Nokia Lumia 610

Nokia Lumia 610
Портфолиото на Nokia от телефони с Windows Phone расте и една от посоките, в които то се развива, е към по-ниските ценови категории. Доскоро това беше една от областите, в които WP не присъстваше, докато Android продължаваше да набира скорост с евтините предложения на множество китайски производители. Причината за липсата на евтини телефони с платформата на Microsoft се криеше в хардуерните изисквания, които постави компанията. Заради тях устройствата с WP не можеха да достигнат ниски ценови равнища, но това се промени с излизането на ъпдейта с кодово име Tango, който официално е познат като Windows Phone 7.5 Refresh. Едно от първите устройства, достигнало до пазара, което се възползва от намалените хардуерни изисквания, е Lumia 610. Смартфонът разчита на процесор с по-ниска тактова честота (800Mhz) и разполага с 256МВ RAM памет вместо доскоро стандартните за платформата 1Ghz и 512MB, което би трябвало да намали производствената му цена. А отразява ли се това на производителността му, може да прочетете по-долу.

Видео галерия

Апарат и управление

Въпреки бюджетния характер на телефона, изработката на Lumia 610 оставя добро впечатление. Компонентите са сглобени здраво, а задния капак е фиксиран стабилно, което елиминира всякакви досадни прискърцвания. Устройството се предлага в няколко различни цвята и както може да се предположи, пластмасата е основният материал за изработка на корпуса. При част от цветовите варианти пластмасата е гладка и задържа много отпечатъци от пръсти, но други са с матов корпус, така че ще може да изберете според предпочитанията си. Синият вариант, който тествахме, се оказа с гладък корпус. С дебелина от 12 мм Lumia 610 не е сред най-тънките смартфони на пазара, но е удобен за ползване, което се дължи донякъде на извития панел. Дизайнът на устройството напомня донякъде на Lumia 710, но тук Nokia е заложила на капацитивни бутони вместо на хардуерни. При работата с тях не срещнахме никакви проблеми.

Над тях се намира 3,7" дисплей с резолюция 800 х 480, която досега беше задължителна за всички телефони с Windows Phone, дори и за най-евтините, което определено е предимство в сравнение с моделите с конкурентни платформи. Пикселната гъстота от 252 ppi е напълно достатъчна, но за сметка на това LCD панелът не е с най-добро качество - например черното не е особено плътно, а ъглите на видимост са по-малки. Освен това се забелязва и по-голямото разстояние между панела и защитното стъкло, но това е в реда на нещата за бюджетен модел. Въпреки това цветопредаването е добро, а яркостта е достатъчна. Дори тя обаче не може да се справи със силна слънчева светлина, когато отблясъците от екрана скриват почти всичко на него.

Другите детайли върху корпуса включват 3,5 мм аудиоизход в центъра на горната повърхност, заобиколен от microUSB порт и отвор за закрепване на връзка. Върху дясната страна са бутоните за контрол на звука, активиране на камерата и включване на телефона, който бутон служи и за заключване/отключване на екрана. Върху задната страна откриваме 5МР камера с LED светкавица и голям отвор за високоговорител. Под задния панел са поместени батерия с капацитет 1300 mAh и слот за microSIM карта. Опция за допълнителна памет няма, а на разположение за потребителя са едва 6,2GB от вградените общо 8GB.

Дисплей и интерфейс

В софтуерно отношение Lumia 610 работи с променена версия на Windows Phone, която е оптимизирана за по-скромните хардуерни ресурси, макар че във визуално отношение няма особени промени в сравнение с WP Mango. Интерфейсът продължава да е все така отзивчив, плавен и като цяло доставя удоволствие при употреба. Основният екран отново показва плочки (уиджети), в които информацията се обновява автоматично; браузърът (мобилна версия на Internet Explorer) работи много добре, макар че понякога по-малкото количество оперативна памет се усеща под формата на по-бавно заредени изображения при мащабиране на по-тежки страници; а софтуерната клавиатура е все така добра (успешно съперничи на тази в iOS), макар и все още да не поддържа български и се налагаше да ползваме руската.

Работата на телефона не подсказва, че в него е използван процесор с честота 800Mhz, но все пак се усеща забавяне в сравнение с Lumia 710 и 800, които разчита на чип с тактова честота 1.4Ghz. Не процесорът създава проблеми, а оперативната памет, с която е комбиниран. Тя е 256МВ, а това ограничава достъпа на телефона до малък процент от приложенията в Windows Phone Marketplace, които изискват по-големи хардуерни ресурси. Такива са например играта Angry Birds, приложението на Google, което дава бърз достъп до търсачката на компанията и не на последно място популярният комуникационен клиент Skype, липсата на който за много потребители може да се окаже голям проблем. В някои случаи приложенията, които могат да се инсталират, но не са оптимизирани за по-малкото количество памет, също не успяват да работят добре, бавят се и в редки случаи забиват. Като цяло системата се грижи малкото памет да се отразява минимално на потребителското преживяване като например кешира по-малко данни в случаи като разглеждане на картите или превъртане и мащабиране на уеб страници, но това води до по-често зареждане на данни, което забавя работата.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР, снабдена е с автофокус и може да се управлява по-удобно от специален хардуерен бутон, какъвто имат всички телефони с WP. Резултатите от работата й не са особено впечатляващи, но и не са чак толкова лоши, колкото предполага бюджетният характер на телефона, макар че на моменти от кадрите се губят много детайли заради алгоритмите за изчистване на шума. Разбира се, най-добрите снимки ще получите при достатъчно околна светлина - на тъмно кадрите са изпълнени прекалено много с цветен шум. Сред опциите на камерата са споменатите вече режими от пакета Camera Extras, а освен това са познатите: изборът на сцена, контролът на баланса на бялото, компенсацията на експозицията, светлочувствителността по ISO, меренето, контрастът и наситеността на кадрите. По отношение на видеозаписа положението е малко разочароващо, тъй като телефонът не предлага запис на 720р видео, а вместо това ще трябва да се примирите с VGA резолюция при 30fps.

Примерни снимки.
Примерно видео.

Мултимедия, игри и приложения

Подобно на другите телефони на Nokia с WP и тук са включени ексклузивни мобилни приложения като Nokia Music, което не работи в България; Nokia Maps; Nokia Drive, което дава достъп до безплатна гласова навигация в цял свят с опция за зареждане на картите в телефона и офлайн работа; Nokia Reading за четене на електронни книги, което също не работи тук; DLNA клиент за възпроизвеждане на снимки видео и музика върху други съвместими устройства в локалната Wi-Fi мрежа; Creative Studio за редактиране на снимките от камерата, прилагането на филтри в реални време и споделянето им онлайн; и Camera Extras, което разширява възможностите на камерата с полезни екстри като панорамен режим, интелигентен групов портрет и самоснимачка.

Качеството на звука при разговор е много добро, с ясен и отчетлив звук, който освен това е изненадващо силен. Добри думи могат да се кажат и за времето на автономна работа с едно зареждане на батерията, което с нормално използване, включващо разговори, синхронизиране на електронна поща, слушане на музика, сърфиране в интернет и разглеждане на приложения, достигна до два дни.

Обзор

Nokia се опитва да се завърне на пазара на бюджетни смартфони, който доскоро се покриваше от Symbian, но след пенсионирането на платформата празнината беше бързо запълнена от Android. В това отношение Lumia 610 изглежда като закъснял ход - телефонът беше представен през февруари, а се появи на пазара в началото на лятото, когато цената му вече беше съизмерима с тази на по-функционалния Lumia 710. И макар че устройството не е лишено от добри черти, при минималната ценова разлика с Lumia 710 няма как да не препоръчаме второто, което осигурява по-бърз процесор, по-качествен екран и стандартно количество RAM памет, която гарантира съвместимост с всички налични приложения в Marketplace. Ако разликата в стойността беше много по-голяма, тогава сигурно щяхме да препоръчаме Lumia 610 като бюджетно решение, но при сегашното положение наистина няма особен смисъл да го изберете пред Lumia 710.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM