Sony PlayStation Vita

Sony PlayStation Vita
Без никаква изненада последната портативна игрова конзола на Sony е най-мощната досега в историята на серията от джобни устройства на компанията - припомняме, че преди години Mobile Bulgaria беше първото българско издание, което направи тест на първата конзола PlayStation Portable. И за разлика от друг път, при премиерата си новата система се оказа по-способна в хардуерно отношение и от таблетите и смартфоните на пазара - продуктите, които са основната заплаха за съществуването на портативните устройства за забавление от този тип. Sony PlayStation Vita обещава напълно нов начин за игра в движение, нещо като мобилен аналог на добре познатата и ситуирана във всекидневната конзола PlayStation 3, с която по-късно във времето ще може и да си взаимодейства. Имат ли обаче този тип устройства бъдеще, след като фокусът на разработчиците на игри се насочва към мобилната сфера, където новите любимци са таблетите? Според нас - да, но Sony ще трябва да промени някои неща в бизнес модела си, ако иска да се конкурира успешно с новите пазарни играчи.

Видео галерия

Апарат и управление

Първата среща с конзолата веднага разсейва подозренията, че си имате работа с нещо архаично, което принадлежи на миналото хилядолетие. Изработката на корпуса, начинът, по който устройството, макар и с по-големи размери от предшественика му, пасва в ръката, разположението и реакцията на бутоните и сензорните повърхности и хармоничната връзка на всичко това със софтуера, който го задвижва, показва, че Sony си знае работата. В това най-добре убеждават игрите и особено тези, които са създадени така, че да се възползват по най-добрия начин от възможностите на конзолата. Те показват и защо сравненията с гейминга върху таблет или смартфон с този върху портативна конзола до голяма степен са неуместни.

Но да започнем с хардуера. Предният панел посреща с 5" OLED капацитивен дисплей с резолюция 960 х 544 пиксела, който е обграден от два балансирани аналогови стика, навигационни бутони и познатата комбинация от PlayStation бутони. От дясната страна е поставена предна камера, а в центъра на задната повърхност има още една. Уникалното за PS Vita е, че почти целият заден панел на конзолата е сензорен и може да се използва ефективно в игра. Върху страничните повърхности, точно под показалците, са поставени последните два бутона, участващи в геймплея. Върху корпуса има още слотове за карта с игра и за карта с памет - и двата използват стандарти на Sony и не са съвместими с никакви други устройства. Това е известен недостатък, тъй като и цените на картите памет са значително по-високи от обикновените, но компанията е взела такова решение, за да се спаси от софтуерното пиратство. Специален е и конекторът за зареждане и връзка с компютър. Очевидно е, че компанията е отделила много време в проучване на начина, по който потребителите държат конзолата и биха взаимодействали със сензорния екран. Усещането е отлично и употребата е повече от естествена - предвид игровия опит на Sony това едва ли изненадва. Екранът е не по-малко добър и осигурява висока острота на изображението плюс цветове, които могат да накарат всяка игра да оживее. Само добри думи могат да се кажат и за останалите бутони, и за задната сензорна повърхност.

Въпреки че размерите на конзолата (83,55 х 182 х 18,6 мм) са се увеличили значително спрямо PSP, тя не се усеща много по-голяма, а освен това и теглото е в рамките на приемливото - 260 г за версията с Wi-Fi възможности, която тествахме. Изработката е на ниво, а като цяло усещането е, че преносимата платформа на Sony е достигнала до зрялост, особено като погледнем към предлаганите игри. PS Vita има съвместимост със заглавията за PSP и в началото бяха достъпни за изтегляне 300 от тях, но компанията обещава да разшири избора. Мащабирането на старите игри до по-високата резолюция може да стане по различни начини за получаване на най-добър изглед. И все пак най-привлекателни са игрите, създадени специално за Vita, макар че ще мине време, докато авторите на софтуер успеят да изцедят докрай възможностите на конзолата. Или поне такова е усещането. По тази причина хардуерните способности на устройството са сред най-добрите на пазара в момента - за високата производителност се грижат четириядрен процесор ARM Cortex-A9 MPCore, който е допълнен с 512 MB RAM, 128 MB VRAM и четириядрен графичен ускорител SGX543MP4+. Sony има дългосрочна стратегия за конзолата и тъй като ще минат години, докато получи нова версия, е важно тя да има способен хардуер. Това не е жизнен цикъл на смартфон или таблет, а на игрова конзола.

Дисплей и интерфейс

Не по-малко впечатляваща е и операционната система, която задвижва Sony PS Vita, а това, което я прави интересна, е вероятността да я видим и в други продукти на японската компания - засега няма нищо конкретно по въпроса, но не е изключено да се случи. Основният екран е съставен от различни страници, всяка от които може да има до 10 връзки към приложения и игри. Броят страници от екрана се показва чрез точки в лявата част на екрана, а в дясната стрелка сочи дали има отворени приложения във фонов режим. Тя води към зоната LiveArea, която показва приложенията под формата на карти. Всяка карта се активира чрез докосване и има start бутон, който стартира приложението. Около него се показва и различна информация за конкретното приложение - например класация, съвети, опция за връзка с намиращи се наблизо приятели, връзка към форум, бърз достъп до PlayStation Store, който заедно с премиерата на PS Vita вече е достъпен и в България, и т.н. Горният десен ъгъл на всяка карта е подгънат - ако го дръпнете, ще можете да затворите приложението напълно. Подобен подгънат ъгъл има и на екрана в заключено положение - дръпнете го и ще активирате конзолата. В горния десен ъгъл на екрана се показва и балонче, което действа до голяма степен като падащата лента в Android. С натискане можете да видите известията за последните събития, а ако натиснете върху тях, ще можете да отидете в съответното приложение. За прехвърлянето на данни с компютър се активира приложението Content Manager, като при това можете да копирате музика, снимки, видео и дори приложения с техните данни.

Камера

Мултимедия, игри и приложения

Сред инсталираните приложения са: Party - за чат с приятели и дори присъединяване към игрите, които играят; Friends - за откриване на нови приятели и редактиране на собствения профил в PlayStation Network; near - която разчита на GPS за откриване на други играчи наоколо, но не работи с версията с Wi-Fi, тъй като тя няма GPS приемник; Group Messaging - за изпращане на съобщения до приятели; Trophies - за разглеждане на отключените постижения в игрите, които играете; Photos е за използване на предната или задната VGA камера и разглеждане на заснетите снимки и видео; Browser - за сърфиране в интернет, който поддържа работата с повече от един прозорец; Videos - за достъп до локално запазени клипове или за изтегляне на нови от PlayStation Store; музикален плеър, приложение за дистанционен контрол на PlayStation 3 и приложение за карти, което на практика е версия на Google Maps. Навигацията в интерфейса е интуитивна и имате единствено нужда от сензорния екран за преминаване между различните панели и от синия бутон PlayStation за връщане назад. В PlayStation Store можете да намерите разнообразно съдържание - трейлъри, пробни версии на игри, които да тествате, преди да решите да направите покупка, PSP игри, приложения като Flickr, Facebook, Twitter, Skype (за провеждане на ) и Foursquare, мини игри и друго безплатно и платено съдържание.

Тестването на подобно устройство най-често е свързано с изолиране за продължителен период от време - не за друго, ами защото изиграването на едно заглавие изисква време. Заедно с конзолата получихме и копие на Uncharted: Golden Abyss, игра, която ще допадне на феновете на приключенските заглавия и особено на притежателите на PlayStation, тъй като пренася на малкия екран една от най-популярните и любими на потребителите поредици на Sony. Без капка колебание бихме казали, че това е едно от задължителните заглавия за PS Vita, тъй като успява да се възползва от всички уникални особености на устройството. В различни моменти от геймплея то разчита на вградения акселерометър, задната сензорна повърхност и дори на камерата за осигуряване на въздействащо игрово преживяване. Скритите в играта тайни, пъзелите за решаване и многото трофеи, които могат да бъдат отключени, също помагат за увеличаване на възможностите за преиграване. Последното е важно, защото играта може да се изиграе за около 10 часа, което ни се стори някак малко. Разбира се, PS Vita предлага и игри, подходящи за деца.

Обзор

PS Vita несъмнено е най-модерната и мощна мобилна игрова конзола досега и може наистина да осигури игри с конзолно качество благодарение на мощния си хардуер. В допълнение, може да се ползва и като алтернатива на таблет или смартфон, макар и много ограничена заради липсата на ред допълнителни приложения. Все пак си има способен браузър, добра виртуална клавиатура и цифрови карти за ориентиране. Засега конзолата, изглежда, се радва на добър потребителски интерес, но според нас цените за игрите трябва да бъдат много по-достъпни. В момента те се доближават до тези за домашните конзоли, което предвид конкуренцията от евтините игри за смартфони и таблети е прекалено. PS Vita заслужава успех, защото е единственият избор на търсещите качествено игрово преживяване в движение.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM