HTC Desire HD

HTC Desire HD
През септември присъствахме на премиерата в Лондон на топмодела в портфолиото от смартфони с Аndroid на HTC - модела Desire HD, който ни впечатли достатъчно, за да очакваме с нетърпение по-продължителна среща с него. В началото на октомври го видяхме в действие и на премиерата в Сърбия, а отскоро смартфонът вече е и на нашия пазар в мрежите на GLOBUL и "М-Тел". Вече получихме шанса да изпробваме по-обстойно възможностите на устройството и се убедихме, че мястото му на топмодел сред продуктите на HTC съвсем не е случайно. Устройството с лекота се класира на водещите позиции при сравнение с други смартфони с Android от високия клас, а освен обновения набор от хардуерни възможности с него дебютираха новата версия на интерфейса HTC Sense и онлайн услугите на компанията, достъпни на адрес HTCSense.com.

Видео галерия

Апарат и управление

В хардуерно отношение Desire HD впечатлява още при пръв поглед, като дължи това най-вече на големия 4,3" (109 мм) капацитивен екран с WVGA резолюция, заемащ почти целия преден панел на смартфона. Той е изработен по LCD технология и като цяло няма много допирни точки с AMOLED eкрана на Desire или S-LCD панела на Desire Z. Като изключим по-малката пикселна гъстота, което е следствие от увеличеният диагонал и запазената резолюция, екрана на Desire HD има по-малки ъгли на видимост, по-нисък контраст и по-лошо цветопредаване спрямо дисплеите на Desire и Desire Z. Хардуерните бутони, познати от Desire, са заменени от 4 сензорни, а за оптичен тракпойнт изобщо не е останало място. Подобно на Legend, целият корпус е изработен от масивен блок алуминий, като за достъп до батерията, SIM картата и microSD слота са оставени два отвора, покрити с пластмасови предпазители. Този в долната част прикрива двата слота и антената, а под страничния е скрита батерията. Масивният корпус съвсем не е лек, а в комбинация със стъкления екран оставя усещането за скъпо устройство, каквото Desire HD до голяма степен е. Тук трябва да споменем, че докато капакът за батерията е труден за отваряне и като цяло приляга плътно към корпуса, този в долната част леко прискърцва и дори поддава при натиск. Върху долната страна на корпуса се намират 3,5 мм изход за слушалки и microUSB портът за трансфер на данни/зареждане, върху лявата страна са двата бутона за контрол на звука, а върху горната част е бутонът за включване/изключване на телефона, който служи и за заключване на екрана. Той е малко труден за натискане, тъй като почти не се подава над корпуса и освен това е поставен под ъгъл. Задната част побира 8МР камера, двойна LED светкавица и високоговорител. Всичко това прави телефона доста голям - тежи 164 грама при размери 68 х 11,8 х 123 мм.

Под алуминиевия панел също има интересни неща, които подхождат на статуса на Desire HD. Устройството разчита на новия процесор Qualcomm Snapdragon MSM8255 на 1GHz, който е произведен по 45 nm технология и включва по-бърза версия на графичното ядро Adreno, 768MB RAM и 1,5GB ROM памет, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR, GPS приемник, компас и FM радио. Големият обем вградена памет е важен тъй като позволява инсталирането на повече приложения. Въпреки че с Android 2.2 дойде възможността за инсталация на програмите върху флаш картата, засега това се поддържа от ограничен брой приложения. Този проблем е ясно изразен в HTC Desire при който в един момент трябва да деинсталирате софтуер за да може да изпробвате нов.

Дисплей и интерфейс

Desire HD разчита на Android 2.2, което е последната версия на платформата на Google, и е почти сигурно, че ще получи ъпдейт и до следващата, която според слуховете ще бъде представена съвсем скоро. С нея освен много добра интеграция с различните мобилни услуги на Google получавате и достъп до над 100 000 приложения в Android Market. Както и в другите си телефони, HTC добавя собствения си интерфейс Sense, претърпял поредната си промяна след ъпдейта, който получи през пролетта с идването на Legend и Desire. Настоящата версия вече предлага възможността за промяна на външния вид чрез различни визуални теми, като има и опция за използване на аудиотеми за персонализиране на всички звуци на телефона. Допълнителни могат да бъдат изтеглени от интернет. На разположение са и повече и различни уиджети, като отново е възможно да добавите и още от сървърите на HTC. Sense е известен с интеграцията на информацията от различни социални мрежи в телефонния указател, календара и в приложението Friens Stream, но в новата версия на интерфейса тази функционалност е разширена допълнително. В статус лентата вече е достъпен и списък с последните 8 използвани приложения, като списъкът дублира традиционното за Android меню, което се показва при продължителното натискане на бутона Home. Вече има и опция за ползване на интернет от компютър чрез USB кабел - полезно, ако наблизо няма Wi-Fi точка за достъп и трябва примерно да обновите софтуера на телефона. Работата на интерфейса е изключително плавна и бърза, но това не е изненадващо предвид мощния хардуер, задвижващ телефона. Подобрението се усеща и при пряко сравнение с HTC Desire. За сравнение на производителността на двата чипсета вижте прикачените резултати от тестове.

HTC са добавили и някои малки, но полезни допълнения. При входящо обаждане върху екрана се показва повече и различна информация от социалните мрежи, в които участва обаждащият се, когато вдигнете телефона, за да отговорите на обаждане, силата на звънене се намалява автоматично, а ако обърнете телефона с екрана надолу, звукът се изключва напълно. Сред допълненията към интерфейса е новата система за селектиране, копиране, изрязване и вмъкване на текст, която работи навсякъде. На практика тя развива допълнително решението, което дойде с предходното издание на Sense.

Важна част от новия Sense е неговата интеграция с онлайн услуги, което показва амбициите на HTC да предложи допълнителна стойност на потребителите. Регистрация можете да направите още при първото включване на телефона или през компютър, като посетите htcsense.com. Освен че предлага достъп до допълнително съдържание за персонализиране на телефона (теми, мелодии, фонови изображения, уиджети и др.) през приложението HTC Hub в телефона, порталът дава много повече възможности. Можете да видите положението на телефона си в случай на изгубване или кражба, да изтриете дистанционно съдържанието му или да го заключите, да пренасочите обажданията или входящите съобщения към друг номер, да разгледате съобщенията от телефона си и да запазите тяхно резервно копие в сървъра на HTC и дори да изпратите съобщение (SMS или MMS) до избран номер - те преминават през телефона ви, така че не са безплатни. Ако не може да намерите телефона си, можете дори да го накарате да звъни независимо от активния му профил. Има опция и за разглеждане на запазените интересни точки и споделянето им с други потребители на HTC Sense. Услугата е достатъчно интелигентна и ще ви предложи да се свържете с тези от контактите ви, които имат профили в нея. Според информация от HTC софтуерът ще бъде достъпен и за Desire, но остава да разберем кога точно ще стане това.

Камера

Камерата е с резолюция 8МР, предлага автофокус и двойна LED светкавица. Поддържа и функцията тъч фокус - с нея можете да докоснете екрана на мястото, където желаете да фокусира телефона, във видео или фоторежим. За жалост няма отделен бутон за активиране на затвора и затова ще трябва да използвате виртуален бутон. Записваното видео е с 720p HD резолюция и при 30fps, като е възможно да префокусирате по време на запис - чрез докосване върху екрана, както това прави и iPhone 4. На разположение са различни ефекти за промяна вида на кадрите, има функция за разпознаване на лица, както и самоснимачка, която се активира при влизането на 1 или 2 лица в кадър. Качеството на снимките е по-добро от това, което сме виждали в другите смартфони на HTC. При видеото положението е добро, но ни се иска записа на звук да беше по-качествен.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_515.rar

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_514.rar

Мултимедия, игри и приложения

Друга от големите промени е засегнала навигационното приложение. Освен Google Maps, което предлага безплатна навигация, но не и в България, и освен това изисква постоянна връзка с мрежата за изтегляне на карти, HTC са включили и софтуер, който работи с предварително заредени карти. За по-голямо удобство при шофиране е включен и специален автомобилен панел, който има големи и лесни за натискане бутони за достъп до навигацията, телефонните функции, близките интересни точки и т.н. Картите за различни страни плюс гласове за навигация, данни за трафика и за камерите за скорост могат да бъдат изтеглени през компютър или Wi-Fi - например картата на България е с големина 17,8МВ и покрива повечето от големите населени места в страната. Така например, ако имате пътуване в чужбина, можете да заредите картите на съответните страни, без да се притеснявате, че ще получите шокираща сметка заради скъпия трафик на данни в роуминг. Навигацията е поверена на Route 66, която обаче е платена. Добрата новина е, че на разположение са различни лицензи. Например навигация в Източна Европа за месец струва 8 евро, за година е 30 евро, а безсрочен лиценз струва 40 евро. За цяла Европа цените са съответно 10, 40 и 50 евро. Можете да вземете лиценз и за отделни страни от Европа, но не и за България, която е включена в общата група на Източна Европа. Ако отидете във Франция, вариантът е да платите 5 евро за месечен лиценз, 20 евро за годишен и 30 евро за безсрочен. Картите изглеждат добре, само че работата с тях не е толкова плавна, колкото с останалите приложения в телефона. Трябва да се отбележи, че има опция да се свържат с компаса в телефона, така че картите ще са ориентирани правилно.

Големият екран прави сърфирането в интернет с Desire HD запомнящо се преживяване. За това принос имат още бързият процесор и щедрият обем RAM памет и вероятността да останете разочаровани от представянето му е минимална. Мащабирането е плавно, текстът се преформатира динамично, а заради съвместимостта с Flash 10.1 това съдържание се изобразява директно в страниците. Интересно е, че в приложението за четене на RSS емисии HTC вече са успели да интегрират и Google Reader, така че можете веднага да започнете да четете любимите си сайтове. Освен това вече е възможно да се абонирате за RSS емисията на даден сайт директно от браузъра. Сред останалите приложения е и приложението за четене на електронни книги, което е свързано с електронната книжарница на Kobo, като има опция за директна покупка на съдържание. Разбира се, можете да изтеглите и други такива приложения от Android Market - например Kindle на Amazon и безплатното Fbreader. Няма нужда да споменаваме, че големият екран е чудесен за четене на книги. Откриваме и приложение за универсално търсене в съдържанието на телефона.

Големият екран е удобен и при мултимедийните забавления. Той прави Desire HD чудесен избор за гледане на видео, още повече че телефонът поддържа възпроизвеждането на голям брой формати - WMV, MP4, AVI и Xvid. Звукът също е добър, но за да го изпитате, ще трябва да използвате слушалки - тогава можете да активирате аудиотехнологиите Dolby Mobile или SRS WOW HD. Поддържаните аудиоформати включват MP3, WMA, OGG, AAC и M4A. На разположение е и DLNA съвместимост чрез приложението Connected Media, което означава, че ще можете да получите безжичен достъп до съдържание (музика, снимки или видео), съхранено в локалната мрежа. По този начин можете и да изпратите съдържание например към съвместим телевизор. Ако телевизорът няма DLNA възможности, HTC предлага специален адаптер, който добавя липсващата функционалност. За жалост Desire HD няма HDMI изход.

Батерия и мрежа

Работата с мобилни и Wi-Fi мрежи е много добра, същото може да се каже и за звука при разговор. При батерията обаче положението е по-различно. Desire HD разполага с батерия с капацитет 1230 mAh, докато тази в Desire е с 1400 mAh. Вярно, новият процесор е с по-ниска консумация на енергия, но все пак щеше да е добре капацитетът на батерията, ако не увеличен, поне да бъде запазен на нивото от Desire. Времето на автономна работа зависи от начина, по който използвате телефона, но може да очаквате около ден работа с едно зареждане.

Обзор

Преди две години HTC стана първият производител, който подкрепи прохождащия Android, и това се отплати добре на компанията. В момента името HTC е синоним на смартфоните с платформата на Google и Desire HD е поредната причина това да е така. Не че телефонът няма недостатъци - тук можем да споменем неубедителното представяне на камерата, липсата на HDMI изход и поставка, замяната на хардуерните със сензорни бутони и батерията с намален капацитет, но въпреки това успява да представи по най-добрия начин възможностите на Android. За това принос имат и обновената версия на интерфейса Sense, новите онлайн услуги и мултимедийни възможности, както и хардуерните особености като качествения 4,3" екран, новия и по-бърз процесор, големия обем RAM и ROM памет, масивния алуминиев корпус и т.н. Силната интеграция на Sense обаче има и своите негативи и основният е забавянето на ъпдейтите на новите версии на Android. Все пак успокоява ни фактът, че в това отношение HTC се справя по-бързо от конкурентите си. Desire HD се справя без проблем с всичко, с което потребителите на смартфони решат да го натоварят - игри, забавления с музика и видео, споделяне на съдържание, сърфиране онлайн, четене на електронни книги, изтегляне на приложения и т.н. Единствената по-сериозна пречка пред успеха на устройството могат да се окажат неговите размери.

 • Здравейте! Това е първото ми мнение в този форум. Тъй като от няколко месеца имам HTC Desire HD, вече имам и впечатления от него след първоначалната радост от новата покупка. Смело обаче мога да кажа, че това е най-добрият телефон, който някога съм имал и ще дам и своето мнение на обикновен потребител за телефона: - сензорните бутони са ужасно удобни. (казва го човек, който до преди 1 година не искаше и да чуе за друго, освен за класически бутони) - големият дисплей ме кара всеки път да му се радвам - не мога да усетя по-лоша разделителна способност от който и да е телефон, с който съм имал досег (работил съм три години в най-големия мобилен оператор в България). Такава разлика може и да има, просто аз не мога да я усетя. - Камерата е леко разочароваща. В режим, който трябва да бъде за макро и най-малкото помръдване има негативен ефект върху снимката, а никой не може да е винаги абсолютно неподвижен. Светкавицата е чудесна и незаменима в тъмното като фенер! - Работата с интернет (опитвам се да не използвам думи като браузване и сърфиране) е превъзходна! Когато се зачета в някоя новина, просто забравям, че не съм на компютъра си. - Записът на звук (най-вече от отдалечен източник) е меко казано посредствен. Като думата може да бъде заменена и със "слаб". - Изнесеният отзад високоговорител не е удобен, ако гледаш видеоклип/филм или общуваш с някого и го гледаш на камерата. За такива ситуации по-добрият вариант са 3,5мм слушалки. За сметка на това често намалявам звука на приемания разговор поради мощта на говорителя, предназначен за ухото. - Въпреки подобренията, случайното приемане на разговори продължава да е актуално. Рядко, но все пак се случва и да затворя на някого с бузата си (3 или 4 пъти за 5 месеца и няколко хиляди разговора, но все пак...) - Връзката с компютър ме прави просто щастлив след опита ми с Nokia. - Част от приложенията от Android market (като Wifi scanner и други подобни) просто не функционират добре, други (достъп до CNN, BBC News, ABC News, Al Jazeera Live, online книги, бърз достъп до пощи и други) са просто незаменими! Не мога да изкажа мнение за игри и навигация, защото първите не ги ползвам, а за второто ползвам отделно GPS-устройство. Може би пропускам много и представям впечатленията си в най-общи линии, но не искам да отегчавам с подробности. Мнението ми е лично и не искам да се противопоставя нито на мнението, изразено в статията, нито на тези на другите участници във форума, а просто да предостави още една (доколкото е възможно) обективна гледна точка. Честит 1-ви май и успешен месец на всички!
  old_bone
 • [Quote]Не че телефонът няма недостатъци - тук можем да споменем неубедителното представяне на камерата, липсата на HDMI изход и поставка, замяната на хардуерните със сензорни бутони и батерията с намален капацитет, [/Quote] Кой пък определи, че [Quote]замяната на хардуерните със сензорни бутони[/Quote] е недостатък? Всеки си има различни вкусове и на мен ми харесват сензорните. На моя телефон (HTC HD2) използвам само един хардуерен бутон - този за включване и светване на екрана, а всичко останало е излишно.
  Николай
 • За мен пък е изключително удобен, но, бих предположил, че за човек с нормални по размер целият дисплей не би бил достъпен.
  deezel
 • Проблема със сензора беше оправен с два ъпдейта от HTC.
  bisaka