Motorola moto g7 plus: Солидно продължение

Motorola moto g7 plus: Солидно продължение

Motorola представи новата серия смартфони от среден клас moto g7 в началото на февруари в Бразилия. Подобно на миналата година в нея бяха анонсирани четири модела – moto g7 play, g7 power, g7 и g7 plus. Устройствата традиционно са сред популярните предложения в средния пазарен сегмент, предлагайки прилични параметри и операционна система, която е много близо до стандартното издание на Android. На върха на серията застава moto g7 plus, с който успяхме да се запознаем по-отблизо. Устройството е предназначено за широк кръг от потребители, които искат да получат добра производителност и способна камера, без да трябва да платят голяма сума за модел от по-висок клас.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн

Моделът предлага еволюция в дизайна спрямо предшественика си, като отново е снабден с извит гръб със стъклено покритие. За изработката му е използвано 3D контурирано стъкло Gorilla Glass 3 със защита против драскотини. Страничната рамка обаче е пластмасова, но това не нарушава усещането за премиум изработка, а освен това предполагаме повечето потребители ще ползват включения в комплекта силиконов калъф. Moto g7 plus пасва удобно в ръката и е с добре балансирано тегло.

На гърба на устройството откриваме четец на пръстови отпечатъци в отличителното лого на компанията - при предходното поколение сензорът се намираше под дисплея, а преместването му отзад позволява увеличаване на екранната площ. Над четеца е поставен модулът с двойната основна камера и светкавицата. Хардуерните бутони за управление на звука и за включване, който е релефен, се намират отдясно на конструкцията, а в долната ѝ част са разположени 3.5 мм жак за слушалки, USB Type-C порт и отвор за високоговорител.

Предната част на устройството е заета почти изцяло от дисплея, който е по-голям и издължен спрямо този при moto g6 plus. В горната му част откриваме капковиден прорез за селфи камерата и сензорите, а над него и отвор за говорителя, използван по време на разговори. Страничните рамки около дисплея са с осезаема ширина. Смартфонът разполага с nano покритие от P2i, което го предпазва от водни пръски, но имайте предвид, че не го прави водоустойчив. Мoto g7 plus се предлага в черен (индиго) и червен цвят. В кутията на устройството получавате USB Type-C кабел за зареждане и свързване с компютър, TurboPower адаптер за зареждане и игла за отваряне на поставката за SIM и памет карти. Слушалки няма.

Хардуер и батерия

Мoto g7 plus предлага Max Vision LTPS LCD дисплей с диагонал 6.2“, резолюция 2270 х 1080 пиксела, съотношение на страните 19:9 и пикселна гъстота от 403 ppi. Както споменах, страничните рамки са значителни, а съотношението екран – тяло е около 81%. В горната част на панела е наличен дълбок прорез, в който са разположени предната камера и редица сензори. Като цяло устройството е с по-голям и издължен дисплей спрямо предшественика си, който разполагаше с 5.9“ екран със съотношение 18:9.

Панелът на moto g7 plus е ярък и с добри нива на контраст, като картината е отчетлива дори при пряка слънчева светлина. Цветовото представяне също е на ниво, а за персонализирането му са налични няколко различни профила в настройките. Сред останалите функционалности можем да откроим опция за адаптивна яркост, която е част от моделите с Android 9 Pie, филтър на синя светлина и Moto Display, наподобяваща донякъде Always On режима при OLED дисплеите.

Производителността е на ниво благодарение на наличието на способния мобилен чипсет Qualcomm Snapdragon 636. Централният процесор е осемядрен с честота 1.8GHz, а графичният ускорител към него е Adreno 509. Добавени са още 4GB RAM и 64GB разширяема памет, което е напълно достатъчно при този клас устройства. По време на работа не се наблюдават накъсвания или забавяния в интерфейса и при програмите, които често използваме в ежедневието си. Моделът може да се справи и с повечето игрови заглавия.

Вече споменах за наличието на възможност за разширяване на вградената памет, а хубавото тук, е че moto g7 plus има три отделни слота и на практика може да работи едновременно с две SIM карти и microSD карта (до 512 GB), което позволява по-голяма гъвкавост. Налични са всички очаквани опции за свързване като 4G LTE, NFC, Bluetooth 5.0, двубандов Wi-Fi, USB Type-C порт и др. Добавен е и 3.5 мм жак за слушалки, което е стандарт в този клас. Четецът на пръстови отпечатъци на свой ред също работи бързо и точно, което е характерно за класическите капацитивни решения. Налични са стерео говорители с технология Dolby Audio, които предлагат силен звук с доста добро качество.

Мoto g7 plus има вградена батерия с капацитет 3000 mAh, което му позволява да осигури до около ден автономия при активна работа. Разбира се, това много зависи от начина на използване на устройството и е възможно да постигнете и по-висока издръжливост. За удължаване на времето за автономност е наличен и режим за пестене на енергия. Смартфонът поддържа технология за бързо зареждане TurboPower, която работи при мощност до 27W с включеното в комплекта зарядно.

Софтуер

Мoto g7 plus идва с близка до стандартната версия на Android 9.0 Pie, което означава, че няма да откриете допълнителни и дублиращи приложения. Моделът вероятно ще допадне на тези от вас, които не харесват тежките софтуерни обвивки. Липсата на допълнителни визуални ефекти намалява и натоварването върху хардуера на устройството, което способства за гладката работа с него, а и намалява консумацията на енергия. Системната навигация може да се осъществява чрез познатите ни софтуерни бутони или пък с жестове, което освобождава ценна екранна площ.

В софтуерно отношение са налични приложенията на Google за Контакти, Календар, Съобщения, браузерът Chrome и др. Чрез тях получавате директна интеграция с услугите на компанията и лесна синхронизация между устройствата. Вместо отделно приложение за галерия се използва Google Снимки, което предлага лесна възможност за създаване на резервни копия на снимките и клиповете в облачното пространство. Интегриран е и виртуалният асистент Google Assistant, а освен това получавате и достъп до страница с персонализиран поток от информация, който е достъпен в ляво от основния екран.

Все пак в системата са налични няколко добавки от Motorola, които са ни познати и от предходните модели на компанията. Основната от тях е Moto Actions, която дава възможност за бърз достъп чрез жестове до различни приложения и функционалности на устройството. Сред тях са стартиране на приложението за камерата чрез бързо завъртане на китката, заснемане на екранна снимка с три пръста, повдигане на телефона за спиране на звъненето и др. Като цяло намираме Moto Actions за полезна добавка, която може да е от полза в ежедневието. Moto Display показва разнообразна информация като време, състояние на батерията, известия и др. върху заключения екран. Достатъчно е само да вземете смартфона в ръка, за да активирате тази функционалност.

Камера

Мoto g7 plus предлага двойна основна камера, която включва сензори с резолюция 16MР (f/1.7) и 5МР (f/2.2) за дълбочинен ефект. Главният 16-мегапикселов сензор е сред добрите предложения в този ценови клас и може да осигури снимки с много детайли и ярки цветове при достатъчно околна светлина, а освен това е подпомогнат и от система за оптична стабилизация, каквато е рядкост в този ценови сегмент.

Забелязва се и известно изостряне на изображенията, но трябва да се вгледате внимателно, за да го видите. Тук-там в части от кадрите се промъква и шум. При по-ниска осветеност качеството логично намалява, но въпреки това в много случаи ще получите добри изображения с ярки цветове и малко шум. Понякога обаче при ограничена светлина системата за автофокус среща трудности с фокусирането. В крайна сметка камерата заслужава похвала за този ценови сегмент. Боке ефектът е с прилично качество и може да осигури ефектни портретни снимки.

Освен портретен режим камерата на moto g7 plus предлага и интересни добавки като например акцент върху определен цвят и обезцветяване на останалите в снимката. Сред останалите режими можем да откроим синематография (създаване на анимирани GIF файлове), панорама, ръчно задаване на настройките и др. Допада ни наличието на автоматичен режим за активиране на HDR, който е полезен в условията със силни контрасти в кадъра, и бърз достъп до приложението на камерата с жест чрез Moto Actions. Интегрирана е и функционалността за добавена реалност Google Lens. Системата за автофокус (PDAF) е бърза и точна, поне според наблюденията ни за времето, с което разполагахме с модела.

Оставаме с добро впечатление от качеството на снимките при достатъчно околна светлина, като картината е детайлна и с добро представяне на цветовете. Трябва да отбележим обаче, че има загуба на детайлите в далечина. Заснемането на видео е с максимална резолюция 4K при 30 fps, а при избор на 1080p можете да записвате при 60fps. Качеството при снимане на видео до голяма степен зависи от околната светлина и резултатите са добри при оптимални условия.

Предната камера включва 12MP сензор и е подходяща за селфита в разнообразни ситуации, но не и ако зад вас се намира източник на ярка светлина. Налични са опции като автоматичен HDR, таймер, режим за разкрасяване, портрет с боке ефект и други функционалности, които могат да са от полза, ако обичате да се снимате често. Заснемането на видео и тук е до резолюция 4K и при 30 fps, което също е нетипично за телефон от този клас.

Финални думи

Предложенията на Motorola в серия moto g традиционно предлагат добър баланс между цена и качество. И сега компанията не изневерява на традицията, но в средния ценови сегмент конкуренцията е особено силна и предлага не само по-мощни процесори, но и по-големи батерии. Мoto g7 plus представлява добра еволюционна стъпка спрямо предшественика си както по отношение на дизайна, така и при техническите параметри, но има какво още да се желае. Устройството не е сред компактните предложения и има премиум усещане, въпреки че тази година компанията е решила да направи страничната рамка пластмасова.

Производителността на устройството е на ниво и то се справя с лекота с ежедневните задачи и много от наличните към момента игри. Разполагате с достатъчно памет, която при необходимост можете лесно да разширите. Дисплеят е с високи нива на яркост и е отчетлив при пряка слънчева светлина. Оставаме с добри впечатления и от камерата на moto g7 plus, която заснема качествени изображения и предлага дори оптична стабилзиация. Допълнителни плюсове са стерео говорителите и бързото зареждане. Цената на модела в свободна продажба е 599 лв., което го изправя срещу устройства като Huawei Mate 20 Lite, Sony Xperia XA2 Ultra и Samsung Galaxy A8 (2018).