Nokia Lumia 830

Nokia Lumia 830

Nokia Lumia 830 е един от последните смартфони, които носят името Nokia, преди Microsoft да замени бранда на финландците със своя собствен, което го прави особено подходящ избор за тези, които искат да притежават част от историята. Освен това е най-близкото до нов топмодел, какъвто Microsoft все още няма. Устройството беше позиционирано именно като достъпен флагман и е на цена с около 200 лева по-ниска от тази на представения в началото на миналата година Lumia 930, който предлага и по-добър набор от характеристики. За много потребители обаче Lumia 830 може да се окаже повече от подходящ избор и особено за онези, чийто бюджет е за смартфон в среден ценови клас. Какви обаче флагмански функции получавате за по-ниската цена? Прекарахме известно време с Lumia 830, който използва най-новата версия на Windows Phone 8.1 с ъпдейт Lumia Denim, и по-долу може да прочетете дали е подходящ кандидат за вашия джоб.

Видео

Дизайн

На пръв поглед устройството напомня изключително много на Lumia 930. Има същия ъгловат дизайн, обточен с метал корпус и извито предпазно стъкло за дисплея, така че лесно може да бъде объркан с актуалния камерафон на Microsoft. Задната страна обаче крие изненада под формата на подвижен панел, който позволява смяната на батерията и дава достъп до слота за допълнителна памет. Освен това прави впечатление, че зоната около камерата е оформена подобно на тази в Lumia 1020. Задният поликарбонатен панел е с матово покритие, а закрепването му чрез множесто щипки е изключително здраво – на моменти свалянето и поставянето дори е трудно.

Комбинацията от метал и качествена пластмаса придава на устройството премиум усещане в ръката, а освен това ни хареса и заоблянето на ръбовете на металната рамка, така че захващането на телефона е удобно. Върху корпуса е поместен познатият набор от бутони – за контрол на звука, за включване и за стартиране на камерата и за снимане. С тегло 150 грама и дебелина на корпуса 8,5 мм Lumia 830 няма проблеми с поставянето в джоб, което не може да се кажи за много от новите смартфони. Lumia 830 се предлага в няколко различни варианта според цвета на задния панел, но възможността за лесното му сваляне означава, че ще може да го замените с друг. Освен това се предлага и калъф, който се фиксира на мястото на задния панел и предпазва и предната част на телефона.

Дисплей и хардуер

По-ниската цена на смартфона неминуемо е довела и до компромис с някои от компонентите. Така например дисплея с диагонал 5” вече е с резолюция 1280 x 720 пиксела вместо 1920 x 1080 пиксела, каквато предлага Lumia 930. Освен това технологията му на изработка е променена от AMOLED на IPS LCD, но въпреки това качеството на изображението остава много добро и трябва да се вгледате от много близо, за да забележите отделните пиксели. Всъщност за качеството допринася и RGB подредбата на пикселите (при Lumia 930 тя е PenTile).

Подобренията от страна на Nokia също си казват думата, тъй като компанията е добавила познатия поляризиращ слой за по-добра четимост и намаляване на отблясъците под силна светлина, а освен това, когато тя е налична, се активират софтуерни алгоритми, които променят контраста на панела за осигуряване на максимална видимост. Има и опция за промяна на цветната температура на панела, така че ще можете да настроите изображението според предпочитанията си.

Това са все неща, които сме свикнали да откриваме в телефоните на Nokia (вече Microsoft), и е добре, че не са пропуснати и в Lumia 830. Екранът поддържа и приложението Glance Screen (за него е нужно екранът да има допълнителна памет, каквато например липсва в по-скъпия Lumia 930), което показва различна полезна информация и нотификации при заключен телефон и с минимална консумация на енергия. Екранът  е предпазен от стъкло Gorilla Glass 3, което не е напълно плоско, а леко извито към краищата, което допринася за премиум излъчването на телефона.

Другите хардуерни характеристики на Lumia 830 също го поставят в средния ценови клас. Устройството използва четириядрен процесор Snapdragon 400 с честота 1.2GHz, който е комбиниран с 1GB RAM и това се оказва напълно достатъчно за нуждите му. В повечето случаи работата на приложенията е плавна, но бихме желали да се отварят с една идея по-бързо. Същото важи и за камерата. От друга страна подобно поведение е напълно нормално за смартфон от този клас, така че всичко е наред.

Софтуер

На хартия Lumia 830 е един от първите смартфони с ъпдейта Lumia Denim, който е базиран на Windows Phone 8.1 Update 1 със специални добавки за серията Lumia. На практика обаче, когато тествахме устройството, то не включваше всички обещани подобрения. Неща като например приложението Lumia Camera с повече функции за камерата бяха добавени с нов ъпдейт, който се разпространява от края на миналата година в зависимост от конкретния регион и страна. Очаква се целият процес да приключи до края на този месец, но все още не е достигнал до всички модели България, включително и до Lumia 830.

Все пак заради по-слабия си хардуер устройството няма да получи всички фотографски екстри, но най-важните ще са налице. Очаква се версията Lumia Camera 5.0 да работи много по-бързо и времето между снимките да е намалено до милисекунди, а освен това включва автоматичен режим за заснемане на HDR снимки, функция Dynamic Flash за промяна на силата на светлината от светкавицата след запечатване на кадъра, подобрени алгоритми за обработка на изображенията и Moment Capture за бързо заснемане на full HD видео при 24 fps с опция за запазване на кадри от него като отделни 2МР снимки.

Открихме обаче някои от новите добавки в ъспдейта като Live папки за организиране на плочките върху основния екран – това става с дръпване на една икона върху друга; възможност за селектиране на повече SMS съобщения за копиране, изтриване или препращане; активиране на дигиталния асистент Cortana за Англия; подобрения в скоростта на отваряне на мобилни сайтове и други по-дребни допълнения.

Камера

Забавянето на идването на приложението Lumia Camera 5.0 със сигурност е разочаровало много от собствениците на телефона, но дори и без него Lumia 830 осигурява впечатляващи с качеството си снимки и видео. Смартфонът използва 1/3.4” сензор с резолюция 10МР, който е комбиниран с f/2.2 Zeiss оптика и система за оптична стабилизация. Заради по-малката резолюция камерата работи по-бързо от предшествениците си, но все пак стартирането й може да се подобри – очакваме това да се случи с Lumia Camera 5.0. Въпреки тези малки забележки устройството се справя много добре със заснемането в различни условия на околна осветеност и също включва функция за цифрово приближение без голяма загуба в качеството, както можете да се уверите от прикаченото тестово видео.

Една от интересните функции, която предоставя много опции за последващо редактиране на снимката, е тази за бързо заснемане на поредица от кадри. След това са достъпни режими като премахване на обекти, промяна на лицата, ефектното комбиниране в един кадър на всички фази от движението на даден обект и др. Записваното видео е с максимална резолюция 1080p и с много добро качество, което отчасти се дължи и на системата за оптична стабилизация. Lumia Denim идва с поддръжка на 4К видео, но то не е достъпно в Lumia 830, заради по-скромния процесор.

Тестови снимки и видео

Батерия

За работоспособността на Lumia 830 се грижи батерия с капацитет 2200 mAh, която може спокойно да осигури пълен ден на автономност и дори повече в зависимост от начина, по който употребявате смартфона. Ако активирате функцията за пестене на енергия, можете да получите допълнително време, така че в това отношение няма от какво да се притеснявате. Оптимизациите на Windows Phone 8.1 си казват думата, а освен това за удължената автономност помагат и неща като по-ниската резолюция на дисплея и енергийно ефективния чипсет. Устройството е снабдено с възможност за безжично зареждане по стандарта Qi, което е полезна екстра, но допълнително ще трябва да се снабдите с подходящо зарядно. Такива вече се предлагат от много компании и има значителен избор.

Заключение

Nokia Lumia 830 е интересен избор в средния клас, който е достоен за определението „достъпен флагман”, дадено му от Microsoft. Има изработен от качествени материали корпус, който създава усещане за премиум устройство, Windows Phone 8.1 Update 1 работи безпроблемно, а камерата се представя повече от достойно и ще се подобри допълнително с очаквания ъпдейт. При положение, че Microsoft няма нови флагмански модели и според слуховете такива се очакват едва през есента, пред желаещите да се сдобият с модел с WP от по-висок клас на по-достъпна цена единственото предложение остава Lumia 830.

  • Добър е.
    geleto_