Ozaki O!Music Powow

Ozaki O!Music Powow
С нарастващата популярност на мобилните устройства и масовото навлизане на смартфоните е все по-ясно, че вторичният пазар за аксесоари, който създават, става все по-важен. Допълненията от всякакъв тип носят по-голяма печалба, а освен това повечето от тях са с цена, която ги поставя в категорията на импулсната покупка. Това - в комбинация с желанието на потребителите да персонализират мобилното си устройство и да го отличат от останалите, да се възползват по-пълно от неговите възможности и да го предпазят - успя да направи от този пазар мултимилиарден бизнес.

В него има място за всеки - и за големите имена, които разчитат на бранда си, за да продават премиум аксесоари, и за безименните китайски производители, които предпочитат оборотите и залагат на минималната печалба. Има и амбициозни млади компании, които се опитват да си намерят място, като залагат на отличителен дизайн, качество и достъпни цени.

Такава компания е Ozaki, която от края на миналата година присъства официално и на българския пазар. Опитва се да се наложи със серия от аксесоари за продуктите на Apple, но има и модели за популярни устройства на Samsung и HTC. Всъщност безжичните високоговорители Powow от серията O!Music могат да се свържат с източник на звук чрез Bluetooth връзка или 3,5 мм аудиоизход, така че са достатъчно универсални. През последните седмици имахме възможност да ги тестваме и вече можем да споделим впечатленията си за тях.

Видео галерия

Апарат и управление

Първото впечатление беше свързано с физическите параметри на устройството - размерите му (215 х 65 х 35 мм) са сравнително големи за портативен говорител, а освен това и теглото му от малко над 400 грама не е от най-леките. Това обаче оставя усещането за солидно изработен продукт, което отговаря напълно на действителността. Powow е с матова гумирана текстура на корпуса с форма на почти правилен паралелепипед, разнообразен с ефектното оцветяване на две от страните.

Върху долната страна има продълговата вдлъбнатина, улесняваща захващането на говорителя, отляво е разположен 3,5 мм жак за връзка с източници на звук, които нямат безжични възможности, а върху дясната страна се намират microUSB порт и бутоните за управление - за промяна на звука, за спиране и старт на възпроизвеждането на музика и превключвател за изключване.

Задната страна е интересна с това, че представлява огромен магнит, който позволява закрепването към метални повърхности (например хладилник) или към специален калъф за iPad, който се продава отделно. Когато магнитът не се използва, той е "обезопасен" от гумен предпазител с вградена метална плочка, който иначе може да послужи като поставка за обиране на вибрациите. В комплекта влизат USB кабел за зареждане, калъф за носене и аудиокабел с 3,5 мм жакове.

Дисплей и интерфейс

Сдвояването с телефон е пределно лесно, каквото е и управлението на говорителя. В Powow са използвани два говорителя с обща изходна мощност 6 вата и с честотен диапазон 80Hz - 20KHz, които осигуряват толкова силен звук (до 92 dB), че най-вероятно бързо ще намалите нивото до по-приемлива степен. По отношение на честотната характеристика не очаквайте чудеса, но това е разбираемо предвид размерите на джаджата. Все пак при слушане осигурява изненадващо добър звук с добре изразени високи и средни честоти и дори плътни баси, каквито определено не очаквахме.

Близкото разположение на говорителите не се отразява благоприятно на стереоефекта, но иначе Powow с лекота може да изпълни с музика средно голяма стая, което говори красноречиво за възможностите му. Особено подходящ е и за лаптопи, които традиционно имат слаби говорители. По спецификация вградената литиево-полимерна батерия стига за 22 часа непрекъсната работа, но действителното време зависи от силата на звука и типа на аудиосъдържанието. Пълното зареждане става за около 4 часа.

Обзор

Ozaki O!Music Powow е еднакво подходящ за игри, видео или музика и може драстично да подобри качеството на звука от телефони, таблети, лаптопи, игрови конзоли и каквото още се сетите, стига то да разполага с Bluetooth или 3,5 мм аудиоизход. Говорителят е достатъчно малък, за да намери място в чанта или джоб и да ви придружи в парка, в планината или на брега, и е комбиниран с калъф, който го предпазва при транспортиране.

Има ергономична форма, изработен е качествено и предлага толкова силен звук, че най-вероятно бързо ще го намалите до по-поносими нива. Допълнителен плюс е магнитният гръб за прикрепяне върху метални повърхности или към специален калъф за iPad. Батерията също се представя много добре, а освен това и цената от около 200 лв. го прави по-достъпен от аналогичните по отношение на звука предложения.

  • Като за тези размери 80 hz е перфектно, все пак не е предвидено да си го слушаш вкъщи като заместител на домашното озвучение.:) Иначе китайците отдавна са измислили преносими колонки с много по-добри данни и на много по-ниска цена, но все пак и като размер/тежест са си доста по-солидни (И то едва ли има как да слязат до 50 hz при джобни размери): http://www.a4tech.com/product.asp?cid=203&scid=203&id=495
    mkpetrov