Microsoft Surface Laptop Go е компактен и бърз

Microsoft Surface Laptop Go е компактен и бърз

Продуктите на Microsoft от серията Surface не са особено познати в България, защото разпространението им тук започна сравнително скоро - през пролетта на 2019, и то главно на моделите от продуктовата група Surface for Business, която е създадена за корпоративни клиенти и образователни институции. Това ги прави до известна степен нишови, но като цяло Microsoft не гледа на нашата страна като на сериозен пазар за хардуерните си продукти и това не е изненадващо на фона на ситуацията с конзолите Xbox.

Все пак в края на миналата година получих възможност да изпробвам най-достъпния лаптоп на Microsoft, който се казва Surface Laptop Go. Компанията предлага моделите Surface в два варианта - Consumer с Windows 10 Home и Commercial с Windows 10 Pro. Моделът при мен беше от втората група, което означава, че е насочен към бизнеса.

Surface Laptop Go беше представен през октомври като по-малка и по-евтина алтернатива на Surface Laptop, което подсказва, че компанията е трябвало да направи някои компромиси, за да постигне по-ниска цена. С това наум нека проверим какви са компромисите и как те се отразяват на цялостното преживяване от употребата на лаптопа.

Дизайн

Устройството е с характерен дизайн, който включва характерните елементи от серията Surface. Горната част е метална и съдържа огледалното лого на Microsoft, а долната страна е покрита с поликарбонатна композитна пластмаса с меко на допир покритие. Според компанията в този материал има фибростъкло и 30% рециклирано съдържание.

Лаптопът се отваря лесно с една ръка, което е приятна добавка в този клас, а като цяло изработката на устройството е много добра и то се усеща солидно. Теглото е 1.11 кг, което в комбинация с дебелината на корпуса от 1.57 см допринася за портативността на модела. Върху страните на корпуса откриваме по един USB-C (става и за зареждане) и USB-A портове, специалния Surface Connect за зареждане и връзка с аксесоари и комбиниран 3.5 мм жак за слушалки и микрофон.

Това не са много опции за връзка, но не са съвсем ограничени като в сравнимите лаптопи на Apple например. Клавиатурата е заобиколена от алуминий и въпреки намалените размери на бутоните осигурява удобство при ползване, а под нея има голям и прецизен тъчпад, който работи много добре. Бутоните нямат подсветка, което е един от признаците, че това е модел от по-нисък клас, но в бутона за включване е вграден сензор за отпечатъци, който се ползва за вписване чрез системата Windows Hello.

Дисплей

Над клавиатурата се намира 12.4" сензорен PixelSense дисплей с резолюция 1536 x 1024 пиксела и съотношение 3:2, което означава, че панелът е по-висок спрямо масовите 16:9 екрани. Това е удобно, защото показва повече съдържание вертикално, което е от полза при работа с документи или пък разглеждане на уеб страници.

Екранът осигурява пикселна гъстота от 148 ppi, което значи, че изображението не е толкова детайлно като в моделите с по-висока резолюция. Въпреки това панелът е с високо качество, а отчитането на 10 точки на докосване улеснява директното взаимодействие с него.

Под дисплея има решетка за навлизане на въздух за охлаждане, а зад нея са поставени говорителите на устройството, които звучат сравнително добре и ползват технологията Dolby Audio Premium, но не очаквайте чудеса. Над екрана е поставена 720р уебкамера, което е малко разочароващо на фона на актуалната ситуация, в която провеждаме повече видеоразговори.

Все пак те би трябвало да звучат добре заради добавените два far-field микрофона. Друг признак, че са били спестени средства, е липсата на инфрачервен сензор за лицево разпознаване - както стана дума за вписване, може да се ползва и сензорът за отпечатъци.

Хардуер и батерия

Лаптопът ползва четириядрен процесор Core i5-1035G1 (10-о поколение), а версията при мен беше оборудвана с 16GB RAM и 256GB SSD в комбинация с Windows 10 Pro заради насочеността на модела към бизнеса. Иначе са налични и варианти с по-малко памет и с Windows 10 Home, но процесорът остава същия. Според сайта на Microsoft SSD паметта може да се смени, но това включва разглобяване на долната част на лаптопа.

Процесорът осигурява достатъчно добра производителност за ежедневните задачи, с които ще се занимават потребителите на устройството като текстообработка, видеоразговори, работа с електронна поща и т.н., но при повишаване на натоварването върху системата вентилаторите на охладителната система започват да се чуват добре. Устройствата Surface идват без нежелани допълнителни приложения, но все пак Microsoft е добавила пробна версия на пакета Microsoft 365.

Microsoft обещава батерията да издържи до 13 часа нормална работа, което обаче важи за специфичните условия, в които компанията е тествала устройството - яркост на екрана 150 нита, работа с 8 популярни сайта в много отворени табове, ползване на Microsoft Word, PowerPoint, Excel и Outlook и т.н. Реалното време на автономност зависи от много фактори като настройки, начин на употреба, приложения и т.н. При обичайно офис натоварване при мен едно зареждане изкара около 7 часа, но ако гледате повече видео времето може да се удължи до около 10 часа.

Сред другите особености са наличието на сензор за околна осветеност за регулиране яркостта на дисплея, Bluetooth 5.0, поддръжка на Wi-Fi 6 (802.11ax) и наличието на хардуерен TPM (Trusted Platform Module) чип за сигурност. В комплекта на устройството има 39-ватово зарядно, което не е от най-малките, но както споменах, може да зареждате и през USB-C - например със зарядното за телефона ви, ако то е достатъчно мощно.

Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse

Заедно с лаптопа дойде и мишката Microsoft Bluetooth Ergonomic, която се продава самостоятелно. Както подсказва името й, тя има ергономичен дизайн за неутрална позиция на ръката, а според данните на Microsoft може да работи 15 месеца с две АА батерии. Мишката ползва Bluetooth за връзка и може да се свърже с три устройства, а освен това предлага и алуминиев превъртащ бутон с опция за натискане. Така заедно с двата основни и двата странични бутона предлага общо 5 бутона.

Теглото на мишката с батериите е около 90 грама, така че е достатъчно лека при употреба и при пренасяне в ежедневието. Употребата й е комфортна, благодарение на тефлоновата основа се движи гладко върху различни повърхности, а освен това и оптичният сензор отчита прецизно движенията. През приложението Microsoft Mouse and Keyboard Center имате достъп и до опция за промяна на функционалността на някои от бутоните.

Финални думи

Surface Laptop Go е много добре изработен лаптоп, който в компактна форма предлага достъп до някои от основните черти на серията Surface. Устройството е леко и с премиум конструкция, осигурява качествен 3:2 дисплей (макар и с ниска резолюция) за по-добра продуктивност, производителността му е на ниво, а батерията и големият тъчпад са много удобни за ползване. Добавеният сензор за отпечатъци също е полезна функция за лесно вписване и защита на информацията. Батерията също се представя добре, макар че не е сред най-добрите примери в сегмента.

Стигаме и до цената. Разгледаната конфигурация струва около 2500 лева, което я позиционира в горния ценови сегмент, а и както споменах, е предназначена специално за бизнес клиенти, което донякъде оправдава високата стойност. Базовата версия на лаптопа с 4/64GB памет и Windows 10 Home се продава за около 1500 лева. Тя обаче е без сензор за отпечатъци и с по-бавна и запоена eMMC памет. За тези и дори за по-малко пари обаче могат да се намерят и по-мощни лаптопи с повече екстри, така че пред устройството стои сериозна конкуренция.