OnePlus Nord N10 5G предлага най-доброто от Nord на по-ниска цена

OnePlus Nord N10 5G предлага най-доброто от Nord на по-ниска цена

Когато през миналата година OnePlus реши да се завърне при по-достъпните телефони с дебюта на Nord, не очаквахме, че много скоро след това компанията ще предложи дори още по-изгодни модели.

Новата бизнес стратегия за присъствие в различни ценови сегменти доведе до някои вътрешни сътресения и управленски промени, но освен това ни осигури интересни смартфони като Nord N100 и N10 5G. В това ревю ще стане дума за следващия, който успява да предложи някои от отличителните черти на Nord на дори още по-изгодна цена.

Дизайн

Както може да се предположи, при цена по 600 лева Nord N10 5G има преобладаващо пластмасова конструкция. Страничната рамка е пластмасова и е покрита с лъскаво покритие, което очаквам да се надраска с времето, а задният панел има лъскаво покритие, което бързо се покрива с отпечатъци. Гърбът също е от полимерен материал и включва пречупваща светлината текстура.

Предвид позиционирането на телефона в комплекта няма калъф, така че ще трябва да закупите такъв отделно. В интерес на истината, телефонът не се усеща много евтино, а освен това и използваните материали улесняват захващането. Отдолу има USB-C порт и жак за слушалки, отдясно е бутонът за включване, а отляво са поставени бутоните за звука и слота за карти.

Слотът е хибриден и може да приеме две nanoSIM карти или SIM и microSD карта с памет. Това е приятна промяна спрямо Nord и премиум моделите на компанията, които не поддържат разширяване на паметта.

Вземи OnePlus Nord N10 5G, 128GB + 6GB RAM от SLOT MOBILE на промо цена! Бърза доставка до София, в страната с куриер.

В същото време Nord N10 5G се е разделил с характерния слайд бутон, който позволява лесно преминаване между различните начини на нотификации - звук, вибрация или тих.

Отзад откриваме сензор за отпечатъци, който работи бързо и надеждно, както и зоната на основната четворна камера, но за нея по-късно. Смартфонът включва и стерео говорители, които звучат силно и не изкривяват звука дори и при максимално усилване.

Дисплей

Отпред посреща 6.49" LCD дисплей с резолюция 1080 х 2400 пиксела и съотношение 20:9, което позволява на телефона да е по-издължен и така по-удобен за хващане. В дисплея има отвор за селфи камерата, а рамката под него е малко по-широка, което е характерно за този ценови сегмент. Панелът не осигурява високия контраст, постиган с OLED технологията, но въпреки това има големи ъгли на видимост и ярки цветове и се справя добре под директна слънчева светлина.

Дисплеят поддържа опресняване при 90Hz, което е една от отличителните черти на по-скъпия Nord. Това позволява да получите по-плавни анимации в интерфейса и при превъртане на съдържание, което сериозно подобрява потребителското преживяване. По-високата честота на опресняване е от полза и в игрите, които я поддържат - например в динамичното действие на рейсинг играта Ashpalt 9.

Производителност и батерия

Смартфонът разчита на чипсет Snapdragon 690 5G, който е изработен по 8 nm процес и включва 8 ядра Kryo 560 с максимална честота 2GHz, графичен ускорител Adreno 619L и 5G модем Snapdragon X51, който е включен за първи път в чипсет от 6 серия. Не се поддържат mmWave честоти, но това е съвсем нормално в този ценови диапазон. Добавени са 6GB RAM и 128GB памет за файлове.

Компанията посочва, че Kryo 560 е с до 20% по-бърз от Snapdragon 675, а при Adreno 619L подобрението в производителността е с 60%, така че дори и в средния сегмент чипсетът има какво да предложи. Работата на системата е бърза и плавна, превключването между приложенията също е безпроблемно, а високата честота на опресняване прави употребата на телефона още по-приятна.

Батерията е с капацитет 4300 mAh и спокойно осигурява ден на автономност, за което помага чипсетът от среден клас и оптимизациите на OnePlus. Липсва поддръжка на безжично зареждане, а устройството идва в комплект с 30W зарядно, което може да зареди батерията много бързо.

Софтуер

OnePlus Nord N10 5G идва с Android 10 и фирмената софтуерна обвивка Oxygen OS, която е бърза и оптимизирана и предлага множество опции за персонализация. Интерфейсът се доближава максимално до стандартния в Android, така че всичко изглежда максимално изчистено. С изключение на няколко приложения на OnePlus в телефона се ползват главно тези на Google, но все пак има няколко дублирания - например файловия мениджър и галерията, но това е нищо на фона на ситуацията при много от конкурентите.

По-интересен е въпросът около софтуерната поддръжка. Телефонът се появи на пазара с Android 10 вместо с версия 11, а OnePlus обяви, че ще осигури един основен софтуерен ъпдейт и две години поддръжка на сигурността. Това означава, че устройството ще получи само Android 11, което не е изненадващо в този ценови сегмент, но все пак е добре да се има предвид. Има обаче компании, които осигуряват по-дълга поддръжка за по-евтини модели.

Камера

Основната камера е четворна, но най-вероятно основно ще ползвате само два от сензорите - главният 64МР с бленда f/1.79 и 8МР с ултраширокоъгълна оптика (f/2.25). Другите два сензора са с резолюция 2MР и бленда f/2.4 и се ползват за макро- и монохромни снимки. Вторият сензор всъщност работи заедно с главния при заснемането на чернобели снимки, така че информацията от него се ползва по определен начин. Имайте предвид, че нито един от сензорите няма оптична стабилизация.

Представянето на камерата съответства на ценовото позициониране на телефона, което няма нищо изненадващо, защото по традиция моделите в средния клас не се славят с фотографските си умения. При достатъчно светлина можете да получите хубави снимки с ярки цветове, но понякога балансът на бялото не е съвсем точен. При сцените с голям динамичен диапазон (с контрастни светли и тъмни части) също може да се наблюдава малко избледняване на цветовете и намаляване на контраста.

Като цяло в кадрите има много детайли, но в някои ситуации се наблюдава шум в тъмните части. Благодарение на комбинирането на 4 пиксела в 1 за получаването на 16МР кадри можете да се възползвате и от HDR ефект в реално време, който помага и при снимането на тъмно. Липсата на телефото обектив означава, че трябва да разчитате на дигитално приближение - в приложението на камерата има бутон за 2х zoom, което може би е приемливото ниво за получаване на използваеми снимки, защото при повече детайлите намаляват прекалено много.

Логично снимките от ултраширокоъгълната камера са по-меки, с по-малко детайли, ограничен динамичен диапазон и малко повече шум, но пък балансът на бялото е като този от главния сензор, така че ще получите и сходни цветове. Другите два сензора не заслужават особено внимание. За ползване на макрокамерата трябва да снимате от разстояние 3-4 см, а монохромният сензор помага на главния за осигуряване на чернобели снимки при активиран филтър Mono.

Предполагам, че мнозина биха заменили тези два сензора за един с телефото оптика, но нека отново си припомним ценовия клас на телефона. На тъмно камерата осигурява снимки с повече шум и по-малко детайли, но ако активирате нощния режим, можете да компенсирате част от това и да получите кадри с балансирана експозиция и по-малко шум. За селфита има 16МР сензор, които също не блести с особени качества. С Nord N10 5G можете да правите и 4K 30fps видео или пък 1080p при 60fps.

Финални думи

В крайна сметка OnePlus Nord N10 5G успява да предложи на достъпна цена (599 лева) екстри, които доскоро бяха запазени само за по-скъпи модели. Поддръжката на 5G е приятен бонус, защото тази година очакваме масовото навлизане на технологията в страната ни, а и в момента устройството може да работи с 5G мрежата на A1 на местата, на които тя е достъпна.

Опресняването на дисплея при 90Hz също е приятна добавка, която помага за подобряване на потребителското преживяване. Бързият и оптимизиран софтуер е сред плюсовете на телефона, а батерията осигурява очаквана автономност с едно зареждане и поддържа бързо зареждане при 30 вата. Камерата се представя добре при достатъчно светлина, но ми се иска да включваше сензор с телефото оптика на мястото на двата 2МР сензора.

Основната ми критика е свързана със софтуерната поддръжка. Не мисля, че е правилно компанията да обещава само един основен софтуерен ъпдейт и в същото време да пуска на пазара модела с Android 10, което означава, че ще бъде обновен само до Android 11. Надявам се, че тази позиция ще претърпи промяна през идните месеци.