Nokia X20 - скандинавски дизайн и добра камера

Nokia X20 - скандинавски дизайн и добра камера

Наскоро ви запознахме с едно от първите попълнения в серията Nokia X, Nokia X10, а сега идва ред и на малко по-високо позиционирания Nokia X20. Припомняме, че серията идва с три години ъпдейти не само на сигурността, но и на Android, така че телефоните ще бъдат обновени чак до Android 14. Освен това те са и с хардуерна гаранция от три години.

В Европа телефоните се продават без зарядни устройства в комплекта, но идват с калъф, който е 100% компостируем. Nokia X20 надгражда по-достъпния модел основно в секцията с камерата, която има 64-мегапикселов главен сензор. Останалите черти до голяма степен са идентични с тези на X10. Сред тях са голям екран, 5G свързаност и оптика от Zeiss.

Дизайн и дисплей

Nokia X20 има идентичен дизайн с този на X10, а това означава, че предлага матово пластмасово покритие на гърба и пластмасова рамка. На гърба освен надпис с името на бранда са позиционирани кръгла секция с четворната основна камера и светкавица.

Вземи Nokia X20, 128GB + 8GB RAM от VSICHKI STOKI на промо цена! Бърза доставка до София, в страната с куриер.

Хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване (с вграден четец на отпечатъци) са отдясно на корпуса, а отляво са слотът за карти и бутонът за Google Assistant. Отдолу са USB-C портът, жакът за слушалки и отворът за високоговорителя.

Налични са две цветови опции – Midnight Sun и Nordic Blue. С телефона идват компостируем защитен кейс, USB кабел и предварително приложен протектор за екрана, но липсва зарядно.

Nokia X20 разчита на LCD дисплей с диагонал 6.67 инча, резолюция Full HD+ и защита Gorilla Glass 5, а освен това в него има отвор за селфи камерата. Панелът предлага очаквана за класа си резолюция, а освен това той е с прилични, макар и не много високи, нива на яркост и наситени цветове. Налични са познати функционалности като нощен режим за ограничаване нивата на синята светлина и адаптивна яркост.

Производителност и батерия

Nokia X20 използва чипсет Snapdragon 480 5G, който се изработва по 8-нанометров процес и се състои от 8 ядра – 2 x Kryo 460 с честота 2.0 GHz и 6 x Kryo 460 с честота 1.8 GHz. Освен това са налични графичен ускорител Adreno 619, до 8GB RAM и до 128GB разширяема памет. Както и при Nokia X10, тази комбинация се справя добре не само с ежедневните задачи, но и с много програми и игри. Не забелязахме значителни забавяния или накъсвания в работата за времето, в което изпробвахме устройството. Вградената памет може да се разшири с още до 512GB чрез карта.

Сред опциите за свързване откриваме 5G, двубандов Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, NFC, USB Type-C порт и жак за слушалки. Четецът на отпечатъци е вграден в бутона за включване и подобно на повечето модели с такова решение работи бързо и надеждно.

Nokia X20 има батерия с капацитет от 4470 mAh, като се поддържа технология за зареждане при мощност до 18 вата. Очаквано за този клас устройства издръжливостта с един заряд е до два дни, но разбира се реалното време зависи от натоварването и начина на употреба. Устройството отново вкючва и технология за адаптивна батерия, която помага за увеличаване на издръжливостта.

Софтуер

В софтуерно отношение е използвана стандартната версия на Android 11, като моделът е част от програмата Android One. Липсата на допълнителни софтуерни промени помага не само за плавната работа на интерфейса, но и за консумацията на енергия. Сред новостите в Android 11, с които вече сме ви запознавали и преди, са по-добра защита на личните данни, балончета за лесен достъп до разговорите в чат приложения, функционалността Споделяне наблизо и т.н.

Очаквано няма каквито и да е било добавени или дублиращи приложения, което може да допадне на потребителите, държащи на чистия интерфейс. Разбира се, интеграцията на виртуалния асистент Google Assistant е още по-добра благодарение на отделния хардуерен бутон за бързо стартиране. HMD Global обещават 3 години ъпдейти на сигурността и на операционната система, което е рядко срещано в този ценови клас.

Камера

Смартфонът е снабден с четворна основна камера с оптика от Zeiss. В нея се отличава 64MP главен сензор, който по подразбиране използва технология за сливане на четири пиксела в един, което подобрява кадрите при по-ограничена светлина. Разбира се, има опция за снимане в пълната резолюция, която се активира чрез бутон в горната част на приложението на камерата.

 

С главния сензор се получават кадри с добро качество, а това до голяма степен е в сила при оптимална околна светлина. Традиционно при по-ограничена светлина има повече шум и загуба на детайли, но резултатите са подобрени спрямо X10. Снимките в нощен режим са добри, но и с по-ниски нива на детайлите и наличие на повече шум.

Достъпни са още 5MP сензор с ултраширокоъгълен обектив, 2MP сензор за макроснимки и 2MP за боке ефекти. Както обикновено, сензорът с ултраширокоъгълна оптика позволява заснемането на по-обширни сцени, но с него няма как да бъде постигнато много високо качество.

Приложението за камерата е познато на тези от вас, които са имали досег до друг модел със стоковото приложение на Google. То може да се стартира с двойно натискане на бутона за включване. В него има бърз достъп до основните режими и настройки при снимане. Сред тях са такива за снимане с основния и ултраширокоъгълен обективи, зуум с кроп, портрет, видео, нощен и др.

Впечатление прави добавянето на OZO Audio за по-качествен запис на звук, както и Кино режим с добавени ефекти при заснемане на видео. При него има опция за снимане във формат H-Log с разширен динамичен диапазон и ръчно регулиране на настройките. Записът на видео е при резолюция до Full HD с 60 кадъра в секунда. В слайдера с режимите има и раздел "Още", който съдържа допълнителни опции като професионален, макро, Dual Sight и др.

Режимът Dual Sight е доста интересен с това, че позволява едновременното използване на предната и основната камери. Тук има и опция за картина в картината, което може да е полезно, ако например записвате влогове.

Предната камера е 32-мегапикселова, а това е предпоставка за доста качествени снимки и клипове. Има опции за разкрасяване, филтри, портретен режим и др. Предната камера се използва и от системата за отключване чрез лицево разпознаване.

Финални думи

Nokia X20 с памет комбинация от 6GB + 128GB е с цена в свободна продажба от около 650 лв., което поставя модела в средния клас. Сред положителните черти на устройството са наличието на качествена камера с обективи Zeiss, 5G свързаност, солиден дизайн, голям дисплей и адекватна батерия.

Разбира се, серията се отличава с три години хардуерна гаранция, обновления на операционната система и поправки на сигурността. Много добра добавка е и биоразградимият калъф, но имайте предвид, че устройството се продава без зарядно.

Препоръчани оферти