Huawei Watch GT 2 Pro - премиум материали и полезни добавки

Huawei Watch GT 2 Pro - премиум материали и полезни добавки

Тази година Huawei залага повече от всякога на широката си гама разнообразни устройства с акцент и върху носимата електроника. Най-новото предложение на компанията в този сегмент е часовникът Watch GT 2 Pro, който се нарежда сред познатите ни вече Watch GT 2 и Watch GT 2e.

В него, заедно с очакваната издръжливост на батерията, за първи път в серията е добавена и технология за безжично зареждане, което е полезна добавка. Разбира се, подобно на останалите часовници в серията в него е наличен набор от вградени приложения, като има и ограничена възможност за добавяне на нови.

Дизайн

Huawei Watch GT 2 Pro запазва част от отличителните черти на Watch GT 2, но внася и някои новости. Наличен е само в един размер (46 милиметра) в две разновидности - спортен и класически. Те се различават според включената в комплекта каишка, която е съответно гумирана или от изкуствена кожа.

За разлика от предишните модели конструкцията е от титаниева сплав, а върху дисплея има покритие от сапфирено стъкло, което придава премиум характер на устройството. За настоящото ревю разполагахме с класическия вариант в сив цвят. Часовникът отново има два хардуерни бутона за навигация в интерфейса, като те са с релефно покритие. Като цяло моделът не е сред най-масивните и стои удобно на китката.

Задният панел е с керамично покритие, което прави възможно безжичното зареждане, а освен това съдържа вградените сензори и LED светлини за отчитане на сърдечния ритъм. Устройството е съвместимо със стандартни каишки за часовници с ширина 22 мм, което е удобно за персонализирането, защото може лесно да добавите нова.

Дисплей и хардуер

При размера на дисплея няма промяна спрямо по-големия вариант на Watch GT 2 и новата Pro версия отново предлага 1.39" AMOLED панел с резолюция 454 x 454 пиксела. Картината очаквано е ярка и детайлна. Няма проблеми с видимостта на открито, за което помага и опцията за автоматично регулиране на яркостта.

Подобно на предшественика си и тук откриваме always on функция на дисплея, но трябва да имате предвид, че тя черпи енергия и съкращава времето за автономна работа. Основният хардуер на часовника остава непроменен спрямо Watch GT 2, което означава, че отново откриваме чипсет Kirin A1, Bluetooth 5.1 свързаност и 4GB вградена памет.

В това пространство можете да запишете снимки и музика (около 500 песни), като за второто се ползва приложението Huawei Health. Часовникът разполага с музикален плеър за възпроизвеждане през вградения високоговорител или през свързани с него безжични слушалки. По този начин можете например да слушате музика и да тренирате без телефона си. Иначе през устройството може да управлявате възпроизвежданата в телефона музика.

Освен за музика говорителят може да бъде използван и за провеждане на разговори през свързания смартфон. Тази функционалност е особено полезна в случаите, в които ръцете ви са заети, а искате да приемете разговора. Качеството на звука е добро, но все пак не разчитайте на тази функционалност в много шумна околна среда.

Софтуер и функционалности

Huawei Watch GT 2 е базиран на софтуерната платформа Lite OS, която е разработка на компанията. Интерфейсът е бърз, а вече има и опция, макар и много ограничена, за инсталиране на допълнителни приложения - само две игри към момента. Очаквано имате достъп до известия от телефона, но без възможност да взаимодействате с тях. Квотата за до десет контакта в телефонния указател на часовника за бързо набиране остава непроменена.

Watch GT 2 Pro разполага с разнообразни сензори за отчитане на физически активности и качество на съня. В списъка с характеристики откриваме акселерометър, жироскоп, магнитен сензор, сензор за пулс, отчитане нивата на кислород в кръвта, GPS и сензори за околна осветеност и атмосферно налягане. Освен това е налична и водоустойчивост до 5ATM, което прави устройството подходящо за употреба и при плуване.

Сред новите тренировки, които можете да проследявате, са катерене, голф, ски и сноуборд. Друга интересна добавка е възможността за записване на маршрута ви при преходи в планината и за връщане по същия път, което може да е от полза, ако се загубите. Освен това Watch GT 2 Pro може да предоставя известия за очаквана сериозна промяна на времето, за което помага вграденият барометър.

Часовникът автоматично засича старта на шест вида тренировки - тичане на отрито и закрито, ходене на открито и закрито, гребане и кростренажор. Достатъчно е да започнете някоя от тези тренировки и устройството ще я отчете, без да се налага да стартирате предварително съответния режим.

Горният хардуерен бутон е за включване и влизане в основното меню с приложения и функционалности, а долният е програмируем и можете да му зададете желана от вас функция. Ако сте в тренировка, поставянето на пауза или прекратяването на отчитането става отново с горния бутон.

Докато тренирате, имате достъп до основните показатели за дейността си, а детайлната разбивка е налична в приложението Huawei Health. Сред отчитаните параметри са стъпки, пулс, нива на кислород в кръвта, нива на стрес и качество на съня. Приложението осигурява детайлна информация за тренировките, ефекта от тях, времето за възстановяване и различните показатели.

Отново е налична възможност да зареждате нови циферблати, като на разположение са над 200. Интересно нововъведение в това направление е опцията за изпращане на снимки от телефона с функцията OneHop, които после да ползвате като циферблат. Що се отнася до новите функции в циферблатите, там вече могат да се показват фазите на Луната, данни за приливите, изгревите и залезите.

Батерия

Подобно на Watch GT 2 и с Watch GT 2 Pro е възможно достигането на до две седмици работа с едно зареждане на батерията. Това, разбира се, е постижимо в идеални условия с ограничено ползване на функциите. Ако тренирате повече и включите always on функцията на дисплея, издръжливостта намалява значително.

Основната новост тук е възможността за безжично зареждане чрез технологията Qi. В комплект с часовника идва магнитно захващащо се безжично зарядно, но можете да използвате и други съвместими зарядни подложки и дори смартфони. За пет минути зареждане получавате заряд за 10 часа. Тази добавка е полезна, тъй като няма да ви е необходимо да носите зарядното устройство със себе си при пътуване, ако вашият телефон поддържа функцията за безжично зареждане на други продукти.

Финални думи

Huawei Watch GT 2 Pro надгражда над предшественика си с наличието на възможност за безжично зареждане и използването на премиум материали за изработка. Устройството предлага изискан и приятен дизайн, а интерес представлява и добавянето на опция за проследяване на нови видове тренировки като голф, ски и сноуборд.

Часовникът предлага сериозна издръжливост на батерията, което е сред отличителните черти на серията и една от силните му страни. Възможността за автономия до две седмици е голям плюс при този тип устройства на фона на останалите умни часовници, но пък те поддържат инсталиране на повече допълнителни приложения.

Разбира се, часовникът се справя отлично и с основните си задължения, а именно следене на физическата активност, тренировките, качеството на съня и различни здравни параметри. Положителна промяна е появата на възможност за инсталиране на външни приложения, но предстои да видим как ще се развие в бъдеще.