LG Optimus 4X HD P880

LG Optimus 4X HD P880
В края на 2010 година LG заяви амбициите си за завръщане на пазара на смартфони, като стана първата компания, представила двуядрен смартфон, използващ чип NVIDIA Tegra 2. Устройството определено беше стъпка в правилната посока за компанията, въпреки че потребителите му все още очакват да получат ъпдейт до Android 4.0. Такъв очакваме по-късно през годината, но междувременно компанията се включи в актуалната тенденция при смартфоните с Android (четириядрените процесори и дисплеите с висока резолюция станаха задължителни за моделите от висок клас) на мобилния конгрес през февруари с премиерата на LG Optimus 4X HD с NVIDIA Tegra 3, но продажбите на смартфона започнаха едва към края на юни. Това даде известна пазарна преднина на друг смартфон със същия процесор - HTC One X, която може и да се окаже решаваща, още повече че междувременно започнаха и продажбите на Samsung Galaxy S III.

Видео галерия

Апарат и управление

Подобно на другите суперсмартфони, LG Optimus 4X HD е модерно устройство, което няма да разочарова феновете на актуалните технологии, впечатляващите технически характеристики и бързите скорости, и е добро допълнение към групата на многоядрените смартфони, която става все по-голяма. Не че няма недостатъци, но досега не сме попадали на перфектен телефон. Известно време при нас беше една от мострите на LG Optimus 4X HD и сме готови да споделим нашите впечатления за нея. Ще го направим с уговорката, че в някои отношения тя се различава от финалната версия - забелязахме само, че батерията беше с по-нисък капацитет от очаквания. Телефонът инсталира няколко ъпдейта, което ни кара да мислим, че беше с последния актуален софтуер по време на теста, но въпреки това не успяхме да открием функцията за правене на екранни снимки, а такава със сигурност има с употребата на комбинация от клавиши.

Ако сравним моделите от миналата година на корейската компания с моделите от тази, много добре може да се види новият акцент върху дизайна. Новите устройства определено изглеждат много по-стилно, което се дължи и на заетите елементи от дизайна на LG Prada 3.0 - последния фешън продукт на двата бранда. Optimus 4X HD също следва новата стилова насока и макар че е с корпус, изработен почти изцяло от пластмаса, всичко е стегнато и детайлите стоят на мястото си (задният капак е здраво фиксиран чрез множество контактни точки). Акцент в дизайна са две хромирани ивици, обкантващи телефона. Задният панел е с текстура, имитираща кожа, която помага за по-доброто захващане на устройството и елиминира пръстовите отпечатъци - нещо, което не може да се каже за Galaxy S III. Върху задния капак е поместена и антената за ползване от технологията NFC. При нас беше бялата версия на устройството, която обаче има един проблем - капацитивните бутони под екрана са също бели и с бяла подсветка, което затруднява различаването им. Предполагаме, че при недостатъците е мястото да споменем и черната ивица, разделяща екрана от белия панел. Всъщност не останахме впечатлени и от изпълнението на хардуерните бутони върху корпуса - този за включване/отключване на екрана е прекалено малък и понякога труден за уцелване, а контролите на звука са скрити между двете хромирани ленти около телефона и също не са кой знае колко удобни за употреба.

LG Optimus 4X HD разчита на четириядрен процесор NVIDIA Tegra 3, който задвижва и HTC One X, и различни таблети, които дебютираха през тази година. Работната честота на ядрата е 1,5GHz, а освен тях има и пето ядро с ниска консумация на енергия, което се занимава със задачите, които не изискват повече изчислителна мощ, и освен това поема управлението на телефона, когато се намира в режим на изчакване. Добавен е и 12-ядрен графичен ускорител, който се грижи за триизмерната графична производителност. Вече се убедихме в способностите на процесора и те не ни разочароваха и в Optimus 4X HD - всичко работи много плавно, приложенията се стартират веднага, а многозадачната работа е безпроблемна - достатъчно е да натиснете продължително централния бутон, за да получите достъп до списък с последно използваните приложения.

Включването на Tegra 3 означава и че получавате достъп до приложението Tegra Zone и специално оптимизираните за чипа игри. Повечето от тях имат и версии за телефони с Android с друг процесор, но графичният ускорител на NVIDIA активира показването на допълнителни детайли, добавящи реализъм към игрите. Демонстрация на това можете да видите в приложеното видео и игрите Shadowgun и Riptide GP - в първия случай на някои места в нивата се показват допълнителни водни повърхности и развявани от вятъра текстилни банери, а при втория - водни пръски върху екрана. Като цяло можете да очаквате производителност, съответстваща на новото поколение от супертелефони с Android, и както може да се предположи, при реална употреба всичко от интерфейса работи изключително плавно.

Дисплей и интерфейс

LG са заложили на 4,7" IPS LCD панел с резолюция 1280 х 720 пиксела, който предоставя ярки, но доста близки до реалността цветове. Бялото е бяло, макар и черното да не е толкова плътно, колкото със Super LCD 2 панела на HTC One X, който ни спечели напълно. Друга от силните му страни е високата яркост, която помага при работа на открито. Не такова е положението по отношение на ъглите на видимост, които са по-малки от това, което очаквахме. В допълнение, разстоянието между защитното стъкло и панела е малко по-голямо, което също се отразява на представянето му. Екранът е отделен от панела на корпуса от сравнително голяма черна ивица, а бройката, която тествахме, имаше и проблем с изтичане на подсветката в единия ъгъл, но отдаваме това на факта, че не беше финална.

В софтуерно отношение ни очаква изненада. Тя идва с интерфейса Optimus UI 3.0, който за разлика от предшественика си е по-лек, по-бърз и определено по-добре изглеждащ. Не прави компромиси и по отношение на възможностите и оставя в миналото повечето прилики с конкурента TouchWiz. Върху екрана в заключено състояние се показват връзки към 4 избрани от потребителя приложения, има и възможност за поставяне на уиджет с часовник и/или календар. Отключването е интересно, тъй като позволява с плъзване на пръст в произволна посока да видите какво има отдолу. Има и опция за стартиране на приложения от екрана в заключено състояние чрез извършването на определени жестове.

Възможностите за персонализация продължават и при основния екран. В долната част могат да бъдат фиксирани до 5 връзки към функции или приложения, като едната е запазено за списъка с инсталиран софтуер. Създаването на папки става по познатия начин - с издърпване на една икона върху друга, което е добре дошло особено след като изпробвахме неинтуитивния начин, добавен от Samsung в Galaxy S III. Освен въвеждане на име на папката LG дава и възможност за промяна на цвета й, коeто също е нещо, което не сме срещали досега. Следващата опция за персонализация е свързана с възможността за промяна на иконите на приложенията (това присъства и в LG Prada 3.0). Компанията е осигурила няколко комплекта икони на различни теми, но освен това има опция за използване и на снимка.

Иначе преминаването между отделните страници на екрана е плавно и съпроводено с ефектна 3D анимация, но не сме и очаквали друго предвид хардуерните възможности на смартфона. В падащото меню се намира лента с бързи връзки към някои от функциите на телефона и за щастие те могат да бъдат редактирани, така че да оставите тези, от които имате нужда най-често. Там е и бутонът за достъп до приложението Quick Memo, с което във всяко приложение можете да направите скрийншот и след това да добавите бележка върху него. То може да се активира по всяко време чрез едновременно натискане на бутоните за звука. На разположение са куп уиджети, които да поставите на екрана, така че опции за допълнително персонализиране има в изобилие. Браузърът също работи много добре, а от LG са направили известни промени в интерфейса му, като са преместили някои от бутоните за контрол в допълнителна лента в долната част на екрана, която може да бъде скрита, когато не се използва. Има и приложение, полезно при връзка с телевизор, например през microUSB порта чрез MHL адаптер. То дава по-удобен достъп до музиката, видеото и снимките в телефона, които искате да покажете на голям екран.

Камера

Камерата е с резолюция 8МР, но освен това има и втора за видеоразговори. Като цяло не останахме особено впечатлени от възможностите за запечатване на снимки и видео. Може да осигури добри кадри, но това е в случаите, когато автофокусът сработи както трябва - обикновено фокусирането продължава няколко секунди и резултатът невинаги е такъв какъвто трябва. При това понякога се променя и експозицията и кадърът става или прекалено светъл, или прекалено тъмен. На разположение са настройки на резолюция, светлочувствителност по ISO, различни ефекти, корекция на експозицията, баланс на бялото, режим на фокусиране и начин на снимане, като последният дава достъп до опция за запечатване на панорамни снимки и на HDR кадри. Като цяло качеството на снимките е задоволително, макар и с повече шум и дефекти от компресията, но бихме го поставили след това от камерите на HTC One X и Samsung Galay S III. Има какво още да се желае и във видеорежим. Телефонът може да запише 1080р видео, но и тук от резултата има какво още да се желае. Основен проблем отново създава автофокусът, който е продължителен и няма възможност да бъде изключен. Така картината постоянно "пулсира", докато телефонът се опитва да префокусира. Повечето от тези забележки са софтуерни, така че могат да бъдат отстранени с ъпдейт.


Примерни снимки може да намерите http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/07/file_623.rar .

Мултимедия, игри и приложения

Сред приложенията на LG открихме и приложение за отдалечена диагностика на телефона, FM радио, софтуер за създаване на резервно копие на информацията в телефона и LG Tag+, който служи за програмиране на NFC етикетите в комплекта. Чрез него можете лесно да изберете какво да се случва, когато телефонът докосне такъв чип, а от LG са включили няколко готови профила - за ползване в колата или в офиса. Удобен и добре реализиран начин за запознаване с възможностите на безжичната технология. Не са пропуснати DLNA клиент под формата на приложението SmartShare, както и собственият магазин за приложения SmartWorld. Разбира се, има софтуер за достъп до прогнозата за времето, новини и финансова информация, а за работа с Office документи е предпочетен Polaris Office. В мултимедийно отношение ви очакват музикален плеър, който поддържа технологията на Dolby за осигуряване на по-въздействащ звук - работи само при включени слушалки, но резултатът е много добър, както и видеоплеър, който поддържа показването на субтитри.

Памет, софтуер и връзки

За съхраняване на файлове за потребителя са достъпни 12GB, но допълнителна памет може да бъде добавена лесно чрез microSD карта, така че в това отношение не ви очакват никакви проблеми. Всичко е както трябва и по отношение на функциите за връзка - смартфонът предлага обичайните Wi-Fi и Bluetooth възможности, а освен това добавя и NFC чип, който може да се използва с включените в комплекта на телефона NFC етикети. Тях обаче не успяхме да изпробваме, тъй като не разполагахме с търговски комплект, но въпреки това разгледахме приложението, с което можете да променяте функциите на етикетите - т.е. какви от телефонните възможности се активират или деактивират, когато докоснете LG Optimus 4X HD до етикет. Поддържа се и технологията Wi-Fi Direct за директен трансфер на файлове през Wi-Fi между две устройства. Качеството на звука при разговор също не разочарова.

Батерия и мрежа

Както споменахме, телефонът, който тествахме, беше с батерия с капацитет 2050 mAh вместо 2150mAh, но това едва ли е причина за по-слабите резултати на автономност, които отчетохме. При употреба горният край на устройството се загрява изключително много, което става както при игра, така и при сърфиране в интернет. Това топлоотделяне вероятно е сред основните причини за бързото изчерпване на батерията, което става за по-малко от ден. За съвременен смартфон всекидневното зареждане не е нещо необичайно, но все пак оставаме с впечатлението, че LG все още трябва да поработи по софтуера, да направи нужните оптимизации за Tegra 3 и да се възползва напълно от предимствата на допълнителното пето ядро. Както се вижда в едно от приложените екранни изображения, екранът консумира изненадващо малко енергия, така че причината за бързото падане на батерията е другаде. Optimus 4X HD предлага и опция за превключване в режим на намалена консумация, когато зарядът на батерията достигне определено ниво.

Обзор

С Optimus 4X HD LG успява да предложи съвременен смартфон, на който не са чужди всички технологии, които очакваме от един топмодел. От дизайнерска точка устройството предлага изчистен и стилен външен вид, макар че бихме предпочели използването на материали, които оправдават ценовия му клас. Не че и сега изработката не е на ниво, но тук отново се сещаме за поликарбонатния корпус на HTC One X. В техническо отношение положението също е повече от добро - четириядреният процесор Tegra 3 осигурява нужната производителност и се представя чудесно в игри с атрактивна графика, а дисплеят с HD резолюция е способен на висока яркост. Има какво да се желае от работата на камерата, но това може да се подобри със софтуерен ъпдейт. От допълнителна настройка има нужда и управлението на енергията, но дори и така при активна употреба телефонът може да осигури ден на автономност, преди да се наложи да го заредите - в това отношение значение има и начинът, по който използвате смартфона. Хубаво е и че новият интерфейс Optimus 3.0 е по-изчистен от предшественика си, работи много бързо и като цяло не променя чак толкова драстично Android 4.0 Ice Cream Sandwich.