LG Optimus Pad

LG Optimus Pad
Първият таблет на LG - Optimus Pad, залага на диагонал на екрана 8,9" и засега е единственият такъв модел в продажба. Този размер прави устройството по-мобилно от 9" или 10" таблет и в същото време осигурява повече екранно място в сравнение със 7" модели. И най-важното - предоставя възможност за избор на избиращите таблет, тъй като сега ще могат да изберат модел според предпочитанията си и конкретните нужди. За да спечелят още фенове, от LG са включили и някои уникални допълнения към своето предложение.

Видео галерия

Апарат и управление

LG Optimus Pad видяхме за пръв път на мобилния конгрес, макар че устройството получи своята премиера няколко седмици по-рано, в началото на февруари. Тогава беше представено под името LG G-Slate с ексклузивни права на американския оператор T-Mobile, но все пак модела за нашия пазар видяхме в Барселона. Optimus Pad не може да попадне сред най-фините представители на таблетното братство, тъй като размерите на корпуса му са 243 x 149 x 12,5 мм при тегло от 630 грама, а това прави по-продължителното държане в една ръка малко уморително. Предният панел се доминира от 8,9" екран, който за наша радост е обточен от по-широка рамка, която улеснява държането на устройството - така вероятността случайно да докоснете дисплея е много по-малка. Добавена е и предна камера с резолюция 3МР, която е поставена в единият ъгъл. Общо взето асиметричното й разположение не е добра идея и води до някои неудобства при провеждане на видеоразговори и в това се убедихме още, когато тествахме Acer Iconia Tab A500. Върху лицевата част на устройството е поставен и светлинен индикатор, известяващ за различни събития - така само с поглед може да видите, че ви очаква нещо ново.

Върху страничните повърхности има по-интересни неща. Когато Optimus Pad е в хоризонтално положение върху лявата са поставени бутона за включване, който служи и за заключване на екрана, високоговорител, изход за слушалки и порт за зареждане. Върху дясната страна има още два високоговорителя, като необичайния брой се обяснява с желанието за осигуряване на стерео звук в хоризонтална или вертикална ориентация на таблета. Долната страна на устройството помества HDMI изход, microUSB интерфейс и няколко контакта, които се използват при поставяне на Optimus Pad в специална докинг станция (продава се отделно). Върху горната странична повърхност са бутоните за управление на звука. Дотук всичко изглежда съвсем като при останалите таблети с Android Honeycomb. Първата изненада идва след като завъртите устройството - върху задната му страна са поставени две камери плюс LED светкавица. Както вече сте се досетили, предназначението им е да записват 3D съдържание. Част от задния панел може да бъде свалена, но не, за да разкрие батерията, която не може да бъде сменена от потребителя, а за да осигури достъп до скрития слот за SIM карта. Слот за допълнителна памет липсва. Изработката на устройството е много добра, а в някои отношения дизайна на корпуса ни напомня на LG Optmius 2X.

Дисплей и интерфейс

Какво се крие под корпуса? На първо място в него е поместен 8,9" сензорен панел с резолюция 1280 x 768 пиксела - стандартната за първото поколение таблети с Android 3.0. На практика тази комбинация води до показването на повече пиксели и като цяло на по-качествено и отчетливо изображение, особено в сравнение с iPad. Ъглите на видимост са големи, а цветопредаването - много добро и това може да се оцени, когато се забавлявате с игри или гледате видео. Таблета разчита на високопроизводителния двуядрен процесор NVIDIA Tegra 2, който работи на 1GHz и има на разположение 1GB RAM памет, което означава, че няма да имате никакви проблеми с приложенията и с многозадачната работа. Всичко се отваря бързо, превключването между приложенията е лесно и удобно, а освен това няма проблеми с възпроизвеждането на 720р видео и разглеждането на сайтове с Flash съдържание в тях. Таблета се справя и с показването на 1080р видео, а първоначалните проблеми с някои видео формати заради несъвършенства на Android 3.0, бяха отстранени във версия 3.1 на платформата, с която работеше и тествания от нас екземпляр. За съхранение на файлове са осигурени 32GB вградена памет.

В интерфейса няма никакви промени от страна на LG, освен добавянето на две приложения за запис възпроизвеждане на 3D видео и Polaris Office за отваряне на MS Office документи, така че няма нужда отново да описваме възможностите на Android Honeycomb. Все пак става дума за платформа, която е оптимизирана специално за употреба с таблети, предлага лесен начин за многозадачна работа, има удобна система за нотификации и разполага с основни приложения (Gmail, контакти, календар и т.н.), които по най-добрия начин се възползват от повечето екранна площ. Основната забележка към Honeycomb е ограниченият брой оптимизирани приложения, макар че работят и тези за телефонната версия на Android. Перспективите обаче са обещаващи - версия 3.1 направи работата на платформата много по-бърза и добави опция за мащабиране на уиджетите, а 3.2 осигури нов начин за по-удобно използване на приложения за Android 2.x.

Камера

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_591.rar .Примерно видео:Мултимедия, игри и приложения

Очевидно основната привлекателна екстра на Optimus Pad са неговите 3D възможности и не само за гледането на такова съдържание, но и за създаването му. За компанията това явно е основен фокус, тъй като заедно с таблета на пазара се появи и смартфона Optimus 3D, а освен това се е заела с усилено промотиране на 3D телевизорите си. И макар че Optimus 3D разполага с автостереоскопичен дисплей, който позволява гледането на триизмерно видео без очила, Optimus Pad не може да се похвали с подобна екстра. Вместо това заснетото през специалното приложение 3D видео се възпроизвежда през отделен плеър и трябва да се гледа с анаглифни очила - тези с червени и сини плаки. В комплекта влиза един комплект и като цяло той работи доста по-добре от хартиените очила, които се разпространяват с различни издания. Все пак не очаквайте кой знае какво качество на изображението, тъй като при такава 3D технология цветовете до известна степен избледняват. Не всичко е загубено обаче - чрез включения HDMI 1.4 порт може да покажете заснетото 3D видео (с резолюция 720р) върху всеки съвместим телевизор. По време на запис имате възможност да променяте някои от параметрите като баланс на бялото, силата на 3D ефекта и дори да деактивирате записа на звук. Разбира се ако не искате 3D видео винаги може да запишете 2D клипове с full HD резолюция (1080р) или да направите 5МР снимки, но не очаквайте чудеса от камерата - все пак това е таблет и се предполага, че едва ли ще разчитате на него за снимане.

LG са осигурили и още един начин за достъп до съдържание и това е специалният YouTube 3D канал, който също беше представен през февруари. В него може да публикувате клиповете, които сте заснели, но може и да гледате видеото, изпратено от други потребители. Иначе Optimus Pad е особено подходящ за мултимедийна употреба - ако решите да гледате филми, със сигурност ще оцените съотношението на екрана, което е подходящо за широкоекранни изображения, тъй като отгоре и отдолу на картината почти не остават черни ленти. Компактните размери на устройството позволяват и по-удобното използване при мултимедийни цели например при пътуване с влак или самолет. С игрите отново няма проблеми, но най-добри резултати ще получите със заглавията, които са оптимизирани за Tegra 2 - качеството наистина се доближава до това на игрова конзола.

Батерия и мрежа

LG Optimus Pad получава енергията за работа от батерия с капацитет 6400 mAh. Разбира се всичко зависи от начина по-който използвате устройството, но с периодична употреба за сърфиране онлайн, работа с електронна поща, игри и т.н. може да очаквате няколко дена с едно зареждане на батерията. Това в случай, че сесиите ви с таблета не са много продължителни. Иначе при сериозна употреба може да изкара ден на автономност.

Обзор

LG залага много на популярността на 3D технологиите и Optimus 3D е поредното доказателство за това. В интерес на истината използването на анаглифни очила не е особено удобно за продължително гледане на 3D, но все пак може да покажете заснетото и върху 3D телевизор. Ако триизмерните възможностите не ви привличат, не забравяйте, че може да използвате LG Optimus Pad като обикновен таблет с Android Honeycomb.