Toshiba Portege R700

Toshiba Portege R700
Бранда Portege на Toshiba е известен с това, че обединява лаптопи, в които технологиите вземат връхно място. Моделите, които го носят са с актуални технически характеристики и са извънредно леки и портативни, като последното е следствие от специалните материали използвани в конструкцията. Това се отразява и в цената им, която често ги прави по-достъпни за бизнес потребителите, които са сред таргет аудиторията на стартиралата през 2004 година серия Portege R. Актуалният модел от нея - Portege R700, се появи това лято, като дебютира точно по времето, когато Toshiaba отбеляза 25 години от излизането на първият масов лаптоп. Заедно с него беше представен и варианта за обикновени потребители, който носи името Satellite R630 и който се лишава от някои от бизнес функциите, което оправдава и по-ниска му цена.

Видео галерия

Апарат и управление

Сега обаче ще стане дума за Portege R700, представителя на седмото поколение на серията Portege R, който може да се похвали с това, че вероятно е най-лекият пълнофункционален 13,3" лаптоп с вградено оптично DVD устройство. Точното предложение за бизнес потребители в постоянно движение, които ще оценят консервативният дизайн и факта, че целия лаптоп е обвит в метал. R700 е дебел 16,8-25,7 мм и тежи около 1,4 кг, което действа много изненадващо, когато го вземете в ръка. Корпуса е изграден от магнезиева сплав, а за допълнителна здравина на подложката за ръце е с вътрешна структура оформена като пчелна пита. Клавиатурата е с разделени бутони и е устойчива на течности, но за нея по-късно. Между бутоните на тъчпада е поставен скенер за пръстови отпечатъци, а пантите на дисплея са прикрити с хромирани пластмасови елементи.

За толкова компактно устройство R700 предлага впечатляващ набор от възможности за връзка. Има 3 USB порта, единият от които е комбиниран с eSATA. Той е по-интересен и с това, че продължава да осигурява електричество (USB Sleep & Charge) дори и лаптопа да е изключен - полезно за зареждане на друго устройство, например плеър или телефон. Добавени са VGA и HDMI интерфейси, два аудио жака (микрофон и слушалки), Gigabit Ethernet, четец за флашкарти и порт за докинг станция с порт репликатор. Модела, който тествахме (R700-14L) имаше и вграден 3G модем Ericsson за връзка навсякъде, където има мобилно покритие. Разбира се не са пропуснати Bluetooth 2.1 и Wi-Fi 802.11 n възможности. Освен скенера за пръстови отпечатъци, другата бизнес екстра е добавения чип TPM (Trusted Platform Module) за криптиране на информацията и сигурна оторизация.

Дисплей и интерфейс

Под капака също има интересни неща. За разлика от предшествениците си, които разчитаха на процесори с ниска консумация на енергия, R700 залага на нормален процесор Intel Core i, като в зависимост от модела може да е Core i3, i5 или i7. В нашият случай процесорът беше Core i5 450М на 2.4GHz, като беше комбиниран с 4GB DDR3 1066 MHz оперативната памет (може да бъде увеличена до 8GB). Графичната система е представена от интегрираното решение Intel HD, което консумира малко енергия, но не е подходящо за кой знае какви 3D игри. Все пак осигурява хардуерно ускорение на HD видео, така че ще ви е от полза. За съхраняване на данни е осигурен твърд диск с капацитет 500GB (5400 rpm), към който е добавен и 3D сензор, който динамично следи за свободно падане, удар или вибрации и при необходимост се грижи за целостта на диска като премества главата далеч от повърхността. Самият диск, както и другите важни компоненти са "опаковани" допълнително за обиране на вибрациите. Благодарение на процесора лаптопа предлага отлична производителност, каквато трудно може да откриете в този ултрапортативен клас, но не очаквайте чудеса от графичната система. Бихме се радвали да видим и твърд диск със 7200 rpm, но все пак такъв се предлага в други от вариантите на R700. Общата оценка в Windows Experience Index е 4,6 точки. Процесора изкара 6,8, а графичната система 4,6 точки.

Екрана с LED подсветка е с диагонал 13,3" (33,8 cm) като предлага резолюция от 1366 x 768 пиксела. Това е леко разочароващо, тъй като някои конкурентни модели осигуряват по-висока, но все пак сме доволни, че покритието на дисплея е матово, а не огледално. Цветопредаването е добро, но от ъглите на видимост има какво още да се желае. Не очаквайте чудеса и от стерео говорителите, които са достатъчно мощни, за да осигурят силен звук, но над определено ниво започват да звучат изкривено. Ако ще гледате филм най-добре е да използвате слушалки или външни високоговорители.

Памет, софтуер и връзки

R700 използва 64-битово издание на Windows 7 Professional, но има и опция за инсталиране на Windows XP Professional (добавен е на диск). Инсталирания от Toshiba софтуер е в изобилие и както и при другите нови лаптопи това донякъде забавя работата на устройството. Ако нямате нужда от софтуерните предложения спокойно може да започнете с нова инсталация на операционната система. Иначе сред допълнителните приложения са Face Recognition (за вписване в компютъра чрез камерата), PC Health Monitor, Eco Utility (контролира консумацията на енергия и се активира чрез специален бутон върху корпуса), Toshiba Bulletin Board за организиране на файлове, бележки, снимки, календар и т.н., ReelTime за бърз достъп до документи, ConfigFree за лесно управление на възможностите за връзка и т.н. Освен това са добавени и пробни версии на Norton Internet Security и Microsoft Office Professional 2007. За сигурността на данните и на самия лаптоп се грижи пакета от приложения и функции Toshiba EasyGuard.

Батерия и мрежа

Клавиатурата се справя с предназначението си, но бутоните ни се сториха прекалено малки. Има какво още да се желае и от покритието им, което е прекалено гладко и не осигурява достатъчна тактилна реакция. Все пак това са субективни наблюдения и за много потребители това може би няма да е проблем, но ако за вас това е основен критерий при избора на лаптоп, не забравяйте да изпробвате клавиатурата предварително. Иначе подредбата на бутоните е отлична, но все пак може да се наложи да отделите малко време за свикване с тях. Тъчпада е голям, поддържа добре мултитъч жестове, а при необходимост може да бъде изключен напълно чрез специален бутон над него.

Toshiba твърди, че R700 разчита на специална система за охлаждане, но въпреки това някои части от металния корпус се загряват повече, отколкото бихме желали - имаме предвид отвора за изходящ въздух, който се намира в лявата част. Това е недостатък от използването на пълнофункционален процесор - ако от Toshiba бяха заложили на ULV чип устройството щеше да бъде по-хладно, но пък производителността щеше да е много по-малка. Забелязахме и че вентилатора е разположен в лявата част и когато сложите лаптопа на колене отвора за въздух бива блокиран. Освен това вентилатора издаваше по-силен от приемливото шум, който оставаше независимо от начина по-който използвахме лаптопа.

Батерията е 6 клетъчна и осигурява изненадващо дълго време за автономна работа. Toshiba твърди, че може да изкара повече от 8 часа с един заряд, но това е по-скоро при идеални тестови условия. При нас едно зареждане стигна за около 6 часа с включени безжични възможности и намалена яркост на екрана, което е отлично постижение. Не е проблем да гледате и най-дългите филми.

Обзор

Toshiba Portege R700 е много изкушаващо предложение за феновете на ултрапортативните лаптопи и макар че предлага много, можеше да бъде още по-добро. Впечатлението ни се развали донякъде от клавиатурата, шума от вентилатора и загряването на корпуса. Не бихме отказали и екстри като подсветка за клавиатурата и по-висока екранна резолюция. Все пак това се компенсира от производителността на лаптопа, качествената изработка, металния корпус, ниското тегло, дългото време за автономна работа, многото възможности за връзка, оптичното устройство и добавена функционалност.