Motorola moto g9 power е с впечатляваща батерия

Motorola moto g9 power е с впечатляваща батерия

От години Motorola включва power модел в серията си смартфони moto g. Тези устройства се отличават с това, че предлагат батерия с висок капацитет, която може да предостави отлични нива на издръжливост с един заряд. Това е така и при новата серия moto g9, а днес ще ви запознаем с moto g9 power.

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Интересното в случая е, че освен голямата батерия с капацитет 6000 mAh, тук са налични и други интересни характеристики. Сред тях са големият дисплей и камерата с 64-мегапикселов главен сензор. Въпреки това е запазена ниската цена, защото моделът е позициониран между бюджетния и средния клас.

Дизайн и дисплей

Конструкцията очаквано е пластмасова, а това е нормално за класа, но в случая има и релефно покритие на гърба. Хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване са отдясно на корпуса, а отляво са този за активиране на Google Assistant и слотът за карти. Отдолу са USB-C портът и отворът за високоговорителя. Жакът за слушалки е в горната част на конструкцията.

Квадратната секция с основната камера е поставена горе вляво на гърба на устройството, а централно и малко под нея е четецът на отпечатъци. Корпусът има водоотблъскващо покритие, като са налични две цветови опции - Metallic Sage и Electric Violet. Заедно с телефона идва и прозрачен защитен кейс.

Moto g9 power разчита на Max Vision IPS дисплей с диагонал 6.8". Сред останалите му свойства са 720 x 1640 пиксела и гъстота на пикселите от 264 пиксела на инч. Наличен е и отвор за селфи камерата. Резолюцията е ниска, но за този клас се постига прилично по качество изображение.

Яркостта на панела не е особено висока, но картината е отчетлива дори при интензивни директни източници на светлина. Благодарение на обширната площ можете да използвате телефона ефективно за гледане на филми, игри и, разбира се, за всякакво друго съдържание.

Хардуер и батерия

Устройството използва чипсет Snapdragon 662, който е изработен по 11-нанометров процес и се състои от 8 ядра - 4 x Kryo 260 Gold с честота 2.0 GHz и 4 x Kryo 260 Silver с честота 1.8 GHz. Освен това са налични графичен ускорител Adreno 610, 4GB RAM и 128GB разширяема памет.

Макар чипсетът да не е сред по-мощните предложения на Qualcomm, той е адекватен за моделите от нисък и среден клас. За съжаление, са налични едва 4GB RAM, но това изглежда не пречи за добрата работа с повечето приложения и игри. Понякога може да има леко забавяне при работа с интерфейса, но то е незначително.

Смартфонът предлага очакваните опции за свързване. Сред тях са двубандови Wi-Fi ac възможности, Bluetooth 5.0, NFC, USB Type-C порт и жак за слушалки. Звуковата система включва един високоговорител с умен усилвател. Налични са и два микрофона.

Стигаме и до отличителната черта на смартфона, а именно батерията, която е с капацитет от 6000 mAh. Тук е използвана и технология за бързо зареждане Turbo Power с мощност 20 вата, която може да се ползва със зарядното от комплекта на телефона. По данни на компанията с един заряд е възможно постигането на до 60 часа автономия, което е впечатляващо. В зависимост от начина на употреба телефонът може да ви върши работа цял уикенд, без да се налага да го зареждате.

Софтуер

В софтуерно отношение moto g9 power работи с Android 10 с интерфейса My UX, който разгледахме наскоро при moto g 5G. Графичният интерфейс е доста близък до стоковата версия на операционната система. Налични са някои добавки, част от пакета Moto Experiences, включително разнообразни опции за персонализиране на външния вид на интерфейса.

Сред разширените функционалности са жестове за управление на някои функции, включително бързо стартиране на камерата или фенерчето, обръщане на телефона с екрана надолу за изключване на звука, отключване при вдигане на устройството и поглеждане към камерата и т.н.

Интеграцията с Google Assistant е изнесена на по-високо ниво, защото за неговото стартиране има отделен хардуерен бутон. Полезна добавка е и това, че дисплеят може да се активира чрез вземане на телефона в ръка. В това състояние той показва известия и друга полезна информация върху екрана в заключено състояние.

Камера

Основната камера е тройна и включва 64MP сензор с бленда f/1.8, като се използва технология за сливане на четири пиксела в един, което помага за заснемане на по-качествени изображения при намалена околна светлина. Налична е и опция за снимане в пълната резолюция, като тя е достъпна в секцията с режимите. С главния сензор получавате добри резултати при оптимална околна светлина. Нивата на шум са ниски, но цветовете не са особено наситени.

Нощният режим е ефективен, но все пак не очаквайте резултати като от флагмански устройства, а освен това в кадрите има значителни нива на шум. Налични са още 2MP сензор за макроснимки и 2MP за боке ефекти. В ревюто ни на moto g 5G вече ви запознахме с обновеното приложение за камерата.

Очаквано и тук са налични интересни режими за снимане като HDR, цветен акцент, панорама, синемаграфия и т.н. Налична е система с изкуствен интелект за разпознаване на определени сцени и прилагането на съответните настройки. Записът на видео е при резолюция до Full HD и 60 кадъра в секунда. И тук има полезни режими, включително видео с макро, забавен каданс и таймлапс.

Предната камера е 16-мегапикселова и тя дава добри резултати при оптимални условия. Сред режимите тук са HDR, разкрасяване, професионален и т.н.

Финални думи

Motorola moto g9 power е отличник в това, в което се очаква да е най-добър, а именно предоставянето на сериозна издръжливост на батерията. С него спокойно можете да разчитате на поне около два дни автономия с един заряд, а освен това има и технология за бързо зареждане, макар и само до 20W.

Сред останалите отличителни черти на телефона са големият дисплей, както и 64-мегапикселов сензор в основната камера. И тъй като все пак става дума за модел от достъпен ценови сегмент няма как да очаквате много по отношение на производителността, но тя е адекватна за ежедневните задачи.