Nokia X6 16GB

Nokia X6 16GB
През миналата есен Nokia представи първия си телефон от новата X-серия, която на практика е новото име на познатата XpressMusic. Става дума за модела X6, който може да се разглежда като наследник на популярния 5800, и макар че не носи драстични промени, в някои отношения успява да подобри предшественика си. Първоначално моделът се е предлагал във вариант с 32GB вградена памет в комплект с услугата Comes With Music, която дава неограничен достъп до музика през Nokia Music Store. Тя обаче е достъпна в ограничен брой страни и освен това допълнително оскъпява цената на модела. За останалите пазари е предназначен представеният в началото на тази година вариант с 16GB памет, който е лишен от допълнителната услуга, но значително намалява цената му и я доближава повече до тази на модела 5800. Устройството е любопитно с това, че е първият модел на Nokia, който разполага с капацитивен сензорен дисплей. Ако вече имате 5800, новият дисплей и останалите хардуерни промени в X6 едва ли са достатъчна причина, за да го изберете, но ако тепърва си търсите музикален телефон, X6 е интересно предложение.

Видео галерия

Апарат и управление

Промяната е засегнала и външния вид на телефона. Дизайнът е по-строг, а качеството на изработка e по-високо в сравнение с 5800. При панелите на X6 няма никакво скърцане, но за сметка на това за няколкото дни употреба под защитното стъкло успя да влезе прах (вижте в галерията). Слотът за SIM карта отново е поставен отстрани на корпуса, като освен него са добавени бутони за управление на силата на звука и камерата и слайдер за заключване. Слот за допълнителна памет няма, но телефонът предлага цели 16GB. Задният панел се захваща с щипки.

Дисплеят е с диагонал 3,2" и резолюция 360 x 640 пиксела и както споменахме, използва капацитивна сензорна технология за разлика от резистивната в 5800. Популяризирана от iPhone, при нея е достатъчно леко да докоснете екрана, за да бъде отчетен допир, докато при резистивната е нужен и лек натиск. При X6 тя прави работата с телефона по-удобна, а достъпът до отделните функции - по-лесен. Като недостатък може да се посочи високата чувствителност на дисплея, което често води до неволно активиране на различни функции. Под екрана има три физически бутона - червена и зелена слушалка и меню бутон. В горната му част има и капацитивен бутон за активиране на познатото мултимедийно меню Media bar, което дава бърз достъп до плеър, галерия, браузър и т.н., над него е камерата за видеоразговори. Трябва да споменем, че видимостта под пряка слънчева светлина не е особено добра. Върху горната страна на корпуса са разположени 3,5 мм аудиоизход, бутонът за включване и microUSB порт. Има и стереовисокоговорители. На гърба е разположена 5МР камера с оптика Carl Zeiss, автофокус и двойна LED светкавица.

Дисплей и интерфейс

Nokia X6 използва платформата Series 60 5th Edition и предлага интерфейс, който не се различава от този, който наскоро беше добавен с ъпдейт и към 5800. Това означава, че на разположение са познатата конфигурация на основния екран, възможността за поставяне върху него на мини уиджет за контрол на музикалния плеър и опция за добавяне на предпочитаните контакти в превъртаща се лента (Contacts Bar) в горната част на екрана. Това издание на платформата разполага с възможност за кинетично превъртане на съдържанието, но функцията е достъпна само в списъци, например в телефонния указател, галерията и музикалната колекция, и за жалост липсва в основното меню. Процесорът, задвижващ устройството, е ARM 11 с тактова честота 434MHz, а на разположение са 128 MB RAM памет.

Камера

Камерата се справя със задачата да осигури 5МР снимки, но не очаквайте чудеса, все пак фокусът на Х6 е музиката. Когато светлината е достатъчна, снимките са добри, но както можете да видите от приложените кадри, дори и на тъмно резултатът не е чак толкова лош. Видеозаписът се прави във VGA резолюция при 30fps, като на разположение са различни начини да споделите заснетото.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_460.rar

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_461.rar

Мултимедия, игри и приложения

Музикалният плеър не крие никакви изненади - лесен е за използване и може да ви забавлява прилично и през стереоговорителите. Слушалките в комплекта са от типа in-ear, като изолират добре от околните шумове благодарение на включените силиконови уплътнения в няколко размера. Комбинирани са с дистанционно и включват микрофон за провеждане на handfree разговори. Включено е и FM радио и приложението Playlist DJ, което може да създава автоматични плейлисти от музиката в телефона въз основа на избрани от вас критерии.

Допълнителни приложения могат да се изтеглят от Ovi Store, като в телефона са предварително инсталирани няколко. Освен AccuWeather, което дава информация за времето и прогноза за следващите дни за избрани позиции, на разположение са функционален клиент за достъп до Facebook и три игри - Spore, DJ Mix Tour и Asphalt 4. Можете да активирате и услугата Files on Ovi, с която получавате мобилен достъп до файловете в компютъра си.

Както подобава на един смартфон, възможностите за връзка са различни - присъства възможност за работа с HSDPA мобилни мрежи, Wi-Fi и Bluetooth. Разбира се, не е пропуснат GPS приемник, което е много добра новина, тъй като X6 е един от малкото смартфони на Nokia, с които в момента е достъпна безплатната навигация с Ovi Maps. Приложението работи много добре, но картите за България все още не са достатъчно пълни. Не такова е положението за другите страни и ако имате пътуване в чужбина, не забравяйте да заредите съответните карти. Сред допълнителните екстри са акселерометър за автоматична промяна на ориентацията на интерфейса и сензор за осветеност, който регулира яркостта на дисплея в зависимост от околните условия и изключва дисплея, когато телефонът е до ухото при разговор.

Батерия и мрежа

Времето за автономна работа с едно зареждане на батерията, която е с капацитет 1320mAh, се оказа изненадващо добро, но това силно зависи от начина, по който ползвате устройството. С постоянно активна услуга Nokia Messaging в комбинация с малко слушане на музика, разговори, ползване на камерата и Ovi Maps, се наложи да презаредим след около 3 денонощия. Зареждането на батерията не може да стане през USB, а трябва да разчитате на зарядно. Според Nokia времето за разговори в GSM режим може да достигне 8,5 часа, а в 3G мрежа - 6 часа. Компанията твърди и че можете да слушате музика в продължение на 35 часа с един заряд на батерията.

Обзор

Nokia X6 има подобрен сензорен дисплей, голям обем вградена памет и подобрена камера с увеличена резолюция, но оставя усещането, че това трябваше да бъде представеният година по-рано модел 5800. Ако вече имате последния в колекцията си, X6 няма да ви даде много причини да преминете към него. От друга страна, ако търсите смартфон от средния ценови клас с прилични музикални възможности и нямате нищо против поостарелия вид на Symbian, устройството може и да отговори на изискванията ви. Допълнителен плюс е възможността да ползвате безплатна навигация в цял свят с Ovi Maps.