Sony NEX-5

Sony NEX-5
Ако следите какво се случва в областта на цифровата фотография, сигурно вече сте забелязали една тенденция, която се откроява през последните месеци. Става дума за това, че все повече производители обръщат внимание на новия сегмент на безогледалните фотоапарати със сменяема оптика и изборът на такива модели става все по-голям. Привлекателни са с това, че предлагат качеството на DSLR фотоапаратите, но в удобните размери на компактните устройства, което ги прави атрактивни за много по-голям кръг потребители, а това е нещото, от което имат нужда производителите. Първи такива продукти предложиха Olympus и Panasonic, като заложиха на разработения от тях стандарт "Микро 4/3". Последваха ги Samsung, Sony и Ricoh, а дали ще видим и модели от Canon, Nikon и Pentax, само времето ще покаже. Предложенията на Sony са две - NEX-5 и NEX-3, и попадат в професионалната серия "Алфа". Разликите между моделите са минимални и се изразяват в това, че NEX-5 е снабден с малко по-малък корпус от магнезиева сплав, инфрачервен приемник и възможност за запис на 1080i видео. Благодарение на Sony България успяхме да изпробваме NEX-5 и останахме впечатлени от него.

Какво е по-специалното в новото поколение безогледални фотоапарати? Ако сте виждали DSLR фотоапарат, сигурно ви е направил впечатление неговият по-голям размер. В общи линии той е следствие от самия принцип на действие на цифровите огледално-рефлексни фотоапарати. Той разчита на механична система от огледала и пентапризма за насочване на светлината от обектива към визьора. Когато тази сложна система се махне, светлината от обектива попада директно върху сензора, а общите размери на корпуса се намаляват сериозно. В същото време сензорът е с многократно по-големи размери от тези на обикновените цифрови фотоапарати с всички произтичащи от това плюсове.

Видео галерия

Апарат и управление

При Sony NEX-5 това редуциране на обема е още по-драстично, което показва какъв обем от работа са свършили инженерите на компанията. Когато вземете фотоапарата в ръка, не е трудно да решите, че държите съвсем обикновен компактен фотоапарат, особено когато към него е прикрепен 16 мм обектив. Още повече че моделът има голям Exmor APS HD CMOS сензор с формат APS-C (23.4 X 15.6 мм, 1.5х кроп фактор) и резолюция 14,2МР, какъвто може да бъде открит в DSLR фотоапаратите. Той е с 50% по-голям от ползвания в системата "Микро 4/3" и въпреки това NEX-5 е значително по-малък от моделите на Panasonic и Olympus, базирани на "Микро 4/3", които досега бяха сред най-малките безогледални фотоапарати със сменяема оптика. Тежи 287 грама. В същото време прави впечатление размерът на обективите, чийто диаметър на практика е по-голям от височината на корпуса на фотоапарата. Те използват нова система за закрепване E-mount и не са директно съвместими с обективите от серията "Алфа", но това все пак е възможно чрез допълнителен адаптер.

Липсата на огледало поставя обективите по-близо до сензора и това води до появата на адаптери, които позволяват да се използват почти всички обективи от DSLR фотоапаратите на Nikon, Pentax, Canon, Leica и т.н. и дори старите с ръчен фокус. Така потребителите могат да изберат най-доброто за тях, без да се ограничават с една система. Японската компания Rayqual вече обяви, че от следващия месец ще пусне адаптери за Sony NEX-5 и NEX-3, които ще поддържат работа с други обективи (например Nikon, Canon FD, Pentax и Leica). Няма да са много евтини, но пък са чудесно решение за всеки, който вече има сериозна колекция от обективи.

Друго конструктивно решение, което допълнително води до намаляване на размера, е премахването на визьора и на вградената светкавица. Такива обаче могат да бъдат добавени като външни устройства и включени в специалния слот в горната част на фотоапарата. Светкавицата влиза в търговския комплект, а ако искате и визьор, ще трябва да купите допълнително, макар че се предлага само оптичен, но не и електронен. Отделно се продава и външен микрофон, ако държите да записвате по-качествен звук при видеозапис. Сред другите особености на конструкцията е и подвижният 3" XtraFine TruBlack дисплей, който улеснява снимането от различни ъгли - например можете да вдигнете фотоапарата над глава или да го спуснете ниско и пак ще имате възможност да композирате кадъра. Яркостта на екрана може да се регулира автоматично от сензор за околна осветеност. Екранът е добре видим на открито и има висока резолюция (920 000 пиксела).

Въпреки компактния корпус, фотоапаратът може да се хване здраво благодарение на издадената част от дясната страна (грип), а за допълнително сцепление тя е покрита с гума. С 16mm F2.8 обектив нямахме проблеми да го държим с една ръка, а при ползване на 18-55mm F3.5-5.6 (включва оптична стабилизация SteadyShot) другата ръка поддържа обектива. Самите обективи (дори и 18-55mm) са учудващо леки и са със сребрист метален корпус, като от метал е изработен и конекторът за връзка с фотоапарата. Все пак можем да си представим, че за мнозина потребители размерите на корпуса може би ще бъдат прекалено малки. В грипа се намират батерията и слотът за флаш карти - поддържат се Memory Stick Pro Duo, Pro-HG Duo и SD/SDHC/SDXC.

Дисплей и интерфейс

Прави впечатление, че върху корпуса на NEX-5 бутоните са много по-малко, отколкото бихме очаквали, и това в някои случаи създава проблеми. За навигацията е предвиден скролиращ бутон, който може да се използва и като стандартен 4-посочен блок за управление. В допълнение към него има още два бутона, които идват на помощ при използване на менюто и чиято функция се променя в зависимост от контекста. В горната част има бутон за директно стартиране на видеозаписа, както и друг за разглеждане на заснетото. Там е и бутонът за включване/изключване на фотоапарата. Това е всичко. Няма бутон за превключване режимите на снимане, така че когато фотоапаратът е изключен, не може да разберете какви са моментните му настройки. Това е важно, ако решите да уловите някаква бързо развиваща се ситуация, на която сте свидетел.

Камера

Работата с устройството е бърза, но първоначалното му стартиране е по-бавно от очакваното. Автофокусът използва системата за откриване на контраста в сцената и работи достатъчно добре, но не останахме впечатлени от потребителския интерфейс. Фотоапаратът има 6 основни менюта, подредени в дълги списъци, в които са поместени и важните функции, до които бихте желали да имате достъп. Така все пак, когато искате да стигнете до някоя от тях, трябва да правите ненужно много кликове. Вярно, за това помага превъртащият бутон, но все пак с времето действието става досадно, още повече че фотоапаратът не помни къде точно в менюто сте били предния път, когато сте го отворили. Така дори за достигането на толкова често използвана настройка като промяната на ISO трябва да се приложат ненужно много усилия. Не са спестени цветните картинки, но като цяло от Sony можеха още да поработят върху ползваемостта на интерфейса и вероятно да добавят още някой бутон върху корпуса. Да не говорим, че функциите, които би трябвало да са групирани, са разпръснати на различни места в менюто - например активирането на панорамния режим е на едно място, а посоката, в която да става движението, е на друго. Друго наблюдение - върху екрана се показва хистограма в реално време, което е много добре, но когато започнете да правите компенсация на експозицията, тази хистограма изчезва, което е напълно нелогично. Вероятно всичко това е направено с цел улесняване на начинаещите потребители, които ще използват предимно автоматичния режим на снимане. За това подсказва и фактът, че най-долният хардуерен бутон показва съвети за снимане, като функцията му не може да бъде препрограмирана с нещо по-полезно.

NEX-5 е снабден и с няколко доста интересни функции, които със сигурност ще допаднат на потребителите, търсещи удобство, но и за тях важи казаното, че активирането им изисква ненужно много кликове из менюто. Едната от тези функции се нарича Sweep Panorama и позволява създаването на панорамни снимки, които фотоапаратът сглобява автоматично. Необходимо е само да го придвижите бавно в посоката, указана на екрана, като задържите натиснат бутона за снимане. Има възможност за правене на хоризонтални и на вертикални панорамни изображения. Полезна функция, особено за начинаещи потребители, които не искат да се занимават с графични редактори, за да сглобят кадрите.

Панорама:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_480.JPG

Друга от интересните функции е Auto HDR, която автоматично създава снимка с разширен динамичен диапазон (high dynamic range). HDR снимките позволяват да се запечатат по-добре контрастни сцени, като се правят няколко снимки при различна експозиция и след това се сглобяват в една. Обикновено това изисква използването на специализиран софтуер, но с NEX-5 това не е нужно, тъй като фотоапаратът се грижи за всичко. В случая устройството прави 3 снимки с разлика в експозицията до 6 стопа, сглобява HDR снимка и я запазва в картата заедно с кадър с оригинална експозиция.

HDR снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_472.rar

Като цяло качеството на снимките е много добро (с някои забалежки при 16 мм обектив), но забелязахме, че в напълно автоматичния режим фотоапаратът леко преекспонира кадрите. Забелязват се и хроматични аберации. Иначе постиганатата резолюция е много добра и на нивото на сравнимите модели. Тук е мястото да споменем, че NEX-5 може да снима с ISO в диапазона 200 до 12 800, като добрите резултати са до около 1600. Стойност от 3200 също може да се ползва, но когато не ви трябва пълна резолюция на снимката, а 6400 и 12 800 имат вече прекалено много шум. Фотоапаратът поддържа JPG и RAW формат, а на разположение са и различни креативни ефекти, с които да промените вида на снимките. Ако не искате да се занимавате с ръчните настройки, винаги можете да се спрете на напълно автоматичния интелигентен режим на снимане.

Пробни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_473.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_474.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_475.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_476.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_477.rar

Други интересни възможности са бързото снимане със скорост до 7 кадъра за секунда в Speed Priority Continuous режим и до 2,3fps при ползване на Continuous Advance. Тук се намесва и графичният процесор BIONZ. Друг от готовите режими ще ви позволи да правите по-добри снимки при слаба осветеност. Той се нарича Twilight и заснема 6 последователни кадъра при висока скорост без да е нужно да използвате триножник или светкавица, които след това напасва и сглобява в един кадър. Това позволява да се намали шума и зърнистоста на изображението. По подобен начин работи и режима Anti Motion Blur, който сглобява 6 кадъра в една снимка. iAuto е напълно автоматичният режим, който интелигентно подбира точните параметри на снимане за конкретните условия. Към него е добавена и удобна възможност за контрол на дълбочината на рязкост (т.нар. depth of field или зоната, която е на фокус в кадъра), така че лесно може да дефокусирате фона за да изпъкне обекта на снимане. Функцията се нарича Background Defocus Control и се използва съвсем лесно директно от превъртащия бутон, като резултата виждате веднага върху екрана. Сред останалите екстри са разпознаване на лица и усмивки, активиране на затвора с усмивка (удобно за групови снимки със самоснимачка), асистент при ръчно фокусиране (увеличава част от изображението) и система за почистване на сензора от прах. Скоро се очаква да излезе и ъпдейт на фърмуера, който ще позволи на NEX-5 да заснема и 3D панорамни снимки - когато движите фотоапарата той ще улавя отделни кадри за двете очи. Разбира се, трябва да имате и 3D телевизор за да изпитате триизмерния ефект.

NEX-5 е в състояние да записва и full HD видео при резолюция 1080i във формат AVCHD със стереозвук. Достъпен е и форматът MP4, но тогава резолюцията е 1440 x 1080i. Проблемът е, че видеорежимът е доста базов и не са достъпни кой знае колко настройки по време на снимане. Възможно е да използвате оптичното приближение и да фокусирате ръчно. Имате достъп и до компенсация на експозицията, но това е всичко, няма и възможност за регулиране на скоростта и на блендата. Качеството на видеото е добро, но не е особено впечатляващо, в случая големият минус е липсата на ръчни настройки.


Пробно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_478.rar
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_479.rar

Обзор

Като цяло Sony NEX-5 е много добър избор за ценовия диапазон, в който попада, като на своя страна има предимството на сменяемата оптика, изключително компактните размери и големия сензор. Бихме посочили като недостатък сложния интерфейс и липсата на достатъчно възможности за контрол във видеорежим, но това са неща, които могат да се променят с последващи ъпдейти на софтуера. Да не забравяме и че това е първият продукт на нова серия и ни очакват още много интересни фотоапарати със системата и вероятно компанията е запазила по-доброто видео за някой последващ модел. Безогледалните фотоапарати със сменяема оптика имат своето място на пазара и значението им само ще нараства през идните месеци и години. Важното е, че Sony не пропуска тенденцията и вече има своето изкушаващо предложение (дори две, ако броим и NEX-3).