Lenovo Vibe Z2 Pro

Lenovo Vibe Z2 Pro
Конкуренцията на пазара на смартфони от висок клас е по-силна отвсякога. Останали без особени козове за диференциране на продуктите си, производителите обръщат поглед към винаги работещите - разточителните технически характеристики. Но нали все пак става дума за модели от висок клас - те трябва да предлагат най-актуалния и мощен хардуер или поне достатъчно атрактивна комбинация от функции, които рядко биват събирани в едно устройство. Това разбират много добре и китайците от Lenovo, които преди броени седмици стъпиха на пазара на смартфони в Източна Европа, включително и в България, и с малки стъпки продължават към заветната си цел - изкачване в класацията за най-много продадени смартфони, в която сега се намират на трето място.

Преходът към втората позиция обаче никак не е лесен, тъй като на нея непоклатимо стои Apple, но през последните седмици Lenovo успя да покаже някои интересни телефони, които ще помогнат на компанията в задачата й. Един от тях е Vibe Z2 Pro, който в момента заема уникална пазарна позиция и няма особено много конкуренти. Устройството вече се продава в България, но ключова за успеха му ще бъде ценовата политика на Lenovo, особено в светлината на идващия до края на октомври Samsung Galaxy Note 4. И все пак смартфонът показва големия напредък на китайската компания в софтуерно и хардуерно отношение.

Видео галерия

Апарат и управление

Няма спор - Vibe Z2 Pro е голям телефон. С размери на корпуса 81.3 x 7.7 x 156 мм при тегло от 179 грама устройството е на границата да бъде определено като мобилно, но в интерес на истината се оказва по-удобно за употреба, отколкото изглежда. Една от причините за това е трапецовидното сечение на корпуса, което намалява острите ръбове и прави захващането по-комфортно. Телефонът е с метален заден панел, който обхваща и страничните повърхности, но горната и долната са изработени от пластмаса, за да не се пречи на работата на антените. Металната повърхност е покрита с ефектна текстура, която пречупва светлината по интересен начин и придава индустриално излъчване на телефона. Усещането е за премиум продукт, какъвто всъщност е и Vibe Z2 Pro.

Това се подсилва и от използваните в конструкцията винтове - например около камерата. Тя е издадена над корпуса на телефона, а надпис до нея указва, че осигурява резолюция от 16МР и оптична стабилизация на изображението. Върху страничните повърхности са бутоните за управление на звука и за заключване на екрана, в долната част е поместен microUSB порта, а жакът за слушалки е върху горната страна. Една от особеностите на Vibe Z2 Pro е възможността за работа с 2 SIM карти, които се поставят една до друга в един слот. Имайте предвид, че за първата карта се поддържат всички мобилни стандарти, включително и 4G LTE, а втората е съвместима с 2G. Пробвахме комбинация от 4G LTE карта на "Макс" за бърз трансфер на данни в първия слот и карта от GLOBUL за гласова комуникация във втория и всичко работеше без проблем. Имайте предвид, че системата за работа с двете карти е от типа dual standby, и когато едната е заета с разговор, другата е изключена. Иначе изработката на телефона е на много високо ниво, а в ръката се усеща особено солидно, за което допринася щедро използваният в конструкцията метал.

Дисплей и интерфейс

Другата отличителна черта на Vibe Z2 Pro се намира върху предния панел. Той е почти изцяло зает от 6" IPS дисплей с впечатляващата резолюция 2560 x 1440 пиксела, който без колебание бихме определили за един от най-качествените мобилни екрани, които сме виждали досега. Осигурява изключително детайлно изображение, което не е изненадващо предвид на високата му пикселна гъстота, има много големи ъгли на видимост, а яркостта (над 500 нита) е достатъчна и за добра видимост дори под силна директна светлина. За последното се грижи и специална технология, която повишава яркостта на екрана, ако установи наличието на силен светлинен източник - подобна технология ползва и Nokia в някои модели Lumia. Като цяло това е един от най-впечатляващите мобилни дисплеи, които сме виждали тази година, и това определено добавя още червени точки в полза на Vibe Z2 Pro.

Флагманските характеристики се допълват и от останалите компоненти, ползвани в конструкцията на телефона. За плавната работа на интерфейса и високата цялостна производителност се грижи четириядрен чипсет Snapdragon 801 MSM8974AC с честота 2.5GHz, който е допълнен от цели 3GB оперативна памет. Затова не е изненадващо, че телефонът работи изключително бързо, и едва ли ще успеете да го натоварите толкова, че да го накарате да се замисли. Работата на китайските инженери е впечатляваща в това отношение, тъй като са успели да оптимизират максимално системата. В основата на всичко е Android 4.4 с допълнителен интерфейс от Lenovo. Не се притеснявайте от видимата на снимките прилика с iOS 8, тъй като е добавена възможност за пълна промяна на интерфейса чрез теми - в телефона вече са заредени няколко такива. Има дори опция за промяна на началната анимация, която се показва при включване на телефона. Не по-малко интересна е опцията, която се намира в менюто за разработчици, която връща стандартния интерфейс на Android, но например запазва приложението за камерата на Lenovo, което е много по-функционално.

Както е характерно за китайските смартфони, всички приложения се разполагат върху основния екран, където могат да се организират в папки подобно на iPhone. Ако това не ви допада, винаги можете да инсталирате допълнителен лаунчер от Play Store, който да върне класическия вид. Компанията е помислила и върху удобството при употребата на толкова голям телефон и е добавила различни софтуерни добавки за това - има възможност за намаляване на интерфейса и показването му в мини екран, заключването може да стане чрез разклащане на устройството, а при набиране на номер е достатъчно да наклоните телефона в една или друга посока, за да преместите цифрите в тази посока. Има и възможност за отваряне на падащото меню, без да се налага да се отиде в горната част на екрана - достатъчно е да плъзнете палец надолу и дори той да е в средата на екрана, менюто ще се отвори. По подобен начин можете да отворите и менюто с опции, но като плъзнете пръст нагоре, но функцията невинаги работеше, което предполагаме се дължи на ранната версия на софтуера. В допълнение се поддържат и 3D жестове за контрол на телефона без докосване на екрана.

Камера

Камерата е друга отличителна черта за Lenovo Vibe Z2 Pro, тъй като е снабдена със система за оптична стабилизация. Тя използва 16:9 BSI сензор с резолюция 16МР и се управлява чрез специално приложение, даващо достъп и до пълни ръчни настройки. Последният режим е реализиран с интерфейс, който много наподобява ръчния режим в телефоните Lumia с концентрично разположени контроли за ISO, фокус, скорост, компенсация на експозицията и баланс на бялото. Камерата има система за автоматично разпознаване на сцената и е допълнена от 6-елементна оптика, а за получаване на по-ефектни снимки има режими като Artistic HDR с няколко различни профила, Art Nightscape, Panorama и заснемане на треакторията на движещ се обект и комбиниране на различните фази от движението в един кадър. Устройството е в състояние да запише 4К видео, но имайте предвид, че така бързо ще запълните вградената памет от 32GB, която няма възможност за увеличаване. Поддържа се и записът на видео в забавен и забързан каданс, а освен това има възможност за запис едновременно с двете камери.

Тестови снимки има тук и тук.

Тестово видео

Мултимедия, игри и приложения

Lenovo е добавила и приложение за контрол на сигурността, което се грижи за предпазване от вируси и спам и контролира разрешенията за достъп до различни функции на инсталираните приложения. То осигурява още защита от кражба, родителски контрол, функция за скриване на избрано съдържание и т.н. Сред по-интересните допълнителни софтуерни добавки е и приложение за шофиране, което предлага удобен интерфейс за ползване по време на движение с големи бутони за достъп до основни функции като гласови команди, телефон, музикален плеър, навигация и други. Предлага дори възможност за превръщане на телефона в камера за заснемане на движението с автоматично активиране и разделяне на записите в сегменти в определена дължина. В приложението за набиране е интегрирана и функция за запис на разговорите.

Памет, софтуер и връзки

Батерия и мрежа

Батерията с капацитет 4000mAh напълно подхожда на подобен телефон, тъй като може да осигури достатъчно време за автономна работа. Дори при активна употреба Vive Z2 Pro изкарва с един заряд почти два дена, което е изключително добро постижение при нашия начин на потребление. Това време може да се увеличи чрез специално приложение, което дава контрол над различните функции на телефона и позволява превключване между различни режими на работа. Чрез него можете да оптимизирате работата, като замразите определени приложения, видите кое консумира най-много енергия и промените начина, по който устройството работи. На разположение е и спешен режим, който ограничава функциите на телефона до няколко основни - телефон, работа със съобщения, часовник и телефонен указател.

Обзор

Lenovo Vibe Z2 Pro е един от най-впечатляващите флагмански телефони, които сме срещали тази година. Първо ни спечели с индустриалния си дизайн и конструкцията на корпуса, който е почти изцяло изработен от метал. След това ни грабна невероятният 6" дисплей с Quad HD резолюция, който е заобиколен от минимална рамка. Продължихме с отличната 4000 mAh батерия, която издържа два дена на нашето активно темпо на работа дори и при използване на двата слота за SIM карти и изтеглянето на данни с 4G скорости. Камерата с нейната система за оптична стабилизация и с опции за ръчен контрол на параметрите също се оказа впечатляваща, а освен това ни допадна и изчистеният и лесен за употреба интерфейс с множество опции за персонализация.

И не на последното място комбинацията от мощен четириядрен процесор с 3GB оперативна памет осигурява изключително висока производителност. Допадна ни и възможността за използване на стандартния интерфейс ба Android. Компанията обаче има още работа по подобряване на софтуера, което не се съмняваме, че ще стане скоро. Единствената ни сериозна забележка е свързана с вградената памет - липсата на слот за допълнителна може да се окаже проблемна особено за хората, често снимащи видео в 4K резолюция.
 • Кофти. Моя преди година го продадох и още не са се оплакали... Беше си голям звяр преди две години.
  Вито
 • При мен вече замина и не става за нищо. Всъщност, ремонта му е около 320-350лв. със замяната на дънната платка, и реших да не се занимаваме с човека на който го продадох. Възтанових му половината от сумата която ми плати, защото все пак и той го ползва три месеца, и сега седи в шкафа като реликва.:D Телефона наистина беше много добър, но като всеки модел си има своите проблеми. За съжаление при него явно са фатални.
  Ванката
 • :) Приятели, този модел има праг на зареждащото напрежение и ток, под които не трябва да се пада. Решението на този проблем е: 1. Ползване само на оригиналното зарядно, на което (внимание) изхода е 5,2V , 2000mA или друго по мощно, но пак на 5,2V 2. Използване само на оригиналния кабел или друг къс и по-дебел (за да има възможно по-малко съпротивление и съответно по-малък пад на напрежението). Повечето зарядни и кабели не са подходящи за Lenovo VIBE Z2 Pro. Наистина много малко са тези, които са удачни. Успех на всички потребители на този великолепен телефон. (yes)
  Rumm
 • И аз четах в нета за проблема, и казват че трябва да се пази от намокряне, защото започвала корозия на дънната платка. Да обаче те казват, че въобще не мокрен. Аз подозирам, че синът им, докато си е играел и зареждал е натиснал по-силно буксата, и е наранил пиновете. В Мост Компютърс дали ще свършат работа?
  Ванката
 • И аз четах в нета за проблема, и казват че трябва да се пази от намокряне, защото започвала корозия на дънната платка. Да обаче те казват, че въобще не мокрен. Аз подозирам, че синът им, докато си е играел и зареждал е натиснал по-силно буксата, и е наранил пиновете. В Мост Компютърс дали ще свършат работа?
  Ванката
 • Момчета помагайте! Три месеца откакто продадах телефона и вече има сериозен проблем. Сега, колко точно е сериозен не знам. Познавам човека и не искам да излезе, че съм го прецакал. Не съм такъв и ако трябва, ще му възстановя сумата. Проблема е, че нещо не ще да зарежда, а дава че зарежда. Пробвано е с няколко различни зарядни, както и с неговото си. Постоянно пищи, че батерията е изтощена, а е от час на зарядното и непрекъснато пада. Да не би usb-то да се е прецакало нещо? Ако е това, някой може ли да ми каже ориентировъчно, колко ще излезе целия ремонт, и може ли да ми посочите читав извънгаранционен сервиз? Благодаря на отзовалите се!
  Ванката
 • Затова е форума, малко "оспамихме темата", но нарочно не ти го писах в бележки (както другите пъти) надявайки се да помогне и на други... ;)
  PoceH_BS
 • Стана, мерси Росене. Не се бях сетил затова...
  Ванката
 • От девелопърските опции пуснат ли ти е USB Debugging?
  PoceH_BS
 • Асър Ъспайър Суич 10 с Винбоз 8.1. Там пише, че се поддържа и от Уин 8, то е все тая дали е 8 или 8.1...
  Ванката
 • На какво у-во/ОС се опитваш да го споделиш?
  PoceH_BS
 • За първи път реших да споделя Интернет към лаптопа си чрез USB кънекция, но ми дава, че опцията е недостъпна. Трябва ли да правя нещо допълнително? До сега винаги съм споделял нет през хот спот, и никога не ми се е налагало да го пробвам. Ето на скрийншоти се вижда ясно, че опцията не е налична. п.с. С Винбоз 8.1 съм. Едва ли не го поддържа.
  Ванката
 • Мда, май май това е проблемът. Чета, че и хора с HTC 10 имат подобен проблем...
  Вито
 • Преди няколко дни си взех 4G сим от Виваком и от тогава батерията ми пада 2 пъти по-бързо и телефона ми загрява.
  AvantaBG
 • Телефона започна да пече и от 30 минутно браузване само. Някой може ли да предложи нещо което да пробвам, за да спре това загряване? Вечерно време, като го оставя да се зарежда първите 30 минути, дъската на бюрото под него си е направо топла. Най-добри са на самсунг процесорите ексинус, там поне няма такова греене.
  Ванката
 • Нищо не става, пак започна да грее и батерията заминава много бързо. Имам чувството, че Виваком не са си оптимизирани мрежата напълно.
  Ванката
 • @Вито В мола на Цариградско.
  kpo
 • [Quote]след подмяната на Вива 4Г картата със стара 3Г Вива СИМка[/Quote] В кой офис ти смениха чипа?
  Вито
 • Здравей колега,би ли споделил какво е това което си направил и дали е помогнало,че и аз на моето G2 откакто сложих 4g карта на Теленор зареждам батерията по 2 пъти на ден.
  pi6ligara
 • Да, така си и мислех. Всичко е от SIM и мрежата на оператора, но направих това, което ми написа Росен вчера и в момента телефона ми е на 83%, при постоянно включено 4G. Изчезна и това загряване при зареждане. P.S. Тия дни ще му сложа 6-та, и ще споделя впечатления.:) офтопик: Ако не ти е проблем и имаш от двата вида SIM: 3/4G, пусни тестове от двете карти в темата с 3.5G - тестовете, защото ме съмнява, че и там ще има колебания.
  Ванката