Специалист по всичко

Специалист по всичко

Смартфоните на Asus не са често срещана гледка в българските магазини и в предложенията на мобилните ни оператори, но все пак все повече от тях се продават и тук и привличат вниманието със съотношението си между цена и характеристики. През миналото лято компанията представи и обновена версия на модела Fonepad 7, който заложи на един от най-новите 64-битови процесори Intel Atom и донесе други подобрения, но запази цената изключително достъпна – крайната е около 350 лева.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Основното обещание на устройството е да замени 3 джаджи с една – тъй като предлага 7” дисплей, може да се ползва като таблет, а възможността за работа с 2 SIM карти елиминира носенето на два отделни телефона. Освен, че премахва нуждата от постоянното преминаване между различни устройства, за достъп до интернет се ползва само един тарифен план, което също е удобство, тъй като не се налага да инвестирате в допълнителен, особено ако не успявате да употребите включените към мобилния ви абонамент мегабайти.

Дизайн

Имайте предвид, че лесно можете да се объркате от името на фаблета, и ако не внимавате има шанс да се озовете със старата му версия. Asus не e проявила особено творчество в именуването на устройството и то се казва Fonepad 7 подобно на предшественика си, а хардуерните разлики се указват с допълнителен индекс. В нашия случай означението е FE375CXG и като цяло то е свързано с модел с по-скромни възможности във фотографско отношение, но за това ще стане дума по-късно. Другото устройство е с номер FE375CG и осигурява дисплей с яркост 400 нита вместо 300 нита, камери с резолюция 2МР и 5МР вместо 0,3МР и 2МР и по-бърз процесор – Intel Atom Z3560 с честота до 1,83GHz, вместо Atom Z3530 с честота до 1,33GHz.

Устройството има традиционен дизайн, който подсказва за бюджетния му характер, а в сравнение с предшественика му размерите са намалели, което го прави и по-удобен за употреба. Така например рамката около екрана се е свила до 7,5 мм, теглото е намаляло с 9,6% до 299 г, а дебелината се е редуцирала със 7,1% до 9,8 мм, което е добре за модел в този нисък ценови клас. Въпреки по-големите размери държането с една ръка на устройството не е трудно, но ако имате по-малки ръце сигурно ще имате проблеми. Разбира се, употребата с една ръка е почти невъзможна.

Фаблетът се предлага в 5 цвята, като компанията е предвидила възможност да изберете цвят на интерфейса, който съответства на цвета на корпуса. Той на свой ред има матово покритие против отпечатъци, което също е добре дошъл детайл. Като цяло корпусът е изработен от пластмаса, а сглобката е много добра, за което помага и фиксираният заден панел – батерията с капацитет 3950 mAh е вградена. Единствените бутони са за включване/отключване на екрана и за контрол на звука. Слотовете за SIM карти и за памет са скрити под голямо пластмасово капаче, microUSB портът е поставен върху горната страна, а жакът за слушалки е разположен върху долната. Върху задната страна има 2МР основна камера с фиксиран фокус и без светкавица.

Видео

Дисплей

Върху предната страна откриваме 7” IPS дисплей, който е заобиколен от стерео говорители, а над него е поместена VGA предна камера. Панелът е с резолюция 1280 х 800 пиксела, има ъгъл на видимост от 178 градуса и осигурява пикселна гъстота от 216 ppi при максимална яркост 300 нита. Цветопредаването е много добро, макар че при по-големи ъгли на видимост се наблюдава промяна в цветовете. Контрастът също е изненадващо висок за устройство от този ценови клас, но тъй като между панела и защитното стъкло има разстояние, това води до по-висока отражаемост, която в крайна сметка пречи на видимостта на екрана. Това е силно изразено при употреба под ярка дневна светлина, но се наблюдава и на закрито, а освен това стъклото задържа отпечатъци, което влошава положението.

Софтуер и интерфейс

Ако търсите софтуерното преживяване, което осигурява стандартната версия на Android, със сигурност няма да го намерите във Fonepad 7. Както е характерно за Asus, фаблетът разчита на собствения интерфейс на компанията с име Zen UI, който скрива напълно намиращия се в основата Android 4.4 KitKat. Компанията обяснява, че интерфейсът е създаден за максимално потребителско удобство и вероятно има право, но всички знаем как тези разточителни интерфейси се отразяват на ъпдейтите до новите версии на Android. Все пак Asus са си свършили работата и интерфейсът не дразни толкова, колкото очаквахме. Всъщност впечатленията ни са положителни, тъй като ни допадна избраната от компанията flat стилистика и поставената на първо място функционалност.

Допълнителните приложения също изобилстват и сред тях централно място заема What's Next, което осигурява прегледен списък с предстоящите събития и ангажименти, пропуснати разговори и входящи съобщения плюс прогноза за времето, така че да планирате по-добре деня си. Приложението може да бъде поместено и като уиджет на екрана в заключено положение, което също ще ви осигури постоянен поглед към важните неща. Asus осигурява и лесен начин за управление на интерфейса, като е включила към бутона за управление на отворените приложения опция за показване с продължително натискане на менюто с настройки на активното приложение. Менюто с инсталирани приложения също подлежи на персонализиране, като може да се избере размер на решетката на подреждане, а освен това има и функция за интелигентно създаване на папки, групиращи приложенията по даден признак.

Сред другите приложения на Asus са файлов мениджър, модифициран календар, SuperNote приложение за водене на бележки, Storybook за комбиниране на снимки в интерактивни албуми, софтуер за управление консумацията на енергия и превключване в различни енергоспестяващи режими, AudioWizard за промяна на настройките на звука според активното приложение и др. В допълнение пакета ZenLink осигурява няколко по-интересни добавки. PC Link осигурява възможност за управление на устройството от компютъра ви, Remote Link служи за обратната задача, а приложенията Share Link и Party Link осигуряват начин за споделяне на съдържание с други устройства.

Производителност

Asus Fonepad 7 използва 64-битов четириядрен чипсет Intel Atom Z3560 (Moorfield) с честота 1.33GHz (до 1.83 GHz в турбо режим), графичен ускорител PowerVR Rogue и 1GB RAM. Синтетичните тестове показват висока производителност (почти 40 000 точки в Antutu) за ниския ценови клас, което със сигурност трябва да успокои колебаещите се. От друга страна, не открихме никаква несъвместимост с използваните от нас приложения, което трябва да разсее и притесненията, свързани с х86 архитектурата и Android. В интерес на истината приложението CPU-Z не работеше – то беше единственото изключение.

Не установихме някакво прекалено загряване на корпуса при продължително натоварване със синтетични тестове, а като допълнително признание за възможностите на чипсета е възможността за нормална игра с Asphalt 8 при високо качество на графиката. Няма никакви забележки и по отношение на работата на интерфейса – стартирането на приложения беше бързо, анимациите при преходи са плавни, а преминаването към приложения, намиращи се във фонов режим, беше безпроблемно. По подобен начин безпроблемно е и разглеждането на уеб страници, което до голяма степен се дължи на възможностите на чипсета Atom.

Камера

Фотографските възможности на фаблета едва ли заслужават особено внимание и със сигурност няма да са водещи при избора – ние тествахме варианта с 2МР основна камера и тя определено не се представи забележително. Въпреки това компанията рекламира гордо своята технология PixelMaster за подобряване на снимките при намалена осветеност, но тя няма достатъчно пиксели на разположение, с които да работи. За сметка на това интерфейсът предлага множество функции за контрол на снимането и за допълнителни режими като HDR, премахване на обекти, създаване на GIF клипове, разкрасяване, турбо режим (серийно запечатване на множество снимки), добавяне на боке (промяна на DOF) и др. Те обаче не могат да променят факта, че камерата разчита на сензор с ниска резолюция, така че като цяло не се надявайте да получите снимки с много уловени детайли и приемливо качество. Записваното видео е с максимална резолюция 720p и също не блести с особени качества.

Тестови снимки и видео

Батерия и мрежа

Батерията на Fonepad 7 FE375CXG е литиево полимерна с капацитет 3950 mAh и макар това да е впечатляващо, на практика положението не е толкова добро, особено ако използвате и двата слота за SIM карти. В този случай ще се наложи да зареждате устройството всеки ден. Това може би се дължи на някакъв софтуерен бъг в имплементацията на технологията dual standby и компанията скоро може да пусне ъпдейт. Нещата се променят, ако използвате само една карта, и тогава може да получите около два дни на автономност, но всичко зависи от начина, по който ползвате фаблета.

При ползване на 3G мрежа се поддържат скорости до 42.2Mbps и 5.76Mbps съответно за изтегляне и изпращане на данни. Другите поддържани безжични стандарти включват Wi-Fi 802.11 b/g/n и Bluetooth 4.0, а за позиционирането се грижи GPS/GLONASS приемник. NFC липсва, но пък microUSB портът поддържа USB On-The-Go за връзка на външни устройства. Налична е и съвместимост с технологията Miracast за безжична връзка към съвместими телевизори и други устройства.

Заключение

В заключение можем да кажем, че новият Asus Fonepad 7 ще допадне на хората, търсещи удобен и евтин начин да оптимизират използваните от тях мобилни устройства, залагайки на едно. Размерите му определено го правят достатъчно нишов модел, тъй като не са много хората, които биха използвали 7-инчов фаблет за провеждане на разговори. Все пак възможността за ползване на две SIM карти със сигурност ще привлече немалко потребители, особено след скорошната поява на изгодни предложения от българските оператори за мобилните услуги и интернет. Устройството е подходящо и за мултимедийна употреба благодарение нa стерео говорителите си и опцията за добавяне на допълнителна памет, а както установихме в теста и производителността му е съвсем адекватна за забавления с по-богати в графично отношение игри. Все пак ниската цена идва с известни компромиси и те са свързани с камерата, високата степен на отражаемост на екрана и някои проблеми с батерията в двусимов режим, но това е нещо, което може да бъде подобрено с ъпдейт.