Motorola moto g 5G е достъпен и способен

Motorola moto g 5G е достъпен и способен

Motorola продължава активно да развива популярната си серия moto g, като през изминалата година в нея се появиха и първите модели с 5G свързаност. Един от тях е moto g 5G, който е достъпно решение за използване на мрежите от ново поколение. Макар да не впечатлява особено с дизайна си, устройството има адекватни параметри за средния ценови клас, в който се намира.

Телефонът предлага голям екран, 48-мегапикселова камера и батерия с капацитет 5000 mAh за дълго време на автономна работа. Последният параметър е особено важен за устройствата с 5G свързаност, тъй като тя води до по-висока консумация на енергия.

Дизайн и дисплей

Устройството има познат дизайн, който не изпъква с нещо отличително. Конструкцията е пластмасова, което е очаквано за ценовия клас. Отдясно са хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване, а отляво са този за активиране на Google Assistant и слотът за карти. Отдолу са USB-C портът, жакът за слушалки и отворът за високоговорителя.

В горната лява част на гърба е поставена квадратната секция с основната камера, а централно и малко под нея е четецът на отпечатъци. Корпусът със сертификация IP52 има водоотблъскващо покритие, което създава бариера срещу водни пръски, но не го пази от потопяване във вода. За настоящото ревю разполагахме с цветовия вариант Volcanic Grey, но има и версия Frosted Silver. В комплект с телефона идва и прозрачен силиконов кейс, което е характерно за телефоните на компанията.

Дисплеят Max Vision използва LTPS IPS LCD технология и има диагонал 6.7". Сред параметрите му са резолюция от 1080 x 2400 пиксела и гъстота на пикселите от 394 пиксела на инч. Панелът има отвор за селфи камерата. Резолюцията на дисплея е висока и се постига детайлно изображение, а за качествената картина помага и поддръжката на технологията HDR10. Тя позволява визуализиране на съдържание с висок динамичен диапазон.

Яркостта е с добри нива и картината е отчетлива дори при ярки директни източници на светлина. Освен това се постигат наситени цветове и приличен контраст. Отбелязваме наличието на значително големи по размер странични рамки, особено при брадичката, но това не е изненадващо за ценовия клас на модела.

Хардуер и батерия

moto g 5G включва познатия ни чипсет Snapdragon 750G, който е изработен по 8-нанометров процес и се състои от 8 ядра - 2 x Kryo 570 с честота 2.2 GHz и 6 x Kryo 570 с честота 1.8 GHz. Към тях е добавен графичен ускорител Adreno 619. Системната памет е 6GB, а за файлове са вградени до 128GB с опция за разширяване чрез карта с памет. 5G свързаността се подсигурява от модем X52.

Постига се добра производителност за класа, в който е позициониран телефонът. Няма да срещнете затруднения както с ежедневните, така и с по-специализираните приложения. Устройството може да бъде използвано безпроблемно и за много игри.

Освен 5G възможности, moto g 5G предлага разнообразни опции за свързване. Сред тях са двубандов Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1, NFC, USB Type-C порт и жак за слушалки. Звуковата система включва един високоговорител с умен усилвател, който постига приличен звук, но не очаквайте много в това отношение.

Батерията е с капацитет 5000 mAh, а това позволява издръжливост с един заряд до два дни. Има и технология за бързо зареждане Turbo Power, която е с мощност 20 вата, а съответното зарядно идва в комплект с телефона. По данни на компанията за 15 минути зареждане получавате енергия за 10 часа.

Софтуер

В софтуерно отношение Motorola moto g 5G използва Android 10 с интерфейса My UX. Тази комбинация ни е добре позната от други модели на компанията и визуално е доста близка до стандартната визия на операционната система на Google. Налични са и някои добавки, част от пакета Moto Experiences, включително разнообразни опции за персонализиране на външния вид на интерфейса.

Сред разширените функционалности са жестове за управление на някои функции, включително бързо стартиране на камерата или фенерчето, обръщане на телефона с екрана надолу за изключване на звука, отключване при вдигане на устройството и поглеждане към камерата и т.н.

Интеграцията с Google Assistant е сериозна, като за неговото стартиране има и отделен хардуерен бутон. Дисплеят може да се активира и чрез вземане на телефона в ръка, като при това върху него се показват известия и друга информация, докато е в заключено състояние.

Камера

Основната камера е тройна и включва 48MP сензор с бленда f/1.7 и система за автофокус чрез засичане на фазата. Очаквано е достъпна технология за сливане на четири пиксела в един, а това помага за заснемане на по-качествени изображения при оскъдна околна светлина. Разбира се, за нощни кадри има отделен режим.

Главният сензор дава прилични резултати при оптимална околна светлина, като нивата на шума в снимките са ниски, а цветовото представяне в повечето ситуации е точно. Нощният режим е ефективен, но все пак не очаквайте резултати като от флагмански устройства, а и той е наличен само към главния сензор. При него има значителни нива на шум, а цветовете не са особено наситени. Освен това при наличието на по-ярък светлинен източник като улична лампа например се получават неприятни ефекти.

Освен това е наличен 8MP сензор с ултраширокоъгълен обектив и зрително поле 118 градуса. Той върши добра работа за заснемане на по-обширни сцени, макар и с не толкова високи резолюция и качество като при главния сензор. Има още 2MP сензор за макрокадри, който до голяма степен е ненужен заради ниската си резолюция.

Приложението за камерата включва редица промени спрямо познатата ни досега версия. В основния изглед са възможностите за превключване между обективите. Под визьора са някои допълнителни опции, а режимите са на дъното на екрана. Останалите настройки се достигат през бутон в горния десен ъгъл.

Сред режимите на заснемане са портрет, изрязване, цвят от селекция, нощно виждане синемаграф и т.н. При снимането на видео има опции за забавен каданс, таймлапс и цвят от селекция. Налична е и система с изкуствен интелект за разпознаване на определени сцени и прилагането на съответните настройки. Записът на видео е при резолюция до 4K с 30 кадъра в секунда.

Предната камера е 16-мегапикселова, като тя дава добри резултати при оптимални условия. Налични са разнообразни режими, включително HDR, разкрасяване, професионален, селекция от цвят и т.н.

Финални думи

Макар да не впечатлява с дизайна си, Motorola moto g 5G представлява достъпен начин да се сдобиете с телефон с 5G свързаност. Цената на устройството в свободна продажба е около 600 лв. Смартфонът има адекватна производителност, а камерата е с очаквано за класа качество.

Отчитаме добра издръжливост на батерията, а освен това графичният интерфейс не е претрупан и включва полезни добавки. Добавена стойност дават и включените в комплекта защитен кейс и адаптер за бързо зареждане.