Nokia X3-02

Nokia X3-02
През последните години пазарът на мобилни телефони претърпя поредната си трансформация и на преден план излязоха телефоните със сензорен екран. Тяхната популярност започна да расте след идването на iPhone и те вече заемат сериозен дял в портфолиото на всеки голям мобилен производител, но нека да не забравяме, че има огромна група потребители, които искат да имат на разположение познатата буквено-цифрова клавиатура. Досега това означаваше, че те трябва да се примирят и с обикновен екран, но новата серия Touch and Type на Nokia променя това. Първият такъв модел е X3-02 и след като поработихме известно време с него, вече смятаме, че финландската компания е напипала правилната посока за адаптиране на доказаната платформа S40 (тя е в повечето от обикновените телефони на Nokia) към новите тенденции.

Видео галерия

Апарат и управление

Първите положителни впечатления идват от дизайна на телефона. Корпусът е изключително компактен, има дебелина 9,6 мм, а общото тегло е едва 78 грама. Изненадващи размери, особено предвид функциите, които са успели да намерят място в него. Задният панел е алуминиев, което допълнително подсилва положителното впечатление от телефона, а изработката е достатъчно качествена. Външният вид е добър пример за възможностите на дизайнерите на Nokia, макар че трудно си представихме описанието, което компанията прави на външния вид на телефона - екранът е като неподвижна водна повърхност, а бутоните под него са като вълни. Все пак усещането при работа с устройството е много приятно, а компактните му размери са впечатляващи. Самата клавиатура има малко по-различна конфигурация от тази, с която сме свикнали. Това е така, защото бутоните са разположени в 4 x 4 група вместо в традиционната 4 x 3. Допълнителните бутони, които са включени в клавиатурния блок, са тези за начало и край на разговора и два за бърз достъп до музикалния плеър и приложението за работа с текстови съобщения. Бутоните със символите *, # и 0 са разположени вертикално от дясната страна. Иначе клавиатурата е изключително удобна, което се дължи не само на специалния дизайн на бутоните, но и на големите им размери и на тактилната реакция, която осигуряват. Ако удобството при въвеждане на текст е важно за вас, X3-02 няма да ви разочарова. Липсва навигационен блок, но това е напълно логично, след като екранът е сензорен. Върху корпуса на телефона има минимален брой бутони - отдясно са тези за управление на звука и заключване на телефона. От двете страни има и два бутона за освобождаване на задния капак. Върху горната страна се намират 3,5 мм изход за слушалки, microUSB порт и друг за зареждане. Все пак имайте предвид, че телефонът може да се зареди и през microUSB.

Дисплей и интерфейс

Екранът е с диагонал 2,4" и предлага резолюция от 240 х 320 пиксела, но това, което го прави по-интересен, са сензорните му възможности. Използвана е резистивна технология, но нека това не ви плаши, тъй като чувствителността му е висока и без проблем се справя с регистрирането на докосване и адекватната реакция на жестове. Самият интерфейс е плавен и работи учудващо добре, но все пак в редки случаи показва нрав - например рядко засичане в кинетичното превъртане на списъка с телефонния указател. Всяко докосване генерира и тактилна реакция благодарение на функцията за вибрация, но това може да бъде изключено от настройките, ако не ви допада.

Самият интерфейс вече е оптимизиран за докосване и реализацията е добра. В долната част на екрана се показват 2 или 3 виртуални бутона, чиято функция се променя в зависимост от контекста, а основният екран включва много елементи, които дават бърз достъп до съответните функции - например промяна на датата и часа, активирането на аларма и въвеждането на нови записи в календара. Има опция за поставяне на различни уиджети и за лесно персонализиране на подредбата на съдържанието върху екрана, a eдин от софтуерните бутони в долната част на основния екран отваря меню с приложения и функции, което може да съдържа до 9 връзки до любимото ви съдържание. Виртуална QWERTY клавиатура липсва, но предвид диагонала на екрана бихме се изненадали, ако имаше такава. Все пак, докато въвеждате текст, върху екрана има бутони, които дублират функции на хардуерната клавиатура - например менюто с допълнителни символи. В менютата има функция за кинетично превъртане, което в по-голямата си част работи добре и като цяло комбинацията от хардуерна буквено-цифрова клавиатура и сензорен екран е учудващо добра и осигурява интуитивен начин за управление и достъп до функциите на телефона. Трябва малко да поработите с устройството и ще започнете да си задавате въпроса защо тази иновация не се е появила по-рано. Трябва да споменем, че телефонът разполага с акселерометър, но все пак има сензор за близост, който изключва екрана, когато телефонът е до ухото ви.

Под екрана са добавени два допълнителни бутона, първият от които е за феновете на комуникацията, тъй като осигурява достъп до съобщенията, а вторият е за мултимедийния плеър. X3 има 3,5 мм аудиоизход и се справя добре с възпроизвеждането на музика, но все пак не очаквайте чудеса, а ако искате да споделите мултимедийните забавления с приятели, ще ви помогне високоговорителят в долната част на корпуса. Искате ли качествен звук, помислете и за подобаващи слушалки с подобаващо качество. По отношение на видеоплеъра телефонът крие някои изненади, тъй като вече се справя с директното възпроизвеждане на AVI/XviD файлове, стига да са с нормална резолюция и да не са много големи като обем.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР и има фиксиран фокус, така че не очаквайте кой знае какво от нея. Записва VGA (640 x 480) видео при около 18 кадъра за секунда и няма хардуерен бутон за активиране, а вместо това ще трябва да снимате чрез сензорния екран. За още забавления има и FM радио.

Тестови:
* снимки - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_528.rar

* видео - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_527.rar

Мултимедия, игри и приложения

Сред добавените приложения са Nokia Messaging за работа с електронна поща, функционални клиенти за Facebook и Twitter, обичайните приложения като календар, калкулатор, няколко игри и чат клиент. Няма да откриете Ovi Maps, тъй като телефонът няма GPS приемник. Браузърите са два - Opera Mini, който работи много добре и се управлява удобно чрез сензорния екран, и стандартният браузър на Nokia. Още приложения (Java) можете да изтеглите от Ovi Store. Качеството на звука при разговор също не разочарова, тъй като е на традиционното за Nokia ниво.

Памет, софтуер и връзки

Възможностите за връзка са разнообразни. Освен че поддържа технологията HSDPA 10.2Mbps, телефонът разполага и с Wi-Fi 802.11n възможности, така че може да сте онлайн навсякъде. Подобно на други от новите телефони на Nokia, X3 поддържа и технологията USB-On-The-Go, което дава възможност за включване на външни устройства като например USB памети. Имайте предвид, че ще трябва да се снабдите със съответния преходник от microUSB към USB, тъй като такъв няма в комплекта (N8 разполага с такъв).

Батерия и мрежа

Батерията осигурява добро време за автономна работа, като в зависимост от начина, по който използвате устройството, можете да очаквате 2-3 дни с едно зареждане.

Обзор

Nokia X3-02 е изненадващ телефон, който показва по какъв път е тръгнала компанията, за да обнови интерфейса на платформата S40 и да го направи подходящ за използване със сензорен екран. Комбинацията за хардуерна клавиатура наистина работи и прави управлението на устройството достатъчно интуитивно. Компактните размери на телефона и неговият дизайн също са в негова полза, както това правят и останалите екстри като разширените възможности за връзка и подобрената работа с мултимедийно съдържание. Щяхме да се радваме, ако сред характеристиките бяха автофокус, хардуерен бутон за камерата и GPS приемник, но тогава със сигурност размерите на телефона щяха да бъдат по-големи. Във време, в което телефоните с изцяло сензорни интерфейси настъпват все по-уверено, е добре да видим, че на пазара все още има място и за моделите с традиционна форма, които се сдобиват с допълнителни възможности.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM