Новото начало на Galaxy S

Новото начало на Galaxy S

Миналата година беше трудна за мобилния бизнес на Samsung. Компанията продължи да доминира пазара на смартфони, но представеният през февруари 2014 г. флагман Galaxy S5 не успя да генерира очакваните продажби въпреки сериозните хардуерни възможности и изненадващата за мнозина водоустойчивост на корпуса. Устройството дори предложи скенер за пръстови отпечатъци в допълнение на останалите сензори, сред които имаше и такъв за пулс. Нежеланието на потребителите да инвестират във флагмана донякъде беше свързано с противоречивия дизайн и с използваните в конструкцията материали – все пак мнозина вече очакваха флагманския телефон, за който дават сериозна сума пари, да предложи и подобаващо качествени материали на изработка на корпуса. В допълнение и интерфейсът TouchWiz се оказа изпълнен с толкова много функции и добавки, че в повечето случаи те оставаха неизползвани от потребителите.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Това доведе до сериозен спад в печалбата на корейската компания, която е пряко свързана с представянето на мобилното й подразделение. От слабостта й се възползваха не само Apple, които най-сетне пуснаха iPhone с по-голям диагонал на екрана, но и амбициозни компании като Xiaomi, която в края на миналата година се изкачи до първото място на пазара в Китай. Все още се питаме защо и другите участници в екосистемата на Android не се възползваха от позицията на Samsung, която вече е готова да започне продажбите на наследника на Galaxy S6. Устройството се разработваше под кодовото име Project Zero и представлява ясен пример за способността на компанията да се адаптира към динамично променящите се пазарни условия и не по-малко непостоянните потребителски предпочитания. Galaxy S6 предлага неща, които досега не можеха да се срещнат във флагманите на компанията, но освен това се лишава от много от характерните за серията Galaxy S възможности.

Видео

Дизайн

Първото впечатление от срещата с Galaxy S6 е за премиум продукт, който тежи на мястото си. Прецизно изработената метална рамка може и да предизвиква асоциации с iPhone 6 (да не забравяме, че и Apple в историята си не веднъж е заемала от други места), но все пак си има собствена идентичност и плавно прелива в стъклените повърхности, които покриват предната и задната страна на телефона. Те са изработени от Gorilla Glass 4, което би трябвало да е по-здраво от предшестващите го издания, но не посмяхме да изпробваме колко. Под стъклото е нанесена специална микро текстура, която улавя светлината по атрактивен начин и си играе ефектно с нея, за да придаде на телефона уникален вид, което означава, че със сигурност няма да остане незабелязан в ръцете ви. При нас беше златистата версия на Galaxy S6, която на моменти дори изглежда бяла и определено е лишена от онази показност, която често съпровожда оцветените в златно телефони. За щастие европейската версия е лишена от допълнителния надпис Galaxy S6, който е поставен върху задния панел на американската, но освен това без никакво колебание бихме махнали и разположеното над екрана лого на Samsung – задното стига.

Металната рамка е заоблена, но в страничните повърхности извивката се изправя, за да осигури малко по-стабилно захващане в ръката и осигури място за бутоните за контрол на звука върху лявата страна и слота за SIM карта и бутона за включване – върху дясната. Върху горната страна отново е разположен инфрачервен порт, а върху долната са поставени microUSB порт, жак за слушалки и високоговорител. Приветстваме последното, защото така звукът не среща препятствия при разпространението си. Върху задната страна на телефона е поместена камерата и поставените до нея LED светкавица и сензор за пулс, който служи и за активиране на предната камера. Основната камера е издадена, защото не е лесно в тънкия корпус да се помести сензор с по-голям размер, качествена оптика и система за оптична стабилизация. Преминаваме към предния панел, който има характерен за смартфоните на Samsung вид с голям хардуерен бутон. Той отново съдържа скенер за пръстови отпечатъци, но от подобрен тип, който работи само с едно докосване – подобно на решението в iPhone и в някои телефони на Huawei. Разчитането на отпечатъците вече става за части от секундата и като цяло потребителското преживяване е значително подобрено, което означава, че въпросният сензор вече става за употреба.

Централният бутон има и друга важна роля – с двойното му натискане можете да стартирате камерата независимо от активното приложение и дори телефонът да е заключен. Всичко става за части от секундата, тъй като приложението за камерата е постоянно активно във фонов режим и така можете веднага да уловите някой важен момент. Подобна система ползват и други производители – например в телефони на Huawei камерата може да се стартира и веднага да се направи снимка с двойното натискане на един от бутоните за звука. Тъй като камерата на Galaxy S6 прави снимки с впечатляващо качество, най-вероятно често ще използвате този начин за активирането й. Важното е, че смартфонът се усеща модерен и нов, което е точно обратното на предизвикваното от Galaxy S5 впечатление. Усеща се и много по-хлъзгав, което със сигурност не е добра новина за по-непохватните от нас – докато тествахме Galaxy S6 бяхме постоянно нащрек да не го изпуснем, и то защото не знаехме как ще се справи с това стъклото. Все пак много клипове в интернет показват, че Gorilla Glass 4 е изненадващо здраво и в много случаи остава непокътнато дори при падане от голяма височина.

По-важното е, че шестото издание на серията Galaxy S – Galaxy S6 по безапелационен начин заявява мястото си сред топ смартфоните – има елегантен и изработен от премиум материали корпус; предлага камера, която ще ви стимулира да я използвате постоянно; осигурява невероятно бърз процесор и спиращ дъха екран; и има софтуер, който се адаптира към собственика му, а не обратното. С дебелина едва 6.8 мм и тегло 138 грама смартфонът е с почти перфектни пропорции и има дори още по-футуристично изглеждаща версия под формата на Galaxy S6 edge с извит в двете страни дисплей. С изключение на това двата телефона са почти идентични, макар че Galaxy S6 edge тежи с 6 грама по-малко и е с 0,2 мм по-дебел, а батерията му има с 50 mAh по-голям капацитет. Извитият екран и ограниченото му производство обаче прави тази версия значително по-скъпа, а в същото време не носи допълнителната функционалност, която има версията с извит екран на Galaxy Note 4. Освен това прави някои задачи като гледането на видео и редактирането на изображения малко по-трудни, но пък е чудесен повод за заговаряне на непознати.

Galaxy S6 edge със сигурност е по-атрактивното от двете устройства със своя футуристичен вид, дължащ се на извития в двете страни екран. Той отличава модела от всичко, което може да се намери в момента на пазара и затова не е изненадващо, че модела е по-желания от двата Galaxy S6. Корейците обаче не могат да смогнат с производството на извитите компоненти и Galaxy S6 edge се предлага на значително по-висока цена. По отношение на ергономиката обаче, Galaxy S6 може да се окаже по-добър избор. Причината за това се крие в особеностите на конструкцията – за да се осигури място за екрана металната странична рамка е с намалени размери и завършва с ръб, който определено не може да се нарече удобен. С него обаче може да се свикне с времето, а освен това помага за малко по-доброто захващане на корпуса, което не е толкова стабилно при Galaxy S6.

Все пак тънката рамка и извития екран затруднява боравенето с една ръка, особено ако трябва да протегнете палец, за да достигнете по-далечен елемент от интерфейса като в същото време се опитвате да не докосвате с длан страничната част на панела. Като негативна черта на стъклената извивка може да посочим появата на множество отражения при наличието на силна околна светлина, които лесно могат да скрият информацията върху екрана. С намаляването на ширината на страничната рамка се е наложило и преместването на слота за SIM карта в горната страна до инфрачервения порт. Иначе тънката рамка и извивката затрудняват вдигането на телефона ако е поставен по гръб върху равна повърхност.

Дисплей и хардуер

Екранът на Galaxy S6 е с диагонал 5.1” и резолюция 2560 x 1440 пиксела, което означава, че има невероятната пикселна гъстота от 577 пиксела на инч. В същото време е изработен по подобрена AMOLED технология и осигурява по-добро цветопредаване за разлика от предшествениците си, които залагаха на ярки, но нереалистични цветове. Все още не сме сигурни, че подобни малки дисплеи имат нужда от толкова висока резолюция, особено след като капацитетът на батерията не расте, но трябва да признаем, че екранът на Galaxy S6 изглежда чудесно. Високият контраст също е налице (характерно за AMOLED), а освен това и видимостта под силна дневна светлина е много добра.

Производителността на хардуера е много висока, но все пак говорим за Samsung, а компанията обича да използва серията Galaxy S, за да демонстрира възможностите си. В Galaxy S6 е намерил място нов осемядрен чипсет Exynos 7420 (4 ядра с честота 2.1GHz и 4 с честота 1.5Ghz), който е 64-битов и е изработен по 14-нанометрова технология, но въпреки това при натоварване може да се загрее значително. Комбиниран е с бърза LPDDR4 оперативна памет с обем 3GB, което също допринася за пъргавината на работа. Производителността не се спъва и от вградената памет, която използва технологията UFS 2.0 за постигане на високи скорости на трансфер. Това е причината Galaxy S6 да няма слот за допълнителна памет, което не се харесва много на заклетите фенове на компанията. Все пак устройството се предлага в три варианта с 32GB, 64GB и 128GB памет и дори първият модел ще е достатъчен за нуждите на повечето от потребителите на телефона. Другите заминали си хардуерни особености са възможността за смяна на батерията и водоустойчивостта на корпуса, която присъстваше в Galaxy S5.

Софтуер и интерфейс

Хардуерната производителност разчита много и на софтуерните оптимизации и в това отношение корейците също са поработили. Отново е включен познатият интерфейс TouchWiz, но той е много различен от предходните си издания и е лишен от всички допълнителни екстри, които повечето потребители не използваха никога, но не можеха да разкарат от телефоните си. Компанията е заложила на минималистичния подход и е оставила на потребителите да решат какво искат да инсталират в телефона си и да го изтеглят от магазина й при нужда. Така например можете да добавите режим за ползване в автомобил или допълнителни режими за камерата. Като цяло и TouchWiz е с пределно изчистен вид, който следва дизайнерските насоки на Google, които дебютираха с Android 5.0. Те носят името Material Design и предлагат комбинация от базови цветове, анимации и графични елементи, които са налични навсякъде в платформата.

Зa щастие Samsung е използвала този език и в собствените си приложения и резултатът е най-добре изглеждащата версия на TouchWiz досега. Все пак компанията не се е въздържала да промени оригиналния вид на менюто с бързи настройки, включила е своята система за гласово управление S Voice, преобразила е напълно менюто с основни настройки и е добавила друг браузър, така че свикналите със старата и тромава версия на интерфейса ще останат доволни. Откриваме и приложението S Health, което има модерен вид,грижи се за отчитане на физическата активност на потребителя и служи за достъп до сензора за пулс. Другата добра новина е възможността за деинсталиране на почти всичко от предварително инсталираното в телефона, включително приложенията на Samsung, Microsoft (Skype и OneNote) и Google. Включена е и нова система пълна промяна на интерфейса чрез теми, но наличните за изтегляне не бяха особено разнообразни и залагаха повече на пролетната и великденската тематика.

В софтуерно отношение също има добавки, които се възползват от извития дисплей на Galaxy S6 edge. Например има опция да активирате лента с бърз достъп до 5 контакта, която е достъпна на началния екран и в заключено положение на телефона (може да бъде в лявата или дясна част на екрана). Чрез нея можете бързо да се обадите на съответния контакт или да му изпратите SMS и електронна поща. Всеки от контактите има различен цвят, което помага за функцията Edge lightning – тя оцветява екрана в съответния цвят ако той е поставен с лице надолу. Така можете да разберете кой ви търси и ако не искате да отговорите в момента можете да откажете обаждането с докосване на сензора за пулс, при което автоматично ще се изпрати SMS. Включена е опция за показване на нощен часовник, която в зададен интервал от време (до 12 часа) изобразява с намалена яркост дата и час върху извитата част. Друга добавка осигурява различна информация върху страничната лента – активирането става чрез плъзване на пръст в двете посоки върху нея. На разположение са различни опции – борсова информация, нотификации за пропуснати и входящи обаждания, спортни детайли, новини или RSS, които могат да се скролират с пръст. Възможно е и изтеглянето на допълнителни настройки за лентата.

Сигурност

За сигурността на информацията в телефона се грижи сензор за пръстови отпечатъци, вграден в централния хардуерен бутон, който поради тази причина е с малко по-големи размери и е леко надигнат над останалата част от предния панел. Можете да регистрирате 4 отпечатъка – процес, който е сравнително бавен и леко досаден, тъй като трябва да бъде “заснет” целия отпечатък. След това обаче разчитането става бързо – нужна е по-малко от секунда, за да получите достъп до телефона. Нужно е да натиснете централния бутон, за да събудите телефона и след това трябва още малко време за разчитане на отпечатъка. Хубавото е, че това може да се направи при всякаква ориентация на пръста за разлика от сензора в Galaxy S5. След това така можете да се вписвате в сайтове вместо да пишете име и парола или пък да замените акаунта си в Samsung.

Камера

Една от отличителните черти на Galaxy S6 е неговата камера. Компанията се е спряла на 16МР сензор като този в Galaxy Note 4, който е комбиниран не само със система за оптична стабилизация, но и със светла оптика F1.9, което гарантира много по-добро представяне при намалена светлина. И наистина смартфонът снима впечатляващо не само когато осветеността е подходяща. Има и система за автоматично прилагане на HDR (High Dynamic Range) режим, която работи много добре, налице е функция за следящ автофокус, а освен това са включени режими за запечатване на движение на бърз и забавен каданс. За желаещите да експериментират е професионалният режим, който дава достъп до ISO, баланс на бялото, фокус и компенсация на експозицията, но изненадващо не поддържа ръчна настройка на скоростта на затвора и на блендата. Допълнителни режими за камерата могат да бъдат изтеглени от магазина на Samsung.

Предната камера е с резолюция 5МР и също има F1.9 оптика, което също гарантира по-качествени селфи снимки при ниска осветеност. Камерата работи изключително бързо и може да бъде стартирана по всяко време и независимо от активното приложение чрез двойно натискане на централния бутон – това работи дори и телефонът да е заключен. Така можете лесно да уловите всеки интересен момент около вас, преди да си е отишъл безвъзвратно. Снимките от основната камера са с много високо качество и голямо количество уловени детайли, което прави Galaxy S6 един от най-добрите камерафони с Android в момента. Можете да записвате 4К видео или дори 1080р при 60 кадъра за секунда, но в зависимост от формата някои от функциите на камерата (например стабилизация или следящ фокус) няма да работят.

Тестови снимки и видео

Батерия

Смартфонът осигурява съвместимост с двата основни стандарта за безжично зареждане, което определено е плюс, тъй като на потребителите няма да се налага да търсят конкретен модел, а ще ползват всичко налично на пазара. Това зареждане обаче не се слави с бързина и затова по-добро решение е да се ползва стандартното зарядно с телефона. То е специално и включва технология за бързо зареждане, която работи в партньорство със специален софтуер и хардуер в телефона за по-бързото “напълване” на батерията. Тази система за бързо зареждане чрез добавеното в комплекта зарядно наистина работи. Нашите тестове показаха, че за запълването на батерията на Galaxy S6 edge от 2% на 56% бяха нужни 32 минути, а за пълното й зареждане трябваха точно 1 час и 24 минути.

И все пак бързото зареждане е по-интересната технология, тъй като батерията на телефона е с капацитет 2550 mAh и понякога може да не ви стигне за един ден на работа. Затова е важно да имате възможност за кратко време да я заредите колкото е възможно повече – именно това очакват и от Samsung. Като цяло предполагаме, че за повечето потребители батерията ще осигурява около ден и половина на автономност, но всичко зависи от начина на употреба. При нас в края на деня оставаше малък заряд, който обаче беше недостатъчен за следващия ден и трябваше задължително да я заредим.

Заключение

Galaxy S6 е смела крачка напред за Samsung и през идните месеци ще разберем дали се е оказала успешна, но в крайна сметка устройството е впечатляващо и поне за нас е един от най-добрите смартфони на корейците. В смартфона има всичко, което го поставя в категорията на супер телефоните и демонстрира технологичните умения на Samsung, които са особено добре видими във версията с извит екран. За някои фенове липсата на слот за памет и вградената батерия може да се окажат недостатък, но в крайна сметка като сума от отделните елементи Galaxy S6 се оказва един от най-интересните смартфони с Android в момента на пазара. Устройството не е лишено от недостатъци – бихме желали присъствието на TouchWiz да бъде намалено още, батерията да има по-голям капацитет, а корпусът да не е толкова хлъзгав, но като цяло корейците са успели да създадат добър смартфон, който ще се продава сам.

  • За мен в бяло е най-добрия вариант, тъй като отпечатъците по стъклото на гърба изобщо не се виждат ;)
    xpuc4o
  • Аз май започнах да се насочвам към Edge варианта. А цветово предпочитам черния, но като гледам и златния също е интересен, трябва да го видя на живо. На снимките изглежда по-скоро сребрист от колкото златист. До колко смяташ, че е подходящ за мъжки телефон? При всяко положение след празниците ще посетя операторите да видя какво имат налично и какъв ми бил късмета.
    board
  • Те го наричат платинено златно и определено на моменти изглежда бяло. От операторите Мтел ще предлагат този цвят на Galaxy S6 Flat ексклузивно до лятото.
    chilko