Sony Ericsson Satio

Sony Ericsson Satio
Satio отбелязва дългоочакваното завръщане на Sony Ericsson на пазара на смартфони, базирани на Symbian. Представен през февруари на мобилния конгрес като част от новата мултимедийна стратегия Entertainment Unlimited, телефонът първоначално беше познат под името Idou, което, както компанията заяви, не е финалното му наименование. В Барселона не успяхме да научим и пълните технически характеристики на устройството - те заедно с името Satio бяха представени в края на м. май. Сега телефонът е в ръцете ни и ще се опитаме да споделим впечатленията си от него. В някои отношения устройството се представя много добре, докато в други има какво да се желае. Всъщност, както може да се предположи, силните страни са свързани с мултимедийните му възможности, което не е изненадващо, като се има предвид сериозния опит на Sony в тази област. Това е и първият телефон на SE, разполагащ с 12МР камера.

Видео галерия

Апарат и управление

Телефона има характерен външен вид, който се дължи както на големия 3,5" сензорен дисплей, така и на оформлението на камерата и подбраната цветова гама. В момента моделът се предлага в черно, червено и сребристо, но не е изключено да го видим и в други цветове след време. Екранът е с резолюция 640 x 360 пиксела и със същия размер като този в Nokia N97. Изработен е по резистивна технология, но въпреки това е много чувствителен и не изисква сериозен натиск за активиране на съответните контроли. За желаещите да работят с писалка в комплекта е добавен и малък стилус, който можете да закачите за телефона. Той е от полза и когато искате да използвате функцията за разпознаване на ръкописен текст. Цветопредаването е отлично и изображенията изглеждат впечатляващо. Екранът се представя добре под директна светлина - цветовете избледняват, но информацията остава видима. Над него са разположени втора камера, сензор за околна осветеност и малък LED индикатор. Под екрана има три бутона - за начало и край на разговор и за достъп до основното меню, който, както и при другите Symbian телефони, служи за превключване между активните приложения, работещи във фонов режим. Върху лявата страна се намират бутон за заключване на екрана (който за жалост отключва екрана по-бавно, отколкото бихме искали), microSD слот и Fast port интерфейс, през който става зареждането, трансфер на данни и включването на аксесоари. Точно така, телефонът не предлага стандартен 3,5 мм аудиоизход и дори не идва с преходник към такъв. Върху горната страна е поставен бутонът за включване/изключване, който служи и за бърз достъп до профилите. Там е и единственият високоговорител. Върху дясната страна откриваме бутони за управление на звука (или за приближението на камерата), за отваряне на галерията, за превключване между фото- и видеорежим в камерата, както и за активиране на самата камера, който светва в синьо. Върху долната страна се намира мястото за закачване на връзка (или стилуса), а задната част се доминира от камерата и нейния активен предпазител. Добавени са две светкавици - LED и ксенонова. Особеното е, че предпазителят добавя още към размерите на телефона, който в останалата си част е доста тънък. В ръката устройството е изненадващо леко, а конструкцията му е достатъчно стабилна, за да елиминира всякакви прискърцвания на панелите. В комплекта на телефона влиза и 8GB карта, върху която се намира необходимият софтуер, за да свържете телефона с компютър и да прехвърляте в него съдържание - PC Suite и Media Go.

Дисплей и интерфейс

Sony Ericsson Satio е базиран на S60 5th edition (Symbian OS) - платформата, която задвижва още Nokia N97 и Samsung i8910 Omnia HD. Компанията обаче решава да промени интерфейса, като го допълни с някои от познатите на потребителите елементи, които могат да бъдат открити и в другите й телефони. За жалост употребата им се изчерпва само с основния екран и мултимедийното приложения. Всъщност Satio ви посреща с общо 5 домашни екрана, единият от които е основен, а останалите предлагат бърз достъп до различно съдържание. Първият съдържа списък с предпочитани контакти от телефонния указател, с които бързо можете да се свържете. Във втория се намират отметките от браузъра, а трети е основният екран, до който може да се стигне и с натискане на червената слушалка. Следва екран, съдържащ направените с камерата снимки, и след това идва този с връзки към предпочитани приложения. Преминаването между отделните екрани става с плъзване на пръст върху екрана или направо с натискане върху съответния бутон в горната част. От централния екран получавате бърз достъп към музикалния плеър, търсенето на Google, съобщенията и др. Трябва да се спомене, че в новия модифициран екран се поддържа кинетично превъртане - например на предпочитаните номера и снимките в галерията. Такова има и в мултимедийното приложение, но само толкова - в телефонния указател и останалите менюта подобно няма. Не е включено и в уеббраузъра. Това обаче лесно може да бъде оправено чрез ъпдейт и се надяваме Sony Ericsson да вземе такова решение, тъй като работата с телефона ще стане далеч по-удобна. Ако по някаква причина новият вид на основния екран не ви допада, винаги можете да го изключите и да изберете нещо по-познато. За бързата връзка с Интернет помагат включените HSDPA и Wi-Fi възможности. Батерията в телефона е с капацитет едва 1000 mAh и ако използвате активно функциите на телефона, вероятно ще се наложи да я зареждате всеки ден. На разположение са 245МВ RAM памет, от която достъпни за приложения са около 126МВ, което е добре, ако обичате да работите с повече приложения едновременно.

Основното меню е познато, ако сте виждали или ползвали друг телефон със Symbian и сензорен дисплей. Това означава, че ще се срещнете с интерфейс, който предлага различни начини за взаимодействие, което малко ще обърка потребителите, ползващи за пръв път платформата. Като изключим липсата на кинетично превъртане в списъците и менюто, на места управлението на телефона става чрез едно докосване, а на други - чрез двойно. За щастие по-голямата част от интерфейса е създадена за управление чрез докосване с пръст, така че няма да се наложи да прибягвате до стилуса. Виртуалната клавиатура е лесна за употреба и дава възможност за преместване на позицията й върху екрана. Някои от новите телефони на SE имат възможност за изобразяване на съобщенията в стил "мигновени съобщения" - т.е. разменените съобщения са подредени едно под друго като диалог. Такава функционалност е включена и в Satio.

Камера

Без съмнение камерата е една от най-интересните хардуерни характеристики на Satio. Тя е с резолюция 12MР и за пръв път такава камера намира място в телефон на компанията. Снабдена е с две светкавици - LED и ксенонова, което позволява както правенето на добри снимки в слабоосветени условия, така и записването на видео с по-добро качество. Сред възможностите й са функции като разпознаване на лица и усмивки и тъч фокус, при който можете да изберете с докосване точката в кадъра, в която да попадне фокусът. Можете да изберете съотношението на снимката, така че да запълва целия екран на телефона, но тогава няма да можете да се възползвате от пълната резолюция на сензора. Ако все пак искате да правите 12МР снимки, ще трябва да се примирите с черните ленти от двете страни на кадъра при композирането му и след това при разглеждане на заснетото в галерията, тъй като е в съотношение 4:3. На разположение са различни настройки като баланс на бялото, компенсация на експозицията, ползване на готови настройки за различни условия на снимане, самоснимачка, панорамен режим, познатата функция BestPic, добавяне на геотагове, редуциране на ефекта на червените очи, стабилизация на изображението, Photo fix и др. Липсва обаче възможност за избор на светлочувствителност по ISO. Интерфейсът на камерата е удобен за ползване, като информацията върху екрана при желание може да бъде скрита напълно. Видеозаписът става във VGA резолюция при 30 fps, като превключването между фото- и видеорежим става чрез странично разположения върху корпуса бутон. Качеството на снимките е впечатляващо и с достатъчно уловени детайли, а цветовете се открояват, особено когато кадрите се разглеждат върху телефона. Ксеноновата светкавица работи, както се очаква, и подобрява значително снимките на тъмно, но може би е една идея по-слаба от тази в Nokia N82. Няма обаче опция за принудително пускане на светкавицата, каквото е нужно, ако обектът на снимане е осветен отзад.

Примерни снимки
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_429.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_430.rar

Сравнение с Nokia N82
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_431.rar

Примерно видео
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_428.rar

Мултимедия, игри и приложения

Satio е предназначен за забавления и това потвърждава и мултимедийното му меню. То е с организация, позната и от другите телефони на компанията, като предлага бърз достъп до съдържанието в няколко основни категории - музика, видео и изображения. Последното, изглежда, е едно от местата, в които може да се усети присъствието на процесор OMAP3430 от Texas Instruments, снабден с графичен ускорител POWERVR SGX. Преминаването през снимките в галерията е плавно и съпроводено с приятни ефекти, а мащабирането им (за това може да се ползват и страничните бутони за звука) става гладко. Има опция да видите в галерията и уебалбуми - например снимките от акаунта си в Picasa. Изображенията се сортират по дати, има опция за поставяне на геотагове, редактиране, използване като тапет за основния екран и асоцииране със записи от указателя.

За възпроизвеждане на музика се грижи плеърът Walkman, който е достатъчно функционален и атрактивен, като допълнителен плюс е, че може да се управлява директно от основния екран. Колкото и странно да звучи, липсват еквалайзер за персонализиране на звученето и възможност за избор на различна визуализация в плеъра. Той обаче е достатъчно интелигентен, за да покаже като изображение на даден албум намиращата се в папката му картинка. За жалост телефонът не поддържа DivX и Xvid видео, така че ще се наложи да конвертирате желаното видео съдържание в MP4 формат. Липсата на 3,5 мм аудиоизход също е неприятна, особено след като телефонът не се предлага с адаптер към стандарта. Сред инсталираните приложения е и познатото TrackID за разпознаване на непозната музика, а за още забавления можете да разчитате на вграденото FM радио с RDS.

Добра новина е, че Satio е снабден с познатия браузър на S60, което означава, че поддържа изобразяването на Flash съдържание, включително и видео, направо в страниците. Изобразяването на страниците е коректно, а работата с приложението - интуитивно. Бихме предпочели обаче да видим някои от функциите на браузъра в Nokia N97, като кинетично превъртане и автоматично показване на страниците, на цял екран. Те са добавени в по-новите версии на браузъра и могат да се появят и в Satio с последващ ъпдейт.

За да улеснят синхронизирането на информация с Microsoft Exchange сървъри, от Sony Ericsson са добавили приложението RoadSync. Достатъчно е да въведете данните за своя Exchange акаунт и в телефона ще имате достъп до записите от календара, указателя, електронната поща, задачите и т.н., които ползвате и с настолния си компютър. За работа с Office документи (Word, Excel и PowerPoint) e включена версия на QuickOffice, която обаче не поддържа редактирането им - трябва да я закупите, за да получите допълнителната функционалност. Има и отделен четец на PDF документи.

Satio разполага с GPS приемник, като в телефона са инсталирани две приложения за навигация - Google Maps и Wisepilot. И двете от тях изтеглят необходимите карти от Интернет, така че е добре да внимавате, ако не искате да бъдете изненадани с месечната си сметка. Интерфейсът на Wisepilot е интересен, а приложението предлага достатъчно разширена функционалност, като показване на информация за времето, генериране на подробни доклади за пътуването, споделяне на позицията с SMS, предоставяне на различни интересни точки в близост и др.

Обзор

Sony Ericsson Satio е интересен телефон, който има с какво да впечатли феновете на мобилната мултимедия, но в същото време в някои отношения разочарова. Няма как да не харесаме големия и с отлично цветопредаване 3,5" дисплей, камерата с резолюция 12МР, която осигурява много добри снимки както на светло, така и на тъмно, възможностите за връзка с Интернет, стабилната изработка, възможностите за уебсърфиране и работата, която от SE са свършили по персонализацията на основния екран и мултимедийното меню и подобряването на ползваемостта на платформата S60 5th edition. В същото време прави впечатление липсата на 3,5 мм аудиоизход, отсъствието на еквалайзер и ограниченото прилагане на кинетично превъртане. Част от тези забележки могат лесно да бъдат адресирани със софтуерни ъпдейти, каквито несъмнено ще има - все пак Satio едва сега се появява на пазара. Всъщност забележките за непостоянството в интерфейса на платформата до голяма степен се отнасят до всички телефони, базирани на нея, но както видяхме при Nokia N97, част от тях (напр. кинетичното превъртане) могат да бъдат отстранени. Допълнителен плюс е, че Symbian OS дава големи възможност за разширяване на функционалността чрез инсталирането на допълнителни приложения, а такива има стотици.

Плюсове
- висококачествен и чувствителен 3,5"дисплей
- много добра 12МР камера
- ксенонова и LED светкавици
- качествена изработка
- 8GB карта в комплекта
- Wi-Fi и HSDPA възможности
- GPS приемник с AGPS
- FM радио
- добре реализирано мултимедийно приложение
- нова организация на основния екран
- много добър браузър

Недостатъци
- липса на еквалайзер
- няма 3,5 мм аудиоизход, нито преходник в комплекта
- липса на кинетично превъртане в браузъра и менюто
- бавно позициониране на GPS