Samsung I9100 Galaxy S II

Samsung I9100 Galaxy S II
С доставки към края на юли от над 5 милиона броя, от които над 2 милиона продадени в Южна Корея - и това преди да са започнали продажбите в Щатите, Samsung Galaxy S II показва, че не е обикновен смартфон. В успеха му няма нищо необичайно, тъй като наследява един от най-успешните телефони с Android на миналата година - Galaxy S, и на практика успява да го подобри във всяко едно отношение. Новият супертелефон на корейската компания предлага в изненадващо тънък корпус по-голям и по-качествен Super AMOLED Plus дисплей, двуядрен процесор, камера с по-висока резолюция, която записва 1080р видео, опция за безжично синхронизиране, жироскоп и много други.

Видео галерияАпарат и управление

С размери на корпуса 125 x 66 x 8,49 мм и тегло 116 г, Galaxy S II е най-тънкият двуядрен смартфон, който можете да откриете на пазара, а освен това впечатлява и с дизайна. Предният панел е черен и огледален - покрит е със стъклото Gorilla, чиято здравина и устойчивост на надраскване са ни добре известни, като върху него се открояват единствено централният бутон и логото на Samsung. Ако се вгледаме по-внимателно, откриваме още предна 2МР камера и два сензорни бутона за управление, които са задължителни за Android. Екранът е обточен с метална лента, която добавя своето към премиум излъчването на устройството. Върху страничните повърхности има само два бутона - за контрол на звука и за включване на телефона, а освен тях се открояват изход за слушалки и microUSB порт. Последният е по-специален. Съвместим е с новия стандарт MHL, което означава, че чрез допълнителен адаптер можете да получите HDMI интерфейс за връзка с голям екран - това е плюс, тъй като телефонът няма друг ТВ изход. Задният панел е пластмасов и покрит с приятна текстура за по-добро захващане, а под него са скрити батерията с по-голям капацитет (1650 mAh) и слотовете за SIM и microSD карти.

Дисплей и интерфейс

Размерите на телефона са впечатляващи, но не по-малко изненадващ е и неговият дисплей. С диагонал 4,27" и резолюция 480 x 800 пиксела той е изработен по авангардната технология Super AMOLED Plus, което означава, че ви очакват извънредно наситени цветове, висок контраст, големи ъгли на видимост и висока яркост. Осигурява и бърза реакция, което елиминира размазването на картината при по-динамични сцени при гледане на видео или занимания с динамични игри. Екранът има и друго голямо предимство - информацията върху него остава напълно четима и под директна слънчева светлина. Проблеми с чувствителността на допир няма и реагира дори на най-лекото докосване.

За навременната и плавна реакция на интерфейса и мигновеното отваряне на приложенията свой принос имат не само оптимизациите на Android 2.3, които са направени от Samsung, но и използваният процесор Exynos 4210, който комбинира две ядра ARM Cortex-A9 с работна честота 1,2GHz и RAM памет в обем 1GB. Бързият чип, комбиниран с мощен графичен ускорител, осигурява безпроблемна работа с впечатляващи в графично отношение 3D игри, подобрен мултитаскинг, приятно сърфиране в интернет и плавно възпроизвеждане на видео във висока резолюция.

Както и при другите смартфони на компанията стандартният вид на Android е променен от интерфейса TouchWiz, а в Galaxy S II е използвана най-новата му версия - 4.0. Осигурява до 7 страници на основния екран за поставяне на връзки към приложения и уиджети, а конфигурирането му е повече от лесно - достатъчно е да "щипнете" екрана и ще видите умалени версии на всички налични екрани с опция за добавяне на нови и премахване на съществуващите. Така може да промените и позицията им. При уиджетите положението също е интересно, тъй като те са с нова форма и с разполагането им лесно можете да получите основен екран (Live Panel), който прилича много на печатно издание с динамично обновявана информация. В допълнение можете да променяте размерите на уиджетите, така че екранното пространство се използва по най-оптимален начин. Промени има и в падащото меню в горната част на екрана, което е характерно за Android. В него са поместени икони за бърз достъп до някои от често използваните функции като Wi-Fi, Bluetooth и GPS. Има бутон за бърза промяна на профила на звука и изключване на автоматичното завъртане на екрана. При слушане на музика в падащото меню се показват и бутони за управление на плеъра.

Важна част от интерфейса са и 4 допълнителни приложения на Samsung, обединени от името хъбове, или центрове за забавление. Те на практика групират различна функционалност и съдържание в няколко категории - игри, музика, електронни книги и социални мрежи. Readers hub е за четене на електронни книги и издания и осигурява достъп до 2,2 милиона книжни заглавия, 2000 вестника (на 49 езика, включително и на български) и 2300 списания (на 22 езика). Има и опция за преглеждане на кратки извадки от всяка книга преди покупката й, а почти 2 милиона заглавия могат да се изтеглят безплатно. Music hub е връзката към музикалния магазин на 7digital, откъдето могат да бъдат закупени над 13 милиона песни. Social hub на свой ред комбинира различни начини за комуникация - електронна поща, ъпдейти от социални мрежи, съобщения от IM мрежи и дори календар със събития от съответните услуги. И накрая Game hub, който включва селекция от социални игри и премиум заглавия от каталога на Gameloft, които можете да тествате, преди да закупите.

Камера

Феновете на мобилната фотография също ще останат особено доволни - основната камера на смартфона може да прави снимки с максимална резолюция 8МР, които са с много добро качество и изобилие от уловени детайли, а освен това осигурява и куп настройки за контролиране качеството на изображението. Повечето от настройките са достъпни и във видеорежим, в който телефонът може да запечати видео с максимална резолюция 1920 x 1080 пиксела при 30 fps. Тук е активна и функцията за продължителен автофокус, която вече е често срещана в характеристиките на камерафоните. Ще останете удовлетворени и ако предпочитате да гледате видео, а не да записвате - Galaxy S II се справя с възпроизвеждането на повечето популярни видеоформати с резолюция до 1080р, като при това може да покаже и субтитри на български.

Тестови снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_589.rar (94МВ).Примерно видео

Мултимедия, игри и приложения

И това не е всичко, тъй като от Samsung са включили още полезни приложения. AllShare позволява свързването на смартфона с други устройства, които са съвместими с технологията DLNA, както и възпроизвеждане на мултимедийно съдържание чрез тях. За разглеждането и създаването на MS Office файлове (текстови файлове, електронни таблици и дори презентации) присъства Polaris Office, има редактори на снимки и видео, приложения за бележки, задачи и минидневник, в който можете да комбинирате текст, снимки и местоположение - интересен начин да запазите и след това да си припомните интересни моменти. Приложението Samsung Apps на свой ред предлага разнообразна селекция от безплатен софтуер и игри, но все пак не може да се сравнява с разнообразието на Android Market. Сред другите интересни приложения са Kies Air за дистанционен достъп до съдържанието на телефона през компютърен браузър и клавиатурата за бързо писане на Swype, която поддържа български - отделете й няколко минути и няма да съжалявате. Няма да пропуснем да споменем и за възможността за управление на различни от функциите на телефона - чрез жестове, опцията за контрол чрез гласови команди (няма български) чрез приложението на Vlingo, както и съвместимостта с технологията Wi-Fi Direct за бърз трансфер на информация при директна връзка с други устройства през Wi-Fi. Galaxy S II поддържа два канала на работа на Wi-Fi връзката (2.4 GHz и 5 GHz), като телефонът автоматично превключва между тях в зависимост от натовареността. Освен това е съвместим с технологията HSPA+, която позволява скорости до 21Mbps за изтегляне на информация през мобилната мрежа.

Не са забравени и бизнес потребителите с интерес към бързите смартфони. Устройството е съвместимо с Microsoft Exchange ActiveSync, поддържа голям набор от IT политики и дава достъп в движение до e-mail, календар, контакти и задачи от служебния компютър. Сред останалите приложения, които могат да се изтеглят от Android Market специално за телефона на Samsung, са Cisco AnyConnect (за VPN връзки) - Galaxy S II е първият телефон, който поддържа VPN SSL системата на Cisco, Sybase Afaria (за дистанционно управление на смартфона) и Cisco WebEX Meetings (за провеждане на защитени срещи от разстояние).

Батерия и мрежа

По отношение на времето за автономна работа с едно зареждане Galaxy S II се представя изненадващо добре. Както обикновено трябва да направим уточнението, че този параметър зависи от начина, по който използвате телефона - ако прекарвате много време в забавления с 3D игри, разчитате на GPS навигация или гледате видео, не очаквайте да изкара и ден. От друга страна, ако залагате повече на традиционните функции и използвате по-малко останалите функции, телефонът ще има енергия за два или повече дни работа.

Обзор

Samsung Galaxy S II е един от най-изявените представители на категорията на супертелефоните и със сигурност ще е един от моделите, с които ще запомним тази година. Телефонът не само подобрява Galaxy S в почти всяко едно отношение, но и с право гледа към върха на класацията за топмодел с Android. Смартфонът ни спечели с компактните си размери (дебелина и тегло), мощния процесор, който не се затруднява от нищо; отличния дисплей, който е видим и под директна светлина; качествената камера и нейните възможности за запис на full HD видео; разширените способности за мултимедийни забавления и удобствата, осигурени от TouchWiz 4.0.