Nokia 808 PureView

Nokia 808 PureView
11 февруари 2011 г. промени много неща в Nokia и едно от тях е съдбата на Symbian. В края на 2010 г. платформата вече беше втората по популярност в световен мащаб, като едва беше отстъпила първенството на Android, но както се оказа впоследствие, това е бил един от първите признаци за невъзвратимото й спускане по наклонената плоскост. На 11 февруари новият шеф на Nokia - бившият кадър на Microsoft Стивън Илъп, обяви, че Nokia вече ще гледа на Windows Phone 7 като на основна платформа за смартфоните си. Година по-късно беше представен последният и без съмнение най-добрият телефон със Symbian. Nokia 808 PureView разполага с най-бързия хардуер в сравнение с останалите смартфони със Symbian, но добавя нещо, което не може да предложи нито един друг телефон - камера с невероятната резолюция 41МР, която може да осигури снимки, непостижими до този момент с мобилен телефон. Кадрите са с качество, което може да съперничи и на професионалните фотоапарати.

След представянето на телефона не закъсняха и въпросите защо операционната му система е Symbian, а не Windows Phone, но се оказа, че разработването е продължило 5 години и в началото Symbian е била единствената алтернатива. От друга страна, Windows Phone 7 не предлага достатъчни възможности за хардуерен контрол над камерата, но това ще се промени с Windows Phone 8. Nokia вече обеща, че технологията PureView ще се появи и в смартфоните Lumia, и се надяваме, че това ще се случи скоро. Междувременно 808 PureView остава един от най-противоречивите смартфони на пазара и последен пристан на феновете на Symbian.

Видео галерия

Апарат и управление

С размери 123.9 х 60.2 х 13.9 мм устройството е далеч от определението компактно, а теглото от 169 грама съвсем не го правят леко. На практика обаче това не е голям проблем, тъй като теглото е балансирано много добре. Ако все пак не се чувствате уверени, че случайно няма да изпуснете телефона, в комплекта е включена кожена връзка за ръка, с която можете да го обезопасите. Изработката на корпуса е качествена, макар че основният материал е пластмаса. Това обаче не е каква да е пластмаса, а поликаробонатна, подобно на тази в Lumia 800, която е обработена така, че оставя усещането за керамично покритие. Материалите, вложени в корпуса, определено се усещат много по-качествени в сравнение с тези в много от флагманските модели на други компании. Фотографските особености са оказали своето влияние върху формата и модула за камерата и светкавиците са отделени върху малка издатина, която на пръв поглед изглежда неудобна, но на практика осигурява опора за показалеца, когато телефонът е в ръката, и се усеща като напълно естествена част от формата на корпуса. Тя съдържа лещата на камерата, двете светкавици (ксенонова и LED) и основния високоговорител на телефона. Камерата е без предпазител на обектива, което няма да допадне на някои потребители, но е въпрос на навик да се научите да почиствате стъклото преди всяка снимка. Самото стъкло е от типа Gorilla, така че не се драска лесно.

В горната част са разположени HDMI изход, micro USB порт и жак за слушалки. Отдясно откриваме бутоните за контрол на звука, за заключване на екрана (задръжте го и LED светкавицата ще се превърне в полезно фенерче) и за активиране на камерата. Предният панел е изцяло черен, което се дължи на AMOLED ClearBlack панела с висок контраст, поставен под заобленото в краищата стъкло Gorilla. Резолюцията му е едва 360 x 640 пиксела, което предполага, че пикселите ще са по-големи, но на практика това не се оказа никакъв проблем за нас, което отдаваме и на RGB подредбата на панела. Може би на някого с по-остро зрение това ще пречи. Все пак предвид фотографската насоченост на устройството би било хубаво, ако имаше екран с по-висока резолюция. Ъглите на видимост са отлични, а поведението под директна светлина е повече от добро - това се дължи именно на поляризиращия слой, добавен от технологията ClearBlack. В долната част е разположена лента с 3 хардуерни бутона - един за достъп до менюто плюс червена и зелена слушалка, полезни при провеждане на разговор. Единият от тях служи и за включване/изключване на телефона. Батерията е с капацитет 1400 mAh, а под нея са поместени слотове за microSIM и microSD карти. Върху задния панел има и черна издатина, която помага при ползване на телефона за снимки, когато той се държи като фотоапарат.

Дисплей и интерфейс

808 PureView разполага с най-бързия процесор, използван досега със Symbian - едноядрен ARM 11 чип с работна честота 1.3GHz, който е комбиниран с 512MB RAM и бърз графичен ускорител на Broadcom. Всичко това прави работата с интерфейса пъргава, макар че има моменти на замисляне, но това вероятно се дължи на платформата. Втори графичен ускорител се грижи за обработване на информацията от камерата, така че тя не влияе на общата производителност на устройството. Добавена е 16GB вградена памет, а допълнителна може да бъде включена чрез microSD карта. Възможностите за връзка включват петбандови HSPA възможности (14.4Mbps изтегляне/5.76Mbps изпращане на данни), Bluetooth 3.0, WiFi b/g/n, NFC и работа с четирибандови GSM/EDGE мрежи. Подобно на други телефони със Symbian и S40 и тук има възможност да свържете външен носител на информация чрез microUSB към USB адаптер, какъвто обаче не е включен в комплекта.

Операционната система, която задвижва всичко това, е Nokia Belle - най-новата версия на платформата, която най-вероятно ще е и последна. Всъщност телефонът работи с модификацията Nokia Belle Feature Pack 1, а скоро заедно с другите от моделите на Nokia със Symbian^3 - тези от първото поколение, ще получи и ъпдейта Nokia Belle Feature Pack 2. Въпреки че 808 PureView е с най-добрата версия на Symbian досега, платформата продължава да изглежда по-изостанала в сравнение с конкурентните си. Все пак интерфейсът е значително обновен и по-лесен за употреба, възможно е използването на уиджети с произволна форма, а падащото меню в горната част на екрана изглежда като заето от Android - то осигурява бърз достъп до някои хардуерни функции, а освен това съдържа и списък с известия за различни събития. Както споменахме, работата с интерфейса не е 100% плавна и има моменти, в които се замисля, дори и при превъртане на страниците на основния екран.

Камера

Най-важната част от 808 PureView несъмнено е вградената камера. Без никаква лъжа и измама, тя залага на 1/1,2" сензор с резолюция от 41МР, от която обаче ефективно могат да се ползват 34МР или 38МР - зависи от съотношението на страните на избрания режим на снимане (16:9 или 4:3). Работата по технологията PureView е продължила 5 години, което обяснява и факта, че е добавена първо в модел със Symbian. Вече неведнъж сме обяснявали принципа на работа, но накратко казано, той преосмисля използването в мобилен телефон на цифровото приближение без загуба в качеството. Вместо да се използват подвижни оптични елементи, които са по-големи и податливи на повреда, телефонът залага на изобилие от пиксели. Така в PureView режим данните от сензора се ползват за запечатване на 2, 5 или 8МР снимки с високо качество, които, съгласете се, са далеч по-удобни за споделяне от 38МР.

Когато не ползвате цифровото приближение, един пиксел от финалния 5МР кадър се съставя от информацията на седем околни пиксела от снимката в пълна резолюция (процес, познат като oversampling). По този начин се намалява значително вероятността в крайното изображение да попадне нещо, което не искате да е там - цифров шум например. Изчисленията се правят от специален софтуер, а за качеството на уловената информация се грижи прецизна оптика Carl Zeiss. В случай че решите да използвате цифровото приближение, телефонът изрязва част от пълния кадър със съответния размер, но с минимална загуба в качеството. Колко пъти можете да приближите обекта, зависи от режима, който сте избрали - при 2МР имате повече, отколкото при 8МР. При снимане в 5МР получавате около 3х приближение - отново то е с минимална загуба в качеството и без използване на подвижни оптични елементи. Използването му е съвсем лесно и се прави само с един пръст - допирате го в произволна точка от екрана и плъзвате нагоре или надолу.

Nokia се е опитала максимално да опрости работата с камерата за хората, които не искат да се ровят в настройки, но в същото време осигурява повече опции на фотоентусиастите. Налице са 3 основни режима на снимане. Автоматичният скрива всички ръчни настройки и оставя само опция за контрол на ксеноновата светкавица (включена/изключена/автоматична/редукция на червени очи). Имате възможност да фокусирате върху избраното място чрез докосване на екрана, а снимките са с резолюция 5МР. Режимът "Сцени" осигурява готови настройки за различни условия на снимане - пейзаж, спорт, нощен, портрет, сняг и т.н., отново със същите опции за контрол. Ако искате да имате пълен контрол върху кадрите, за вас е креативният режим. Оттам можете да активирате или не PureView, да смените съотношението на снимката (4:3 и 16:9), да изберете резолюция и качество на JPEG компресията. Има възможност за контрол на цветовете (normal, vivid, sepia, black & white), самоснимачка, опция за снимане през определен интервал (полезно за създаване на time-lapse видео) и bracketing за последващо сглобяване на HDR снимки. Има и опция за контрол на наситеност, контраст и острота на изображението, светлочувствителност по ISO (50-1600 или автоматично), а освен това можете да изключите вградения ND филтър - той действа като перде на лещата и намалява количеството светлина, достигащо до нея, когато се наложи. След като сте избрали желаните настройки, можете да ги запазите в един от трите потребителски профила.

Струва си да си поиграете с настройките, а в резултат ще получите снимки, които могат да съперничат не само на обикновени фотоапарати, но и на такива със сменяема оптика. Nokia 808 PureView не е просто камерафон, а най-добрият камерафон, който можете да намерите на пазара. В режим PureView е малко вероятно да видите каквито и да е следи от цифров шум, цветовете са коректни, а фокусът е точно там, където сте избрали да бъде. Заради големия физически размер на сензора и максималната бленда от f/2.4, снимките в слабоосветени условия също са впечатляващи, дори и без да прибегнете до услугите на мощната ксенонова светкавица.

Снимането в пълна резолюция също има своите предимства. При кадрирането не е активно никакво приближение, тъй като се използва пълният размер на сензора, но получените кадри са толкова големи (34МР или 38МР), че впоследствие лесно можете да изрежете различни снимки от тях, всяка разказваща различна история. Или просто да увеличите кадъра, за да видите нещо, което не сте очаквали да видите. В този случай обаче кадрите не са лишени от шум, но той е от тип, който е по-приемлив и прилича повече на зърнеността на филм.

Телефонът се справя чудесно и със записа на видео, като предлага същите три профила в интерфейса - автоматичен, сцени и креативен. Можете да снимате в резолюции 360p, 720p или 1080p с кадрова честота 15, 24, 25 и 30fps, а на разположение са опции за контрол на цвета, експозицията и контраста. Както и при снимките, така и тук на помощ идва технологията PureView, която позволява да използвате цифрово приближение без загуба в качеството. Отново то зависи от резолюцията на видеото - при 1080p е 4x, при 720p е 6x, а при 360p е 12x пъти. Демонстрация можете да видите в прикачените клипове. Добри думи имаме и за записвания звук. Nokia използва технология, наречена Rich Recording, която улавя стереозвук с отлично качество и без изкривяване, ако оригиналният източник на звук е прекалено силен - например на концерт.


Архиви с примерни снимки: 1, 2, 3, 4

Мултимедия, игри и приложения

При браузъра положението не е цветущо, но със сигурност работата му е по-бърза от предишните му издания. Ако зарежданият сайт е прекалено сложен, не очаквайте пъргава работа и плавно мултитъч мащабиране. Това важи и за скролирането на страниците, но решение има - винаги можете да инсталирате Opera Mobile и дори да го зададете като браузър по подразбиране в настройките на платформата. Направи ни впечатление и че галерията за снимки е прекалено бедна откъм възможности в сравнение с предишните издания на платформата - например по отношение на селекцията на повече от една снимка. От Nokia е трябвало да я пренапишат, за да може да се справя по-добре с големите снимки, и се надяваме, че с последващите ъпдейти ще бъдат добавени повече функции.

Батерия и мрежа

По отношение на телефонните възможности, които все пак са част от характеристиките на 808 PureView, нямаме никакви забележки. Разговорите са с много добро качество, което се дължи и на двата микрофона, помагащи за елиминиране на шума, а проблеми с обхвата нямахме. Смартфонът има и батерия с капацитет 1400 mAh, която се справя без проблем със задачата да осигури автономност от 2 и повече дни, но действителното време зависи от начина, по който ползвате телефона - ако снимате със светкавица, често заснемате видео или прекарвате много време с Nokia Maps, очаквайте да зареждате по-често.

Обзор

Бъдещето на PureView е безоблачно, тъй като Nokia ще заложи на подобрените си камери, за да се диференцира от останалите производители. Компанията вече анонсира топмодела си Lumia 920, който също включва технологията, но в различна нейна вариация - вместо да се търси възможност за приближение без загуба в качеството, се набляга на снимане при слабоосветени условия, което се постига чрез светла Carl Zeiss оптика и оптична стабилизация на изображението, която от това, което видяхме досега, се представя впечатляващо.

Ако разглеждаме Nokia 808 PureView като съвременен смартфон, устройството очевидно изостава в сравненията с актуалните си конкуренти - има операционна система с ограничен живот, сравнително малък брой от приложения и хардуерни възможности, които не следват много добре моментните тенденции. Въпреки това устройството излиза пред всички с феноменалните си фотографски възможности, които, честно казано, не сме очаквали, че ще видим скоро в мобилен телефон. От тази гледна точка Nokia 808 PureView може да мине като компактен фотоапарат, комбиниран със смартфон, 3G и Wi-Fi възможности. Не се съмняваме, че ще спечели и много от феновете на Symbian (да, все още има такива), които от сантиментална стойност ще предпочетат да имат последния и по ирония на съдбата - най-добрия смартфон с тази платформа. Не е изключено да допадне и на феновете на фотографията, които в един смартфон най-вече държат на камерата. Междувременно устройството успя да изпълни и ролята си на демонстрация на фотографската експертиза на финландската компания и подготви потребителите за бъдещето. А за Nokia поне засега то е свързано с Windows Phone.