Nokia 7.2 - когато добро вече не е достатъчно

Nokia 7.2 - когато добро вече не е достатъчно

HMD Global продължава да развива портфолиото смартфони с марката Nokia, като засега се фокусира главно върху средния и ниския сегмент. Макар че обемите на продажби все още не могат да достигнат тези на китайски конкуренти като Xiaomi и Oppo, компанията успя да се настани на пазара чрез качествени телефони с продължителна софтуерна поддръжка.

През есента на миналата година компанията представи два модела, които си приличат по много неща, но единият от тях е по-интересен заради добавеното към камерата лого на Zeiss. Става дума за Nokia 7.2 и по-скромния Nokia 6.2, но в това ревю ще стане дума за първия.

Дизайн

Телефонът привлича внимание със своя външен вид, който напомня на класическите образци на скандинавския дизайн. Страничната рамка е изработена от композитен полимерен материал, а заоблянето й създава плавна връзка с двата 2.5D стъклени панела от Gorilla Glass. Отзад посреща интересен градиент, който пречупва интересно светлината, а текстурата на панела е матова. Това добавя известно премиум усещане към телефона и помага за отличаването му от останалите модели.

Матирането ограничава и задържането на отпечатъци, което е допълнителен плюс и се надявам да го видя и в други устройства. Върху дясната страна са бутоните за контрол на звука и за включване, в който е вградена LED светлина за нотификации, а отляво има бутон за активиране на Google Assistant. Отдолу има USB-C слот и говорител, а върху горната страна е поставен 3.5 мм жак за слушалки. Телефонът е снабден с три отделни слота за карти - две nano SIM и microSD.

Дисплей

Предната част се заема от 6.3" LCD дисплей с резолюция 1080 x 2280 пиксела, в който има капковидно изрязване за селфи камерата. Приложена е технологията PureDisplay, която позволява на панела да показва HDR съдържание, като конвертира стандартно видео чрез специален процесор на Pixelworks. На теория би трябвало да се поддържа и стандарта HDR10, но в YouTube така и не се показва опцията за гледане в HDR.

Иначе в настройките можете да промените как работи технологията - дали да се прави автоматична конверсия на SDR в HDR, да активирате автоматичен баланс на бялото, което променя цветната температура според околната светлина, или пък да изберете динамичен режим, който прилага обработка на цветове, контраст и яркост според приложението и типа съдържание - игри, видео, снимки, книги и т.н. Можете да изберете в кои приложения какво да се прилага или не, а ефектът от него е забележим.

Като цяло дисплеят изглежда добре, като осигурява ярки и наситени цветове и висок контраст, но при гледане под големи ъгли цветовете се променят леко. Разбира се, не може да се очаква контрастът на OLED панелите, но все пак Nokia 7.2 се представя много добре, а освен това осигурява и висока яркост за добра видимост на открито под силна директна светлина.

Хардуер и батерия

В хардуерно отношение откриваме осемядрен чипсет Snapdragon 660 в комбинация с 6GB RAM и 128GB разширяема памет. Това е процесор от среден клас, който е изработен по 14 nm процес и от няколко години се ползва в много масови модели, така че ни е добре познат. Въпреки че е малко старо предложение на Qualcomm, Snapdragon 660 осигурява адекватна производителност от своите ядра Kryo 260 с тактова честота 1.8 GHz и 2.2 GHz и графичен ускорител Adreno 512. Смартофонът се предлага и във вариант с 4GB/64GB памет.

Смартфонът се задвижва от батерия с капацитет 3500 mAh, която поддържа зареждане при 10 вата. Тя е достатъчна за хардуера на телефона и може с лекота да осигури ден на автономна работа, но за да го ползвате и на следващия, ще трябва да го заредите вечер. Разбира се, всичко зависи от конкретния начин на употреба и ако натоварвате устройството или пък гледате повече видео, времето може да се съкрати.

Софтуер

По-старият чипсет не е недостатък, защото Nokia 7.2 се представя много добре, като предлага бърза и плавна работа на интерфейса. Оптимизациите също си казват думата, както и участието в програмата Android One, която осигурява почти чиста версия на Android без допълнителни модификации и ненужни приложения. В телефона ще намерите всички познати услуги на Google, а добавките на Nokia Mobile се изразяват главно в приложенията My Phone и в това за контрол на камерата.

Тестовият телефон беше с Android 9, но макар и с малко закъснение вече се разпространява и ъпдейт до версия 10, който е наличен и в България. Новият софтуер добавя не само тъмна тема за целия интерфейс, но и подобрени възможности за контрол над информацията за местоположението, до която имат достъп приложенията, както и новата система за управление чрез жестове, която е значително по-интуитивна спрямо досегашната.

Камера

Nokia 7.2 има тройна основна камера, но така или иначе полезните сензори са два, защото третият се ползва за боке ефекти. Главният сензор е с резолюция 48MР, бленда f/1.8 и филтър quad bayer, което означава, че по подразбиране комбинира 4 пиксела в един за получаване на 12МР снимки. При желание можете да снимате и в пълната резолюция. Вторият сензор е 8МР с ултраширокоъгълна оптика и бленда f/2.2, а за боке ефектите има 5 MP (f/2.4) сензор.

Приложението за контрол на камерата е познато от другите модели на HMD Global и осигурява лесен достъп до функциите за снимане. С плъзване на пръст наляво и надясно можете да преминавате между отделните режими, а жест върху бутона за снимане зарежда професионалния режим, който дава ръчен достъп до баланс на бялото, фокус, скорост и ISO.

Що се отнася до качеството на снимките, често казано, очаквахме да видим представяне, което е подобно на това от телефоните със сходни сензори. Реалността обаче е друга. При достатъчно светлина кадрите съдържат ярки цветове, макар и неособено точни, а освен това прави впечатление и сравнително ограниченият динамичен диапазон. Това е изненадващо, защото една от отличителните черти на quad bayer филтъра е възможността за HDR в реално време и съответно получаването на снимки с разширен динамичен диапазон.

В изображенията се забелязва и повече шум. Ултраширокоъгълната камера също има някои проблеми с цветопредаването, шума в снимките, динамичния диапазон и рязкостта на изображението, но последното като цяло е характерно за този тип камери. На тъмно положението не е чак толкова разочароващо, защото в снимките има много детайли в допълнение на шума, но пък цветовете избледняват прекалено. Това може да се подобри до известна степен при ползване на нощния режим, който помага за намаляване на прегорелите светли части и за запазване на цветовете.

Предната камера е с резолюция 20МР, но по подразбиране комбинира пикселите за получаване на 5МР снимки, което е напълно достатъчно за споделяне в социални мрежи. Резултатите от нея са добри. Смартфонът може и да записва 4K видео, но само с основната камера, защото ултраширокоъгълната поддържа най-много 1080р.

Финални думи

При цена около 550 лева Nokia 7.2 е изправена пред сериозна конкуренция от модели на Xiaomi, Huawei, Motorola и Samsung, да не говорим за достъпните устройства на realme, които отскоро са на българския пазар. Устройството предлага приятен дизайн, в който несъмнен акцент е задният панел от матово стъкло, което помага срещу задържането на отпечатъци. Моделът предлага ярък и контрастен дисплей, а батерията се представя според очакванията, макар че ни се иска да беше по-голяма, за да отговори по-добре на тенденцията в сектора.

Софтуерът е изчистен от нежелани приложения и осигурява потребителското преживяване, което е проектирано от Google, а участието в програмата Android One обещава чести ъпдейти. Камерата на Nokia 7.2 осигурява приятни снимки при достатъчно околна светлина, но има какво още да се желае от качеството и особено от представянето на ултраширокоъгълната оптика. Макар че работи добре, устройството ползва сравнително стар чипсет, а това и високата му цена го поставят в малко неизгодна позиция спрямо конкурентите, които предлагат повече и струват по-малко.