NDrive G800

NDrive G800
Наскоро писахме, че навигационните продукти на португалската компания NDrive вече могат да бъдат открити и у нас, след като NAVITEQ стана официален вносител за България на цялата гама предложения на NDrive. Това, което ги отличава от другите подобни продукти е достъпната цена, добавените допълнителни екстри и безплатните доживотни ъпдейти за всички навигатори на включената в комплекта подробна карта на България. Тя е съставена с географски данни на NAVITEQ, а това гарантира, че е достатъчно точна. Сега в редакцията пристигна топ модела от предлаганите решения - G800, и ще се опитаме да ви запознаем с основните му възможности.

Видео галерия

Апарат и управление

В комплекта на устройството са включени обичайните за този клас аксесоари - автомобилна вакуумна поставка, автомобилно зарядно, miniUSB кабел и зарядно за електрическата мрежа. Добавена е и 4GB microSD карта, поставена в SD адаптер, тъй като G800 има SD слот. Самият навигатор е с размери 121 x 83 x 20 мм и тежи 210 грама. Има семпъл дизайн, изработен е много добре, а покритието върху корпуса е матово и меко на допир. Върху лявата странична повърхност са поставени 3,5 мм аудиоизход за включване на слушалки и miniUSB порт, върху горната е бутона за включване, а върху дясната откриваме SD/SDHC слот и стилус. Отзад е поставен високоговорител (1W), а върху лицевата част има светлинен индикатор и микрофон. Дисплеят е с диагонал 4,3" и предлага резолюция от 480x272 пиксела. Чипсета на който е базирана системата е Centrality Atlas-III работещ на 372MHz, като той предлага и интегриран GPS приемник. Добавени са и 64 MB SDRAM памет. Според NDrive батерията в устройството е с капацитет 1900 mAh, което означава, че няма проблем да го ползвате и когато не сте в автомобила.

Както някои други навигатори и G800 е базиран на Windows CE (версия Core 5.0), като платформата е с модифициран от производителя софтуер. За навигационните задачи отговаря приложението NDrive (версия 3.5.18), което, трябва да споменем, има версия за Windows Mobile и Symbian (S60 V3 и V5), като скоро се очакват и такива за Android и iPhone. Навигаторът G800 е с предварително инсталирани карти на Западна и Източна Европа, включително и България, а както споменахме в началото, обновяването на българската карта е безплатно във времето.

Дисплей и интерфейс

Интерфейсът на навигационната част е изчистен, като различните опции в менюто са представени с големи и удобни за натискане бутони. Може да се навигира по адрес, интересни точки (или близки такива), пощенски код (за жалост функцията не е активна за България), домашен адрес, последно местоположение и координати. Въвеждането на текст на български става през виртуална клавиатура, която може да бъде в две конфигурации - QWERTY или АБВ. Има възможност за активиране на предупреждения за допустима скорост (визуални у звукови), сигнализация за превишаване на скоростта по зададена от потребителя стойност и предупреждения за радари. Интересно е че ако в момента на планиране на маршрут няма валиден GPS сигнал, системата може да започне изчертаване на демо маршрут, като при това стартира симулация на пътя до крайната точка. След получаване на сигнал автоматично започва навигацията. Картата може да бъде показана от птичи поглед или в изометричен (3D режим), може да бъде мащабирана и променян ъгъла на наклона на гледната точка. В долната част на екрана има лента, в която се показва различна информация като следващ ход от маршрута, оставащо разстояние до целта, време на пристигане, скорост на движение и др, а изчертаването и евентуалното преизчисляване на маршрута стават достатъчно бързо. Разбира се на разположение са и гласови указания, включително на български. С картата получавате и подробна база данни с огромен брой интересни точки (POI) в цялата страна.

Мултимедия, игри и приложения

Както подобава на съвременно навигационно устройство, NDrive G800 разполага и с мултимедийни възможности. С него може да слушате музика (WMA9, MP3, WAV), гледате видео (WMV, AVI, ASF) и разглеждате изображения (JPG, GIF, BMP, PNG). Добавен е и четец на текстови файлове (TXT). Включени са още и 5 игри плюс калкулатор. Откриваме и FM трансмитер с който, на избрана честота, може да слушате музика от навигатора през автомобилното радио. През него ще се пренасочат и гласовите навигационни указания и ще чуете звука от телефонните разговори. Последното е защото G800 разполага с Bluetooth и може да работи като handsfree устройство. Навигаторът предлага и възможности за управление на телефона - има виртуална клавиатура за набиране, предлага достъп до последните номера от входящи, изходящи или пропуснати обаждания и може да набере последният набиран номер.

Продуктите на NDrive може да намерите в магазина на NAVITEQ в Mobile Shop:
http://www.mobilebulgaria.com/shop/offers.php?id=127&product_type=10