена с всеки тарифен план,казаха ми"Да".
  pepe187
 • Днеска питах казаха ми в края на месеца,че ще има.
  Liann