Nokia E5

Nokia E5
Телефоните с QWERTY клавиатури на Nokia се радват на немалка популярност не само сред представителите на бизнеса, но и сред обикновените потребители, които искат да имат на разположение по-удобен начин за въвеждане на информация. Към последните е насочен и E5 - първият модел от Е-серията, разчитащ на новата схема на именуване, която отскоро възприе финландската компания. Както вече писахме, тя е съставена от 4 основни групи - X за забавления, N за смартфони от висок клас, C за потребителски устройства и E за бизнес модели. Моделите от всяка серия носят и номера от 1 до 10, които показват в каква ценова категория попадат. Следвайки тази логика, не е трудно да открием, че E5 попада в средата на бизнес серията на Nokia и може да мине за по-евтина алтернатива на модела E72. Макар че като цяло споделя много от характеристиките на E72, има и неща, по които се различава от него, а те определят и по-ниската му цена. Устройството може да мине за наследник на модела E63, който на свой ред беше бюджетна версия на хитовия E71.

Видео галерия

Апарат и управление

На първо място, разликата е в дизайна и в размерите на корпуса. E5 има почти същите размери и тегло като на E72, но е малко по-дебел. В конструкцията му преобладават пластмасовите елементи, но задният панел отново е изработен от метал - в случая от стомана. Метална лента има и отпред, като тя откроява навигационния блок. Изработката е качествена и в модела, който тествахме, отсъстваха всякакви скърцащи детайли. Страничните повърхности до голяма степен са лишени от бутони с изключение на тези за управление на звука, които се намират отдясно, а върху горната страна са разположени microUSB порт за връзка с компютър (става и за зареждане), 3,5 мм аудиоизход и 2 мм порт за зарядно. За свалянето на задния панел са осигурени и два допълнителни бутона, поставени върху страничните повърхности - те трябва да бъдат натиснати едновременно, за да получите достъп до батерията. Слотът за microSD карта се намира под нея. Задната страна на устройството помества 5МР камера с LED светкавица и високоговорител.

QWERTY клавиатурата следва най-добрите традиции на Nokia, а писането с нея е достатъчно удобно. Бутоните са заоблени, а това в комбинация с гумираното им покритие помага за намаляване на грешките при въвеждане на текст. Както и при E63, бутонът space (по-голям от този в E72) служи за включване на светкавицата и използването й като фенерче. Клавиатурата крие и някои изненади и основната от тях е, че за пръв път Nokia добавя в свой телефон фонетична клавиатурна подредба. Удобно решение за всички, които предпочитат този начин за въвеждане на текст пред БДС подредбата. Писането е лесно и благодарение на технологиите за предсказващо въвеждане на текст, автоматично допълване и корекция на думите, които работят и с български език. Очакваме подобно решение да бъде включено и в бъдещите телефони с QWERTY клавиатури на Nokia, но не е ясно дали тази функция ще бъде добавена и към моделите, които са на пазара в момента. Другата промяна в сравнение с E72 е замяната на оптичния навигационен бутон с традиционен, но това не е никакъв проблем, тъй като новият елемент се представя много добре. В хардуерно отношение процесорът е запазен - той отново е ARM с тактова честота 600MHz, но към него вече са добавени 256MB RAM памет, което е два пъти повече от тази на E72. Всъщност Nokia E5 е първият телефон на компанията, който включва толкова оперативна памет и резултатите са налице - работата на устройството е по-стабилна и бърза, а освен това във фонов режим могат да се намират повече приложения, без да се усети някакво забавяне. За съхранение на файлове и приложения има още 250MB вградена памет.

Дисплей и интерфейс

Екранът е с диагонал 2,36" и резолюция 320 х 240 пиксела и може да изобрази до 262К цвята. Като цяло не може да се сравнява с екрана в E72, който показва до 16М цвята, има по-голям ъгъл на видимост и е трансрефлективен, което означава, че на слънце информацията върху него остава видима. Дисплеят на Е5 е от трансмисивен тип и не се представя много добре под директна слънчева светлина, но все пак информацията остава видима. Уеб браузърът рендира добре страниците, показва и Flash съдържание, но все пак сърфирането на екран с такъв диагонал не е особено приятно. Ако не държите на Flash, можете да изпробвате новата Symbian нативна версия на Opera Mini 5.1, която работи много добре с E5. Телефонът не разполага с акселерометър (функция, която има Е72), което прави недостъпни някои екстри като например заглушаването на входящо обаждане или аларма с жест.

Nokia E5 използва платформата Symbian OS 9.3 с интерфейса S60 3rd Edition Feature Pack 2 - същата комбинация, която може да бъде открита и в E72 и която е известна със стабилността си, така че в това отношение няма да срещнете проблеми. Сред направените софтуерни промени са новият основен екран (можете да използвате и такъв като в E72 с превключване между две конфигурации на показваните икони и уиджети), който позволява добавянето на до 20 предпочитани контакта за бързо набиране и бързи връзки към избрани приложения. И тъй като телефон с QWERTY клавиатура е отлично средство за ползване в движение на социални мрежи, E5 разполага и с клиент за достъп до Facebook. Той има разширени възможности и дори предлага интеграция с телефонния указател, като може автоматично да свърже записите от него със списъка с контакти в социалната мрежа. При това към съответстващите записи в телефонния указател се добавят снимките от Facebook заедно с актуалното статус съобщение, но може и ръчно да свържете контактите си с техните онлайн профили. Подобно на другите модели с QWERTY клавиатури на Nokia, и Е5 разполага с функция за умно търсене в телефонния указател - с нея е достатъчно да напишете няколко от символите в името на търсения контакт или цифри от номера и ще видите списък със съответствията.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР, но за разлика от тази в E72 няма автофокус. Все пак не очаквайте кой знае какво от нея предвид ценовия клас, в който попада Е5. Имайте предвид, че с фиксираният фокус няма да можете да правите макроснимки, тъй като на фокус ще са всички обекти на разстояние от 50 см до безкрайност. Записваното видео е с VGA резолюция и при 15 кадъра за секунда. За разлика от Е72, Е5 не разполага с предна камера за видеоразговори.

Телефона, който изпробвахме беше прототип и макар че софтуера в него беше най-новия наличен, не сме сигурни дали хардуера на камерата беше финален. По-долу може да видите снимки и видео заснети с Nokia E5, но качеството им може да се различава от полученото с телефоните в търговската мрежа.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_509.rar

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_510.rar

Мултимедия, игри и приложения

Тъй като смартфонът разполага с GPS приемник, навигационните задължения са поверени на Ovi Maps. Локализацията става за секунди, а приложението работи без проблеми. Разбира се, навигацията е безплатна в цял свят, като можете да заредите нужните ви карти през компютър, Wi-Fi или мобилна мрежа. Инсталираната версия на приложението позволява споделянето на местоположението във Facebook. Трябва да добавим, че за разлика от E72, Е5 няма цифров компас, който е полезен най-вече при пешеходна навигация.

За забавления са добавени FM (с RDS) и интернет радио, мултимедиен плеър, достъп до Ovi Music (България не се поддържа) и UPnP/DLNA функционалност за безжично споделяне на съдържание с други устройства от домашната мрежа. Благодарение на Nokia Messaging можете да работите с до 10 имейл акаунта (вкл. Gmail, Hotmail, Ovi, Yahoo, abv.bg, dir.bg и mail.bg), поддържат се Mail for Exchange, Lotus Notes Traveler и др. Вече неведнъж сме писали за възможностите на Nokia Messaging, които се доближават много до тези на компютърен клиент за електронна поща - вкл. и съвместимост с HTML съдържание в писмата.

Камерата е с резолюция 5МР, но за разлика от тази в E72 няма автофокус. Все пак не очаквайте кой знае какво от нея предвид ценовия клас, в който попада Е5. Резултатите са задоволителни, а фиксираният фокус означава, че няма да можете да правите макроснимки, тъй като на фокус ще са всички обекти на разстояние от 50 см до безкрайност. Записваното видео е с VGA резолюция и при 15 кадъра за секунда. За разлика от Е72, Е5 не разполага с предна камера за видеоразговори.

Сред бизнес функциите са възможност за криптиране на съдържанието на телефона и флаш картата, а сред предварително инсталираните приложения са клиент за разглеждане на PDF файлове, пълна версия на офис пакета Quick Office 6.2 с опция за създаване и редактиране на MS Office документи, SmartConect за управление на точките за достъп до интернет, Ovi Sync за синхронизиране на календар, телефонен указател и друго съдържание с Ovi.com, Vlingo, Psiloc Traveller, опция за безжичен печат към съвместими принтери и познатите приложения като речник, конвертор, калкулатор, диктофон, бележки, клиент за изтегляне и слушане на подкасти, приложение за търсене в цялото съдържание на телефона и др. За още приложения на разположение е Ovi Store.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 1200 mAh (в E72 е 1500 mAh), но въпреки това се справя добре с осигуряването на енергия за телефона. С едно зареждане Е5 без проблем може да работи два дни. Може и повече, но всичко зависи от начина, по който използвате телефона. Качеството на звука при разговор е много добро, високоговорителят също се представя отлично с висок и ясен звук. Не е нужно да споменаваме, че няма никакви проблеми и по отношение силата на мобилния сигнал, което традиционно свързваме с телефоните на Nokia.

Обзор

Nokia E5 е солиден телефон, който, макар че е лишен от някои от хардуерните особености на по-скъпия си събрат E72, в някои отношения дори успява да го изпревари. Фактът, че е по-евтин и предлага почти същата функционалност, както и това, че разполага с 256МВ RAM, лесно може да го направи предпочитан избор пред E72 и това е напълно логично. Допълнителен плюс е българската фонетична подредба на клавиатурата, както и интеграцията на Facebook с телефонния указател. Времето за автономна работа с един заряд на батерията също не разочарова, а останалите екстри като GPS приемник с безплатна навигация от Ovi Maps, FM радио, отлична QWERTY клавиатура и Wi-Fi в допълнение на HSDPA възможностите и изпитаната платформа го правят много апетитно предложение.

Nokia E5 се предлага с различни от тарифните планове на VIVACOM.
http://vivacom.bg/bg/residential/devices/section/mobilni_telefoni/view/nokia_e5_00/offers