Microsoft Wedge Mouse

Microsoft Wedge Mouse
Макар Microsoft по съществото да е софтуерна компания, името й стои върху редица хардуерни продукти, които в по-голяма си част са успешни и се радват на голяма популярност. Сред тях попадат игровите конзоли Xbox, но много почитатели имат и компютърните аксесоари на американците, които се отличават с ергономичност, качествена изработка и в повечето случаи - с достъпна цена. През тази година станахме свидетели на това, как Microsoft се опитва да се "преоткрие", и наред с редицата ъпдейти на популярните й услуги и продукти, които се сдобиха с интересен нов интерфейс, компанията ни поднесе и интересни хардуерни новини. Най-важната от тях несъмнено е свързана с премиерата на таблетите Surface, които с интерес очакваме да изпробваме по-късно през годината.

Освен тях Microsoft направи и друга стъпка по отношение на мобилността, но свързана повече с удобството при работа в движение. Става дума за серията от аксесоари, обединени от името Wedge, която засега включва безжични мишка и клавиатура, предназначени за потребителите на таблети и смартфони. Те са компактни за лесно пренасяне, имат стилен дизайн и са изработени от качествени материали. Успяхме да поработим с мишката Wedge и докато чакаме да получим и клавиатурата, ще споделим малко впечатления.

Видео галерия

Апарат и управление

Първото е свързано с необичайната клиновидна форма и малките размери на устройството (60,9 х 53,6 мм). Свикнали сме мишките да са големи, ергономични и снабдени с куп бутони. Мишката Wedge е предназначена за мобилна употреба и това оправдава нейния спартански външен вид. Изработена е от премиум материали - страничните хромирани части са метални и добавят необходимата тежест за комфортна работа, а черната повърхност е матирана и не задържа отпечатъци. В долната част има бутон за включване и сдвояване през Bluetooth с устройството, с което ще използвате мишката, и бутон за отваряне на отделението за батерията. Използва се една АА батерия, с която Wedge може да работи месеци, тъй като автоматично преминава в режим на ниска консумация, когато компютърът и таблетът са изключени или са в режим на хиберниране. Отварянето на отделението за батерията е ефектно, като страничната метална повърхност се премества чрез пружина. При сдвояване се появява и зелена светлина, която огрява цепнатината под логото на Microsoft - не е изключено така да се индикира и намален заряд на батерията. Мишката Wedge разчита на Bluetooth за връзка с компютър или таблет, а технологията BlueTrak на Microsoft гарантира работата върху всяка повърхност. Ние я използвахме в комбинация с таблет с Windows 8, но сред официално поддържаните операционни системи са още Windows RT и Windows 7. Устройството е съвместимо и с Android - в страницата му в сайта на Microsoft се вижда и логото на платформaта на Google наред с това на Mac OS.

В сравнение с мишките за настолна употреба тази не изглежда особено ергономична, но тя не е предвидена за продължителна работа, а като мобилен спътник за кратки работни сесии в движение. Малка, но тежка, тя с лекота се плъзва по повърхността, върху която е поставена, и е необходимо да се придържа с палец и кутре за най-добра работа, защото иначе се премества цялата мишка. Цялата горна повърхност на устройството действа като един бутон, но все пак се отчитат ляв или десен клик. Освен това повърхността е сензорна и поддържа жестове в четири посоки - така може да превъртате съдържанието хоризонтално и вертикално. За жалост повече жестове не са достъпни, дори и такива, които са специфични за Windows 8. В интерес на истината изпълнението на други жестове върху тази малка повърхност едва ли ще е удобно. Наличният в сайта на Microsoft софтуер позволява промяната на функциите на всеки от бутоните, като са възможни най-различни - създаване на макроси, настройки за специфични приложения и куп други. Има и опция за контрол на четирите типа поддържани жестове - хоризонтално и вертикално превъртане и хоризонтално и вертикално засилване (flick) за по-бързо преминаване през съдържанието, като те могат да се изключат или се контролира скоростта им.

Обзор

Мишката осигурява прецизно движение на курсора, а жестовете са естествени, макар че повърхността за изпълнението им не е много голяма и е необходима малка тренировка за свикване с размерите. Като цяло сме готови да препоръчаме устройството за всеки, който има нужда от висококачествена мобилна мишка за таблет или лаптоп, и е готов да инвестира солидна сума в нея - препоръчителната цена на устройството в Щатите е 70 долара, а в Европа я очакваме за около 50-60 евро.

  • (yes) като има тъч скрийн, кво ми ги пробутват тия мишки, че и на цена 60 EUR.
    metaflute