Motorola RAZR XT910

Motorola RAZR XT910
Историята е известна със своята цикличност и точно това се опитва да докаже и Motorola. През 2004 г. компанията успя да изненада всички с пускането на впечатляващия Razr, чиито милионни продажби й помогнаха да се задържи сред големите производители на мобилни телефони. След това години наред продължи да експлоатира познатия дизайн, докато това не й изигра лоша шега, и се наложи да предприеме спешни мерки за завръщане, но този път залагайки на набиращите популярност смартфони. Междувременно финансовите неблагополучия доведоха до разделяне на Motorola на две отделни компании, а през лятото на тази година стана ясно, че мобилното звено ще се превърне в част от Google (ако получи необходимите одобрения от регулаторните органи).

Време беше за завръщане на един от най-познатите мобилни брандове. Новият Razr се появи тази есен и подобно на славния си предшественик успя отново да ни изненада, за което вина има комбинацията от технически иновации и производителност. И макар че през последните години продуктите на Motorola се откриваха по-скоро трудно от българските фенове на марката, Razr дебютира на нашия пазар почти едновременно с европейската си премиера, а VIVACOM засега е единственият български оператор, от който може да се закупи смартфонът.

Видео галерия

Апарат и управление

Устройството впечатлява още при първата среща и това се дължи не само на дебелината на корпуса, която в най-тънката му част (по-голямата част от корпуса) е едва 7,1 мм, но и с дизайна, и с използваните материали. Предният панел е покрит със стъкло Gorilla, което предпазва намиращия се под него Super AMOLED панел с диагонал 4,3" и резолюция 540 x 960 пиксела. Както може да се очаква, той е ярък, с много висок контраст, което се изразява в изобразяването на плътно черно и атрактивно цветопредаване. Трябва да отбележим, че има Pentile пикселна подредба, което не води до толкова отчетливо изображение като при RGB.

Единственият акцент върху предната част е голямото хромирано лого на Motorola. Задният панел е покрит със слой кевлар - материал, който е известен със своята здравина. Освен че предпазва устройството, той осигурява и удобна за захващане на телефона матова текстура. Задният панел не може да бъде свален, но под слоя от кевлар според Motorola се намира стоманена рамка, която служи за осигуряване на необходимата здравина - важна при тази дебелина на корпуса. Върху лявата страна са поставени слотове за microSIM и microSD карти, а отдясно откриваме бутоните за управление на звука и за заключване на екрана. Върху горната страна са поместени три порта - жак за слушалки, microUSB и miniHDMI интерфейсът. За камерата, светкавицата и високоговорителя е отредена издадена част на корпуса. Телефонът тежи 127 грама, което изненадва, тъй като предвид размерите на корпуса очаквахме да бъде по-тежък. В ръката телефонът стои много добре, но според нас щеше да е по-добре, ако ръбовете на задния панел бяха по-малки.

Дисплей и интерфейс

Смартфонът се задвижва от Android 2.3.5, което е малко разочароващо, но обещанията са Razr да е сред първите модели, които ще получат ъпдейт до Android 4.0 в началото на следващата година. Нямаме причина да се съмняваме в това, след като скоро Google ще стане пълноправен собственик на компанията. За бързата и безпроблемната работа се грижи комбинацията от двуядрен процесор TI OMAP4 с работна честота 1.2GHz и 1GB RAM памет и в това отношение определено не останахме разочаровани. Още повече че същият чипсет задвижва и Galaxy Nexus. Благодарение на бързия чип телефонът се справя със записа и възпроизвеждането на 1080р видео, позволява забавленията с впечатляващи в графично отношение игри и прави работата на интерфейса много плавна. По отношение на интерфейса, с малко повече късмет, Razr може да се окаже сред последните смартфони на Motorola, в които е добавен интерфейсът Blur. Софтуерният слой започна съществуването си преди време като сериозна обвивка на Android, заедно с неизбежното влияние върху работата на платформата, но постепенно компанията ограничи намесата си до добавянето на няколко свои приложения. При Razr модифицирането на Android е още по-минимално, но все пак е налице. Сред допълненията са нови уиджети, мултимедийни приложения и централизиран достъп за вписване в различни услуги - Facebook, Twitter, Photobucket, Picasa, Yahoo, Windows Live и т.н. Има и унифицирана входяща кутия за SMS, електронна поща и съобщения от социални мрежи, което е добре дошло.

Камера

Смартфонът осигурява две камери - основна с резолюция 8МР и 1.3МР предна. Основната е допълнена с LED светкавица и има автофокус механизъм, но ако държите на качеството на снимките, има голяма вероятност да останете разочаровани, освен ако наоколо няма достатъчно светлина. Въпреки че камерата се намира в най-дебелата част от корпуса, ограниченото място си казва думата и предполагаме, че то е възпрепятствало използването на по-голям/по-качествен фотомодул. Камерата може да записва 1080p/30fps видео, като поддържа префокусирането по време на запис.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2012/01/file_608.rar (50МВ).

Мултимедия, игри и приложения

Както и в други от скорошните смартфони на Motorola с Android, и в Razr откриваме клавиатурата за бързо писане Swype. За разлика от телефоните на Nokia и Samsung обаче тя не включва поддръжка за български и няма (лесен) начин да се инсталира такъв езиков речник. Сред по-интересните приложения, които предлага телефонът, е Smart Actions. С негова помощ можете да автоматизирате много от действията, които извършвате с устройството, тъй като то може автоматично да променя настройки и параметри в зависимост от различни условия като местоположението на телефона, състоянието на дисплея, времето от деня, заряда на батерията, наличието на Wi-Fi връзка и т.н. Така например едно от готовите действия осигурява спестяване на енергия през нощта - при изпълнени условия като нощен час, изключен дисплей и изключено зарядно се изключва синхронизацията на данни във фонов режим. Освен готовите примерни действия на разположение е възможност за създаване на свои, което е много добър начин да персонализирате смартфона си. Подобни приложения видяхме и за други платформи - например Nokia Situations за Symbian, но предложението на Motorola ни спечели с разширената си функционалност и факта, че е вградено в самата платформа и готово за употреба.

Друго интересно софтуерно допълнение е MotoCast, за използването на което е нужно да инсталирате в компютъра си специален клиент. След това получавате достъп през телефона си до мултимедийното съдържание в компютъра през мобилна или Wi-Fi връзка. Като цяло функцията работи, но ако имате обширна библиотека с музика, снимки и видео, не е изключено да се сблъскате със забавяне при първоначалното индексиране на файловете. MotoCast е от полза, тъй като получавате достъп до файлове, които иначе трудно бихте взели със себе си - представете си, че в компютъра си имате музикална колекция от десетки гигабайти. Все пак внимавайте с мобилния трафик, особено ако не ползвате пакет с много мегабайти.

Според Motorola, Razr има 16GB вградена памет, но на практика за съхраняване на файлове са достъпни 8GB, а за приложения са заделени други 4GB. Останалото се използва от системата. Друга от интересните опции е възможността за автоматично заключване на екрана, когато телефонът се постави в джоб. Музикалният плеър също заслужава внимание, тъй като е получил допълнителна функционалност от Motorola. В него е интегрирана и възможност за достъп до интернет радио, стрийминг на съдържание от DLNA сървъри и клиент за подкасти. Интересна е и опцията за изтегляне на допълнителна информация за музиката, която слушате - например зареждане на текста на песента от Tune Wiki, данни за предстоящи концерти на изпълнителя, изображения и т.н. Можете да потърсите и клипове в YouTube.


Подобно на Motorola Atrix, Razr също може да бъде свързан с различни аксесоари като например с иновативния Lapdock, който осигурява екран и клавиатура, а останалото (приложения и изчислителна мощ) се предоставя от телефона. За жалост засега няма планове за продажбата на тези допълнителни джаджи в България, главно заради високата им цена.

Батерия и мрежа

По отношение на качеството на звука при разговор и обхвата нямаме никакви забележки и в това отношение устройството се представя отлично. Освен това има и подходящата форма за комфортен захват при разговор - докато го тествахме, установихме, че показалецът приляга удобно върху извивката под камерата. Малък детайл от ергономичността, но на място. При батерията положението също е добро, но както винаги всичко зависи от начина, по който използвате телефона. Ако се въздържате от продължителна игра и изключите ъпдейтите на социалния уиджет, можете да получите повече от ден за автономна работа с един заряд.

Обзор

Не е трудно да препоръчаме Motorola Razr. Хареса ни необичайният дизайн; конструктивните решения, които е взела компанията; подборът на материали за корпуса и разбира се - компонентите, на които разчита смартфонът. Двуядреният процесор е производителен и дори промените в интерфейса, които са направили от Motorola, не са достатъчни, за да го затормозят (все пак се опитват сериозно). С няколко думи, Razr е тънък, лек, бърз, солиден и елегантен и единствената ни по-сериозна забележка (освен Pentile матрицата на дисплея) е по отношение на операционната система - щеше да е много по-добре, ако тя беше Android 4.0. Надяваме се, че това скоро ще се промени. Motorola вече обеща, че в началото на тази година ще осигури ъпдейт до тази версия, а освен това компанията скоро ще стане собственост на Google. Надяваме се, че това допълнително ще намали времето за осигуряване на софтуерно обновяване и ще ограничи намесата на компанията в стандартния интерфейс на Android.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021