Nokia C3

Nokia C3
В края на 2009 Nokia обеща, че през тази година ще видим първите й продукти, работещи с 2 SIM карти, и първите телефони, базирани на платформата S40, които ще имат QWERTY клавиатура. Премиерата на тези устройства вече мина и докато за Nokia C2-00 (с 2 SIM карти) ще трябва да почакаме до края на годината, Nokia C3, който комбинира S40 и QWERTY клавиатура, е вече тук. Телефонът има сериозни амбиции да спечели потребителите с ограничени финансови възможности, като за това ще заложи не само на атрактивната цена, но и на разширената си функционалност. С нарастващата популярност на социалните мрежи и засилената употреба на електронна поща в движение, все повече потребители обръщат поглед към моделите с QWERTY клавиатура, които предоставят много по-удобен и бърз начин за въвеждане на текст. И тъй като по-голямата част от феновете на социалното общуване онлайн са сред младежите, на пазара започнаха да се появяват все по-достъпни за тях модели с хардуерни клавиатури. Първото такова предложение на Nokia е C3.

На пръв поглед Nokia C3 сякаш идва от бизнес ориентираната Е-серия, в която най-изгодното предложение в момента е моделът E63, но истината е друга. Цената на C3 е много по-ниска (засега не знаем какво ще е цената в България, но в Англия телефонът се предлага на свободна продажба за около 190 лв.), а платформата, която използва, е S40 вместо Symbian. Приликата с бизнес телефоните на Nokia се подсилва и от хоризонтално разположения 2,4" дисплей, отличната изработка на корпуса, алуминиевия заден капак и не по-малко сполучливата QWERTY клавиатура, която е наследила най-доброто от модели като Nokia E71 и E72. Разбира се, клавиатурата е с подсветка, а за любителите на мултимедията е добавен и 3,5 мм аудиоизход. Заради бюджетния характер на телефона са направени и редица компромиси в хардуерно отношение и от характеристиките на телефона липсват опции като 3G възможности и GPS приемник. За сметка на това не е пропуснато включването на Wi-Fi модул, така че пак можете да имате бърза връзка с интернет, стига наблизо да има точка за безжичен достъп.

Както подсказва външният вид на телефона, той е за всички, които не могат без социалните мрежи, в които участват, които общуват често чрез електронна поща или си разменят мигновени съобщения. C3 покрива всичко това, тъй като разполага с вградени клиенти за Facebook и Twitter, добавя Nokia Chat за връзка с популярните IM услуги и не пропуска да включи и Nokia Messaging, която се грижи за електронната поща и работи с всички популярни уеб базирани услуги, включително и български. Заради спецификата на платформата не се поддържа многозадачна работа с няколко приложения (с няколко изключения, повече по-долу), но това едва ли ще е проблем за основната таргет група потребители.

Видео галерия

Апарат и управление

Положителните впечатления започват да се натрупват веднага след като вземете телефона в ръка. Въпреки по-големите размери на корпуса в сравнение с телефон с обикновена клавиатура, C3 е изненадващо лек, а стабилната конструкция до известна степен ни напомни за Е-серията или за някой модел на BlackBerry, но на многократно по-ниска цена. Задният капак е алуминиев, като се освобождава от два бутона, разположени върху двете странични повърхности. Освен отличната изработка, добра новина е, че всички портове на C3 са поставени на точните места - върху лявата страна се намират micro USB портът и слотът за microSD карта, и двата прикрити под пластмасови предпазители, а отгоре са поставени 3,5 мм аудиоизход и портът за зареждане. Върху задната страна откриваме 2МР камера (без светкавица, която иначе щеше да е полезна и като фенерче) и високоговорител. Предната част е отделена за QWERTY клавиатурата и навигационния блок, към който са добавени и два допълнителни бутона, чиито функции могат да бъдат променени според предпочитанията. Особеност на дизайна на лицевата част е малко необичайната форма на панела, покриващ 2,4-инчовия дисплей. Към краищата той е леко скосен и пречупва изображението по интересен начин, ако погледнете към екрана под ъгъл. Като цяло дизайнът е изчистен, а добрата изработка и металният заден капак правят C3 да изглежда много по-скъп, отколкото е всъщност. Един от основните хардуерни акценти в C3 - QWERTY клавиатурата, е приятна за използване и макар че не е съвсем същата като тази в E71 или E72, е заела достатъчно от положителните им черти, за да направи въвеждането на текст удобно. С малко практика ще пишете електронни писма или ще чатите със скорост, каквато не бихте могли да постигнете с обикновена буквено-цифрова клавиатура.

Дисплей и интерфейс

Nokia C3 използва платформата Series 40 6th Edition, но с допълнителни промени в интерфейса. Това подсказва още основният екран, който прилича на този в моделите от E-серията. В него са поместени няколко зони, в които има различно съдържание - горната лента е за предпочитаните контакти от указателя, под тях има място за уиджет, показващ ъпдейти от социалните мрежи, в които имате профил, а най-долу са разположени бързи връзки към избрани приложения. Основното меню е представено под формата на решетка и до голяма степен прилича на вида му в Symbian. Всичко е добре познато и веднага ще се ориентирате, дори и да не сте ползвали друг телефон с S40 преди това. Интерфейсът реагира адекватно и като цяло се представя доста добре, особено за този ценови клас. Вградената памет е 55МВ, но в комплекта има и 2GB флаш карта, като винаги можете да добавите по-голяма - например за музикалната ви колекция.

Камера

Сигурно вече сте се досетили, че не можете да очаквате нищо специално от камерата, която е с фиксиран фокус. Както можете да видите от приложените кадри, качеството на изображенията съвсем не може да се мери с това при по-скъпите модели на компанията, но пък става за публикуване онлайн. Това важи за снимките при достатъчно светлина, а тъй като светкавица липсва, на тъмно резултатът е доста по-лош. Записваното видео е в MPEG-4 формат (3GP) и с QVGA резолюция и както можете да се убедите, също не е нещо особено.

Примерни снимки и видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_481.rar

Мултимедия, игри и приложения

Сред добавените приложения най-интересни за потребителите сигурно ще са тези за работа със социалните мрежи, с електронна поща и бързи съобщения. За първото се грижи приложението "Общности", което интегрира Twitter и Facebook, като можете да добавите повече от един акаунт, а ъпдейтите от приятелите ви ще се покажат директно върху основния екран. Клиентът за Facebook е достатъчно функционален, като има възможност за търсене на приятели, работа със съобщения, разглеждане на събития, публикуване на видео, коментиране и т.н. Все неща, които сме свикнали да очакваме от подобно приложение. При Twitter положението е подобно - на разположение са базовите функции на услугата. Можете да разглеждате списъка с любими постове, да разглеждате тези, които са адресирани към вас, да разглеждате профилите на другите участници и да им изпращате съобщения. Зареждането на съдържанието не е особено бързо, така че се запасете с търпение. Допълнителен софтуер може да се изтегли през Ovi Store, като, разбира се, става дума само за такива, написани на Java. В телефона има три игри и познатите допълнения като калкулатор, таймер, хронометър, бележки, диктофон, календар и списък със задачи.

Малко ни изненада фактът, че приложението за чат е скрито далеч от очите на потребителите - намира се на дъното на менюто за работа със съобщения. През него можете да се включите в чат чрез Gtalk, Windows Live Messenger, Yahoo! и Ovi, като има опция за едновременна работа с няколко разговора и действие във фонов режим. При работа с SMS съобщения е възможно разглеждането им в последователен ред, като разменени реплики. Другото приложение, което поддържа работа във фонов режим, е музикалният плеър. Като стана дума за него, възможностите му са напълно актуални и вероятно го познавате от другите телефони на Nokiа с S40. Поддържа плейлисти, може да показва cover art (изображенията на албумите, добавени в ID3 таговете на файловете), разполага с различни начини за сортиране на песните, с еквалайзер (готови настройки и опция за добавяне на профил от потребителя) и възможност за промяна на изгледа на плеъра чрез теми. Не е пропуснато и FM радио, което осигурява още една възможност за забавления.

Вече сме писали за възможностите на Nokia Messaging за осигуряване на push e-mail услуги и добавянето им в телефон, като C3 изведнъж го прави атрактивен избор за търсещите постоянен достъп до електронната си поща. Освен с Gmail, Yahoo, Ovi mail и Hotmail, приложението поддържа работа с различни услуги, сред които и родните abv.bg, dir.bg и mail.bg, като единственото, което трябва да направите, за да ги конфигурирате, е да въведете името и паролата си. За достъп до интернет е осигурен както браузърът на Nokia, така и Opera Mini. Последното е добре с оглед липсата на 3G възможности в телефона, тъй като подобрява скоростта на зареждане на страници, когато се ползват по-бавните 2G мрежи.

Батерия и мрежа

По отношение на времето за автономна работа няма да имате никакви проблеми. Все пак C3 използва платформата S40, която има по-ниско енергопотребление в сравнение със Symbian, така че батерията с капацитет от 1320mAh е повече от достатъчна. Още повече че телефонът няма 3G възможности, които да я "топят" по-бързо. Според Nokia един заряд е достатъчен за работа в режим на изчакване до 33 дни или за провеждане на разговори в продължение на 7 часа. В зависимост от начина на употреба батерията може да стигне за 4-5 дни работа, което е отлично постижение.

Обзор

Nokia C3 със сигурност няма да е достатъчен за някой бизнесмен, но за потребителите, които имат нужда от достъпен начин за постоянна връзка със своите приятели чрез социални мрежи, електронна поща или чат, телефонът може да се окаже особено интересно предложение. Особено сега, когато и нашите оператори започнаха да предлагат изгодни оферти за мобилен интернет. Дори и да не изберете такъв обаче, винаги можете да разчитате на Wi-Fi за трансфер на данни. И така, ако нямате нужда от възможностите на смартфоните и не желаете да платите повече за тях, но държите на разширените възможности за комуникация, дългото време на автономна работа с едно зареждане, солидната изработка и качествената клавиатура, C3 ще ви изненада приятно.

  • Da, i tam ima Vivacom internet gprs, Globul internet, gprs globul i t.n. Pri men e izbrano vivacom internet,, Kak trqbva da e (btw az sam amonat na vivacom)
    Daiandji
  • виж настройките на интернет/точки на достъп/
    yonto