LG KM900 Arena

LG KM900 Arena
Подобно на Samsung, и LG обръща сериозно внимание на популярността на сензорните интерфейси и се опитва да ги направи достъпни за по-широка аудитория, като отправя предложения в различни ценови сегменти. Компанията започна годината с премиерата на един от най-функционалните си модели без ОС до момента, който от няколко седмици може да се намери и на нашия пазар. KM900, познат още като Arena, се оказа първият модел на корейската компания с новия интерфейс S-Class, на чието визуално великолепие трудно може да се устои. Arena изкушава с желани мултимедийни възможности като aGPS приемник, работа с Wi-Fi и HSDPA мрежи, 5МР камера, FM трансмитер и плеър, поддържащ аудиотехнологията Dolby Mobile. В допълнение на вградената памет в размер 8GB, любителите на мултимедията могат да разчитат и на microSD слот за допълнителна памет (още до 32GB). За забавленията ще се погрижат 3" сензорен капацитивен дисплей с резолюция 480 x 800 пиксела, изобразяващ до 16М цвята.

Видео галерия

Апарат и управление

Изработката на корпуса е отлична, а подбраните материали и цветовата гама подчертават класа на телефона - задният панел е алуминиев, около дисплея също има метален елемент, а самият екран е покрит с устойчиво на надраскване закалено стъкло. Няма никакви скърцащи и подвижни детайли, което прави устройството солидно. Дизайнът е пределно минималистичен и донякъде извиква асоциации с iPhone, но определено има свой собствен стил. При нас беше вариантът със сребристо-титаниев цвят на корпуса, но компанията е подготвила и оцветяване в черен титан, който също изглежда престижно. С дебелина 12 мм, ширина и височина 105,9 x 55,3 мм и тегло от 105 грама, телефонът може без проблем да се побере във всеки джоб. Върху предния панел са разположени три сензорни бутона, които са почти невидими, когато не се ползват - червена и зелена слушалка и бутон за извикване на менюто. Върху дясната страна са бутоните за управление силата на звука и увеличението при снимане, както и бутонът за активиране на камерата. Върху горната част са бутонът за включване/изключване, който служи и за заключване на екрана, и 3.5 мм вход за слушалки. Отляво намираме порта за зареждане/трансфер на данни. Той е скрит зад малко капаче, така че не нарушава плавните линии на корпуса. Задната част помества 5МР камера със светкавица.

Дисплей и интерфейс

Това обаче, което отличава KM900 Arena най-много от досегашните модели на LG, е интерфейсът. Наречен S-Class, той не прилича на нищо, което сме виждали от корейската компания. Телефонът разполага с 4 различни основни екрана всеки, от които дава достъп до различна информация, а преминаването между тях става по два начина - с плъзване на пръст върху дисплея или с натискане на меню бутона. Последното показва триизмерен куб, върху чиито страни са разположени отделните екрани, а завъртането му с плавно анимирано движение става с докосване. Единият от тях е предназначен за предпочитаните контакти (до 30) и може да покаже избраните във вид на превъртащ се списък или като фиксирана решетка. Вторият е за бърза връзка към избрани приложения (до 9), третият - за уиджети (до 10), а последният е за мултимедийно съдържание, като показва предпочитани песни и изображения и видеоклипове, които може веднага да се слушат/гледат. Преходите между отделните екрани са плавни, а съпровождащите ги анимации са реализирани отлично, което не е изненадващо, тъй като телефонът има специален графичен процесор на AMD. Редактирането на съдържанието в отделните екрани също е интуитивно - достатъчно е да задържите пръст върху активна част от екрана, за да получите възможност за редактиране на това, което се показва в него. Уиджетите са предварително заредени (няма опция за изтегляне на нови) и предлагат бърз достъп до функции като календар, радио, прогноза за времето, музикален плеър и др. Натискането им отваря мини версии на съответното приложение. По същия начин избирането на контакт от списъка с предпочитаните извежда бутони за обаждане, пращане на съобщение и редактиране. В долната част на всеки от четирите екрана винаги присъстват 4 икони за достъп до основните телефонни функции - виртуалната клавиатура за набиране, списък с контакти, работа със съобщения и основно меню. И това не е всичко от възможностите на основния екран - кликване в статус лентата с индикатори в горната част на екрана извежда меню, позволяващо бързото активиране и деактивиране на Bluetooth и Wi-Fi, настройване на будилника и избор на активен профил.

Структурата на основното меню също е претърпяла промяна, като основните точки в него са организирани в 4 категории - общуване, мултимедия, помощни програми и настройки. В портретен режим е необходимо да преместите лентата на съответната категория с пръст, за да видите всички икони в нея, но ако завъртите телефона в хоризонтално положение, благодарение на вградения акселерометър интерфейсът също ще се завърти и ще покаже всички икони във всяка категория. Така броят на изобразяваните икони се удвоява от 16 на 32. Екранът е достатъчно чувствителен на допир, като телефонът предлага и допълнителен начин за отчитане на натиснат бутон чрез вибрация, чиято сила може да се конфигурира според предпочитанията. Има и възможност вибрацията да бъде изключена напълно. Въвеждането на текста става чрез виртуална QWERTY клавиатура, достъпна в хоризонтален режим или чрез буквено-цифрова в портретен. Втората обаче е достатъчно неудобна, за да бъде използвана. Дори и QWERTY клавиатурата не е перфектна - бутоните са малки и хората с по-големи пръсти трябва да внимават, ако искат да въвеждат текст без грешки.

Телефонна книга и органайзер

Камера

За феновете на фотографията е осигурена 5МР камера с автоматичен фокус и оптика Schneider-Kreuznach. Ако наоколо има достатъчно светлина, снимките са достатъчно добри, но дори и да снимате в слабоосветени условия, винаги можете да ползвате вградената светкавица. На разположение е редактор за разнообразяване на кадрите с различни ефекти. Интерфейсът с настройките на камерата заслужава специално внимание, тъй като е реализиран по необичаен начин и напомня на работата с истински фотоапарат. Има възможност за включване на опция за разпознаване на лица и добавяне на геотагове. Записваното видео е с максимална резолюция 720 x 480 пиксела при 30 fps в 3GP формат, но има и възможност за запис на 320 x 240 пиксела при 120fps. Разглеждането на галерията е приятно заради добре анимираните преходи, а благодарение на капацитивния дисплей и мултитъч възможностите му работи и функцията за мащабиране на изображенията с два пръста по начина, станал популярен с iPhone. Това действа и в уебраузeра при разглеждане на страници. Като стана дума за него, той поддържа едновременното ползване на няколко страници, отворени в отделни табове, а акселерометърът улеснява прехода от хоризонтален в портретен режим и обратно.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_390.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_389.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_388.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_387.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_386.JPG

Мултимедия, игри и приложения

Мултимедийният плеър също е освежен и както споменахме, може да бъде активиран в минивариант с ограничена функционалност директно от основния екран и селекцията от предпочитани песни и клипове. Пълната му версия, достъпна през главното меню, има променен интерфейс, оптимизиран допълнително за управление чрез докосване. В него може да бъде активирана и функцията Dolby Mobile, която иначе е част от настройките на еквалайзера. Съществува възможност за сортиране на песните по изпълнител, албум, жанр и рейтинг и за търсене в музикалната колекция. Неговата ориентация също се променя автоматично при поставяне на телефона в хоризонтален режим. Качеството на звука със слушалките от комплекта е много добро, но винаги можете да получите повече, като ги замените с отделни - със Sennheiser CX 300 II Precision звукът беше определено по-добър. Освен FM радио, Arena има и FM трансмитер, който позволява да слушате музиката от телефона през най-близкия радиоприемник.
Качеството на възпроизвежданото видео е много добро, но за жалост не може да се възползвате от пълната резолюция на дисплея - т.е. не е възможно да гледате клипове с резолюция 800 х 480 пиксела. Максималната резолюция в MP4 формат, която поддържа, е 720 x 480 пиксела. Няма проблем и с по-малки размери - пробвахме ТВ епизод в MP4 формат с резолюция 640 х 368 пиксела и след като разпънахме картината на целия екран, качеството беше отлично. Телефонът е сертифициран по DivX, но приема клипове, конвертирани само с приложения в комплекта DivX конвертор. За жалост той може да осигури видео с резолюция едва 320 x 240 пиксела, което отговаря на изискванията на профила DivX Mobile. Видеото може да бъде показано и на голям екран чрез добавения ТВ изход, но трябва да закупите необходимия кабел отделно. Пак по темата за възпроизвеждането на видео - в Arena има връзка за достъп до мобилната версия на YouTube, но гледането на клипове е възможно само през мобилната мрежа - т.е. няма как да ползвате Wi-Fi връзка за това. Странно ограничение, което се надяваме да бъде отменено с последващ ъпдейт на софтуера.

В телефона в намерил място и пълен набор от мобилни приложения и връзки към мобилни версии на различни услуги на Google. Освен YouTube, за който стана дума, тук са Blogger, Google Mail, Търсене и Карти. Последното разчита за позициониране на вградения aGPS приемник, като за жалост не предлага възможност за гласова навигация. Останалите приложения включват познатите календар, будилник, конвертор, диктофон, световен часовник, хронометър и няколко игри, управлявани чрез жестове и докосване. Добавено е и приложение за разглеждане на документи.

Обзор

Ако търсите стилно и лесно за употреба мултимедийно устройство, LG Arena определено е едно предложение, над което сериозно да помислите. Актуалните технически възможности на телефона, сред които 5МР камера, записваща отлично видео и снимки, Wi-Fi, 3" капацитивен дисплей, aGPS приемник, FM трансмитер, 8GB вградена памет и т.н., са съчетани с отличено реализирания, интуитивен и визуално впечатляващ потребителски интерфейс S-Class, с който LG може само да се гордее. Атрактивната цена също работи в полза на Arena, особено ако не търсите смартфон, а споменатите недостатъци не са чак толкова сериозни и могат да бъдат отстранени с ъпдейт.

Плюсове
- S-Class потребителски интерфейс
- 3" капацитивен дисплей с резолюция 480 x 800 пиксела и мултитъч
- 5МР камера с качествен видеозапис
- Wi-Fi
- GPS приемник
- ТВ изход
- 3.5 мм аудиоизход
- 8GB вградена памет и слот за допълнителна
- FM трансмитер
- акселерометър
- Dolby Mobile

Недостатъци
- YouTube не работи през Wi-Fi
- липса на гласова навигация
- ограничена работа с DivX
- запис на видео само в 3GP формат