Камерите на HTC One X и Samsung Galaxy S III

Камерите на HTC One X и Samsung Galaxy S III
Кой е най-добрият смартфон? Несъмнено това е онова устройство, което в най-голяма степен може да отговори на нуждите и предпочитанията на неговия собственик. И тъй като всеки има различни приоритети и вкусове, изборът на най-подходящото устройство не може да мине без включване в уравнението на субективната оценка. Чрез тестове могат да бъдат измерени конкретни елементи от представянето на конкретен модел, но това е само малка част от цялостния характер на дадено устройство, който е съставен от много и най-различни параметри. Сред най-важните за потребителите са възможностите на камерата, тъй като телефоните са винаги с нас и трябва да са готови да запечатат важните моменти - по всяко време и на всяко място.

Ще спрем вниманието си на работата на камерата на два от топмоделите в екосистемата на Android в момента. Това са HTC One X и Samsung Galaxy S III, всеки от които има своите плюсове и минуси, както и особености, които ще ги направят привлекателни за различни типове потребители.

Видео галерия

Камера

HTC One X

Преди излизането на пазара на моделите Titan и Sensation XL, които споделят еднаква хардуерна платформа, телефоните на HTC не можеха да се похвалят с особени възможности във фотографско отношение. Нещата обаче се промениха и компанията направи камерата един от основните акценти в новата серия от смартфони One. Нарече новата система ImageSense и я добави в One X, One S и One V, като я комбинира със специален чип, отговарящ за обработката на кадрите. Той се грижи за намаляване на шума в снимките, коригира цветовете и оптимизира фокуса и тъй като поема натоварването от основния процесор, забавянето между заснемането на отделните кадри е почти нулево.

Onе X е снабден с 8МР сензор със задно осветяване (BSI) за по-висока светлочувствителност и по-ефективна работа в слабоосветени условия и светла F2.0 бленда, която допълнително подобрява работата при недостатъчно светлина. Обективът е широкоъгълен (28mm), което му позволява да хване повече от сцената и го прави подходящ за снимане отблизо на групи хора, освен това има и интелигентна LED светкавица, която променя силата на светлината между 5 степени в зависимост от близостта до обектите в кадъра.

Интерфейсът на камерата е опростен максимално и намалява броя кликове за достъпа до основните функции. Така например върху него постоянно присъстват бутони за снимане на видео или неподвижни кадри, така че не е нужно да превключите първо във видеорежим и едва след това да дадете старт на камерата, ако трябва да заснемете клип. Върху екрана са и бутон за превключване на светкавицата, избор на режим на работа или активиране на един от 15-те цифрови ефекта, с които можете да получите неузнаваеми кадри. За повечето от тях са достъпни допълнителни настройки, а освен това можете да видите ефекта им в реално време. Същият интерфейс се показва и във видеорежим, като тогава получавате и възможност да правите снимки по време на запис - те обаче са с резолюция 3264 х 1840 пиксела (6МР), защото видеото е широкоекранно. Сред активните опции е и такава за снимане на видео в забавен каданс - то е с резолюция 768 х 432 пиксела и е забавено около 4 пъти. Приложението за камерата дава възможност за корекция на експозиция, контраст, наситеност и острота на изображението.

Другите специални режими на камерата са представени от HDR снимане - правят се 3 кадъра с различна експозиция, които се комбинират в една снимка за по-висок динамичен диапазон; автоматичен панорамен режим; портретен режим, при който снимките се ретушират леко и се изглаждат несъвършенствата на кожата; режим за снимане на бели дъски, с който се повишава контрастът, за да се заснеме по-добре написаното върху тях; макрорежим и профил за снимане при слаба светлина. Има още една интересна опция, която се нарича групов портрет. Особеното при нея е, че се правят три последователни снимки на групата хора, които след това се анализират от софтуер за най-добрите пози на присъстващите в кадъра (до 10 лица) - тези, в които са усмихнати и гледат към фотоапарата. Финалният кадър е комбинация от тези добри пози. На практика функцията работи доста добре и макар че резултатите от намесата могат да се видят тук-там, като цяло екстрата е атрактивна и полезна.

Камерата стартира почти мигновено и веднага е готова за работа, а времето между два кадъра е почти нула. Ако задържите бутона за снимане (да, не се налага да влизате в меню), телефонът ще продължи да снима с висока скорост (4fps), докато не махнете пръста си - до 99 кадъра, но има и опция да поставите ограничение до 20. След това имате възможност да изберете най-добрия от тях и да изтриете останалите или пък да ги запазите - това е полезно при улавянето на сцени с бързо движение. В интерес на истината, до камерата можете да стигнете бързо дори и телефонът да е защитен с парола. Благодарение на HTC ImageChip всичко в кадъра може да бъде на фокус чрез технологията Extended depth of field (EDOF). Друга важна екстра е стабилизация на изображението във видеорежим, която се опитва да намали неволното разклащане на фотоапарата при снимане. Както можете да видите в прикачения клип, тя прави видеото достатъчно стабилно.

Тестови снимки от HTC One X има тук.


Samsung Galaxy S III

Galaxy S III отново е снабден с BSI сензор с резолюция 8МР, но има максимална бленда от F/2.6, която е по-малка от тази в One X, а това се отразява на работата в условия с по-малко светлина. Откриваме и LED светкавица и се оказа, че тя може да осигури повече светлина от тази в One X. Работата на приложението, която управлява камерата, е бърза и то е готово за работа почти веднага след стартиране, но все пак камерата на One X стартира една идея по-бързо. Забавянето между два последователни кадъра също е минимално и почти липсва.

В интерфейса на камерата на Samsung Galaxy S III може да се види влиянието на TouchWiz и като цяло той не се различава чак толкова от интерфейса на Galaxy S II например. И докато камерата на One X предлага минимален брой бутони върху екрана, тук те са повече. В колоната отдясно може да има 5 връзки към различни от функциите на камерата, като изборът става лесно - задържате иконите и можете да ги премествате, махате или подменяте. Съвсем интуитивен начин за персонализиране на интерфейса, а ако лентата ви се струва пренаселена, можете да махнете всички икони от нея. Отдясно са бутоните за снимане, за превключване между фото- и видеорежим и за достъп до последно заснетото и галерията. До камерата можете да получите бързо достъп и от екрана в заключено положение.

За улесняване на потребителите са включени многобройни сцени в зависимост от условията и обекта на снимане - изгрев, залез, текст, портрет, фойерверки, есен и т.н., като всеки от тях променя и изгледа на финалния кадър. Режимите на снимане също са няколко. Телефонът отново разполага с опция за бързо заснемане (3fps) на динамични сцени, но тук това се активира през менюто и може да улови до 20 последователни кадъра. Ако активирате функцията Best Shot, телефонът автоматично ще избере кадъра с най-добър фокус от поредица от 8 и ще изтрие останалите. По отношение на контрола върху крайното изображение - има само опция за ръчна компенсация на експозицията.

На разположение са и HDR и панорамен режим; опция за активиране на камерата с усмивка; снимане с ефект, превръщащ кадрите в комикси; режим за красота, който ретушира кадъра; ShareShot, който позволява да споделите снимката с приятел чрез технологията Wi-Fi Direct; а Buddy photo share дава възможност за разпознаване на лицата в кадър и изпращането на заснетия кадър към тях с електронна поща. Сред опциите на камерата присъства и такава за промяна на начина на мерене при снимане. Отново е възможно да правите снимки, докато записвате видео, а кадрите пак са с резолюция 6МР. Имайте предвид, че тази опция е достъпна само при изключена стабилизация на изображението.

Тестови снимки със Samsung Galaxy S III има тук.HTC One X
Samsung Galaxy S III

Обзор

Качество на снимане

По отношение качеството на снимките забелязахме, че тези от One X са с по-наситени цветове и така изглеждат и по-приятни за окото. Кадрите са и с по-висок контраст, което също ги кара да изпъкнат. В допълнение, HTC прилага и малко по-агресивни алгоритми за изчистване на шума и добавяне на острота към изображението, а това води и до загуба на някои детайли. Това обаче може да се коригира до известна степен, като се използват осигурените от компанията инструменти за контрол на експозиция, контраст, наситеност и острота на изображението. Опитайте да намалите остротата на изображението с една степен и ще може да се радвате на по-добре изглеждащи снимки.

Положението се променя при снимане в слаба светлина. Тогава по-голямата бленда си казва думата и One X се представя по-добре от Galaxy S III, като осигурява снимки с по-малко шум и повече детайли. Иначе при достатъчно светлина смартфонът на Samsung може да улови малко повече детайли, а софтуерната обработка е такава, че ги запазва, докато се опитва да премахне шума от кадрите. В интерес истината Galaxy S III малко преекспонира кадрите и понякога светлите зони в тях "прегарят" - т.е. детайлите в тях се губят, заменени от бяло петно.

При видеото е видим ефектът от две неща. One X заснема с кадрова честота от 24 fps, което се отразява в плавността на записа при улавяне на динамични сцени, а освен това битрейтът на клиповете е нисък - 10 mbps. Последното означава, че е приложена по-голяма степен на компресия, което води загубата на някои детайли. Galaxy S III снима 1080р видео при 30fps и с битрейт около 17 mbps, което му позволява да улови по-плавно движение и малко повече детайли.

Който и от двата смартфона да изберете обаче, едва ли ще останете разочаровани - това са модерни устройства, които в момента трудно могат да намерят конкуренция на мобилния пазар. HTC One X има предимство по отношение на интерфейса на камерата и удобния достъп до функциите й, допълнителните възможности за ръчен контрол на качеството на изображението, а освен това осигурява куп интересни ефекти за експериментиране и се представя много добре при снимане с по-малко светлина.

Galaxy S III може да се похвали с повече уловени детайли и по-добър видеозапис, но пък не е изключено HTC да пусне ъпдейт, с който да промени представянето във видеорежим. Междувременно ентусиастите от XDA Developers са готови с модификация на камерата, която прави възможен видеозаписа с One X с невероятния битрейт от 40 mbps и с по-висока кадрова честота, така че определено има място за подобрение.

В края на краищата за финалното решение значение има и цената на телефоните - тук предимството е на HTC One X, който се продава по-отдавна и може да се намери по-евтино от Samsung Galaxy S III. В избора измежду двата могат да бъдат намесени и други фактори освен камерата - интерфейс, материали и изработка, мултимедийни възможности, екран, дизайн на корпуса, вградена памет и т.н.

 • Чудя се защо изобщо в коментарите се споменава нокия. Темата тук касае камерите на два от най-добрите смартфона с андроид. Става въпрос за четириядрени смартфони с операционна система, имаща повече приложения, отколкото всички останали, взети заедно. Нокия е все още на едно ядро и твърде далече от Андроид, а и по продажби на смартфони е с пет пъти по-ниски резултати от самсунг. Правя разлика между моята нокия н97 и галаксито на жена ми. Не може изобщо да се сравняват.
  ileile
 • Е, за Canon това е нормално :D:D:D:D:D
  fintaraBG
 • http://faixamobi.com/2012/08/13/briga-de-gigantes-canon-t3i-x-nokia-808-pureview/
  chilko
 • ще има бая да чакате за андроид на нокия! Предполагам, че в близките няколко години няма да има такова чудо освен ако гугъл не купи нокия :D не съм виждал споменатата нокия, но 41 МП на сензор, който е по-малък и от нокът на дете ... нема как да докара добро качество :) да е на някой фул фрейм апарат - супер, но на телефон и то нокия ... фен съм им (с 2 нокии и htc съм), но камерите са мноооооого зле. в крайна сметка телефона е направен за говорене. който иска да снима - да си купи фотоапарат ;)
  Teddy76
 • Наистина Нокиа 808 изглежда съпер с 41 МП камера. Ама като се сравни с останалите телефони, това по-скоро е апарат с който можеш да се обаждаш. Нито дисплея, нито ОС-а нито процесора заслужават каквото и да е внимание. Затова според мен това устройство може да се ползва за хубави, непрофесионални снимки и да се направи някое и друго обаждане. Иначе аз този телефон не бих го препоръчал на никого. Ако бяха сложили Андроид поне 4.0, дву ядрен процесор, поне 1 ГБ памет този телефон ще се да се продава по-добре и от Галакси то.
  Ozy123
 • Време е някой от "модераторите" да даде заслужена почивка на Коста. Само човек като му види последните постове и му става ясно, че "такъв трол нема просто". Ай сиктир...
  Parmenion
 • Защо изобщо сте намесили господарят в камерите на смартфон Нокиа. В случая сравняват Самсунг и ХТЦ. Естествено и напълно очаквано Самсунг бие ХТЦ по камера ( лично за мен ), защото тяхната камера лежи на много по-голяма софтуерна основа от тази на ХТЦ-то, само сравнете цветовете и качеството при Самсунг и ХТЦ и ще разберете кой е по-добър, а Нокиа 808 оставете да се бори с професионалните фотоапарати и не я споменавайте в тази тема. Нокиата е на съвсем ново ниво с военна разработка и 41мп СЕНЗОР, който прави снимките просто фантастични :)
  trendi0_sexa
 • (flower)спокойно приятелю,добре ли си? нокиа е най най най,но си има друга тема,сега тук си говорим за хтц и самсунг,това за момента са най продаваните марки,така че споко
  ivo kokov
 • Кво ми сравнявате 5МП матрица от Nokia с 8МП-лова матрица и леща с бленда 2.0 на HTC :D Я се осъзнайте малко и недейте да пишете глупости. Неслучайно тоя боклук не очаства в ревюто.
  PeScHka
 • Аз от това ревю не разбрах коя е по-добрата камера. Колкото до спора Нокиа с/у Самсунг, цифрите говорят. ;)
  a.longmann
 • Алооо, разбирача с прахосмукачките и кафеварките, знаеш ли, че любимата ти компания е произвеждала велосипедни гуми?!? [Quote]" През 1992 г. основното занимание на компанията е било производство на целулозно-хартиени и каучукови технически изделия"[/Quote] Аман от зомбирани фенове...
  milen888
 • Абе дядка, и ти ли си голям разбирач? :D Къде видя Нокия в това ревю, че я коментираш?
  nikolaiii
 • Спокойно,не се вълнувай!:DНокиа си е Нокиа!Изобщо няма какво да коментираме камерата на Нокиа 808,тя е джаджа от бъдещето!А фирми,които произвеждат кафеварки,прахосмукачки,ютии и др. вещи за бита,бълват евтини шарении за комплексари...(beer)
  kosta1961
 • Зомбиран фен на една умираща комапния ето гледай колко добра е камерата на прехвалената тухла http://www.youtube.com/watch?v=SK_GkppyvQs
  tcvetko
 • Първо не си в час с националностите.Вярно,че Нокията си е класика,обаче....Много изостанаха от другите водещи в момента производители-Самсунг,ХТЦ,Епъл.И аз до преди три чесеца не давах да се каже лошо за Нокиа,имах две годишна Е 72 и Сапфир Арте.Смених ги с ХТЦ 1 Х и 1 В,и мога да кажа само,че наистина смених москвич за ферари.Но Москвичите са Нокиите....
  gladiator77