LG Optimus 3D

LG Optimus 3D
Харесва ли ви или не, 3D технологиите непрекъснато се опитват да разширят своят обсег и се настанят във все повече от устройствата, които използваме. През последните месеци напуснаха киносалоните и достигнаха до телевизорите и лаптопите и след това продължиха към портативните устройства. При последните се справиха и с един от основните недостатъци на масовите триизмерни технологии - нуждата от използване на специални очила. Заради начина им на действие, автостереоскопичните екрани са ефективни само при малки диагонали, което ги прави особено подходящи при устройства като телефони, таблети и портативни игрови конзоли. Nintendo пръв добави автостереоскопичен екран към своята конзола 3DS, а в началото на тази година видяхме и първият смартфон с такъв дисплей - LG Optimus 3D. Продажбите му в България вече започнаха и тъй като това е телефона, който успя да ни впечатли най-много по време на мобилния конгрес през февруари, нямахме търпение да се срещнем с него отново.

Видео галерия

Апарат и управление

Топмоделът на LG е с размери 128,8 x 68 x 11,9 мм, което донякъде е приемливо, но теглото му е цели 168 грама, което може да се окаже повече за някои потребители. В конструкцията на корпуса има главно пластмаса, но изработката е много добра, а цялостното усещане за качество се подсилва и от металните акценти върху предния и заден панел. Броят на хардуерните бутони върху корпуса е минимален - освен този за включване са добавени бутони за управление на звука и за директен достъп до 3D секцията. Интерфейсните изходи са представени от 3,5 мм жак за слушалки, microUSB порт и HDMI изход. Отпред откриваме характерните 4 сензорни бутона, които се използват от Android, а отзад са поместени две 5MP камери с LED светкавица, които служат за заснемането на 3D снимки и видео.

LG гордо обявява, че Optimus 3D е първият три пъти двоен смартфон и причината за тези твърдения се крие в използвания от смартфона хардуер. Телефона разчита на двуядрен чипсет TI OMAP 4430 на 1GHz, има двуканална архитектура за бърз трансфер на данни между паметта и ядрата и не на последно място има двойна памет. Всъщност Optimus 3D е първият смартфон с този чип на TI, който подобно на Tegra 2 разполага с две ядра ARM Cortex A9, но се различава от предложението на NVIDIA в три основни области. На първо място поддържа Media Processing Engine (MPE), което му позволява да работи с мултимедийните инструкции NEON, макар, че това не е особено предимство, тъй като малко приложения се възползват от тях. След това има двуканален контролер на LPDDR2 паметта, докато в Tegra 2 е едноканален. Третата разлика се крие в графичния ускорител, който тук е PowerVR SGX 540 на Imagination Technologies и работи на 300MHz, което е с 50% повече от имплементациите му в чиповете на други производители. Всичко това дава определено предимство на Optimus 3D по отношение на производителността и на практика го поставя на първите места в сравнителните класации.

Дисплей и интерфейс

Разбира се другата причина за гордост на LG е екранът на Optimus 3D. Той е с диагонал 4.3" и осигурява WVGA резолюция, но най-важното са неговите 3D способности. Натиснете специалния бутон отстрани и веднага ще се стартира 3D интерфейс, който осигурява бърз достъп до 3D YouTube, галерия, камера или игри и приложения. С този бутон може да се активира ефекта и когато са отворени определени приложения - например камерата или галерията. Триизмерния ефект работи повече от добре и не е просто маркетингов трик, както може би си мислите, но все пак трябва да повъртите малко телефона в ръце, за да намерите оптималната за гледане позиция, в която ефектът е най-добър. Той е достъпен само в хоризонтален режим и разчита на технология, която показва на всяко око различни от пикселите на екрана, а човешкия мозък прави необходимото за сглобяването на картината. Недостатъка от това е че 3D изображението е с наполовина по-малка хоризонтална резолюция. Другият минус е че не може да използвате игри, които разчитат на акеселерометъра за управление - разбираемо след като позицията на телефона трябва да е постоянна. И още нещо - триизмерните образи са достъпни само за един зрител, така че не може едновременно да ги покажете на повече приятели. На разположение са няколко предварително инсталирани 3D игри (Asphalt 6, NOVA и Let's Golf), но може да закупите и допълнителни - такива присъстват в каталога на Gameloft.

Камера

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_590.rar .Примерно видео:

Мултимедия, игри и приложения

Партньорството на LG с YouTube пък решава един от основните проблеми при 3D технологиите - липсата на достатъчно съвместимо съдържание. Така може не само да гледате 3D видео от популярния сайт, но и имате възможност да публикувате онлайн и своите творения директно през телефона. Другия начин за справяне с ограниченото 3D съдържание осигуряват стереоскопичните камери на Optimus 3D. Те са две и са с резолюция 5МР и могат да записват 3D видео в резолюция 720р. Ако решите да преминете в 2D режим ще може да се радвате и на картина с full HD резолюция. Камерите се справят и с улавянето на 3D снимки (резолюция 3МР), но няма проблем да правите и стандартни, чието качество е доста добро. Ако сте от щастливците с 3D телевизор, ще може да разглеждате заснетото съдържание още по-удобно, като свържете с него Optimus 3D през HDMI 1.4 изхода.

Екрана се представя повече от добре и в 2D режим, което е важно, тъй като останалата част от интерфейса на телефона е стандартен за актуалните смартфони на LG. Видяхме го в двуядрения Optimus 2X и установихме, че е приятно функционален, но без да прекалява с промените. Предлага до 7 страници на основния екран (може да активирате и по-малко), които могат да се покажат и в умален вид чрез пощипване на екрана, в статус лентата са поставени бутони за активиране на хардуерни функции като Wi-Fi, Bluetooth, GPS и мобилен интернет, а освен това предлага и бърз достъп до музикалния плеър. В долната част на екрана са фиксирани икони (могат да се променят) за стартиране на приложенията за телефонни функции, работа със съобщения и телефонен указател плюс бутон за отваряне на менюто с приложенията. Неговият вид също може да бъде променен според предпочитанията - хоризонтално или вертикално, като във втория случай приложенията се групират по категории. Смартфона се задвижва от Android 2.2, което може да се окаже разочароващо за някои, но корейската компания обещава скоро да предложи ъпдейт до версия 2.3. С него очакваме да се активира и предната камера и бъде достъпна за видеочат в Google Talk.

Памет, софтуер и връзки

3D възможностите може и да са най-атрактивните способности на LG Optimus 3D, но телефона се справя с лекота и с всичко останало, което сте свикнали да правите със съвременен смартфон, а както споменахме, намесите в интерфейса от страна на LG са по-скоро полезни и на място. Сърфирането в интернет е комфортно заради големият екран и съвместимостта на браузъра с Flash съдържание; стартирането на приложения е бързо; игрите, особено тези, които предлагат по-добра графика, вървят без никакво забавяне; а на разположение за инсталиране са хиляди приложения в Android Market, който от известно време вече поддържа и закупуването на софтуер и от България. Качеството на звука при разговор, което мнозина подценяват, е много добро, няма проблеми с обхвата, а при батерията положението е както при повечето актуален смартфони - ако използвате активно възможностите на Optimus 3D ще се наложи да го зареждате всеки ден.

Обзор

Няма съмнение, че LG Optimus 3D ще е телефонът, към който първи ще се насочат любителите на новите технологии, ентусиастите, които искат първи да изпробват някаква интересна разработка, а в това отношение устройството има какво да им предложи. 3D възможностите на смартфона са много добре реализирани, екрана осигурява впечатляващи 2D и 3D изображения, а възможностите за достъп до съдържание онлайн или създаване на собствено, което може да бъде показано и на 3D телевизор, ще гарантират много часове на забавления. Другите характеристики на Optimus 3D също не разочароват - мощния двуядрен процесор позволява записа на full HD видео, а освен това гарантира и съвместимост с атрактивни в графично отношение игри.

  • Мерси. Ама как се прави. Ако може обясни с няколко думи.
    Seoman
  • Според мен "хард ресет" ще оправи работата,ако не-сервиз/гаранция/
    sports_man