Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab
Тази година Android успя да постигне много. Платформата на Google се изкачи до второто място на най-разпространените мобилни операционни системи и се огледа и за други области, в които да покаже възможностите си. Провери как стоят нещата при мултимедийните плеъри и лаптопите, но насочи усилията си към таблетите, които тази година отново започнаха да се връщат в нашето ежедневие, след като преди десетилетие не успяха. Един от най-интересните и чакани продукти в тази категория беше представен на изложението за потребителска електроника IFA 2010 през есента и вече достигна и до нaшите магазини. Разбира се, става дума за таблета Samsung Galaxy Tab, който успя там, където останалите модели с Android до голяма степен се провалиха. Успехът на модела е логичен, тъй като в него Samsung до голяма степен комбинира най-доброто от мобилните си технологии с последната версия на Android и познатия интерфейс TouchWiz, но освен това компанията извърши и допълнителни промени в интерфейса на платформата, които я правят по-удобна за използване в таблет.

Видео галерия

Апарат и управление

Когато освободите Samsung Galaxy Tab от минималистичната му опаковка, ще се срещнете с качествено изработено устройство с размери 90,9 x 120,45 x 11,98 мм, които го правят удобно за носене. Разбира се, последното се дължи и на използвания 7" екран. Корпусът на таблета е пластмасов, но Samsung са положили много усилия в производството и в крайна сметка са постигнали достатъчна солидност, за да не липсват металните части. Теглото е 385 грама, което прави Galaxy Tab удобен за държане с една ръка. Върху предния панел се намират познатите 4 бутона за управление на Android, а върху страничните повърхности са поставени контроли за звука и бутон за включване/изключване. Портовете са представени от слотове за SIM и microSD карти върху дясната страна, 3,5 мм аудиоизход за слушалки отгоре и интерфейс за зареждане и трансфер на данни върху долната страна. Таблетът е разработка на Samsung, което значи, че използва нестандартен кабел, но пък прави възможна работата с различни допълнителни аксесоари като например поставката с клавиатура, която компанията предлага. Върху корпуса са и двете камери - по една от двете страни.

Дисплей и интерфейс

Разбира се, в центъра на вниманието попада 7" капацитивен екран. Той е изработен по TFT технология и осигурява резолюция от 1024 x 600 пиксела и макар че не е като Super AMOLED екрана на Galaxy S, се справя доста добре, а съотношението на страните го прави подходящ и за гледане на широкоекранно видео. Ъглите на видимост са добри, а цветопредаването е без забележки - не че се съмняваме, след като са ни известни водещите позиции на компанията в производството на телевизори. Имайте предвид, че повечето от приложенията за Android са писани за по-малки екран и в Galaxy Tab ще бъдат просто увеличени. Това обаче започва да се променя и през изминалите дни видяхме първото приложение (на Wall Street Journal), което е написано специално за таблета на Samsung. Броят на тези заглавия тепърва ще се увеличава. Екранът е с лъскаво покритие, което прави цветовете по-атрактивни, когато ползвате устройството на закрито, но навън очаквайте повече отражения. Все пак с него сърфирането в интернет и гледането на видео са чудесни преживявания. Таблетът използва бързия процесор ARM Cortex-A8 на 1GHz, който е комбиниран с не по-малко производителен 3D ускорител като част от чипсета Hummingbird, в чиито качества вече се убедихме в смартфона Galaxy S. Има и 512MB RAM памет.

За работата си Galaxy Tab разчита на Android 2.2, което е плюс, при положение че повечето от другите таблети все още са с версия 1.6, а наскоро Samsung обеща, че ще предложи ъпдейти и до следващите издания на платформата на Google. Направените промени в интерфейса не са драстични, но там, където ги има (познати от интерфейса TouchWiz 3 в Galaxy S), са на мястото си. Интерфейсът, включително и основният екран, може да работи в портретен или хоризонтален режим, а ако искате да заключите ориентацията, можете да направите това от падащото меню в статус лентата. Основният екран може да има до 9 страници, върху които да добавите различно съдържание, но може да активирате толкова страници, от колкото имате нужда. Когато "щипнете" екрана, получавате достъп до умалени изображения на всички страници, за да прескочите лесно до желаната. Samsung са добавили и полезен мениджър на отворените приложения. Компанията е обърнала внимание и на вградените приложения, като е оптимизирала интерфейса им за работа с по-голям екран и в два режима на ориентация. На фейслифт са били подложени телефоният указател, календарът, клиентът за електронна поща (стандартният за Android, а не Gmail) и др., което значително подобрява работата с устройството.

Заради по-големия екран виртуалната клавиатура е удобна, като в портретен режим можете да разчитате на палците си за въвеждане на информация, а в хоризонтален можете да включите и повече пръсти. Добавена е и познатата технология Swype, която още повече ускорява писането, но засега не може да прави това на български. За работа с Office документи предварително е инсталирана версия на приложението ThinkFree Office. Таблетът се предлага с 8GB или 16GB вградена памет, но чрез microSD слота можете да добавите още до 32GB. Плюс е възможността за hot swap на картите - например така можете да покажете на по-голям екран снимките, които сте направили с телефона или фотоапарата си.

Мултимедия, игри и приложения

Таблетът включва всички мобилни приложения на Google, така че можете да очаквате и достъп до Android Market, където вече има над 100 000 приложения. За други приложения е включена и услугата Samsung Apps. Разбира се, нaлице е синхронизиране на данните от календара и телефония указател с акаунта ви в Google, но освен това има Gmail, Google Maps и т.н. В страните, където функцията е достъпна, има и безплатна навигация с Google Maps, което е още един плюс. Благодарение на Android 2.2 има и съвместимост с Adobe Flash 10.1 в браузъра, което е особено важно за таблет, който се използва за сърфиране в интернет. Ако предпочитате отделно приложение за достъп до видеото в YouTube, ще намерите такова и в Galaxy Tab. Браузърът предлага познатата бърза работа, която познаваме от Galaxy S, поддържа мултитъч и може да работи с повече от един прозорец. Разбира се, винаги можете да инсталирате и друг - например предложенията на Opera или Dolphin Browser HD.

Като стана дума за възпроизвеждане на видео, таблетът е добре подготвен в това отношение. Бързият процесор и допълнителните оптимизации на Samsung му позволяват да поддържа широк кръг от видеоформати и резолюции и няма проблем дори с full HD съдържание. Справя се с MKV, WMV, 3GP, MPEG4 и AVI файлове в стандартна или HD резолюция, което е чудесна новина, ако искате да гледате любимото си видео, без да се занимавате с конвертирането му. Плеърът предлага и опция за активиране на виртуален 5.1 звук при ползване на слушалки. Samsung са включили и DLNA приложение, чрез което можете да споделите съдържание с локалната си безжична мрежа.

Сред другите допълнения на Samsung е Readers Hub за четене на електронни новини, книги и списания, като съдържанието идва от PressDisplay, Kobo и Zinio. Music Hub на свой ред предлага достъп до музикалния магазин на 7digital, през който можете да закупите отделни песни или цели албуми, като чуете и откъси от изпълненията. Media Hub пък служи за достъп до видео. И тъй като Samsung Galaxy Tab може да бъде използван и като телефон, нека спрем вниманието си и на тези функции. С таблета идват слушалки с микрофон, които да се използват за провеждане на разговори, но можете да ползвате вградения високоговорител или Bluetooth слушалка (Galaxy Tab поддържа Bluetooth 3.0) за разговори в движение, ако не обичате кабелите. С устройството можете да получавате или изпращате и кратки съобщения. Камерите са две. Тази отпред е с резолюция 1.3МР и е предназначена за видеоразговори, а основната е с резолюция 3МР, LED светкавица и автофокус. Освен снимки, записва и видео с резолюция 720 x 480 пиксела при 30fps.

Батерия и мрежа

Възможностите за връзка са повече от впечатляващи. Освен работа с 3G мрежи, таблетът поддържа и бързия безжичен стандарт Wi-Fi 802.11n, а освен това включва и Bluetooth 3.0. Благодарение на Android 2.2 сред характеристиките е и приложението за създаване на локална безжична мрежа, което е удобен начин за споделяне на мобилната връзка с други устройства като лаптопи, плеъри, игрови конзоли, телефони и т.н.

Батерията е с капацитет 4000 mAh, а един заряд може да ви стигне за 7 часа гледане на видео, което е отлично постижение. При нормална употреба, сърфиране в интернет и ползване на някои от другите функции можете да очаквате автономна работа повече от ден, но всичко зависи от това, което правите с таблета - игрите, видеото и работата с цифрови карти могат бързо да изчерпят енергията на батерията.

Обзор

Пазарът може и да е залят от таблети с Android, но едва Samsung, изглежда, е уцелил правилната посока, в която да развива тези продукти, и Galaxy Tab е доказателство за това. Устройството има компактни размери, батерия с отлично време за автономна работа, чудесни възможности за възпроизвеждане на видео и сърфиране в интернет, а допълнителните промени в интерфейса на основните приложения го правят още по-удобен за всекидневна употреба. Да не забравяме и телефонните възможности, които го превръщат в пълнофункционален смартфон, както и способността за персонализиране с хилядите приложения от Android Market.