Sony Ericsson C903

Sony Ericsson C903
В началото на февруари, малко преди мобилния конгрес и анонсите на Idou и W995, фотоориентираната серия телефони Cyber-shot на Sony Ericsson получи ъпдейт с представянето на двата 5МР модела C901 и C903. Те са почти с идентични възможности, но с различна форма и дизайн. Сега, преди търговската му премиера, получихме C903 и успяхме да прекараме известно време в компанията му. Разбира се, става дума за прототип и отново трябва да бъде направена уговорката, че финалната версия може да е различна. Моделът съвсем не крие своето предназначение, като го демонстрира още с външния си вид, заел елементи от дизайна на компактните цифрови фотоапарати на Sony. Става дума за познатото оформление на предпазителя на камерата, което в комбинация с подбраните материали за изработка, добавената камера и допълнителните екстри, за които ще стане дума по-долу, правят C903 доста привлекателно предложение за търсещите достъпен и стилен камерафон с актуални възможности.

Видео галерия

Апарат и управление

Корпусът на C903 изцяло е изработен от лъскава пластмаса, която, макар че задържа отпечатъци от пръсти, допринася за много по-интересния изглед на телефона. При нас беше черният вариант, но SE подготвя бял и искрящочервен, който, не се съмняваме, ще грабне веднага вниманието на дамите. Предният панел е изцяло черен с изключение на сребристите елементи на навигационния блок и линията, която го отделя от дисплея. Контролните бутони са удобни и са в конфигурация, която е характерна за телефоните на компанията, а във фоторежим в големия навигационен бутон светват допълнителни символи, които подсказват, че може да се ползва за контрол на различните параметри на снимане (таймер, светкавица, начин на фокусиране и режим на снимане). Над дисплея (QVGA с диагонал 2,4") е разположен сензор за околната осветеност, контролиращ автоматично яркостта на изображението. Клавиатурата е с леко надигнати редове бутони, което улеснява работата с нея, но беше малко по-мека, отколкото очаквахме - това може да се дължи и на все още нефинализирана хардуерна част. Върху дясната страна се намират цели 5 бутона - този за снимане, втори за превключване между фото- и видеорежим, друг за активиране на галерията и сдвоен за контрол на силата на звука или за ползване на цифрово увеличение. Върху лявата страна се намира само познатият мултифункционален Fast Port за зареждане, пренос на данни или включване на слушалки. До него върху панела е поставен символът на формата M2, който подсказва, че под него се намира слотът за карти. За да бъде използван, трябва да бъде свален задният капак. Върху долната страна се намират отворът за закачване на връзка за носене и механизмът за фиксиране на задния панел. Задната част е приютила специалния подвижен предпазител на камерата, заемащ половината от мястото, който напомня много на ползваните в ултракомпактните фотоапарати на Sony. Движението му е плавно, като за него отговаря фиксиран в задния капак пружинен механизъм. Върху предпазителя има и сребриста декоративна лента, която има принос за цялостното стилно излъчване на телефона.

Дисплей и интерфейс

В C903 е добавен 2,4" QVGA дисплей, изобразяващ до 262К цвята, който според SE е предпазен от повърхност, устойчива на надраскване. Цветопредаването му е много добро, като информацията върху него може лесно да бъде прочетена и при директна слънчева светлина. При интерфейса няма никакви изненади - свикнали сме да го виждаме и в другите устройства на компанията от този клас. Иконите в менюто могат да бъдат подредени по няколко начина - като решетка, въртящ се вариант, с една икона в даден момент или каквото е зададено в текущата тема. Разбира се, познатият бутон на предния панел осигурява бърз достъп до уеббраузeра, записите от органайзера, менюто с предпочитани приложения и мениджъра на задачите, с който може да се превключва между приложенията във фонов режим. Иконите и преходите между отделните екрани са добре анимирани (благодарение на поддръжката на Flash Lite), а за доброто потребителско преживяване се грижи и добавеният акселерометър, променящ ориентацията на интерфейса, когато се наложи, от портретен в панорамен. Както и при Sony Ericsson W980i и W995, и тук вместо изображение като фон можете да поставите приложение - в случая това са Rock Bobblehead, Slideshow Wall и Walk Mate. Първото поставя човече, което се клати в зависимост от движението на телефона, второто променя фоновите изображения на екрана, а последното действа като крачкомер и ви позволява да броите направените крачки.

Телефонна книга и органайзер

Телефонният указател е с капацитет за 1000 записа с по няколко номера и различни детайли за всеки. Има възможност да сортирате записите по първо или второ име, като можете да потърсите даден контакт само като започнете да изписвате част от имената. Ако пращате често съобщения, със сигурност вниманието ви ще бъде привлечено от новата организация на съответната точка в менюто. Съобщенията от входящата папка сега могат да се покажат последователно в IM стил - например ако сте разменили няколко SMS с приятел, те ще се покажат като отделен разговор, в който всяко съобщение ще е в балонче като реплика. При съставяне на съобщение в долната част на екрана излиза лента, чрез която към него бързо могат да бъдат добавени различни обекти - изображения, видео или звуци. Създаването на MMS е приятно, за което допринасят обмисленият интерфейс и плавните анимации, които съпътстват процеса. Феновете на текстовата комуникация ще оценят включването на специален мениджър за управление на съобщенията и на електронните писма, който прави възможно разделянето им в различни категории и сортирането им по дата, контакт и т.н. На свой ред e-mail клиентът се справя автоматично с активирането на необходимите настройки, за да получите достъп до пощата си в телефона.

Камера

Максималният размер на снимките, които можете да получите от 5-мегапикселовата камера на SE C903, е 2592 x 1944 пиксела. За да подпомогне снимането в условия на слаба осветеност, е добавена и LED светкавица - можете да я видите в действие на близко разстояние в пробните снимки по-долу. Разбира се, камерата разполага с автофокус и набор от възможности, каквито сме свикнали да откриваме в камерафоните от линията Cyber-shot. Тук са разпознаване на усмивки и лица (до 3 в кадъра), автоматично завъртане на изображението, макрорежим, баланс на бялото, цифрова стабилизация, няколко готови сцени и опция за добавяне на геотагове, ползваща позиционираща информация от GPS приемника. Снимките с геотагове след това могат да бъдат показани върху картата на Google Maps при отварянето им през галерията. Както можете да видите, качеството на снимките не е точно такова, каквото бихме очаквали от финалната версия на телефонния софтуер. Видеозаписът се извършва в QVGA резолюция при 30 кадъра за секунда.

Пробни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_385.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_384.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_383.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_382.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_381.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_380.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_379.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_378.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_377.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_376.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_375.JPG


Пробен клип:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_364.rar

Мултимедия, игри и приложения

Познато и от другите телефони на компанията е мултимедийното меню, в което на едно място са събрани връзки към различно съдържание. Анимациите са плавни, а съдържанието е подредено удобно, така че достъпът до желаното да е максимално интуитивен и бърз. През него можете да разгледате запазените в телефона изображения и видео, да слушате музика, подкастове или аудиокниги, да гледате (и изпращате) клипове от YouTube, да играете игри, да четете новините от любимите си сайтове чрез четец на RSS емисии. Във фотораздела можете да стартирате слайдшоу, което според избора (в зависимост от настроението ви) се съпровожда с различна музика и ефекти. За по-удобна работа се грижи акселерометърът, завъртащ интерфейса при промяна ориентацията на телефона. Аудиоплеърът се справя с възпроизвеждането на MP3, WMA и M4A файлове, наред с други формати, и може да работи във фонов режим. Възпроизвеждането на видео (в mp4 формат) е отлично, като освен опция за превъртане във файла има и възможност за възпроизвеждане на забавен каданс и за запис на избрани кадри като изображения. Неизменна част от мултимедийните телефони на SE e FM радиото и то не липсва и тук. Разполага с RDS и има памет за 20 станции. С него може да се ползва и функцията TrackID за разпознаване на музика. Друга интересна характеристика е включеният ТВ изход, но за ползването му е необходим допълнителен кабел. Сред инсталираните приложения откриваме 4 игри - Bubble Town, Crosspix, Real Football 2 и Treasure Towers.

Sony Ericsson C903 е снабден и с GPS приемник, който прави достъпни различни зависими от местоположението услуги. В телефона са инсталирани Google Maps и Wayfinder Navigator, с които можете лесно да навигирате до желано място или да получите информация за местоположението си. И двете приложения използват мобилната мрежа, за да изтеглят необходимите карти и данни, така че генерират допълнителни разходи към месечната сметка. За Wayfinder Navigator се плаща лиценз, но програмата е пълнофункционален навигационен помощник, осигуряващ походови указания, гласови напътствия, 3D режим, информация за пътния трафик и т.н. За феновете на бягането е осигурено приложението Tracker, с което могат да запишат и след това да анализират постиженията си, за да тренират по-ефективно.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 1000 mAh и според SE може да осигури енергия за до 400 часа работа в стендбай режим, или до 10 часа време за разговори, когато телефонът се ползва в GMS мрежи. Разбира се, реалното време на автономна работа с един заряд зависи от това доколко използвате мултимедийните възможности на телефона, сърфирате в мрежата или пък работите с навигационните му функции.

Обзор

На пръв поглед Sony Ericsson C903 е балансиран телефон, който може да допадне както на феновете на стилните телефони, така и на почитателите на мултимедията. Съчетанието от камера с висока резолюция и Cyber-shot възможности с GPS приемник, FM радио, голям дисплей с много добро цветопредаване и HSDPA възможности за бърза връзка с Мрежата могат да го направят изкушаващо предложение за мнозина.

плюсове
- изработка
- GPS приемник
- 2.4" дисплей
- 5МР камера със светкавица
- FM радио с RDS
- акселерометър
- включени приложения

недостатъци
- липса на Wi-Fi
- липса на втора камера
- малка резолюция на видеозапис
- задържащ отпечатъци корпус