LG Nexus 4 E960

LG Nexus 4 E960
И така, няколко месеца по-късно четвъртият смартфон в серията Nexus на Google вече може да се закупи официално и в България. С пазарната си премиера в средата на ноември, устройството успя бързо да намери фенове, разпродаде се за минути в онлайн магазина Google Play в няколко страни и в продължение на седмици не беше налично за поръчка. Преди дни положението, изглежда, се нормализира и желаещите да се сдобият с телефона трябва да чакат само 2-3 седмици, за да го получат.

Голям интерес, за който има няколко причини. Първата е цената - в Европа смартфонът се продава за 300 и 350 евро, съответно за версиите с 8GB и 16GB, което е изключително изкушаващо на фона на техническите характеристики на устройството и факта, че работи с чистата версия на Android. Разбира се, цената е субсидирана от Google и потребителите в страните, в които интернет гигантът няма свои магазини, ще трябва да заплатят пазарната стойност на устройството. В България това е 999 лв. за модела с 16GB памет или по-малко, ако се подпише дългосрочен договор. Втората причина за интереса е използването на оригиналната версия на Android и получаването на новите издания директно от Google почти веднага след представянето им.

Третата причина е очевидна - по време на представянето му Nexus 4 беше един от малкото смартфони на пазара с четириядрен процесор Snapdragon S4 Pro и дори сега не среща много конкуренция в това отношение, макар че предложенията се увеличават и очакваме да станат още повече по време на мобилния конгрес в края на месеца. Освен това разполага с вградени възможности за безжично зареждане, което засега е присъщо на малко телефони.

Видео галерия

Апарат и управление

Настрани от всичко това устройството изглежда повече от добре. Дори бихме казали, че това е най-добре изглеждащият телефон на LG в последните години, макар и последното предложение за Prada също да беше особено стилно. Дизайнът на корпуса е изчистен и макар в него да се забелязват някои детайли от този на Galaxy Nexus, крайният резултат е стилно изглеждащ смартфон, който веднага грабва вниманието. Лицевата част е освободена от каквито и да било допълнения - дори лого на производителя, и на практика представлява черна повърхност, когато дисплеят е изключен. Открояват се предната камера и решетката на говорителя, но това е всичко. Екранът е заобиколен от хромирана лента, в която свършват краищата на предпазното стъкло Gorilla Glass 2 - те са леко скосени и така улесняват извършването на жестове с палец.

Задната страна също е изработена от закалено стъкло, под което е разположен интересен десен, пречупващ светлината по ефектен начин, когато тя попада върху него под определен ъгъл. Отзад са още светкавицата и окото на камерата и високоговорител, наред с логата на Nexus и LG и допълнителни данни за телефона. Предната и задната стъклена повърхност се събират заедно от лента с гумирано покритие и скосен профил, което значително улеснява захващането на телефона. Наличието на такава лента е добра новина, тъй като стъклените повърхности са хлъзгави, а не е добра идея да изпускате устройството. Все пак Nexus 4 е по-здрав отколкото изглежда - докато го тествахме, успяхме да го изпуснем случайно от височина около 80 см върху дървен под и това нямаше никакви последици за целостта на стъклените панели.


Под екрана се намира и многоцветен LED индикатор, който известява за събития с различни цветове, но ще го видите едва когато светне. Върху страничните повърхности се намират microUSB порт, 3,5 мм жак за слушалки, слот за microSIM карта и бутони за управление на звука и за включване/изключване/отключване на екрана, като последният е разположен удобно върху дясната странична повърхност, където попада под палеца. Смартфонът е с размери 133,9 x 68,7 x 9,1 мм и тежи 139,5 г, а под стъклените панели е поместена вградена батерия с капацитет 2100 mАh. Качеството на изработка е на високо ниво и към нея нямаме абсолютно никакви забележки. На фона на останалите модели от серията Nexus, Nexus 4 се усеща като изключителен премиум продукт.

Nexus 4 продължава да впечатлява и с другите си хардуерни възможности. В сърцето на телефона се намира четириядрен чипсет Qualcomm Snapdragon S4 Pro с честота 1.5GHz и графичен ускорител Adreno 320, който е допълнен от 2GB RAM, подобряваща сериозно възможностите за многозадачна работа. Не е трудно да се усети високата производителност - отварянето и затварянето на приложения е мигновено, а превключването между приложенията във фонов режим е изключително бързо. Интерфейсът на телефона също работи изключително плавно, което се дължи и на подобренията от Project Butter. В крайна сметка това е най-добрият начин, по който можете да изпитате възможностите на Android, така както са създадени от Google. Бързата работа може да се усети и при ползване на външни приложения и особено при забавление с 3D игри или HD видео.

Вградената памет е 8GB или 16GB и няма възможност за добавяне на допълнителна, което може да се окаже проблем за потребителите, обичащи мобилните забавления - все пак вече има игри по 3-4GB, а HD видеото също заема много място. По този начин Google иска да промотира и използването на облачните си услуги, но поне в условията на България те все още не са добра алтернатива на локалното съхранение на файлове. Телефонът поддържа HSPA+ мрежи, има двубандови Wi-Fi възможности, NFC и Bluetooth. Съвместим е и с технологията Miracast, която използва Wi-Fi Direct, за да покаже изображение от екрана на телефона върху съвместимо устройство - например телевизор. Включени са и възможности за безжично зареждане. LG продава и съответното зарядно, но засега то още не е достигнало до българските магазини.

Високоговорителят на телефона осигурява задоволително силен звук, но той лесно може да се заглуши, ако поставите устройството върху равна повърхност. Представя се добре и при разговор в режим на свободни ръце, но и в този случай важи горното - т.е. трябва да внимавате в каква позиция го оставяте. При нормални разговори качеството на звука е много добро, с достатъчно висока сила на звука.

С всяка изминала версия Android се подобрява и настоящата версия 4.2 вече се различава значително от първото издание, дошло преди 5 години. Google използва Nexus 4, за да покаже способностите на Android 4.2, и резултатите са впечатляващи. Работата на компанията по оптимизиране на работата на платформата и елиминиране на проблемите, водещи до забавяне на интерфейса, дават резултат и без никакво колебание бихме нарекли Android 4.2 най-плавното и бързо издание на платформата досега. Освен това е отделено внимание на малките детайли и анимациите и всичко изглежда много по-полирано от преди.

Много компании добавят в падащото меню в горната част на екрана бързи връзки за контрол на различни функции и те се появиха и в Android 4.2, но под друга форма. Достъпът до тях става чрез допълнителна икона в падащото меню, но има начин и за директното отваряне на тази секция с бързи настройки. Това става, когато падащото меню се отвори с два пръста и тогава на разположение са контроли за управление на яркост, Bluetooth, Wi-Fi, самолетен режим, аларма и др. Въпреки подобренията Android все още няма система за интелигентно набиране и вместо да въведете няколко цифри, за да извикате желания контакт, ще се наложи или да го потърсите в указателя, или да напишете целия му телефонен номер. Това е нещо, което производителите на телефони добавят със своите интерфейсни модификации, но е възможно това да е вградена в Android функция.

Сред новите допълнения в Android 4.2 е и начинът за въвеждане на информация, подобен на този, предлаган от Swype. С него трябва просто да прокарате пръст над буквите от думата, която искате да изпишете, а останалото се поема от специална технология за предсказващо въвеждане. Функцията е особено полезна при ползване на телефона с една ръка, но за жалост не работи с български. Все пак ще ви помогне, когато търсите нещо на английски в Google Now. Android 4.2 вече поддържа и поставяне на уиджети върху екрана в заключено положение. По подразбиране са активирани бърз достъп до камерата чрез плъзване на екрана от дясно на ляво и до часовника, но можете да добавите и други като календар, избрана папка от Gmail, друга електронна поща, карти от Google Now, ъпдейти от Google+ и текстови съобщения. Разбира се, телефонът не предлага всички софтуерни екстри, които сме свикнали да откриваме в топмоделите на други производители, но пропуските бързо могат да бъдат запълнени чрез Google Play.

Дисплей и интерфейс

Черната предна повърхност оживява внезапно, когато се активира дисплеят. Той е с диагонал 4,7" и резолюция 1280 х 768 пиксела, което води до пикселна гъстота от 320 ppi. LG го нарича True HD IPS Plus и в интерес на истината бързо успя да се изкачи в класацията ни на най-добрите екрани, която досега се оглавяваше от HTC One X. Панелът на LG, изглежда, е с малко по-студен баланс на бялото, но все пак осигурява впечатляващо цветопредаване, високи контраст и яркост (400 нита) и големи ъгли на видимост. Част от конструкцията е и технологията Zerogap Touch, която под различни имена се среща и в други от топмоделите на пазара - при нея се елиминира въздушното пространство между сензорния слой и предпазното стъкло. Това води до намаляване на цялостната дебелина на дисплея, подобрява се качеството на изображението и се увеличава чувствителността при докосване.

Подобно на Galaxy Nexus върху дисплея са разположени и бутоните за управление на Android, които заемат около 5 мм в долната му част. За разлика от използването на хардуерни бутони те са постоянно върху екрана и се скриват напълно само при гледане на видео или от приложения, които работят на пълен екран, а в други случаи се заменят от точки, които обаче продължават да заемат от екранната площ. Този подход намалява и количеството на информация, което се показва върху екрана - в прикачените снимки можете да видите сравнение с HTC One X.

Камера

Android 4.2 е снабден с нов интерфейс на камерата, която е с резолюция 8МР, и с някои допълнителни възможности, които правят снимането с нея по-забавно. Например функцията Photo Sphere дава възможност за създаване на 360-градусови панорамни изображения чрез завъртане на телефона и следване на указанията върху екрана за сглобяване на цялостната картина от множество кадри. Тези снимки се разглеждат в телефона, но могат да бъдат споделени и в Google+, където също се показват като 360-градусови панорами. Удобно допълнение към интерфейса е възможността за достъп до последните снимки чрез плъзване на пръст върху екрана - подобна опция вече видяхме в Windows Phone.

Има и опция за правене на обикновени (хоризонтални) панорамни снимки. Сред настройките са добавени контроли за баланса на бялото, компенсация на експозицията и избор на сцена от няколко предварително установени профила. Добавен е и режим за правене на HDR снимки, който работи добре и без да прави снимката да изглежда прекалено изкуствено. Като цяло камерата малко ни разочарова, главно заради бавното фокусиране, но освен това и кадрите не включват кой знае колко детайли, а освен това имат и цветен шум. Предната камера е с резолюция 1.3МР. Телефонът записва 1080p видео с автоматичен автофокус.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Батерия и мрежа

Nexus 4 е с батерия с капацитет 2100 mAh, а както може да се предположи, времето за автономна работа, която осигурява, зависи от начина на употреба на телефона. С активно ползване може да не ви стигне за ден, но иначе най-вероятно ще се наложи да го презаредите на втория ден. Все пак внимавайте с яркостта на екрана - ако е висока, може бързо да източи батерията.

Обзор

Има много неща в Nexus 4, които харесахме. Отличната изработка на корпуса и усещането за премиум телефон, благодарение на по-качествените материали, определено са сериозна стъпка напред в сравнение с предишните модели Nexus; съдържа компоненти, които го правят един от най-производителните смартфони на пазара в момента, а освен това е на по-достъпна цена. Не бива да забравяме и предимството от винаги актуална софтуерна версия, благодарение на директните ъпдейти от Google. Сред недостатъците бихме посочили ограниченото количество на вградената памет и представянето на камерата, което можеше да е по-добре, а пропуските в софтуерно отношение могат да бъдат лесно попълнени през Google Play.